Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Station Hollands Spoor van Paardentram tot PCC
3 ansichtkaarten en een foto uit vervlogen tijden
Fordje 76

1200-tje

FransW | 26-4-2010
@Dick: graag gedaan

dick gilijamse | 26-4-2010
bedankt frans kwam er niet helemaal uit heb wel het boekje trams en tramlijnen
van bock en klomp en het staat erin als geel bord met enkel holl.spoor maar verdere aanduidingen kon ik niet vinden en het koersbord is zeer onduidelijk
maar de tram staat bij holl spoor dus dat is wel een aanwijzing daarvoor bedankt allen

FransW | 25-4-2010
@Anton Zonneveld: paardentramlijn 'B', oftewel de 'blauwe lijn' kan dit zeker niet zijn. Deze reed nl. een heel andere route en in ieder geval niet door de straten die vermeld staan op het zijkoersbord.

De H.T.M. nam op di. 17 mei 1887 de exploitatie van deze lijn over van de T.H. Deze lijn reed van het station Hollandsche Spoor naar de Koninginnegracht via de volgende route:
Stationsplein - Stationsweg - Van Limburg Stirumstraat - Oranjeplein - Tullinghstraat - Koningstraat - Boekhorststraatbrug - Boekhorststraat - Herderinnestraat - Lange Beestenmarkt - Prinsegracht - Varkenmarkt - Assendelftstraat - Vleerstraat - Breedstraat - Noordwal - Prinsessewal - Anna Paulownastraat - Anna Paulownaplein - Anna Paulownastraat - Laan Copes van Cattenburgh tot aan de Koninginnegracht.

Op za. 15 oktober 1887 werd de lijn verlengd naar het Kanaal en kreeg een routeverlegging. In de Laan Copes van Cattenburgh werd afgeslagen naar de Timorstraat - Celebesstraat - Billitonstraat - Atjehstraat tot aan Kanaal. Op ma. 9 juli 1906 reed deze paardentram voor het laatst. De dag daarop hervatte de elektrische tramlijn 2 (Hollandsche Spoor - Prinsessewal - Kanaal) de exploitatie.

FransW | 25-4-2010
@Dick Gilijamse: ik ben er uit. Het gaat hier om de zogeheten 'gele lijn' van de N.V. Haagsche Tramweg-Maatschappij. De haagse paardentrams kenden geen systeem van lijnnummers. Wel bestond er een administratieve aanduiding van de lijnen, alleen werd die administratieve aanduiding niet op het materieel aangebracht. Men kon de paardentramlijn herkennen aan de kleur en ook aan de vorm van het richtingbord dat op het balkondak was aangebracht. De 'gele lijn' was bij de maatschappij bekend onder lijn 'A' en was een voortzetting van de paardentramlijn A van de voorganger van de H.T.M., de Société anonyme des Tramways de la Haye (afgekort als T.H.). De T.H.-lijn reed van vr. 30 maart 1877-ma. 16 mei 1887.

Op di. 17 mei 1887 nam de H.T.M. de exploitatie over van de T.H. van de 'gele lijn'. De route van deze lijn was als volgt: Stationsplein - Stationsweg - Huygensplein - Wagenbrug - Derde Wagenstraat - Tweede Wagenstraat - Gedempte Lange Gracht (thans: Gedempte Gracht) - Gedempte Spui (thans: Spui) - verbreede Lange Poten - Plein - Lange Houtstraat - Tournooiveld - Lange Voorhout - Vos in 't Tuintje - Denneweg - Frederiksbrug - Frederikstraat - Verlengde Javastraat - Nassaukade (thans: Nassauplein) - Bankastraat, tot aan het Bankaplein. Op do. 23 november 1905 reed deze paardentramlijn voor het laatst. Zijn opvolger, de elektrische tramlijn 1 (Hollandsche Spoor - Plein - Bankaplein) hervatte de volgende dag de exploitatie.

FransW | 25-4-2010
@Dick Gilijamse: ik neem aan dat je deze prentbriefkaart thuis hebt. Zie jij kans om met een vergrootglas te zien wat voor vorm het koersbord heeft. Het gaat om het koersbord op het dak ter hoogte van het achterbalkon.

dick gilijamse | 25-4-2010
mensen toch nog ff een vraagje van welke kleur lijn is de eerste foto heb gezocht via boekjes maar de aanduiding richting huygensplein -wagenstr-plein-denneweg kan ik niet vinden

dick gilijamse | 24-4-2010
beste mensen ophet zijkoersbord staat zover ik het kan lezen op de volgende orde van links naar rechts huygensplein wagenstr plein dennenweg dat weg van dennenweg staat er net niet op hopenlijk komen julie er uit met julie kennis van zaken maar bravo hoor voor de interresse voor alles

Haagse_Meester | 24-4-2010
Helaas Hans, HS is wél veranderd... De aanbouw uit 1907 voor de ZHESM lijn naar Hofplein is verdwenen. Maar ook: er is een 2e tunnel met toegang bijgekomen en de bestaande tunnel is verbreed. Alleen de buitenkant is gerestaureerd naar oude tekeningen, de binnenkant is 'modern' voor de huidige zéér veeleisende reiziger. Ook is er (járen geleden) een nieuw perron gebouwd (sp 5+6) en de oude kopspoortjes tussen de sporen 3 en 4 juist verdwenen. Waarom denk je dat het perron daar zo waanzinnig breed is? Eveneens verdwenen is de complete stoom-infra: kolenpark, waterkolommen en draaischijf. Kortom, het station is zeker niet in oude glorie hersteld....

Hans (Zoef) | 24-4-2010
Zover ik weet is de binnenzijde van het HS niet veranderd, maar in oorspronkelijke staat terug gebracht. Het HS staat op de monumentenlijst, dus daar mag niets aan worden veranderd. Gelukkig maar, als men kijkt naar de details aan de gevels is het een prachtig gebouw.

Anton Zonneveld | 23-4-2010
De tekst van dat koersbord zou moeten zijn: Station HIJSM-Wagenstraat-Plein-Denneweg-Javastraat-Bankaplein. Als dit juist zou zijn betrof dit Lijn B.
Maar mijn ogen lezen geen HIJSM maar Huygensplein! Ik ben afgegaan van de combinatie Plein-Denneweg (wel leesbaar) en dan kom ik uit op Lijn B. Het jaartal zou dan 1887 moeten zijn. Maar ik kan het mis hebben natuurlijk.....

FransW | 23-4-2010
Het zou misschien Huygensplein kunnen zijn. Maar als Dick Gilijamse deze kaart in zijn bezit heeft, zou hij dit kunnen nagaan.

p. schenck | 23-4-2010
De 2 middelste straatnamen op de paardentram zijn
Wagenstraat en Plein de vierde naam is denk ik Bezuidenhoutscheweg
de eerste naam eindigt op plein, zou misschien stationsplein kunnen zijn maar ik vind het er niet op lijken begint met een h

CS | 23-4-2010
In tegenstelling tot SS is HS amper veranderd De binnenzijde van het station en de omgeving van HS zijn wel sterk veranderd.
Prachtig om dat te zien op deze prentbriefkaarten.

FransW | 23-4-2010
Misschien dat Dick Gilijamse weet welke straatnamen er op het zijkoersbord van het paardentramrijtuig worden vermeld?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6136


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 17 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!