Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 1006 tijdens proefrit van Oostende naar Knokke
foto van Raymond Naber d.d. 30 april 2010


Op onze Koninginnedag reed de PCC 1006 haar eerste echte rit op eigen kracht van Oostende naar Knokke over 30 kilometer. Moeiteloos werd 75 km/u gehaald op het meterspoor. De wagen rijdt comfortabel op haar Gentse draaistellen en de wattman van de Kustlijn was zeer te spreken over de rijeigenschappen.
Op 19 juni rijdt de PCC op een speciale dag.

Raymond Naber

robert55 | 5-5-2010
@ Chris: aan het uiterlijk van de 1000-en is in de loop van de tijd veel veranderd.

Bij aflevering hadden de 1003-1024 geen groene band onder de ramen, maar wel twee groen strepen op de kop. Zie foto van de 1004 elders op deze site.
Eind jaren '50 kregen ze de groene band onder de ramen. Die werd tussen de richeltjes in het plaatwerk geschilderd. Die richel liep bij de 1000-en op de kop gewoon recht, dus er werd geen snor geschilderd [foto 1017]. De 1100-en hadden een snor in de richel en ook in de beschildering.
De 1200-en kregen vlak plaatwerk zonder richels en bij reparatie van 1000/1100-en na aanrijdingen werd bij die wagens vanaf ongeveer '64 de kop ook glad uitgevoerd [foto's 1003]. Bij de revisie van 1972-75 kregen alle wagens die gladde neus.
De 3 nog bestaande 1000-en zijn alle in de uiterlijke toestand van na de revisie


CS | 4-5-2010
Hoe zit dat eigenlijk met die groene snor? Hadden de PCC's die al vanaf het begin? Ik heb ook foto's van haagse PCC's gezien met horizontale groene band i.p.v. de snor...

fred(je) | 3-5-2010
Er was slechts 1 tram "1108" waarvan de repeteersnelheid hoger laag, m.i.
2 x normaal.
Vond het altijd erg leuk als ik die wagen had als je belde trok je veel aandacht

CS | 3-5-2010
@Coos: hier staat nog veel meer info over het rijvaardig maken:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1267557572

erven sleeboom | 2-5-2010
Geweldig leuk, die 1006 op de kustlijn. En dat stationnetje maakt deze foto helemaal fantastisch. Tenslotte is De Haan / Coq sur Mer ook een Duindorp.

dAb | 2-5-2010
Ja, van alle Haagse bellen, behalve op de RR, werd een lagere reperteersnelheid vastgelegd dan bij de in andere steden toegepaste motorbellen gebruikelijk was. Het HTM-geluid was / is bepaald met de voor het onderbewustzijn hoogst irritant bevonden onhoorbare toon van 7 Hz modulatie-frequentie in het belschaalgeluid , dat veel meer bleek op te vallen dan de elders ratelende bellen, die door een soort motortje werden aangedreven. D.A. Borgdorff

Coos | 2-5-2010
Dat alles wist ik niet. Gauw terugkopen voor het HOVM als ie nog ooit in de aanbieding komt.

Raymond Naber | 2-5-2010
Klopt wat CS zegt: er is ook veel gerepareerd aan de elektrische installatie. Deze werkt grotendeels op 40V= stuurstroom. Als je 30 jaar niet met een tram rijdt is er op allerlei plaatsen oxidatie ontstaan en deze geeft overgangsweerstanden waardoor er van alles niet of slecht functioneert. Dat is ook allemaal aangepakt. Bovendien waren de kabelbomen gedeeltelijk verknipt om er een 220V/AC tram van te maken zodat in de fabriek van BN met een enkele schakelaar alle verlichting kon worden ingeschakeld. De wattman van De Lijn vond de PCC overigens beter rijden dan wat er normaal rijdt op de Kustlijn. Hij kon ook niet van de voorbel afblijven waarvan het mechaniek en het repeteerrelais zijn vervangen door die van de 1207/H23. "Tsjonge, da's pas een bel hè".

CS | 2-5-2010
Nee coos, je kunt gerust zeggen dat de gehele tram gereviseerd is. Het is beslist niet beperkt tot alleen andere trucks. Zo is de gehele elektrische installatie vervangen/vernieuwd, incl de panto.

coos | 2-5-2010
30 jaar stilstand? Ik dacht dat onder de 1006 sinds kort andere draaistellen zitten ten behoeve van het kunnen rijden over meterspoor? De verbazing kan alleen deze trucks betreffen, of maakt het voor een wagenbak ook uit of deze regelmatig in touw is, of niet?

Chris | 1-5-2010
Volgens Raymond reden er wel meer historische trams tbv instructie op deze dag op de lijn dus misschien viel de PCC daarom minder op.
Wel top dat de tram zo goed functioneert na bijna dertig jaar stilstand.
Op 2 oktober organiseer ik ook een excursie met deze fraaie tram. Op www.c-tracks.nl lees je er meer over!

Haagse_Meester | 1-5-2010
Net zo fraai en interessant is het oude stationnetje. Zoiets vindt je hier niet meer... Ook opvallend: de gemiddelde Vlaming boeit die vreemde eend niet veel

Jeroen van Loon | 1-5-2010
mooie foto, dank je wel!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6378


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>