Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-2-2018, 20:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      GTL 3000 (Mock-up) achter de H1 op de Koningskade, 1979
drie foto's van Koos van der Kolk
uitsnede

robert55 | 13-5-2010
Van die geel-groen fase heb ik gehoord, maar nooit een foto gezien
Overigens waren de deuren geloof ik oranje. Geen wonder dat er iets anders ontworpen is. Overigens was in het begin ook niet iedereen enthousiast over rood/beige: "een bloedbad met pleisters erover".

Wim van Es | 13-5-2010
De datum van de opnames is aangepast. Kees Bontje, bedankt!

Vanmorgen had ik een reservedienst, dus even de tijd genomen om de mock-up in de CW te fotograferen.


D.A. Borgdorff | 13-5-2010
Beste Cees Bontje: misschien kunt U mij nog (erop) attenderen of/en waar ik dan een foto van die groen-gele uitmonstering zou kunnen aantreffen ??
Met groet etc. dAb

Kees Bontje | 13-5-2010
Op de foto's is de mock-up op 4 augustus 1979 onderweg naar het Lange Voorhout, waar die samen met het grootste deel van de collectie Haagse museumtrams werd opgesteld in het kader van het 75 jarige jubileum van de "beugeltram" in Den Haag.
Nadien heeft de mock-up in de CWP ook een groen/gele uitvoering gehad, waarbij het OV-geel werd gehandhaafd, maar het blauw door groen werd vervangen, voordat ie rood/beige werd geschilderd. De mock-up staat nu - na een tijdelijk verblijf bij de TS in Rotterdam - weer in voormalige werkplaats LB met het nummer 3200, in de blauw/witte uitvoering van de GTL II (met witte schrikstrepen).

dAb | 12-5-2010
PS: op de vermelde datum van 27 februari 1981 werd de GTL8 3001 onder zeer grote belangstelling nabij het Hobbemaplein van de NS-treinwagon afgereden.

D.A. Borgdorff | 12-5-2010
De CAT-club -- waarin o.a. bijv. trambestuurder Henk Looijestijn zat -- werkte in 1978-79-80 met de Mock-Up als proefmodel, welke in eigen beheer na en in overleg met de NS-ergonoom prof.ir. Pieter Rookmaker op een oude pekelwagentruck werd op-gebouwd. In mei 1973 was eveneens (nu met een houten opbouw) een Mock-Up van de Semi-Metro-wagen in samenwerking met de Heren Rietveld en Groeneboom (die ook de kop van de GVBA-metro ontwierpen
en betrokken waren bij de vormgeving van de donkerrode Standaardbus) die slechts in de Remise Lijsterbes als proefmodel is getoond, volgens de mededeling no. T 49/1973 van P.W.S. Gescher, onderhoofd afdeling Vervoer. Op de foto's staat boven het toen nieuwe Brusselse dubbelgelede = tram 7900 materieeltype, en daaronder een interieur met een TL-verlichting aan weerszijden (in dubbele rijen) onder de *friesen* van dat materieel, dat wat draaistellen betreft ten voorbeeld werd genomen. Wat k me nu weer niet (goed) kan herinneren is de knal-geel-groene kleurstelling, die ook nog ergens werd verondersteld, maar waarvan ik nog geen foto's heb gezien. Deze zou dan van later datum zijn en er mogelijk zo een nieuw licht op kunnen werpen ?? dAb

Rinus | 12-5-2010
Kleine correctie Haagse_Meester: eerste PCC voor HTM (199 1001) werd in 1949 geleverd.

Aad | 12-5-2010
In de uitsnede zie je een stuk van het fotopaneel aan de zijkant. Ik meen daar toch een foto van een GTL in rood/beige te herkennen. Dat zou betekenen dat deze foto inderdaad uit 1981 stamt.

Haagse_Meester | 12-5-2010
1864: eerste tram
1890: eerste accutram
1904: eerste 'beugel' tram
1927: eerste sneltram (lijn 11)
1948: eerste Europese PCC's

Kortom, HTM heeft wat primeurtjes gehad, voor NL begrippen dan
Dan zullen we de blunders maar "vergeten" (semi-metro, TTGM, RR )

dAb | 12-5-2010
Dat was zeker in dezelfde zomer voor ritten langs de drie remises, om de bestuurders (mede i.v.m. de CAT-club = Cie. Aanpassingen Tram) kennis te laten maken, en ook voor ergonomische verbeteringen. Eigenlijk klopt dat jubileum (evenmin als dat in 2004) niet helemaal, daar de Elektrische Tractie voor het rst in Nederland reeds bij de HTM op 2 Augustus 1890 is opgestart, een unicum voor die tijd, maar een replica voor de Accuwagen die (naast de paardentram) ook in de stoet mee zou rijden, als eeuwfeest voor de *bouw* in 1889 zat er -- wegens een voorkeur voor een Partytram -- financieel niet meer in ...
Enfin: niettemin reed de 164 voor het eerst.! D.A. Borgdorff

Hans (Zoef) | 12-5-2010
Inderdaad lijkt de rood/beige uitvoering langer dan een andere kleurstelling. Dat is goed te zien aan de 3116 die korter lijkt. Ook bij wagens met totaal reclame doet dit verschijnsel zich voor. Overigens staat er ook een foto van deze mock-up op de site van het HGA bij het uitrijden van remise LB, maar daar staat ook geen exacte datum bij.

dAb | 12-5-2010
Ja op een zaterdag in het weekend: ter gelegenheid van 75 jaar elektrisch vervoer, dat 25 jaar later als eeuwfeest met een grote(re) optocht gevoerd en gevierd zou worden. De eerste keurstelling werd overal nog gebaseerd op het openbaar-vervoer-geel, dat aangevuld met blauw de NS nieuwe ICM & ICR-stijl zou (moeten) tonen. Gelukkig heeft men daar later of tijdig toch van afgezien met die rood-beige-gestreepte achtergrond, waarmee een verlengd efect werd beoogd en bereikt.! - Zzoo zeer zelfs, dat de laatste deelserie 3100 ook weer in deze stelling is terug geschilderd of gespoten.
D.A. Borgdorff

rabbit | 11-5-2010
Datum is 4-8-1979.

joost | 11-5-2010
Deze opname hoeft niet noodzakelijkerwijs vr de aflevering van de 3000-en te zijn gemaakt.
Het jaartal 1981 is aannemelijk. De datum (27-2) is, zoals Martin al schreef, erg onwaarschijnlijk, gezien het gebladerte in de bomen in de omgeving.
V.w.b. de kleurstelling: een mock-up is slechts een model. De definitieve kleurstelling: fris rood met beige, is volgens HTM, de uitkomst van het onderzoek naar de combinatie van een fris uiterlijk een een goede, veilige optische verschijning in het stadsbeeld.
Meningen hierover zullen altijd verdeeld zijn

CS | 11-5-2010
Inderdaad lijkt mij de datum van 27 feb ook onjuist. Niet alleen op basis van dat de bomen in vol blad staan, maar ook aan de gebruikte vlaggen op de railvoertuigen. Denk om deze reden eerder aan een Koninginnedag

Jeroen | 11-5-2010
En werd e eerste GTL niet al in 1980 afgeleverd?

Foeilelijke kleurcombinatie trouwens. Wat het nu is is ook niet veel soeps hoor, die test-GTL met 'zachte neus' was best gelikt.

Martin van Riel | 11-5-2010
Gezien de volle bladertooi aan de bomen kan dit nooit 27-02-19981 zijn geweest.
Ik denk eerder ergens in 1979 volgens mij heeft die daar op het Toornooiveld gestaan.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6338


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>