Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Spreeuwenlaan met smalspoorlijntje in oktober 1945
foto uit de collectie van Marinus Venhuis met een vraag


Er zijn een paar foto's bekend van een smalspoorlijntje dat rond 1945 door de Vogelwijk heeft gelopen, in ieder geval door de Spreeuwenlaan en Leeuweriklaan. Het vermoeden bestaat, dat dat iets te maken had met de bouw en/of sloop van Duitse verdedigingswerken. Is daar bij jullie iets van bekend?
Bovenstaand een foto uit oktober 1945 waarop de Spreeuwenlaan te zien is vanaf de Leeuweriklaan richting Laan van Poot.

Marinus Venhuis

In de reacties op deze pagina >>> Kromhout 8 (lijn U en 123 (lijn M) op de Kijkduinsestraat) wordt ook gesproken over ditzelfde(?) spoorlijntje.

Pieter Boone | 23-8-2014
De foto is vanaf de Leeuweriklaan (Leeuwerikplein). Daar woonde ik na de oorlog. Woonde jij niet op de Laan van Poot, met ouders (Jan en Hilly), broer Jaap en zussen Ineke en Marja?

Renee | 31-7-2013
Mijn moeder en haar zus zijn opgegroeid in een van deze straten. Ik weet niet meer welke,maar verderop woonde een ex burgemeester. Moeder vertelde dat er een straat weg moest ,om ruimte te maken voor een andere straat die er moest komen .Mijn grootouders (de Puij+Gieltjes)Zijn nooit meer teruggekeerd,Hun huis was er slecht aantoe en leeg geplunderd.Ik heb alleen foto`s van de achterkant van het huis.Mijn moeder en tante hebben daar de mooiste tijd van hun leven gehad.

Mia Simonis | 24-6-2013
Wat leuk om van de "vroegere buren" te horen! Ik woonde inderdaad samen met mijn ouders en Fred en Lidy op nr 50! De Fam. Douma boven ons; de Fam. De Vries met Joke en Marianne op de ene hoek en de Fam. Bakker met Mieke en Marjolein op de andere hoek en natuurlijk niet te vergeten Lucy die tegenover ons woonde, "onder" de Fam. Hogendoorn! Het was een mooie en leuke buurt om te wonen! Wie weet waar ze vandaag aan de dag allemaal zijn en wat er van hun geworden is! Ik woon al 46 jaar in Italië!

Hans Douma | 21-6-2013
Wat leuk dat ik hier reacties zie staan van een paar van onze vroegere buren. Wij woonden op nummer 52. Fred Simonis , jij woonde onder ons met je zusje Mia en Lucie(?). De familie Verschuur woonde tegenover ons. Ik herinner mij de ouders als keurige beschaafde mensen. De heer Verschuur had, dacht ik, wit haar en een baardje. Klopt dat Jan ?

Overigens is de foto wel degelijk genomen vanaf de Leeuweriklaan

Fred Simonis | 7-11-2011
En zo zag de Spreeuwenlaan er bijna 60 jaar later, op 17 maart 2004 uit:

www.haagsefotos.nl/fotos/15/26/5092.jpg

Van 1958 tot 1969 woonde ik op nr. 50, precies tegenover nr. 37 (de even en oneven nummers liepen nogal uiteen) en kan mij nog aan de ouders van Jan Verschuur herinneren. De huizen werden tijdens of kort na de eerste wereldoorlog gebouwd. Een fijn, rustig laantje. Alleen als Scheveningen Holland Sport op Houtrust speelde, dan was er geen parkeerplaats meer vrij en heerste een kompleet chaos. Overigens: De dichter Martinus Nijhoff woonde van 1923 tot 1927 ook op dit stukje Spreewenlaan, op nr. 33.

Jan Verschuur | 7-11-2011
Jawel meester.... dat van die bomen is zeker waar, ik heb zelf als jongen op de Groothertoginnelaan bomen staan zagen, maar in het spergebied was dat onmogelijk. De fotograaf staat wel degelijk op het Leeuwerikplein, en wel ter hoogte van nr 7, waar voor de oorlog mijn vriendje Keesje Toet woonde, die bij het spelen in de duinen een keer een rij tanden uit zijn mond zijn gevallen..... Het gaat om het laatste deel van de Spreeuwenlaan, in de verte dus de Laan van Poot. Ik zag op Google Earth dat de huizen inmiddels van forse koekoeken op de daken zijn voorzien, en het kijkt of de tuinen achter de huizen tot een geheel zijn samengevoegd. Ik woon nu in het Oosten en hoewel ik nog wel in Den Haag kom ben ik lang niet in mijn oude woonbuurtje geweest.

Haagse_Meester | 5-11-2011
Jan, dank voor je uitleg. Ander 'weggevertje' dat de Vogelwijk in het "Sperrgebiet" lag: in oktober 45 staan er volwassen bomen in de tuinen. De enige reden dat deze de laatste oorlogswinter hebben overleefd is omdat de Haagse bevolking er niet bij kon om ze om te hakken... De fotograaf staat mogelijk niet op het Leeuwerikplein, maar de Sportlaan? Anders kan ik de ligging v/h spoortje rechtsonder niet verklaren en de bebouwing op voornoemd pleintje is anders gesitueerd dan de foto laat zien. Het pand rechts lijkt me in de na-oorlogse periode te zijn gerenoveerd waarbij de gevelindeling en dakconstructie zijn gewijzigd.

Jan Verschuur | 4-11-2011
Ik woonde na de oorlog op nr 39, de tweede erker rechts nog te zien.
In de hongerwinter zijn de woningen in de spreeuwenlaan in gebruik geweest bij duits soldaten. Ze hebben de woningen en de straten compleet uitgewoond achtergelaten. De gemeente is direct nadat de bewoners terugkwamen ( de wijk was immers spergebied geweest) begonnen met het herstellen van de bestrating.
Daartoe werd een smalspoortje aangelegd waarop de wagentjes met stenen werden aangevoerd. Direct nadat het werk gedaan was zijn de rails weer weggehaald.

Hans (Zoef) | 19-6-2010
Dit was inderdaad "sperrgebiet". Of dit er lag in de oorlog of pas daarna is gelegd, dat is mij niet bekend. Overigens is dit een geheel ander spoor als waar het over ging bij de bussen op Kijkduin, maar dat terzijde. Ik heb dit gebied gezien in en na de oorlog en één van de eerste doorgangen die in de tankgracht zijn gemaakt was aan de Goudenregenstraat naar de Kwartellaan. Langs de tankgracht liep ook een lorriespoor en dat ging o.a. de vogelwijk in. Daarmee werd zand vanuit een duinterrein aangevoerd voor het dempen van de tankgracht. De loods en opstelplaats van dit materieel, lorries en loc's, was aan de Zonnebloemstraat/Daal en Bergselaan in de bosjes van Pex, althans wat daar nog van over was. Ook was daar een rangeer heuvel waar wij na schooltijd de kipwagens op de rails zetten om vervolgens van de helling te laten rijden. Dat ging een keertje fout toen een onderstel van één van de wagens afbrak en wij snel de pleiterik hebben gemaakt. Vanjuit het schoollokaal waren de werkzaamheden goed te zien en daarbij had ik minder aandacht voor de lessen. Op foto 5.03620 van het HGA is de situatie te zien vanuit de lucht. De loods voor de loc's is dat lange bouwwerk. Of het spoor aan de Spreeuwenlaan ook een aansluiting had met het spoor wat aan de Zonnebloemstraat lag, dat is mij niet bekend.

Haagse_Meester | 19-6-2010
Dit lijkt me idd aannemersspoor (Spoorijzer in Delft deed daar veel in, anderen ook wel) met 60 cm spoorwijdte. Gezien de datum van opname zal het naw wel gebruikt zijn bij de afbraak, de bezetters waren al redelijk vroeg klaar (1944 oid) met het Haagse deel (vestiging Scheveningen enzo) dus het evt spoor voor het bouwen zal wel meteen verwijderd zijn (en elders gebruikt). Doorgaans werd er van dit soort industrieel smalspoor niet zo veel geregistreerd, juist omdat het tijdelijk was. De kans dat je er iets in de officiële stukken over terug vindt is dat ook vrij klein. Zeker ook omdat het voormalige "Sperrgebiet" tijdens de afbraak militair terrein was. (heb ik me laten vertellen hoor!)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0740


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!