Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
van Staatsspoor naar Centraal Station, september 1973
3 foto's van Koos van der Kolk
uitsnede

de frel | 18-4-2015
Als voormalig buschauffeur van klm begon ik in 1971 te rijden van af turfmarkt te den haag daarna zijn wij verhuisd naar staatspoor chauffeurs zaten in een voormalig gebouwtje van de htm,met het nieuwe station gingen wij naar de voorkant van het nieuwe cs tot de opening van de schiphollijn.

George Nymeyer | 19-4-2012
Mooi

erven sleeboom | 28-6-2010
Typo: Van Musschenbroekstraat.

erven sleeboom | 28-6-2010
Even voor de duidelijkheid.
Het vertrekpunt van de KLM-bussen was in de jaren vijftig en zestig de Kalvermarkt. Van hier vertrokken de grote AEC- en Leyland-bussen naar Schiphol en de kleine Austinbusjes naar Zestienhoven. Er was ook een wachtruimte met kantoor van de KLM. Later kwam op deze plek, waar nu het stadhuis staat, het afzichtelijke Lummus-gebouw.
De KLM-bussen verhuisden toen naar de Rijnstraat.

De NS-lijn had oorspronkelijk zijn Amsterdamse eindpunt aan het Surinameplein en werd later verlengd naar het NBM-busstation aan de Van Musscheborkestraat bij de Wibautstraat.
In Den Haag werd eerst gereden via Sportlaan, Segbroeklaan, Johann de Wittlaan, Prof B.M. Teldersweg, Plesmanweg, Waalsdorperweg, Van Alkemadelaan, Benoordenhoutseweg.
Later werd dit Raamweg en Zuid-Hollandlaan, omdat daarmee de kantoren van Rijkswaterstaat en het Provinciehuis werden bediend.
Het lijnnummer 89 werd pas later ingevoerd.

robert55 | 28-6-2010
Lijn 89 reed in Amsterdam verder dan het Stadionplein. Het eindpunt was als ik het goed heb aan de Van Musschenbroekstraat, in Oost vlakbij het Weesperplein. Daar was een halfopen garage voor een bus of 20 annex busstation voor de lijnen van de NBM naar het Gooi. situatie is nu volstrekt onherkenbaar.

De KLM bussen op de foto's kunnen nog geen Neoplans zijn geweest, die kwamen voor zover ik kan nagaan pas vanaf 1974. Daarvoor reden er o.a. Leyland Verheul wagens uit 1969, nauw verwant aan de NZH 1000-serie.

P.Schenck | 28-6-2010
Allemaal bedankt voor de reacties
Erven Sleeboom museumplein is een fout van mij, ik bedoelde Stadionplein

Hans R | 28-6-2010
De foto's op zich misschien minder,maar als ik de oude overkapping zie proef ik wel degelijk die aparte sfeer die het Staatsspoor had.
De geluiden, de stoom, rook(damp),kruiers, koffie/broodje/tijdschriften verkooppunten en niet vergeten het perronkaartje.
Familie afhalen onder de overkapping aan het begin,waar bloemen stonden uitgestald en de rijen zich vormden bij de wachthuisjes waar de treinkaartjes moesten worden afgeven aan het eind van de rit.(hoe het met de retourtjes ging?)
Nee het huidige station is wat dat betreft een sfeerloze kolos.
O, ja ik vergeet bijna mijn (verdrietige)zondagavonden als ik terug moest naar de cavaleriekazerne in Amersfoort en met mijn "meisje" een drankje nam in de 2e klas wachtkamer. Daarna heftig afscheid, de stationssfeer telde toen aanzienlijk minder.

Albert | 28-6-2010
De bus van het Sav. Lohmanplein naar Amsterdam was de "NS-busdienst" die door de NZH onder lijn 89 werd gereden. Op deze lijn waren ook de NS plaatsbewijzen geldig. De doorgaande buslijn is opgeheven toen de Schiphollijn werd geopend.

erven sleeboom | 28-6-2010
P.S.
p. schenck:
Op het Museumplein kwam deze lijn trouwens niet.

Sorry voor mijn lange uitweiding. Terug naar Staatsspoor en CS...

erven sleeboom | 28-6-2010
Fijne sfeer? Is dat ironisch bedoeld? Ik vind afbraakfoto's maar niets...

De NS-autobuslijn Den Haag - Amsterdam, geëxploiteerd door de NZH, is in 1954 in het leven geroepen voor forensen die in beide steden ver van de NS-stations woonden en werkten. Deze sneldienst had alleen halten binnen Den Haag (De Savornin Lohmanlaan t.m. Van Alkemadelaan/Breitnerlaan) en Amsterdam (Surinameplein t.m. Wibautstraat). De bussen hadden een speciale zeeblauwe kleur: eerst omgebouwde Crossleys, vanaf 1957 Leyland-Werkspoors van de serie 4100, vanaf 1960 Leyland-Werkspoor "A-roads" in de gewone grijze NZH-kleur. Er werd tussen beide steden niet gestopt, ook niet op Schiphol, en de KLM had er niets mee te maken.

Op de Breitnerlaan was een kantoortje van de NS-autobuslijn. Er waren heir altijd een reservebus- en chauffeur aanwezig en een NZH-chef zat zich de hele dag te vervelen (verkocht af en toe een abonnement).

Particuliere busondernemers, die nooit concessies konden krijgen voor buslijnen via snelwegen, omdat daarmee de spoorwegen concurrentie werd aangedaan, waren des duivels over het feit dat de NS zomaar toestemming had gekregen om deze lijn te gaan rijden.

In de jaren zestig en zeventig kwamen er wat haltes bij, in Marlot, Wassenaar (Den Deyl) en Oegstgeest (Rijnzichtviaduct). Eerst hadden de lijnfilms de letters NS aangegeven, dat werd nu lijn 89. Er werd meestal het nieuwste NZH-materieel ingezet, ook wel oude en nieuwe toerwagens, zelfs Eagles.

Na de komst van de Schipholspoorlijn in de jaren tachtig werd lijn 89 omgezet in een kortere forensenlijn De Haag-Oegstgeest (88).

p.schenck | 28-6-2010
Foto's met een fijne sfeer.
Ik heb een vraag over klm bussen.
Ik heb het idee dat er begin 70 jaren ook een bus, in opdracht van de KLM uit gevoerd door de NZH, reed van het Savorinn Lohmanplein naar Amsterdam.
Ik ben in 1972, tijdens een stage aan de VU, regelmatig met de bus vanaf de Segbroeklaan naar het Museumplein in Amsterdam gegaan. Weet iemand hoe het met deze buslijn zat?

Coos | 28-6-2010
In de jaren vijftig vertrokken de blauwe KLM-bussen vanaf hun eigen halte op de Kalvermarkt, aan de overkant recht tegenover de ingang van het Ministerie van Defensie. Of er toen al een kantoortje bij was...........? Ze reden naar wat nu Schiphol Oost heet, waar je nog vanaf de grond via een trapje het vliegtuig in ging. De wachtruimte had een grootte van een flink klaslokaal !

Hans (Zoef) | 28-6-2010
Toen het staatsspoor werd gesloopt ging men naar de Turfmarkt.
-------------------------------------------------------------------------------

Daar ben ik het niet mee eens, ik ben in 1963 voor het eerst met het vliegtuig op vacantie geweest en ben vanaf de Turfmarkt met de KLM bus naar Schiphol gegaan.

Anton Zonneveld | 27-6-2010
Ter aanvulling voor Jan van Staalduinen: Ja, dat met die fietsen kan ik me goed herinneren. Alleen moesten de fietsen RECHTS van het stationsgebouw afgegeven worden. Ik herinner me een open stuk terrein met zwart grint waar je de fietsen kon achterlaten, als je deze had voorzien van ik dacht geel (NS-kleur) aluminium plaatje, waar je de n.a.w. gegevens op moest schrijven waar de fiets heen moest. Dat plaatje moest je dan op je achterspatbord omvouwen boven je achterlicht. Als het goed is moet ik nog zo'n plaatje bewaard hebben.

Ton | 27-6-2010
sorry typfoutje

Spronter moet zijn Sprinter

Ton | 27-6-2010
robert55 | 27-6-2010
Nooit geweten dat KLM-ABB naar de Rijnstraat verhuisd is.
Die zaten toch in een eigen busstationnetje op de Turfmarkt?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Toen het staatsspoor werd gesloopt ging men naar de Turfmarkt
Ik werd geregeld door mijn (oude) werkgever op de KLM Bus gezet (1970)
voor een retourtje schiphol Oost.
Daar was toen het hoofdkantoor van de KLM,
en tevens eindhalte van de KLM Bus
Ik moest daar heen met een drukproef.
Eerst vanaf de Rijnstraat en later vanaf de Turfmarkt
De KLM bussen stonden langs de huizenkant
De westnederland bussen stonden op de middenberm -
achterop de Turfmarkt richting Delft lijn 56 en 58
Aan de andere kant van de straat stond westnederland Lijn 1
richting Zoetermeer. Deze lijn kwam te vervallen toen de spronter ging rijden
De Trams stonden voorop de Turfmarkt


wil leebeek | 27-6-2010
Ook de 1227 en 1228 hebben Ringers reclame gehad.

robert55 | 27-6-2010
Nooit geweten dat KLM-ABB naar de Rijnstraat verhuisd is. Die zaten toch in een eigen busstationnetje op de Turfmarkt?


Op de 2e foto een toen al oude vrachtwagen met torpedoneus. De 1200 ernaast heeft een van de proefpanto's met dubbel sleepstuk. Ik denk aan de kleur te zien Ringers dakreclame. Niet de 1225 [die had toen een donkergrijs dak] dus dan blijft de 1226 over geloof ik.

Stefan | 27-6-2010
Op de bovenste foto zijn ook nog twee Neoplan-bussen van het KLM Autobusbedrijf te zien. Dit busbedrijf is eind jaren '80 opgedoekt.

Jan van Staalduinen | 27-6-2010
Nu we toch herinneringen ophalen: waar op de foto's het eerste puin ligt, was het fietsgebeuren. Met de fiets naar de Veluwe, fietsen halen en brengen op het Staatsspoor. En maar zoeken en dan vaststellen hoe erg de schade was!

Coos | 27-6-2010
Als je binnenkwam in de hal had je recht voor je de loketten, dan moest je naar links door een kortere smalle gang en dan was er die stugge deur die je naar binnentoe moest opentrekken, en dan stond je op perron 1 met recht tegenover je een stellage waarin de richtingborden stonden. Veel keus was er niet bij.


dAb | 27-6-2010
Zoals Jeroen van Loon en Leo opmerkten, vind ik dit ook bijzonder fraai beeldmateriaal van het StaatsSpoorStationsgebouw waar ik vroeger vaak een paars-kartonnen perronkaartje kocht, dat met vele andere plaatsbewijzen in een bord was ingeklemd, waarna je door de deur verder naar binnen kon.
Daarvoor was dan ook nog de draaischijf nabij het Schenkviaduct *bezocht* waar nog oude handbediende overwegbomen bij de Lekstraat/Weteringkade vaak en lang gsloten bleven.
Ook bedankt: D.A. Borgdorff

Anton Zonneveld | 26-6-2010
En dan te weten dat "die lelijke puist" die er voor in de plaatst kwam in 1973 nog geeneens "Centraat Station" mag heten maar Kopstation!

robbie | 26-6-2010
ik krijg nu nogweleens passagiers bij me die vragen of ik bij t staatsspoor kom

Leo | 26-6-2010
OH OH Oh, waar is die mooie straat met die mooie gebouwen gebleven?
Zal wel oud worden !

Jeroen van Loon | 26-6-2010
dank je wel voor de foto's!

Fer Mählmann | 26-6-2010
Het is al zo erg, dat men niet meer weet hoe dat Station ook al weer heette...!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5735


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!