Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Honderden dagelijks voorkomende botsingen tusschen wielrijders
's-Gravenhage in Beeld, 23 september1927


Cor van den Born | 21-6-2014
@Joop van der Ent. Dat was mij duidelijk, maar de plaatsing had ook niet met fietsers te maken. Het was een aanvulling op een opmerking van Coos d.d. 15-7-2010 over "uitzwaaiende" trams.
Overigens zie je weinig Dafjes meer

Joop van der Ent | 21-6-2014
Reactie Cor van der Born op Foto.
Dit bord stond in de Zoutmanstraat/Laan v Meerdervoort en was niet bedoeld voor fietsers, maar enkel voor auto`s.
Weet het goed, September 1966 stond ik daar ook voor het verkeerslicht, bij het optrekken linksaf Laan v Meerdervoort was een dafje aan de achterkant er tussen gaan staan, zoals je ziet staat daar een dikke mast.
Pas bij de volgende halte kwamen de passagiers me vertellen dat ik een Dafje had geraakt.
Reed toen lijn 3 en aan het eindpunt Kwartellaan kreeg ik bezoek politie.
Ik had verf schade maar Dafje was totoloos.

R. Prot | 14-6-2014
Wie weet iets over een botsing van een motorwagen van lijn 15 op de hoek van de Loenensestraat/ Maarseveenstraat met een geparkeerde vrachtwagen in 1957 of 1958? Ik was zelf ooggetuige, maar toen pas 4 of 5 jaar oud

Cor van den Born | 15-7-2010

Deel van een foto van Jaques Meijer

Vraag: In de Boekhorststraat/Prinsegracht stond ook zo'n bord als ik mij goed herinner. Waren er nog meer plaatsen met dit bord. Was vast niet opgenomen in het Wegenverkeersreglement.

Coos | 15-7-2010
De rails lag destijds normaal in het midden van de weg met aan beide zijden voldoende fietsruimte. Om de haakse hoek naar rechts te kunnen maken week het spoor hier naar links (en idem bij de Tasmanstraat). Zoiets zou nu niet meer worden toegestaan. De laatste plek (enigzins) was de bocht naar links vanuit de Zoutmanstraat naar de LvM; daar heeft jarenlang bij de halte op de hoek rechts aan de trammast een flink bord gehangen met PAS OP, TRAM ZWAAIT UIT. Bedoeld was dat de achterkant van de PCC wat verder kwam uitsteken bij het wegrijden.

FransW | 8-7-2010
@Coos: de tram is m.i. niet de oorzaak van de valpartij. Dat zijn de fietsers zélf geweest die niet op tijd ruimte hebben gemaakt voor de aankomende tram. Het voertuig hadden ze in de verte toch al kunnen zien aankomen. Maar je hebt gelijk wanneer je opmerkt dat de aanleiding voor de valpartij de aankomende tram is...

Coos | 8-7-2010
Er is trouwens nog veel meer te zien op deze foto. Bv. dat de tram de oorzaak is van de botsing van de fietsers: rechts is geen plaats meer dus wijkt een fietser uit naar het midden van de weg. Een tegemoetkomende fietser verwacht dit niet, boem. Rechts van de tram zie je iemand met één been half op de stoep. Zo kon het ook. Dezelfde situatie deed zich een paar honderd meter verderop voor waar lijn 5 afboog naar de Tasmanstraat.

Coos | 8-7-2010
Frans W.: heel goed, behalve dan de Elandstaaat (niet heen en weer), maar om volledig te zijn hoort hier ook nog het verhaal van lijn 3A bij, en dat vond ik wat veel worden. Die werd toen ingeruild voor lijn 20.

FransW | 7-7-2010
Coos schrijft in zijn eerste posting van 06.07.2010 in de laatste regel dat het rechtdoorgaande spoor was voor de lijnen 5 en 20. Op zich klopt dat, alleen lijn 20 werd pas in dienst gesteld op 01.05.1928. De foto is gepubliceerd in 's-Gravenhage in Beeld van 23.09.1927. De foto is kort daarvoor in die zomer gemaakt. Lijn 20 bestond toen nog niet. Dus op het moment dat de foto werd gemaakt, werd het rechtdoorgaande spoor enkel door lijn 5 bereden.

skuipers | 7-7-2010
Een kleine aanvulling op de trajectwijziging van lijn 3 in 1928. In mei 1928 verhuisde lijn 3 van de Prinsestraat naar de Torenstraat. Anderhalve maand later werd ook het traject Noordwal/Prinsessewal/Elandstraat/Piet Heinstraat verruild voor Bilderdijkstraat/Vondelstraat. De nauwe bocht Piet Heinstraat/Zoutmanstraat was toen niet meer nodig.

FransW | 6-7-2010
Mooi dat de datum bekend is van de publicatie waarin deze foto stond afgebeeld. De omzetting van de oude Haagsche Tramweg-Maatschappij (H.T.M.) in het Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg Maatschappij (GBHTM) vond plaats met ingang van 1 januari 1927.
De toenmalige lijn 3 reed het traject Lijsterbesstraat - Leidsche Weg in de wijk Marlot. Helaas kan ik op mijn beeldscherm niet goed lezen wat er op het richtingbord staat. Ik moet daarom aannemen dat op het koersbord staat te lezen Lijsterbesstraat. Lijn 3 reed namelijk in de richting van Marlot door de Zoutmanstraat - Elandstraat - Piet Heinplein. In de tegenovergestelde richting reed lijn 3 van het Piet Heinplein - Piet Heinstraat - Elandstraat - Zoutmanstraat.

Het wissel staat in rechtdoorgaande stand en moet nog worden omgezet in rechtstakken stand, voordat deze wagen zijn route kan vervolgen, de Zoutmanstraat in. Het spoor in de Witte de Withstraat werd bereden door lijn 5 (Prinsessegracht - Loosduinscheweg).

Coos | 6-7-2010
Het wissel ligt nog verkeerd. Via het wisselcontact in de bovenleiding dat al naar gelang de gewenste richting met of zonder stroom genomen moest worden, werd het wissel omgelegd zonder daarvoor met pook naar buiten te hoeven komen. Een (Haagse?) uitvinding uit 1907........

Coos | 6-7-2010
Ja, pas sinds mei 1928 rijdt lijn 3 door de Vondelstraat, die een duidelijk zichtbare 'schuine' doorbraak is met flats uit 1930 die nogal afwijken van hun omgeving. De oude route was Prinsestraat-Prinsessewal-Piet Heinstraat(heen)/Elandstraat(terug)-Zoutmanstraat. Om de hoek te kunnen maken lag het spoor op de foto ter plaatse tegen de stoeprand, elders werd in het midden van de straat gereden. Het rechtdoor gaande spoor was voor de lijnen 5 en 20.

Charles Voogd | 6-7-2010
Ik zie een wissel. Gaat het ene spoor rechtdoor de Witte de Withstraat in en de afbuiging is naar de Zoutmanstraat?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7164


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!