Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Newtonplein met standbeeld Descartes in 1914
foto uit de collectie van Henk Bos


Onthulling standbeeld Descartes. (Dit standbeeld staat er nu nog steeds.)uitsnede 1uitsnede 2

piet C | 25-7-2018
Zijn er mensen die goede herinneringen hebben
aan de Cartesiusstraat tussen de Valkenboslaan en de Fahrenheitstraat
van af 1955 tot +/- 1970 speelde daar !
dat is de tijd dat er haast geen auto` waren !
o/a slagbal voetbal enz

Piet

MikeV | 26-2-2017
p.s.
De volgende puzzel:
De echtgenote van ir. Lindo was mw. Petronella A. Lindo-Smits.
Hij zou in 1878 met haar gehuwd zijn en volgens zowel wiki als HGA is Petronella in 1875 geboren .... kan me niet voorstellen dat Lindo met een 3-jarig meisje gehuwd is

Onderstaand zit ir. Lindo met zijn echtgenote en schoonzus op een bankje op de oude pier (Wilhelmina Wandelhoofd) en is toch wel duidelijk dat Petronella`s geboortedatum véél eerder geweest moet zijn
HGA 1.64732

MikeV | 26-2-2017
@erven sleeboom
Tweede foto:
- links ir. Lindo (toen 66 jaar) met zijn onmiskenbaar forse snor + echtgenote.
- rechts prof. van Geer (toen 73 jaar) altijd brildragend geweest en eerder al door jou herkend

De 3 heren op de onderste foto zijn onmiskenbaar jonger dan Lindo & van Geer en Burg. van Karnebeek (ook brildragend) moet toen 40 zijn geweest.
Een foto van hem ca.1915, dus uit de periode van de onthulling, vind je op HGA 1.63859
Geen van de 3 jongere heren draagt een bril en ik mis ook de ambtsketen, dus Karnebeek staat er dus niet op

erven sleeboom | 25-2-2017
Hans Kindt | 27-7-2016 @Erven Sleeboom: Ik heb diverse foto`s van Burgemeester van Karnebeek bekeken, ook die van hem op latere leeftijd maar zie geen enkele gelijkenis met dee meest linkse heer.Deze reactie zie ik nu pas, sorry. De heer Gort was al geïdentificeerd (scroll naar onder). Ik heb ook gekeken, maar zie de gelijkenis ook niet. Burg. Van Karnebeek moet op het moment van de foto 40 jaar geweest zijn. Hij had een knevel, maar die hebben ze allemaal. Als hij er bij is (wat ik niet weet), moet `t een van de twee anderen op uitsnede 2 zijn. Mijn aanname dat hij erbij moet zijn, is natuurlijk een slag in de lucht, vooral gebaseerd op de gedachte dat een burgemeester bij zoiets toch zeker niet zal ontbreken.

Peter van Dam | 25-2-2017
De man geheel links op de uitsnede 2 is de adjunct -gemeentearchitect Jacobus Johannes Gort Jr. Hij was van 1909-1916 in dienst bij gemeentewerken.

Piet Catijn | 11-8-2016
Ha Trudy
Ik werkte met Bert samen op de laan van meerder voort en ik
Woonde in de Cartesiusstraat
woon nu in Antwerpen ,
Mijn Opa woonde in de Noorderbeekdwarsstraat
Naast de poort van het cafe
uw balkon keek in de tuin van mijn opa
doe Bert de groeten van mij

Piet C

Hans (Zoef) | 27-7-2016
Citaat uit bijlage op het HGA van Nico Krijn.

``In allen eenvoud, zonder eenig uiterlijk vertoon, is het standbeeld in April 1914 op zijn nieuwe plaats onthuld. Behalve prof. van Geer waren bij de onthulling tegenwoordig de directeur der Gemeentewerken, de heer I.A. Lindo en de gemeente-architect, de heert Gort, die het nieuwe, granieten, voetsuk voor het beeld ontworpen had`. Bron: Het Vaderland, 14 April 1934, avondblad.`


Hans Kindt | 27-7-2016
@Erven Sleeboom: Ik heb diverse foto`s van Burgemeester van Karnebeek bekeken, ook die van hem op latere leeftijd maar zie geen enkele gelijkenis met dee meest linkse heer.

Trudy vd Leden | 27-7-2016

Hoi Piet C, ik ben inderdaad de zus van Bert vd Leden, alles klopt. Gr Trudy

Gerard van Tuyn | 3-3-2016
Trudy!: Die lopers paste enkel maar op een bepaald soort sloten. Bontebaardsloten ?

piet c | 24-2-2016
Trudy vd leden,
heeft u soms een broer die Bert heet
en in 1964 leerling banketbakker was ?
hij woonde de 1e of 2e portiek
hij had een zus die ook Trudy hete bent u dat ?

Piet c

ghuus | 4-2-2016
ben daar ook opgegroeid heel newtonplein heeft dikkkeee tunels en kamers onder de grond zo groot als en voetbalveld heel leuk om te weten

H.Bos | 27-7-2015
Kwam toevallig weer eens op deze website terecht en heb de reacties gelezen maar wat mij opvalt is dat niemand iets weet over de vermeende fotograaf, zelfs de medewerkers op het archief weten het niet en waarschijnlijk zullen wij het ook nooit te weten komen.
Wel interessant is de reactie van "erven sleeboom" toch een nuttige wetenswaardigheid.

Wat ik wel weet uit de overlevering hoe ik aan deze glasplaatfoto`s ben gekomen via de zoon van diegene waar deze kisten met glasplaatnegatieven jarenlang gestaan hadden, dat de fotograaf van Joodse afkomst was en hij heeft verschillende kistjes met glasplaten in bewaring gegeven aan diverse vertrouwelingen, dus wie weet komen er hopelijk nog meer onbekende glasplaatnegatieven boven water.
De fotograaf is waarschijnlijk opgepakt in de ww2 `40 `45 en afgevoerd naar een vernietigingskamp, jammer dat we zijn naam nooit te weten zullen komen.
Met vriendelijek groet, de inzender van deze en vele andere glasplaatfoto`s, H.Bos.

P Catijn | 19-1-2015
woonde in Cartesiusstraat naast slager vd Helm die met die lekkere rookworst
op de hoek drogist de lijster andere hoek de Zon stoffen winkel
3e hoek cafe van mevr Bazuin 4e hoek kruideniers winkel vd Meiden in garage maakte ze melkbussen schoon op de hoek van Valkenboschlaan groentewinkel van Vink
andere hoek fietsenwinkel er waren ook 2 wasserijen een op nr 205 de naast de slager. was fijne een tijd

Ursula Bloemen | 26-10-2014
Ron Hovingh wat een leuke reactie. Ik heb vanaf 1952 in de Daltonstraat gewoond, op de hoek een kruidenier De Kruif en op de andere hoek een bakker. Ook de andere winkels die jij noemt weet ik ook nog. Met de dochter van van der Meijden (Marja) op de lagere school gezeten op de Prins Willemschool in een zijstraat van de Weimarstraat. Op de andere hoek zat een café waarvan ik geen naam weet. Wel dat er regelmatig met paard en wagen grote staven ijs gebracht werden. Leuke jeudherinneringen.

Ron Hovingh | 19-9-2014
Eddy Hazebroek,

Voor wat betreft het steppewinkeltje. Kon je daar ook fietsen huren? Ik heb nl. in de Fahrenheitstraat gewoond, vlak bij de Cartesiusstraat. Op de verschillende hoeken zaten winkels. `De Zon` was een soort stoffenwinkel. Drogisterij De Leyser en op de andere hoek een zuivelwinkel "Van der Meijden`. Maar ik herinner mij dat ik soms een fiets mocht huren van mijn ouders. Ik heb het nu over eind jaren `50. Ik ben 67 jaar.

Jan Laman | 15-9-2014
Ik ben vanaf mijn 1e jaar tot mijn 15e opgegroeid op het Newtonplein (1959-1973), en heb er een hele goeie jeugd gehad. Door privé omstandigheden ben ik daarna ergens anders gaan wonen, maar kwam er nog dagelijks, zeker tot 1990. Het beste van het plein zoals het eruit zag was in mijn jeugd. Ben er nu zeker al meer dan 4 jr niet meer geweest, maar wat ik op de foto`s zie is het nu niet zo mooi meer.

Eddie Hazebroek | 31-8-2014
Beste Trudy vd Leden. Ben van 1945, geboren in de Newtonstraat 535, 2e portiek vanaf het café. Recent m`n oude buurtje nog eens bezocht, veel foto`s gemaakt, ook van Descartes. Gesproken met de huidige uitbaters van het `steppewinkeltje`, hoek Newtonplein en Noorderbeekdwarsstraat, waarbij veel fijne herinneringen weer terug kwamen. Ook ik heb er een leuke, zorgeloze jeugd gehad.

Trudy vd Leden | 27-4-2013
Leuk om te zien. Ik ben er geboren hoek Newtonplein Noorderbeekdwarstraat Richting de Weimerstraat. Beneden ons hadden wij ons bakkertje vd Hoeven. Ik ben geboren in 1946. Ik heb er een geweldige jeugd gehad met hele lieve ouders. We hadden het niet braad maar waren heel gelukkig. Het was een warmere en betere tijd dan nu. Toen kon je nog een touwtje uit de brievenbus laten hangen. Iedereen had ook een loper die op iedere deur paste. Dat is nu niet meer voor te stellen.

rené de Jager | 29-11-2012
ja leuk om te zien, ben er in 1950 geboren en heb daar mijn gehele jeugd door gebracht, tot 1973 heb ik er gewoond...er was geen geld, maar heb een gouden jeugd gehad, veel meegemaakt....en het beeld van Descartes was een verzamelplek voor jonge gokkers, ik heb er zelf ook veel gedobbeld, treffen en veilen en kasje gooien...ben benieuwd of er mensen zijn die zich dit kunnen herinerren..

Marry Butler | 29-4-2012
Ik speelde vroeger in het Zuiderpark,, was daar vorig jaar toen ik in Holland was (woon al 30 jaar in de UK ) wilde gewoon zien hoe m`n oude buurt er nu uitziet ,, woonde om de hoek in de Fahrenheitstraat ..

Iwan de Brabander | 28-2-2011
Ik was foto's van het beeld aan het zoeken waar ik 30 jaar tegenover heb gewoond. Waar mijn moeder en mijn grootouders naar hebben gekeken. Fantastisch deze foto's! Bedankt.

Ype | 2-1-2011
In een uitgave van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn nog wat meer bijzonderheden over het standbeeld te vinden.
Koning Willem II heeft het beeld voor f 6000 gekocht van de graaf Van Nieuwerkerke, om er zijn Willemspark mee op te luisteren. Die graaf heeft ook het ruiterstandbeeld van Willem de Zwijger aan het Noordeinde gemaakt. Het beeld van Descartes is een bronzen afgietsel van het beeld dat Van Nieuwerkerke heeft gemaakt voor de geboorteplaats van Descartes, La Haye [dat tegenwoordig Descartes schijnt te heten] in Frankrijk.
Bron: D. Hillenius, Het huis der gemeenten, Koninklijke Manege - Willemskerk - Willemshof, vierde druk, Den Haag, 2005.

Guido | 18-8-2010
Bedankt voor uw interessante uitleg!

erven sleeboom | 15-8-2010
Dan is er wat wel rondgesold met de oude filosoof: Willemspark - Bleijenburg - Newtonplein.
Op http://historie.residentie.net/descartes.htm is goed te zien dat hij op het Willemsplein een plek van allure had.

Ype | 15-8-2010
Op historie.residentie.net is te zien en te lezen dat het standbeeld van Descartes oorspronkelijk in het Willemspark heeft gestaan, ongeveer aan de huidige Sophialaan bij de Nassaulaan.

erven sleeboom | 15-8-2010
Ja, bedankt.
Zie foto 0.11708 in de beeldbank van het Haags GemeenteArchief. http://www.haagsebeeldbank.nl/zoeken/layout/result/indeling/lijst/form/advanced/q/zoekveld/0.11708
Daar staat het beeld op de binnenplaats van de HBS aan het Bleijenburg nummer 38, op een eenvoudig vierkant voetstuk. Alleen het opgegeven jaartal 1930 klopt natuurlijk niet, want toen stond Descartes al 16 jaar uit te kijken over het Newtonplein.
Ik kan me wel voorstellen dat men een niet-openbare binnenplaats van een school niet zo'n geschikte locatie vond voor Descartes.

In Het Vaderland, 14 April 1934, avondblad, staat ook nog vermeld dat gemeentearchitect Gort het nieuwe (m.i. nogal pompeuze) voetstuk van het beeld ontworpen had, aldus het HGA-commentaar bij foto 0.49845. http://www.haagsebeeldbank.nl/zoeken/layout/result/indeling/lijst/form/advanced/q/zoekveld/0.49845

Hans (Zoef) | 15-8-2010
Rond 1910 stond het op het Bleyenburg.

erven sleeboom | 15-8-2010
P.S.
Als burgemeester Van Karnebeek erbij was, moet hij de meest linkse heer van de vijf zijn. De dame naast hem is dan waarschijnlijk zijn vrouw Adriana Justina Civile barones Van Wassenaer.
Maar ik zit nu te gissen, op grond van de voor de hand liggende veronderstelling dat het burgemeesterspaar toch zeker wel bij de herplaatsing van het beeld van Descartes aanwezig zal zijn geweest.

En het standbeeld zelf?
Dat is ontworpen door de Franse beeldhouwer en schilder Émile de Nieuwerkerke, eigenlijk: Alfred Émilien O'Hara, graaf van Nieuwerkerke (1811-1892). Het werd in 1845 vervaardigd door de bronsgieterij De Eck et Durand, in dat jaar onthuld (waar?) en in 1914 herplaatst op het Newtonplein. Dat was een voor de hand liggende plek omdat de Cartesiusstraat erop uitkomt. Waar in Den Haag het beeld eerder heeft gestaan, weet ik (nog) niet.

Op de bodemplaat staat Descartes' lijfspreuk Cogito, ergo sum (Ik denk, dus ik besta).

Het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje voor het paleis Noordeinde is ook van Émile de Nieuwerkerke uit hetzelfde jaar 1845.

erven sleeboom | 15-8-2010
Wie precies wie is, weten we niet, maar in elk geval waren de volgende heren aanwezig:
* Prof. dr. Pieter van Geer (1841-1919), hoogleraar wiskunde te Leiden, die ook veel over de geschiedenis van de wiskunde had gepubliceerd. Ik vermoed dat hij de oude heer is met de grijze hoed;
* Ir. Isaac Anne Lindo (1848-1941), directeur van Gemeentewerken in Den Haag sinds 1890, de man achter de ontwikkeling van de Scheveningse binnenhaven, naar wie het (in 1965 afgegraven) Lindoduin bij de Duinstraat/Westduinweg was genoemd;
* Johannes Jacobus Gort (1875-1950), gemeentearchitect van Den Haag van 1909 tot 1916.
Hoewel je zou verwachten dat burgemeester Van Karnebeek ook aanwezig was, staat er op de foto niemand met een ambtsketen.

Hans (Zoef) | 14-8-2010
Voor de personen op de foto zie foto 0.49845 op de beeldbank van het HGA, en dan de ingezonden reactie.

Guido | 14-8-2010
Wat een prachtige foto, nu ben ik eigenlijk ook heel benieuwd wie deze heren zijn? Is er iemand die dit weet? Ik heb hier als kind heel veel gespeeld en kan mij het standbeeld goed herinneren.

Joris | 13-8-2010
Hoeden en snorren...! In 2014 weer de trend??

Joep Meloen | 12-8-2010
Ach, de een rijdt een scheve schaats, de ander piest naast het potje

Hans (Zoef) | 12-8-2010
Prachtige foto en dat voor die tijd! Alles staat er scherp op afgezien van een paar kinderen die hebben bewogen. Dan te bedenken dat van al deze personen op de foto er niemand meer in leven is. Echt dus een moment uit het verleden.

Jeroen | 12-8-2010
Heerlijk, zo'n moralistisch standbeeld in een volkswijk :P.

Het rechterbekken is niet helemaal goed opgeleverd lijkt, tenzij het zo bedoeld was...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4795


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!