Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Escamplaan met het badhuis
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Fred van der Burch | 25-10-2018
Hallo,
Els jou bericht gelezen, tja zit allemaal in onze leeftijd.
Maar wij wachten nog even Els, de groetjes Fred.

Els krabman | 22-10-2018
Ik las dat Martin Schragen in 2015 overleden is .Hij woonde op Gooilaan 18 en ik op 24 dus wij waren buren.Hij had een broer Isaac en Kees en een zusje Anneke en Jannie.Jannie is naar Canada verhuisd.Waren heel aardige mensen.sorry hij heette Schraven, foutje.Ook al weer overleden,jammer.groetjes Els

Kees de Ridder | 2-10-2018
Ik heb het zelf ook altijd verkeerd gespeld, maar de zg. C bij Jamin is de krul van de letter J, want er staat geen punt achter en ik heb vroeger ook met die grote krullen leren schrijven!

Gerda Kuipers-Dekker | 2-10-2018
Leuk om dit allemaal te lezen, herken er veel in, heb gewoond in de Larensestraat 122 boven ons woonde de fam. Kostermans, en de fam, Olieroot aan de overkant (als ik dit goed schrijf) en de fam Heijermans
Leuk herinner mij de stoeprandjes, veel rolschaatsen, kaatsballen enz
Ben ook in 1978 vanuit huis getrouwd.

Hans Ketting | 16-6-2017
Ben een maand of wat geleden op de Escamplaan naar mijn school maar hij was verdwenen.
Hij was verdwenen heb daar van 1940 tot 1947 op school
gezeten .Meester Otterspoor , Meester van Arkel ,
Meester van der Ende alle les in klasse 6.

groeten Hans Ketting


Joop Sanders | 12-6-2017
Rudi Jansen.
Marin Schraven was een collega van mij. Wij werkten bij de Rijksgebouwendienst op de afdeling Bouw als bouwkundigen. Hij was rustig, plichtsgetrouw en vakkundig. Hij woonde met zijn vrouw en naar ik dacht 2 zoons in Rijswijk. Hij is in maart 2015 overleden en begraven op Eikelenburg in Rijswijk. Met vriendelijke groet, Joop Sanders.

Rudi Jansen | 11-6-2017
Heb van 1941 tot 1961 gewoond in de "Naarderstraat"
en heb daar de lagere school (Dr.Karreschool) gevolgd.
Enige vrienden waarvan ik de naam nog weet zijn o.a.
Jopie Kerver, Martin Schraven, fam.Sonneveld en Fam. v.d. Hurk
waarvan de zoon later een bekende toekomst voorspeller (internationaal)l is geworden. Zou graag willen weten of deze
mensen nog in Den Haag wonen.

Hans Ketting | 18-11-2016
Bij lezen van al die verhalen een aanvulling op door mij geschreven winkels.
Het was een paar maanden na de bevrijding was er in de Weesperstraat een hal voor aan de Escamplaan een kolenboer had een daar hal waar hij kolen kon op slaan.
Hij was in het bezit van paard en wagen waar hij samen met zijn zoon de klanten bezorgde .
hier een triest verhaal over zijn zoon door onbekende oorzaakergens onder de wagen terecht met dodelijke afloop.
Triest zo kort na de bevrijding
groeten Hans Ketting

Peter van den Berg | 11-8-2016
Leuk om te lezen dat Netta van Schooten in een reactie de winkel van sinkel ´Boekenbaasje´ op de hoek van de Naarderstraat benoemt. Dit was het winkeltje van mijn overgrootvader dhr. Postma. Ik heb de man nooit gekend, maar mijn opa en mijn moeder vertelden mij hier over.

Hans Ketting | 14-5-2016
Even nog wat aanvulling wat de winkels aan de Escamplaan
Aan de over kant van bakkerij Koenders was de winkel van C Jamin en daar naast de schoenmaker waar van zjjn zoon bij mij in de klas zat.
Op de hoek Vlasakkerstraat zat een Slager en een kruidenier
e aan de overkant een Groenteboer en ee Drogist stukje verder op de laan een Kapper die er nog zit.
aan de over kant van de lEscamplaan hoek Soestdijksekade
zat een bakkerij van HUS .

Groeten van Hans Ketting

LEO | 13-2-2016
Nu eventjes terug naar de foto oftewel het badhuis.
Veel van mijn kennisjes hebben daar leren zwemmen bij ene Arie van Gent, een beetje knorrige man die wel wist wat hij deed. Zijn er nog anderen die hem hebben gekend ?
Hij woonde recht tegenover het badhuis. Hij leeft uiteraard niet meer, want dan zou hij ongeveer 110 moeten zijn.
Wat betreft het lesgeven dan heb ik het over de jaren 60 en 70.

els krabman | 13-2-2016
Wat ik van de 1e klas van de bovenafdeling van de pc hooftschool herinner is dat ik les had van juffrouw kolf ,een dame al op leeftijd,zwaar gepoederd,waar ik steeds naar moest kijken.Ik was het lievelingetje van haar en gaf ze me dus allemaal achten op m,n rapport.Na de 2e klas kreeg ik een ander en kreeg ik allemaal vijfentwintig en vieren op m,n rapport.Dan had je juffrouw van Maren,die hebben we overspannen gemaakt.Soms verliet ze de klas,draaide de deur op slot en bleef een hele tijd weg.Als ze weer terug kwam zongen we juffrouw van Maren,2 rooie haren,2 rooie tiet en dan meervoud en een k.. om op te schieten.Erg eigenlijk hoor.Ik heb nog een klassenfoto, hele sombere depressie foto.Groetjes Els.

els krabman | 8-2-2016
Ik zie reacties van fred van der burch,Fred ben je vergeten dat jouw moeder en mijn moeder vriendinnen waren? Wij hebben samen altijd met elkaar opgetrokken Jouw vader werkte bij de htm en heette Joop.Ik heb nogal wat foto,s van ons van vroeger. We zijn met zn tweeën nog eens naar het gemeentemuseum geweest op zondag en op de binnenplaats kon je bij het afval skeletten weghalen.jouw moeder hoopte dat wij samen zouden trouwen.dat is het niet geworden.Alsof ik met m,n broer zou trouwen. Van veel straten heb ik ansichtkaart en uit de jaren 50 en 60.Hoop dat je hierop reageert.groetjes els

els krabman | 8-2-2016
Ik heb gewoond op de Gooilaan 24 tot m,n 24e .op de hoek had je kruidenier abim.een gezellige winkel waar alles nog per ons of half ons in puntzakken werd verkocht.aan de overkant in de bussumsestraat zat v.der laan een kaaswinkel.ik deed de boodschappen voor m,n moeder allemaal op de pof,waar ik een bloed hekel aan had.we deden veel spelletjes buiten en ik was de schrik van de larensestraat want daar won ik altijd met knikkeren.met volle knikkerzak ging ik naar huis.we hadden een hoekhuis met een prachtig uitzicht en een mooi park voor de deur,dat werd nog in de jaren 50 opnieuw aangelegd geopend Door de burgemeester. M.n vader was timmerman en had een paar stelten gemaakt met 3 etages en zo kon ik over de muur van de benedenbuurvrouw kijken.ik heb op de pc hooftschool gezeten vanaf 1948 tot 1954,ben daarna naar de hulo in de hulstraat gegaan. Groetjes Els

Fred van der Burch | 30-12-2015
Aan Annetta van Schooten bedankt voor jou bericht.
Ik zal op die site gaan kijken want Delft zit er voorlopig niet in.
Ik heb inmiddels al een aantal foto`s middels internet verkregen.
En er zijn ook aanzicht kaarten te koop op marktplaats.
Nogmaals bedankt en een goed 2016.
m.v.g.

Annetta van Schooten | 29-12-2015
Een berichtje voor Fred van der Burch. Op de site Oud Den Haag kunt u zo goed als alle zwart/wit fotokaarten vinden. Alles gerangschikt op wijk. Ook de geschiedenis van de Gooilaan. Ik heb van deze laan geen fotokaart, wel van mijn vroegere straat en waar ik later woonde. Alle deze kaarten zijn van eind jaren dertig, begin veertig en enkele wat later. Nog een tip: in Delft is er elke zaterdag een rommel/antiek markt langs de grachten. Vanaf eind april tot eind september. Aan de kant van de visbanken halverwege staat een kraam die deze zwart/wit kaarten van Den Haag ook verkoopt. Succes!

Fred van der Burch | 12-12-2015
p.s
Onderstaand verhaal t.a.v Jumping Jewels heeft strekking op een tijd veel later. Ben destijds verhuist naar de Dedemsvaartweg ik dacht ongeveer 1955. Daar ongeveer 10 jaar gewoond tegenover voetbal club VCS.
Toen verhuist naar Groningen.


Fred van der Burch | 12-12-2015
Hallo,
ik zou ook nog willen vragen wie ging er ook naar de rolschaatsen baan op de leyweg elk weekend was er dansen er speelde toen de Jumping Jewels.
ik heb er toen Thelma de Bruin ontmoet die woonde destijds in de Schoutendreef. daarvoor de Abcoudestraat,
ik zou best eens willen weten hoe het haar vergaat.
Graag een reactie.
m.v.g.

Fred van der Burch | 8-12-2015
hallo,
Ik wil alle mensen bedanken voor hun reactie. Ik was de naam kwijt van die banketbakkerij. Mijn geboorte huis was Gooilaan nummer 28 op de hoek Gooilaan, Bussumsestraat met een balkon rond het huis aan de voorkant. Ik kom nog regelmatig in Den Haag en ga dan altijd even naar de Gooilaan. Ik woon nu al een aantal jaren in Drenthe. Anetta van Schooten heeft het over zwart/ wit kaarten ik zou haar willen vragen zou je er een copie van kunnen maken? Dan komt nog hoe verkrijg ik ze.
Misschien is daar een oplossing voor. Ik heb nog een broer wonen in Den Haag woont in de Theresia straat.
m.v.g
Fred


Annetta van Schooten | 22-11-2015
aan Fred v.d. Burch: Ja, inderdaad was de banketbakker Koenders. Als ik me niet vergis stond dat in `gouden` letters in schuinschrift boven aan de etalage, op een donkerstenen ondergrond. Toch wel leuk al die winkels in de wijken, bijna op elke straathoek. Ik herinner me nog veel van die winkels. Ook dat er (in een andere winkel) bij de koop van 1 ons koekjes, een koekje doormidden werd gebroken om precies aan de 100 gram te komen....

Joop Sanders | 17-11-2015
Edwin: inderdaad was daar bakkerij Koenders gevestigd. In de hongerwinter (1944-1945) verkocht men "opklop" een schuim dat leek op slagroom maar dan van suikerbietensap. Er zal weinig voedingswaarde in gezeten hebben maar het vulde de maag weer even en was toen een delicatesse waar je snel bij moest zijn want het was gauw uitverkocht. De foto moet in/ of even na de oorlog genomen zijn want om de lantaarn zijn witte banden geschilderd die `s nachts nog enige oriëntatie gaven want alles moest verduisterd zijn.

pduvekot | 17-11-2015
@Fred En wel op het adres Escamplaan 1

Edwin | 16-11-2015
@ Fred,

Volgens mijn moeder, die in die tijd in de Hilversumsestraat (geboren in 1943) woonde, zou daar bakkerij Koenders (roomboter koekkruimels voor een dubbeltje) moeten zijn geweest.

pduvekot | 16-11-2015
@fred van der burg: lees ook eens https://www.htmfoto.net/algemeen/foto_tonen2.php?foto=Kesber/Waardetramszijnverdwenen/Zuiderparklaan.JPG

Fred van der Burch | 16-11-2015
Hallo allemaal ik heb op de Gooilaan gewoond van 1941 tot 1955.
Wie kan mij vertellen wat de naam was van banketbakkerij hoek Zuiderparklaan escamplaan.
Ben op school geweest in de weesperstraat vlak bij de toko.
Daar ging ik zondags een fietsje huren een doortrapper.
Ik weet nog wel een paar namen van toenmalige buren.
oa fam van Bavel.
Fam. Krabman.
Fam. zwarts.
Is er misschien iemand die omstreeks die tijd er ook heeft gewoond?
Graag hoor ik ervan.
m.v.g.

joke brink | 13-6-2015
Wat een leuke site! Heel vaak kom ik boekhandel Stumpels tegen. Mijn ouders namen de winkel van de heer Stumpel over in 1950. Iedereen sprak van Stumpels en kenden niet de nieuwe naam: Brink. Vele jaren later vonden mijn ouders het tijd worden om hun naam op de winkelpui te plaatsen: Brinks Kantoorboekhandel. Met heel veel plezier woonde ik aan de Escamplaan en het grappige is, dat ik er nu weer woon. Echter het huis is gesplitst in woonhuis en kapsalon. Maar de wijk is de wijk uit onze jeugdjaren niet meer. Nieuwbouw ontsieren dit stukje Escamplaan,Wijk Rustenburg- Oostbroek is veranderd in Öost Europa. En als je op de Dierenselaan loopt, waan je je op vakantie: allemaal buitenlandse winkels en allerlei gesproken talen.
Waar is de tijd gebleven? Lijnbal op de stoepen, knikkeren langs de stoeprand, bedeltje gooien, brievenverstoppertje, sneeuwhutten bouwen langs de stoep bij de trambaan, koppeltje duiken op de hekjes voor het zwembad, urenlang speelplezier in de Maarseveense speeltuin, met de Zwaan door het Zuiderpark, snoepgoed kopen in de Toko ( opschieten!!!) !
Eigenlijk ben ik altijd de wijk trouw gebleven. Ik heb er gewoond, heb les gegeven op de Ds Karresschool, was betrokken bij het wijkgebouw De Brink van de wijkvereniging Zuiderpark, heb de peuterspeelzaal Het Karrewiel opgericht en was betrokken bij het kerkenwerk van de Valkenboskerk.
Nu echter hebben wij besloten om deze wijk te verlaten. Maar de jeugdherinneringen kunnen ze ons nooit meer afpakken, die zullen wij koesteren.

Chiel Schaap | 13-2-2015
Ik woonde tegenover het badhuis op nr.40, heb van 1956 tot 1962 op de Ds.Karresschool in de Naarderstraat gezeten. Vrienden in die tijd van de Escamplaan waren: Frans Kok, Jos Oomen, Theo Kras, Wim Rueb, Reggie de Preter. Ook kwamen er geregeld meisjes langs in de 60er jaren, zoals Mary Knoester Groeneveld, Ivonne Riemslagbaars, ene Mieke en natuurlijk buurmeisjes zoals Anke de Boois, Marijke den Ouden, Ellie Kras. Ja, was een leuke tijd en in december kerstbomen rausen.

Annetta (Netta) van Schooten | 23-10-2014
I want to answer Georgine Townsend. Alles wat u beschrijft herinner ik me goed. Ik ben van 1943. U woonde zo te zien vlak bij mijn beste vriendinnetje (toen) Ineke Vreede. Zij woonde vanaf Stumpels op de Escamplaan, het eerste of twee portiek, links de 1e of 2e etage. Ze had nog twee broers. Later ben ik van de Spakenburgsestraat verhuisd naar de Heelsumstraat. Ik woonde op de rechterhoek 2e etage, die ronding met de Apeldoornselaan. Op de eerste etage zat het TNO. De fotograaf Vermeulen(?) zat links op de helft ongeveer. Aan het begin van de Heelsumstraat links zat een bloemenwinkel en boekhandel. Ik woonde er van 1956 tot 1966.

Georgine Townsend | 16-10-2014
Have to write this in English, since my iPad has a mind of its own and change it in "English"
Sorry, but I love totell my little story.

Lived right across from Het Badhuis, 2 deuren van bookhandel Stumpels. Since we dd not have a telephone at that time, Mrs. Stumpels allowed us to use their business phone, and
had tocome to our house to notify us of calls we received on their business phone. I lived there from 1955 till 1961, at which time we left for California. Did all our groceries at the Coop. Of course, used het Badhuis 1x week. Was nervous when on Saturday the women`s side was not as crowded as the men`s, who were then allowed to take a shower on our side.
There also was a little private library where on my way home from the tram stop, I got some books. Also, not o forget, Jamin on the corner, the pharmacy, poelier.
Lijn 6 stopped right in front of our house,so convenient, and did not have to walk far when it was raining. My boyfriend, later my husband lived in the Heelsum Straat, next to the photgrapher. Forgot his name. They lived across fom the Paardenslager. Nice walk to their house with a stp at the Petat wagen. Lots of great memories!
[Cor Nieuw Vennep | 1-7-2014
Voor de liefhebbers. Sinds gisteren op Haagse Filmbank een filmpje 1955 met zwemles voor volwassenen.

http://www.haagsefilmbank.nl/archieven/7804

Remie Hartman | 19-5-2014
Ook ik heb vanaf 1960 op de p.c. Hooftschool gezeten en kan me nog herinneren dat het een leuke school was. Mevrouw heyenoort, mevrouw van der Belt en mevrouw van der Wende waren mijn leraressen. Ik kan mij ook nog herinneren de bovenmeester Dhr van der Giezen en Dhr Latuparisa wat een heel aardige man was. En natuurlijk ging ik ook naar het badhuis naast de school. Op het veld tussen de scholen hadden we vaak gymles en er liep een terrein knecht waar ik alleen zijn bijnaam nog van weet, dat was peukie. Het zwembad heb ik nooit van binnen gezien.
Ik kan me ook nog een paar namen herinneren van klasgenoten zoals Ronald Kip, Dirk Jan,Nico de Jong en nog een Fred waarvan ik ook zijn achternaam vergeten ben. Zelf woonde ik in de Bussumsestraat 84.
Leuk al die herinneringen!

Annetta (Netta) van Schooten | 27-4-2014
Die mevrouw Ineke Puglia-Smit heeft gelijk: Den Haag is zo veranderd en niet ten goede. De wijk waar we het allemaal over hebben - tussen Escamplaan, Zuiderparklaan, Loosduinseweg, Soestdijksekade - is er niet mooier op geworden en veel bestaat niet meer waar we onze herinneringen aan hebben... Jammer! Ik woon ook niet meer in Den Haag en mis dit niet. Ik heb nog enkele zwart-wit kaarten van ` onze` wijk en kijk er af en toe met weemoed naar. Ooit gekocht bij boekhandel Stumpels, op de hoek van de Escamplaan/Tienhovenselaan en later bij Stumpels junior aan de Volendamlaan. Die winkels zijn ook weg.

Hanneke Marchal | 22-4-2014
Ik zat op de PCHoofdschool, van 1954 tot 1962. Met juffrouw Heyenoord en meneer van der Giesen. Hij kon zo spannend vertellen over het schoolreisje wat komen ging. Hij was ook driftig. Ik herinner mij dat hij brutale jongetjes bij de kin pakte en achterover op de bank daarachter duwde. Ik woonde in de Spakenburgsestraat. Achter het scholencomplex was een enorm sportveld waar `s zomers veel gebruik van werd gemaakt. In de Naardestraat was de karreschool met op de hoek een ouderwetse bibliotheek waar je voor 7 cent een boek kon lenen. In diezelfde school was ook een zondagschool. Daar moesten wij heen op zondag in onze zondagse jurkjes. Met pasen gingen wij dan mandjes fruit brengen naar zielige eenzame mensen. Meestal naar de Tiengemetenlaan. (De ouwe wijven poortjes).
Goede herinneringen. Vooral aan de school.

Annetta (Netta) van Schooten | 21-1-2014
`t Was een leuke tijd, de jaren eind 40 en 50 rond de Escamplaan. Ik ben van 1943 en ik herinner me nog al die buurtwinkels. Inderdaad de Toko, hoek Weesperstraat/Muiderbergstr. Lekker snoepgoed. Ook t.o. de P.C.Hooftschool de winkels v.d. coöperatie De Volharding. Een slager en kruidenierswinkel, waar we stukken ´borsthoning´ kochten (druivensuiker) om te snoepen. Kantoorboekhandel Stumpels, bakkerij v.De Volharding en verderop t.o. de kleuterschool een R.K. bibliotheek (een parterrehuis), ook aan dezelfde kant richting Zuiderparklaan een andere kleine bibliotheek. In de Naarderstraat de waterstokerij van Speelman. Daar kon men emmers kokend water kopen. Er was nl. geen boiler o.i.d. in de huizen, ook geen douche. Het badhuis was daarom een uitkomst voor velen. Aan de Escamplaan kant v.d. school, voorbij de Naarderstraat, was een schoenmakerij van Jungslaeger. In de Hilversumsestraat was een wolwinkel (pleintje), richting de Soestdijksekade een kruidenierswinkel en daar t.o. hoek Naarderstraat een winkel van sinkel ´Boekenbaasje´ genaamd. Rozenbrand heette de schoenmaker op de hoek v.d. Spakenburgsestraat, t.o. een bakker en melkwinkel, verderop slager en groentenwinkel. Op de andere hoeken v.d. Spakenburgsestraat ook een melkwinkel en de schoenmaker er tegenover. Ook kwam elke vrijdag een wagen met paard door de straten en die verkocht kaas, eieren e.d. Die man riep dan: ´....verse aaieren (eieren)!!... Óok de schillenboer kwam langs. Bij de buitendeur zette je dan een mandje met aardappelschillen klaar en dat werd opgehaald. Men at toen elke dag aardappelen.... Ohh, er komen zoveel herinneringen boven uit die tijd.

Annetta (Netta) van Schooten | 21-1-2014
Van 1950 tot 1956 zat ik op de Openb. P.C.Hooftschool (boven). Onderwijzers: mw. Van Heijningen, dhr. Latuperisa, mw. Anderson, dhr. Aardema (hoofd). Klasgenoten o.a. Ineke Vreede, Henk Vogel, Monica Ménage, Bella Paulussen, Paul v.d. Hagen, Wim Achtien, Jopie v.d. Post, Henny Kip, Tjeerd Doesema, Ted Mooijman, Coby Vondeling, enz. Leuke tijd. Badhuis en zwembad vaak bezocht. Badhuis 1x per week, zwembad met schoolzwemmen. Ik woonde in de Spakenburgsestraat 114. Daarna ben ik naar de Geurt Volkers MULO gegaan aan de Mient. Ook van die school en tijd heb ik goede herinneringen.

janny del sasso-heyting | 17-1-2014
Geboren in de loenensestraat van 1951 tot 1957 heb ik op de P C Hooftschool gezeten. Eerst bij juffrouw Heyenoord en later bij meester v.d Ende.
Het badhuis heb ik (gelukkig) nooit van binnen gezien.
Ik woon al meer dan 30 jaar in Twente.
Echter Den Haag blijft mijn favoriete stad.

pduvekot | 5-10-2013
Ik zat op de protestantse Karresschool een straat verder en liep dus dagelijks langs het badhuis.
We sprongen over de hegjes langs de trambaan om aan de overkant te komen. Op een dag hadden ze in de hegjes prikkeldraad gespannen en scheurde mijn nieuwe plusfourbroek...
Een keer per week wassen in het badhuis achter de deurtjes met een handklok, totdat de opzichter een lange stok boven de deur stak....

hans ketting | 5-10-2013
Ik ben benieuwd naar de nieuwe foto van de plaats waar de school heeft gestaan.

groeten Hans Ketting

Mike | 13-8-2013
 quote:
coos | 26-8-2010
Ik heb ook tot en met 1948 op de katholieke lagere school aan de Weesperstraat 85 op school gezeten. Schoolhoofd was Jan Nowee, de schrijver van de boeken van Arendsoog en Witteveder. Die man kon vertellen....... We konden in mei 1946 pas in de opgeknapte school les krijgen. Tot dan zaten er geevacueerde gezinnen in.


Een schooldag op de lagere school Sint Paulus, Weesperstraat 85 in Den Haag. Een klas met jongens krijgt in de eerste klas les van broeder Juan. De hoofdpersoon is Robby Schrijver.

Cineast: Th. F. H. Schrijver ; Filmnummer: F 780-1 ; filmrol (6 min) : zw/w, stom ; 8 mm.
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6545

Rob Taal | 4-1-2013
Ik woon weer op de Escamplaan (toen op nummer 260) en in de Vlasakkerstraat. Mijn ouders runden toen kruidernierswinkel op de hoek Escamplaan/Vlasakkerstraat met naast ons Jan de Slager en tegenover ons de groenteboer. Ik ging naar de PC Hooftschool en natuurlijk ook naar het zwembad en badhuis. Nog steeds een fijne plek om te wonen. Heb 25 jaar in Bussum gewoond en dacht nooit meer in Den Haag te gaan wonen. Door prive-omstandigheden nu weer terug in Den Haag. Het bevalt me uitstekend!

Mary Knoester Groeneveld | 20-10-2012
Ik woonde aan de Escamplaan 142 recht tegenover de P C Hoofdschool. Ik ben van 1949 en ik heb daar op de kleuterschool en in de 1e klas en de 6e klas gezeten. Dat was een mooie tijd. Er stonden toen van die mooie hoge bomen langs de Escamplaan op de hoek van de Tienhovenselaan was een kruidenierswinkel van de Coöperatie en aan de andere kant de bakker en daarnaast op de hoek had je de winkel met kantoorbenodigdheden van Stumpel. Kolen en olie werden met een paard en wagen lang. Deur gebracht en mijn broertje en ik hinten dan vaak achter die kar wat ons menige knie schaaf heeft opgeleverd. Ik heb er alleen maar goede herinneringen aan.

pduvekot | 8-8-2012
Zoete en rillerige herinneringen aan het badhuis. Als het bijna tijd was kwam de badmeester waarschuwen door een lange stok boven de deur van het badhokje uit de steken. Bij de toko kocht ik "eetbaar papier" (ouwel?) voor 1 cent en natuurlijk die heerlijke duimdrop.

jaap pico | 7-8-2012
ik heb van 1953 tot 1971 gewoond in de larensestraat 97,heb heel veel gelachen en gesnoept vanuit de toko.
Heb op de pc hoofd school gezetten,daarna ben ik naar de 2de lts gegaan.
ik woon nu al 41 jaar in delft

Hans | 8-1-2012
Beste Hans Ketting

Ik ben in 1955 naar de de openbare school op de Escamplaan gegegaan (beganegrond). Toen heette die school al de P.C. Hoofdschool. Het schoolhoofd was meester v.Giezen. Andere namen van leerkrachten waren: (meesters)
vd. Ende, de Hoog. En van de juffen: Greve, Heyenoord, Mereltijn en vd Belt.

De kleuterschool links van de P.C.Hoofdschool heette: de Zuiderparkkleuterschool. Namen die ik daar nog van ken: Juffen Mioch, de Jager, de Ruiter, Kant, Venema (hoofd),

Peter Hijman | 7-1-2012
Ik heb van 1947-1970 gewoond in de Larensestraat (tussen de Hilversumsestraat en de Muidenbergstraat) Op de hoek van de Hilversumsestraat was een wasserette en een drukkerij en aan de overkant een houtbedrijf. Op de hoek van de Muidenbergstraat had je een zuivelwinkel (v.d.Wiel) en aan de overkant een strijkerij van Herman Batelaan, hij trok in de winte met zijn auto een hele rits sleeen voort waaronder de mijne. Ook was hij de manager van de Jumping Jewels en kwamen Willeke Alberti en Anneke Gronloh regelmatig langs. Op de hoek van de Weesperstraat/Muidenbergstraat zat de Toko snoepwinkel (duimdrop voor 1 cent) waar ook houten kruizen werden verkocht voor kerstbomen. Zij hadden de eerste kleuren TV, d.w.z. een zwart/wit met een voorzetscherm die aan de onderkant groen was bij een voetbalwedstrijd. Op de hoek Weesperstraat/Hilversumse straat zat een kapper (Hoppe). Ik zelf zat op de Paulusschool met toen nog als hoofd de hr Nowee (van de Arendsoog boeken). Op de hoek Muidenbergstraat/Zuiderparklaan zat een winkel van HUS die het eerste verpakte brood TipTop) verkocht en uiteraard de bekende moorkoppen. Het badhuis bezocht ik wekelijks. Wij speelden er ook verstoppertje in de bosjes en klommen dan ook wel op het dakje boven de ingang. het is leuk om hier weer eens aan terug te denken.

John van den Berg | 18-8-2011
Bij het zwembadje dat trouwens ondiep was was ook een gymzaal waar we s,winters konden trainen van de voetbalclub HDV er was ook een taxistandplaats maar die konden we om financiele reden niet gebruiken daarom zoals gewoonlijk met de benenwagen.

Hetty Veerman | 17-8-2011
Toen de teil te klein was lopen vanaf de Eerbeeklaan naar het badhuis.25 cent .Je moest je zo haasten dat je halfnat weer buiten stapte.eng gevoel.Zat op de ds.Karreschool eerst in de Weesperstraat daarna in de Naarderstraat.De kleine Toko kochten we zoethout en boven het winkeltje hing een halve fiets vastgenageld aan de muur.Laatst nog een kijkje genomen,woon nu in Canada maar het blijven zoete herinneringen!!!

Anton van Ensbergen | 17-7-2011
@Aad Vogelaar,

De woningen aan de Escamplaan, waren die niet begin 1930 gebouwd? Waar ging je dan voor 1938 heen voor de wekelijkse schrobbeurt?

Anton van Ensbergen | 17-7-2011
Graag wil ik met mensen in contact komen die in de periode 1935-1958 gebruik maakten van het badhuis of daar medewerker waren.
Tevens wil ik in contact komen met mensen die in diezelfde periode aan Escamplaan woonden.

Behoorde u tot deze groep of kent u mensen die tot deze groep behoren, neem dan contact op met info @ vanensbergen .nl (zonder spaties natuurlijk).

hans ketting | 17-12-2010
Ik woonde vanaf 1940 tot 1954 op de Escamplaan en keken op de kleuterschool waar ik op heb gezeten en de P.C.Hoofdschool ( heten toen anders ?) aansluitend
En het badhuis met de trap naar boven en links beneden een klein zwembad

Wij konden van uit het raam zien of het druk was naar het badhuis, even een kleine aanvulling op de kleuterschool direct na de oorlog werdt deze in gericht voor aanstaande moeders die daar na hun kind konden opvoeden.
Ik meen dat er nonnen ze daar opvingen. Tot +- 1947.

groeten Hans Ketting uit Vlaardingen.

ineke puglia-smit | 26-11-2010
Je kan je het nu niet voorstellen maar we gingen eens in de week naar het badhuis. Nu en dan was het ook "gemengd" als de dames of heren kant vol was. Zo was er een jongen die even over het muurtje wilde kijken naar een meisje en die bleef toen met zijn stropdas hangen achter een haakje en is zodoende gestikt. Domme pech. Ik zat in de weesperstraat op school en de toko was tegenover onze school. Ben er menig keer binnen geweest, die vrouw was niet zo aardig, het moest altijd vlug vlug. Woon inmiddels al weer 40 jaar in friesland waar ik met plezier woon, Den Haag is Den Haag niet meer, helaas. Wij zijn op tijd "gevlucht".

Piet la Haye | 4-9-2010
Ook ik kreeg hier mijn eerste zwemlessen. Na een les of tien dacht ik het wel te kunnen met als gevolg dat ik in zee bij kijkduin bijna verdronk. Gelukkig was min vriend Jur Ravensteijn in de buurt en die heeft me gered. Net op tijd!
Een diploma heb ik nooit gehaald maar ik heb tot voor kort steeds goed kunnen zwemmen, het liefst onder water.

coos | 26-8-2010
Het verzetten van de klok lukte mij meestal niet. De man met de zwabber had het meestal wel door. Ik heb ook tot en met 1948 op de katholieke lagere school aan de Weesperstraat 85 op school gezeten. Schoolhoofd was Jan Nowee, de schrijver van de boeken van Arendsoog en Witteveder. Die man kon vertellen....... We konden in mei 1946 pas in de opgeknapte school les krijgen. Tot dan zaten er geevacueerde gezinnen in. Ook herinner ik me op de hoek van de Weesperstraat/Muiderbergstraat dat snoepwinkeltje, en een kauwgomballen-automaat aan de laatste zuil van de galerij aan de Apeldoornselaan op weg naar de kerk. Leuke herinneringen.

Silvia | 15-8-2010
Ik was 6 jaar toen we in de Larensestraat [ pleingedeelte ] kwamen wonen en 1 keer in de week ging ik met mijn moeder en broertje naar het badhuis voor een schrobbeurt. Mét muntjes natuurlijk dus koud insoppen en dan zo snel mogelijk warm spoelen. De school links naast het badhuis was de P.C. Hoofdschool, en daar weer links [ niet zichtbaar ] was de kleuterafdeling. Vanaf school was het idd één rechte lijn naar de toko in de Weesperstraat, 5 belga's voor een stuiver en de lekkerste duimdrop en borstplaat ! De oude indische vrouw met 1 tand en schort hield alles goed in de gaten

Frans | 15-8-2010
Wat leuk om te zien. Hier kreeg ik mijn eerste zwemles. Eerst droog oefenen op een soort kast en daarna met zwembandjes het water in. Wanneer je alles redelijk onder de knie had moest je verder in de Regentes. Daar kon je je diploma halen. Mijn kinderen hebben hier bij tante Henny ook zwemmen geleerd. Ik zat op school in de Weesperstraat op de St. Paulusschool. Dat was daar om de hoek. Er is hier behoorlijk veel gesloopt . Het linker gedeelte is afgebroken zag ik laatst , net als mijn oude school.
En na het zwemmen snoep kopen bij de Toko in de Weesperstraat !

Rien Solcer | 15-8-2010
@Aad Vogel, maar als je de wijzers van de klok verder draaid, dan kon je toch nog korter douchen?.

Aad Vogel | 15-8-2010
Ik woonde op de Soestdijksekade, onder het Badhuis was het zwembaden ik was lid van de zwemclub "De Haagse Watervrienden. Zaterdags ging ik met m'n twee broers naar het badhuis, van de straat afgekeken was de rechtste kant de Dames afdeling end de linkste voor de heren, het was gedurende de Oorlogsjaren dat we met z'n drieen gingen douchen, je kreeg 20 minuten voor je kaartje volgens ons omdat wij met z'n drieen in een hokje gingen dachten wij dat we 3x 20 min zouden krijgen maar het bleeft toch 20 min dus zo gauw als de badmeester weg liep deden wij de deur open en schuifde dan de wijzers van de klok een stuk vooruit. Het bad is gebouwd in 1938 het jaar dat ik naar de St Paulus school in de Weesper straat ging en vanuit onze klas ramen konden wij de werkzaamheden volgen. Toe de Oorlog begon werd onze school door de Duitsers in beslag genomen maar dat is weer een ander verhaal.

Groeten uit Nieuw Zeeland van

Aad Vogelaar.

Hans Kindt | 14-8-2010
Hier kreeg ik mijn eerste zwemlessen. Met schoolzwemmen gingen we er heen met een touringcar vanaf de school aan de Materrade (staat nu een bejaardenhuis). Later ging ik op korte afstand van het zwembad in de Heiloostraat wonen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5285


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!