Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Bezuidenhout, maar waar in het Bezuidenhout?
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Ernst Sittig | 27-4-2017
Leuke pagina!
Op de hoek van Bezuidenhoutseweg en Daendelsstraat stond het pand van de EM (Experimentele Maatschappij), een gesubsidieerd project, gericht op "het organiseren van de ongeorganiseerde jeugd", "geleid" door Frits (Hnigs)berger (29-8-1942 - 4-11-2009).
Ik heb daar heel wat voetstappen liggen. Tweede helft jaren `60 reed ik in een oud bestelwagentje, waarmee ik gedoneerde meubelen en kleding voor de EM ophaalde. Het (grote) overschot bracht ik naar het Leger des Heils. Wij, de ongeorganiseerde jeugd, troffen elkaar daar regelmatig, b.v. in de theekamer.
Het was een gigantisch woonhuis/kantoorpand, volgens de overlevering voorheen in gebruik als klooster.

Peter van Dam | 23-4-2017
Cafe-restaurant `Boschlust` werd in 1923 gebouwd door architect Jan Willem van der Weele, een veelbouwer, Thomsonlaan, Valkenboslaan, Goudsbloemlaan etc. Het adres was Bezuidenhout 2 inderdaad heel lang ook na 1900 werd Bezuidenhoutseweg aangeduid als gewoon Bezuidenhout.

De woongeschiedenis voor o.a. Bezuidenhout staat te boek in deel 2, van mijn boekenserie: Haagse architecten; eigenzinnig Haags architect en stedenbouwkundige; W.B. van Liefland 1857-1919.
ISBN 978-94-6010-064 (op voorraad bij Paagman)

Anne Persoon | 9-3-2013
Ik woonde in Pieter Bothstraat omstreeks 1960,ging om met Anja Kozel vlgs mij was Boschlust naderhand wit aan de buitenkant.De Daendelstraat liep uit op het stukje Haagse bos naast Boschlust.

Anja Kozel | 8-1-2013
Jammer, dat ik deze site nu pas zie. Het huis op de hoek lijkt mij de oude villa Boschlust. Later heeft op die plek Restaurant Boschlust gestaan. Ik heb daar gewoond met mijn ouders en zusje. Ik ben geboren op 05-05-1949 en heb er gewoond totdat ik ging trouwen in juni 1970. Aan deze kant van ons Restaurant was een groot gezellig terras omheind met prachtige rode rozen. Links van het gebouw was een sloot, die naar links overging in een mooie vijver, waar je `swinters heerlijk kon schaatsen. Naar voren liep de sloot richting Haagse Bos. Ons huis was het eerste van een rijtje statige oude woningen en winkels. Neon Ameye, Sigarenwinkel Rietbergen, `n Plantenzaak, Stomerij Palthe en op de hoek een prachtige grote winkel van Krul. Waar je heerlijk gebak kon halen. Vooral de Moorkoppen waren een lekkernij. Daarna had je het grote kruispunt Bezuidenhoutseweg met links de Boslaan en het Haagse Bos en rechts de 1e Van de Boschstraat. Waar later het Ministerie van Landbouw, Veeteeld en Visserij is gekomen. Een tegenover werd toen een Shellpomp gebouwd met een parkeerterrein ernaast. Waar wij als kinderen heerlijk konden fietsen. Zoveel speelruimte was er toen nog wel.

vera van betten | 13-10-2012
volgens mij is dit de bezuidenhoutse weg richting de laan van nieuwoostindie
je ziet in de verte rechts de rk kerk deze stond ter hoogte mariastraat.carpentierstr. boschlust lag voor bij de boschlaan in de richting stad aan de rechter kant sloot zijn deuren in1971 maar werd afgebroken in 1974 nadat hier brand had gewoed deze vond plaats op22 sept 1973.


Kees de Ridder | 8-8-2011
M.i. loopt de Boschlaan inderdaad links vr het hoekpand langs, maar als ik me kan herinneren lag het restaurant Boschlust vanuit het Centrum gezien nog vr deze kruizing en is omstreeks 1975 afgebroken.

j. fries. | 26-5-2011
het archief heeft het goed, cafe Boslust. Op de andere hoek niet
zichtbaar, was de bekende gebak-winkel van Krul.

coos | 3-9-2010
jammer dat het enkelspoor van de paardentram onzichtbaar is. links achter het voorste huis was een gebogen wandelpad met ernaast een slootje die beide uitkwamen op de Boschlaan.

joost | 31-8-2010
@Rien
Bedoel je de Boslaan? Ik denk dat het daar in de buurt moest zijn, ja. Nog iets verder terug richting Staatsspoor misschien.
Je hebt verder gelijk. Er is natuurlijk wel iets blijven staan van die oude huizen maar deze wijk is maar een fractie van wat het ooit was. Meer nieuw dan oud wisselen elkaar af. Het laat in elk geval wel zien hoezeer deze wijk door het Engelse bombardement werd getroffen.

Rien Solcer | 30-8-2010
@ Joost, niet alles is verdwenen, het tweede stuk rechts achter de bomen staat er nog, zie google earth, ramen en balkons zijn nog net zo als op de foto. Dus als ik het goed begrijpt is deze foto genomen vanaf hoek Bosweg.

joost | 30-8-2010
Dank voor deze aanvulling, Theo. Wat een prachtige omgeving was dat. Jammer dat het is verdwenen. Ik heb er niets meer mee

Theo Rutten | 29-8-2010
@joost en Ype:
Nog even Het Bezuidenhout, Grandeur en noodloot van een Haagse woonwijk van Sluijter en de Bock er bij gepakt. Dit is volgens de auteurs de villa van de Graaf van Randwijck. Op deze plek is in 1923 caf-restaurant Boschlust verrezen.

joost | 29-8-2010
@Ype
Correct. Op het briefpapier van de HTM stond vroeger
"Hoofdkantoor der HTM, Bezuidenhout 23A". Zonder "weg" dus.

Ype | 29-8-2010
De tegenwoordige Bezuidenhoutseweg werd rond 1900 (de tijd waaruit deze foto dateert?) en later ook nog wel, kortweg Bezuidenhout genoemd. Dat was dus de naam van de wijk n van de oude straatweg ten zuiden (voor niet-Hagenaars: ten oosten) van het bos. Theo Rutten heeft het vast bij het rechte eind.

joost | 29-8-2010
@Theo Rutten
Dat zou best kunnen. Ik kijk op deze site in de blauwe kolom links, onder "waar de trams zijn verdwenen". Dan: onder Bezuidenhoutseweg bij de Helenastraat. Foto van latere datum als getoonde foto nl. 1931. Daar is die kerk opeens een stuk dichterbij gekomen. De locatie van de fotograaf zou dus zeer wel mogelijk t.h.v. Boschlust kunnen zijn. De Bezuidenhoutseweg dus.

rien solcer | 29-8-2010
Ik denk eerder aan de Louise Henriettestraat, omdat de plaats van de kerk in het verlengde staat met deze straat.

Theo Rutten | 29-8-2010
Volgens het Haag Gemeentearchief is dit het huis waar later caf Boslust kwam. Zie foto 0.08992.

joost | 29-8-2010
Kon. Marialaan, te zien aan de kerk aan het eind bij de Bezuidenhoutseweg. Deze kerk is in de oorlog verwoest, net als deze laan. Op (ongeveer) dezelfde plaats staat nu ook weer een kerk.
Dit deel van de wijk is in de jaren 50 vrijwel geheel herbouwd, met (helaas) wat minder voorname uitstraling.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5798


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!