Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Grote Markt - Zoek de verschillen!
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
Loek | 8-12-2015
Nostalgie!

Inderdaad zat in het halletje van de boterwaag de "pindachinees". Kochten we Teng Teng. Aan het einde van de markt bij de aanplakzuil, de visboer met zijn op de grond staande bakken met zwemmende paling. La Gaite, zat ik ieder weekend. The Black Albino`s,The Sky Meteors, onvergetelijke mooie tijd!

HansR | 7-9-2015
@ Cor (NWVennep)

Foto roept zeker herinneringen op.
Volgens de prijslijst kost patat 50 ct , daar krijg nu niet eens de fritessaus voor. Zeker niet omgerekend in Euro`s (23 eurocent)
Trouwens de Boterwaag is een prachtige gelegenheid om bij een bezoek aan de binnenstad een lunch te gebruiken of gewoon een drankje met iets lekkers te nuttigen. Mooi gerestaureerd in "oude stijl"
Cor Nieuw Vennep | 7-9-2015
@HansR. En voor het bewijs: kijk eens naar haags beeldarchief 0.12447 en 0.12453.

Cor Nieuw Vennep | 7-9-2015
@HansR. Dank voor het oppoetsen van mijn geheugen. Klopt inderdaad. Daaraan gekoppeld een andere herinnering. Op de hoek van de Bezuidenhoutseweg en de Laan van NOI heeft in ieder geval in de tachtiger jaren patat frites/broodjes zaak gestaan, aan de kant van het bos. Toen ik daar een keer binnenstapte zag ik foto`s hangen van de patatkraam van Harrie. Het bleek desgevraagd familie te zijn.

HansR | 7-9-2015
@ Cor (Nw Vennep)
Dat kleine straatje is de Boterstraat de naam ontleend aan de daaraan gelegen Boterwaag.
Je zag inderdaad gamellen vol met flink uit de kluiten gewassen geschilde aardappelen klaar staan om richting patatkraam te verhuizen en aldaar tot, in mijn herinnering de lekkerste, patat gebakken te worden.
Ik meen zelfs dat toen de kraam zijn standplaatsvergunning had verloren de verkoop voortgezet werd in de Boterstraat.

Cor Nieuw Vennep | 6-9-2015
@Philo. Op www.haagschebeeldbank.nl is onder nummer 0.24383 een foto te vinden van de kraam waar tussen de middag mensen keurig in de rij stonden te wachten op het overheerlijke zakje patat. In het smalle straatje achter de kraam (met "piesbak") was een klein werkplaatsje waar de aardappelen werden geschild en tot frites gesneden.

Philo | 5-9-2015
de oma van mijn man was eigenares van de patatkraam van Harrie maar wij hebben er geen foto`s van.Hopelijk kan ik langs deze weg aan een foto komen.

Dries van Sas | 30-5-2015
Nostalgie. Op de onderste foto rechts het beroemde rockcafé La Gaité in de jaren `60 waar mijn pa (Knappe Rinus) jaren als ober heeft gewerkt.

Daniel Bakker / San Miguel | 23-3-2013
Ik heb veel gehoord over patatkraam bijgenaamd de gifmenger, in welke periode stonde deze daar? ik vrmoed de jaren 70 en 80, Klopt dit?

Emile Bruggeman | 16-5-2012
Wat betreft de Coca Cola auto. In die tijd was de hoofdkleur van Coca Cola niet rood, maar geel. De auto`s en de houten kratten, waarin de flessen stonden waren allemaal geel.

Joh. Verwijck | 11-5-2012
De rode vrachtwagen op de kleurenfoto is niet van Coca Cola (Bottelo), maar waarschijnlijk van de firma Wilson, mede gezien de reclame achterop. En `het pindamannetje` staat nu in de lampenzaak van de fa. Borst op de Grote Markt. Op deze foto zit rechts inderdaad het café La Gaité. En op de hoek van de Schoolstraat (nr. 32) en de Vlamingstraat zit een filiaal van de firma HUS (brood- en koekjesfabriek).

Kees de Ridder | 4-12-2011
In april wordt gewag gemaakt van een koperen haan op onze Haagse Toren. Nou jongens, laten we nou niet zo slordig zijn met onze verhaaltjes, want op de Haagse Toren staat echt een Ooievaar. Ooit een haan afgebeeld gezien met een opgetrokken poot en trouwens koper is volgens mij ook niet juist. Die ooievaar zal toch echt wel met goudverf verguld zijn vóór dat hij naar boven werd gehesen.

ineke puglia-smit | 6-10-2011
Woon nu in friesland, hoewel ik 30 jaar in den haag heb gewoond. Werkte in de jaren 60-70 bij de Haagsche Courant en wij gingen tussen de middag altijd even de grote markt op en liepen dan naar het kleine straatje in het midden op de foto. Aan het begin had je aan de linkerkant een inham en daar kon je een nassibal, bamschijf, kroketten of andere lekkernij uit de "muur"trekken. Heerlijk waren die. Toen ik nog jong was liep ik wel eens langs het pinda mannetje. Wilde altijd wat kopen, want ik vond het een zielig mannetje, maar werd altijd aan mijn hand mee getrokken, was toen dertijd geen geld voor. Heb altijd met plezier in de Loenensestraat gewoont. Groetjes uit het zonnige friesland.

Hans Klomp | 29-4-2011
Inderdaad moest je op het eind je een weg banen tussen de auto's om de laatste resterende kraamjes te bereiken. Uiteindelijk is de boekenmarkt toen verplaats naar wat containers op de plek waar nu de Markthof zit. Ook daar liep het niet best.

erven sleeboom | 29-4-2011
Ik bedoel natuurlijk de bovenste foto. Die geeft een representatief beeld van een marktpleintje in die jaren, met drie rijen kramen, een bus en een paar auto's en karren.
Op de tweede foto is een deel van de markt al verdrongen door auto's, helaas.

willem | 29-4-2011
Levendiger? Het staat er vol met auto's, zelfs in de Schoolstraat. Verder een stinkbus, vervallen gebouwen en ook nog eens bijna geen mensen. Dat is niet vreemd, want er is haast geen trottoir. Niet bepaald sfeervol. En dat heeft niets met generatiekloof te maken hoor.

Anton Zonneveld | 28-4-2011
Volleeeeeedig met Erven Sleeboom eens. Vermoedelijk hebben wij een geschil met een generatiekloof.....

erven sleeboom | 28-4-2011
Nou, ik vind de oude Grote Markt met de marktkramen heel wat aardiger, levendiger en sfeervoller dan het dertien-in-een-dozijn-standaard-wandelgebiedje-annex-evenementenpleintje dat er nu van gemaakt is.

willem | 28-4-2011
Overigens ziet de Grote Markt er tegenwoordig heel wat beter uit. Niet alles was vroeger beter.

gilijamse dm | 28-4-2011
op de haagsche toren staat een koperen haan er was toen een wedstrijd
uitgeschreven om het gewicht te raden een papiertje in vullen kostte een kwartje
weet iemand nog het gewicht van dat haantje? of haan wel de nieuwe toren

Nobel | 21-4-2011
op de onderste foto torent ineens het wanstaltige gebouw van oa de toenmalige Nutsspaarbank in de Jan Hendrikstraat en de parkeergarage hoek Laan/Jan Hstr boven alles uit, viel nu pas op na heel veel keer deze kaarten te hebben aanschouwd.

Hans R | 19-4-2011
Over de pinda-Chinees gesproken, hier hadden we het er ook al over.
Op deze hoek ter hoogte van de witte auto tegenover Bus 26(P) zat hij met zijn koffertje op een opklap?tafeltje.
Pinda-pinda lekkah-lekkah

Hans R | 17-10-2010
Deze kleurenfoto (ansichtkaart) is opgenomen in het Haags Gemeente Archief.
Onder het onderwerp "boekenmarkt" Het jaartal dat het HGA noemt is ca. 1963.
Tevens zou je je kunnen baseren op het pand rechts achteraan op de hoek van de Laan. Daar zat toen Van Moorsel in (op de foto's in het HGA duidelijk zichtbaar) sinds jaren (eind 70ties?) zit daar Bart Smit de kleintjes te verwennen.
Ook de reclame op de abrie van "Heugavelt" moet een tijdsduiding zijn.
Dat merk kwam volgens mij pas rond het genoemde jaar 1963 in landelijke bekendheid. (Hoogpolige tegels goed nathouden!)

P.S. | 17-10-2010
De cola (zowel Coca als Pepsi) wordt nog rondgebracht in flesjes in houten kratten. Wie weet wanner de Pesi Coal betelwagens uit het straatbeeld verdwenen zijn? In rotterdam zie ik ze in iedergeval niet meer.

Fer Mählmann | 16-10-2010
Intussen teruggevonden: er staat een waterpomp ergens bij de Grote Kerk die opgebouwd is met onderdelen van de pomp van de Grote Markt. Hij zal dus niet teruggezet zijn...jammer!

Fer Mählmann | 16-10-2010
Wat het dateren betreft kom ik niet verder dan het volgende:

-de bus op de zwart/wit foto is een van de eerste van dat model omdat hij geen aparte filmkast boven de voorruit heeft; hij kan dan uit 1937 zijn, in de oorlog afgestaan aan de bezetter en wellicht nog teruggekregen na de oorlog, maar dan wel uiterlijk in 1950 uit dienst gegaan.
Maar dan zou de kouwebenentelefooncel al vervangen kunnen zijn door het model zoals op de kleurenfoto staat, dat in gebruik is geweest van 1932 tot medio 80-er jaren.
-de kleurenfoto geeft een beeld wat mij zeer bekend voorkomt uit de 60-er jaren, klopt met de verschijningsvorm van de bus. Ook de Citroen-Ami past daar goed bij.
- ik dacht dat de waterpomp er weer staat, teruggeplaatst na het maken van de kleurenfoto, of zit ik er falikant naast...? Ik heb ergens een foto gezien waar het bovenstuk geplaatst is op een replica-pomp elders in Den Haag, waar weet ik niet (meer).

So far...!

P.E.S | 15-10-2010
Op de onderste fot staat rechts denk ik een blauwe ami 6 naast een fiatje.
De intructie van de ami was in 1961

coos | 15-10-2010
Aan de hand van bus P en de telefooncel links tegen de gevelwand lijkt me de bovenste foto uit eind jaren veertig, en aan de telefooncel en bus 26 op de onderste is deze foto van minstens na 1957, gezien de nieuwe spits op de toren van de Grote Kerk, maar ook niet veel later.

Mariam | 13-10-2010
Prachtige foto's! Kan iemand mij vertellen uit welk jaartal ze komen?

Robert | 11-9-2010

als het klopt dat op foto een bus P staat ben ik daar in mijn school
met gereist. wel een bijzonder plaat je pindaman kan ik mij zo voor
de geest halen

Hans Klomp | 4-9-2010
Het pindamannetje ("pinda, pinda, lekka, lekka" was toen de kreet) stond inderdaad vaak voor de Boterwaag, bij de hoek van dat gebouw.
Ik schat ik hem daar zo rond 1966 voor het laatst zag.

wil leebeek | 4-9-2010
Hans R.: Inderdaad is de eerste foto lijn P, de 2e foto lijn 26 de opvolger
van P.

Nick | 4-9-2010
De onderste ansichtkaart is ook in mijn bezit en is relatief bekend (kom 'm regelmatig tegen op boekenmarkten, rommelmarkten, e.d.).

Achterop de ansichtkaart is helaas geen jaartal zichtbaar. Uitgever van de kaart is de firma Kruger.

Hans R | 4-9-2010
Op de onderste foto is achter de boekenstalletjes, naast de zuil, de patatkraam van Harrie zichtbaar, waar je de lekkerste (nog steeds niet overtroffen) patat kocht.

Ook zie je de Pepsi Cola auto wachten tot de Coca Cola zijn drankjes bij het cafe (La Gaite?)heeft afgeleverd.

Op beide foto's mis ik het Chinese pinda mannetje voor de Boterwaag.

Volgens mij staat op de bovenste foto Bus P en op de onderste Bus 26 klaar voor vertrek, aan de eind/begin halte.

Als ik het goed zie is het wel even laat.

willem | 3-9-2010
Let eens op de torenspits.

erven sleeboom | 3-9-2010
Op de tweede foto zien we veel parkeerplaatsen, ten koste van het aantal marktkramen.
En het massieve gebouwenblok links is de grootste verandering.

coos | 3-9-2010
waar is de pomp gebleven, eerste foto (boven/achter de bus, die binnen zo een apart luchtje hadden)

Mink | 2-9-2010
De tweede foto hangt bij independer gezondheidszorg in de Jan Hendrikstraat

erven sleeboom | 2-9-2010
Verschillen. Nou, die torenspits, hè.

Op de bovenste foto zien we de Grote Kerk met de gietijzeren neogotische spits uit 1861 (de slaapmuts).
De tweede foto toont de gereconstrueerde renaissancistische spits uit 1957. Deze is van hout, maar bekleed met koper.

Boven: bus van lijn P uit Kromhout TB4/Verheul-serie 1-35 (bouwjaar 1937-38).
Onder: bus van lijn 26 uit kromhout TBZ100/Verheul-serie 226-305 (bouwjaar 1955-56)

tiktak | 2-9-2010
Eigelijk had er nog en foto er onder moeten staan hoe het nu is.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2435


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!