Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Bezuidenhoutseweg met tram van lijn 4 in angstige tijden
foto uit de collectie van Peter BrandsHans (Zoef) | 25-10-2011
Nee hoor je bent niet gek, wat ik mij er van herinner zat Akpla gezien naar de Heerengracht aan de rechterkant, ben daar vaak geweest. De chef monteur heette Sjaak.

Snorrecken | 25-10-2011
Tnzij Den Haag in 1940 op het zuidelijk hafrond lag, kan de foto, gezien de zonnestand toch nooit richting LvNO genomen zijn. Of ben ik nou gek?

Hans (Zoef) | 25-10-2011
Op you tube kwam ik een leuk filmpje tegen van oa. de Bezuidenhoutseweg van kort na de oorlog, veel trams in verschillende delen van de stad.

http://www.youtube.com/watch_popup?v=EiTVjCgOtnQ

Hans Kindt | 25-10-2011
Rinus, over de "succesvolle" operatie Varsity: die had alles te maken met de uitermate slechte verstandhouding tussen Montgomery en de Amerikaanse Generaal George S. Patton die nu door historici algemeen wordt beschouwd als de grootste militaire genie van de 20ste eeuw. In het boek : "Patton Uncovered" (B.E. Boland) wordt e.e.a. uitvoerig en goed gedocumenteerd uit de doeken gedaan. Montgomery, die in Noord-Afrika en Normandië grote blunders had begaan (door te weigeren met Patton samen te werken konden bij onvoltooide omsingeling bij Falaise 11 Duitse divisies ontsnappen) zorgde er met gekonkel voor dat hij het merendeel van de voorraden kreeg. Daarmee voerde hij met veel bombarie zijn "Operatie Varsity" uit. Alleen: Patton was hem voor: die stak per boot de Rijn over zonder ook maar iets van tegenstand. Er werd een brug aangelegd en Patton liet zich daarop in het water pissend door de pers fotograferen met het commentaar: "I crossed the Rhine and pissed in it!" want ook bij Montgomery stelde de Duitse verdediging op dat moment niet veel meer voor maar de Brit, die er een half jaartje ervoor bij Arnhem ook een zootje van had gemaakt, maakte er weer een hele show van, dus was de "show" van de pissende Patton een mooie zet om de tegenstelling te laten zien.
Churchill en Koning George moesten geen van beiden veel van Montgomery hebben. Anecdote: de Koning en Churchill zaten op een morgen op Buckingham Palace te ontbijten. Churchill: "Ik maak me zorgen over Monty. Soms heb ik het gevoel dat hij op mijn baantje uit is!" "Thank God," zei Koning George, "laat ik nou aldoor gedacht hebben dat hij op mijn baantje uit was!"

Rinus | 5-6-2011
M.b.t. het fiasco van de Duitse operatie, de landingen bij de Moerdijkbruggen waren zeer succesvol in combinatie met de acties bij Dordrecht en Rotterdam die weliswaar niet het gestelde doel bereikten maar de Nederlandse troepen bonden en de broodnodige verbindingen verbraken was er wel binnen een paar uur een enorm gat in de verdediging van de Vesting Holland geslagen, wat uiteindelijk leidde tot de capitulatie. Men kan discussieren over de aard van het bombardement op Rotterdam, maar het was wel een stad in de frontlinie geworden waardoor inzet van bommenwerpers als steun voor grondtroepen als legitiem beschouwd zou kunnen worden.
M.b.t. de geallieerde acties, voor alle volledigheid moeten wel de succesvolle acties bij de invasie in Normamdie (6 juni 1944) en de minder bekende oversteek van de Rijn (operatie Varsity, 24 maart 1945) worden genoemd.

Hans Kindt | 30-5-2011
Misschien dat de angst voor de parachutisten bij (een deel van) de bevolking heerste, maar de Mof van het Duitse Ministerie van Propagande (vallend onder "Reichsminister" Joseph Göbels die in 1945 samen met zijn gade eerst de kinderen heeft vermoord waarna ze de hand aan zichzelf sloegen) is voor het gemak maar vergeten dat juist het parachutistenleger o.a. door de Grenadiers volledig in de pan is gehakt. Coos verwijst terecht naar het boek De Slag om de Residentie van Lt.Kol b.d. Eppo Brongers (dat uit internationale erkenning ook in het Engels is vertaald). Door de aanvallen op België, Frankrijk en het Expeditieleger van de Britten was de Luftwaffe overbelast. Daarom werd iedereen die vliegen kon ingezet. Voor Nederland, dat als erg zwak werd bestempeld, werden dus de instructeurs van de vliegscholen ingezet. Maar zoals in het boek van Brongers (voormalig docent KMA, internationaal erkend militair historicus) uitgebreid en goed gedocumenteerd te lezen valt liep dat voor de Mof uit op een enorme ramp. Valkenburg was nog helemaal niet klaar voor vliegtuigen. Toen er Duitse vliegtuigen landden zakten ze achter elkaar in de modder weg en konden ze niet meer vertrekken om nieuwe troepen en voorraden op te halen. Ook op Ypenburg en Ockenburg werd het een ramp, mede door de veel fellere en effectieve verdediging van de Nederlanders. Bovendien hadden de Moffen niet gerekend op de Nederlandse artillerie die flink werd ingezet. Die was weliswaar voor een groot dele verouderd, maar de op de grond gezette luchtlandingstroepen en parachutisten hadden wat dat betreft niets. Er werd uitgeweken naar autowegen en stranden zodat ze van elkaar geisoleerd raakten. Ook daar werden de meeste vliegtuigen vernield of te zwaar beschadigd om nog weg te komen. Inclusief de verliezen door luchtafweer en Nederlandse jagers verloren de Duitsers op 10 mei 1940 maar liefst rond de 500 vliegtuigen (een groot deel transport maar ook andere). De bemanningen werden of gedood of (heel vaak ook) krijgsgevangenen gemaakt en door de Marine naar Engeland gebracht.
De opperbevelhebber van de Luftwaffe Generaal Kesselring verklaarde na de oorlog in Neurenberg dat juist de enorme verliezen bij de aanval op Nederland (piloten, verdere bemanningen maar vooral instructeurs) een dramatisch effect hebben gehad op de vervanging van de verliezen bij de Slag om Engeland. Duitsland is die verliezen feitelijk de hele oorlog niet meer te boven gekomen. Dus hoe zo was het verzet van Nederland zinloos? Er wordt ten onrechte heel denigrerend over gedaan. Een jaar later wilde Hitler Kreta veroveren. Ook dat gebeurde met luchtlandingen. De Britten wisten wat er aan kwam en wanneer. Hun troepen waren uitstekend bewapend, hadden gevechtservaring, de RAF en de Royal Navy waren krachtig aanwezig maar toch slaagden de Duitsers er in om Kreta te nemen, zij het met zulke gigantische verliezen dat Hitler dit soort operaties verbood.
De enige die een dergelijke luchtlandingsstunt daarna nog heeft uitgehaald was Veldmaarschalk Montgomery (zie het boek en de film Een Brug te Ver). Die ramp was enigszins vergelijkbaar met die van de Duitsers een paar jaar daarvoor. Montgomery had er weinig van geleerd.

Rinus | 22-10-2010
Als ik het goed heb komt een luchtalarm met tramstel ook voor in de film Soldaat van Oranje, en wel opgenomen op de hoek Javastraat/Alexanderstraat. Ik meen dat in die filmscene de tram dan dwars op het kruispunt tot stilstand wordt gebracht. Ik kan me niet voorstellen dat die verbeelding conform de toenmalige instructies zal zijn geweest, want je blokkeert onmiddelijk de weg voor al het andere verkeer.

coos | 22-10-2010
Als het mogelijk is de andere twee foto´s te plaatsen, graag dan is het totaalbeeld nog veel indrukwekkender.

coos | 22-10-2010
De foto is een uitsnede-vergroting van een serie van foto´s genomen door H.H.Lamme op 12 mei 1940 tijdens een luchtalarm op het Bezuidenhout. Op de originele grootte is veel meer te zien. Het einde van de vluchtheuvel met het stukje lantaarnpaal is van de halte Emmapark richting LvNOI. Achter de EMW van lijn 4 is op de originele foto een hele massa Nederlandse soldaten te zien die tegen de gevel in dekking ligt, op de weg een flinke file auto´s en nog twee losse EMW-trams van lijn 4. De fotograaf stond op een balcon tweehoog. De foto´s staan in het boek Brongers, E.H. De slag om de Residentie 1940, uitgave Hollandia bv 1977.

Peter Haagen | 21-10-2010
Volgens mij is deze foto gemaakt op de Buizenhoutseweg t.h.v. het Emmapark/Adelheidstraat.
De ESSO-pomp behoorde bij garage AKPLA welke was gevestigd in een poort rechts naast het Zandvlietcolleg. De witte stenenmuur rechts naast de tram behoorde bij de voortuin van het oude schoolgebouw, later is hier het huidige schoolgebouw gekomen.
De inham links naast de school bestaat nog steeds en behoort bij het ministerie van Economische Zaken.
De verkeerszuil midden-onder op de foto stond op de vluchtheuvel tvens tramhalte Emmapark richting Marlot. De vluchtheuvel aan de bovenzijde van de foto stond op de hoek van de Bezuidenhoutseweg met de Boslaan.

Rinus | 21-10-2010
Ik ben blij dat Frans de deskundige toeliochting heeft gegeven. De Duitse propaganda tekst is niet meer dan curieus en heeft historisch geen enkele waarde.

FransW | 21-10-2010
De door robert55 genoemde 2 andere foto's zijn dezelfde als waar ik op doelde, die ook gepubliceerd zijn op pag. 17 van "Het Bezuidenhout; Grandeur..." etc.

robert55 | 20-10-2010
Terwijl ik typte had FransW een beter antwoord.

robert55 | 20-10-2010
Ik denk dat de foto vroeg op vrijdag10 mei is gemaakt. Al op de eerste dag probeerden de Duitsers de drie vliegvelden rond Den Haag te veroveren: Ockenburg, Ypenburg en voor deze foto belangrijk: Valkenburg, en van daaruit het regeringscentrum te veroveren. In feite is dat deel van de operatie mislukt.

Voor zover ik weet hebben er op 10 mei maar kort trams gereden. De foto staat in [mijn editie van] het boek van L de Jong en wordt daar gevolgd door twee foto's met de Bezuidenhoutseweg met twee ombouwers tijdens en na een luchtalarm. Dat deze tram leeg is, komt omdat iedereen er uit gevlucht is. Zie ook de neergegooide fietsen rechts.

FransW | 20-10-2010
Deze foto is eerder gepubliceerd in het boek "Het Bezuidenhout; Grandeur en noodlot van een Haagse woonwijk", geschreven door S.P. Sluijter jr. en Ron F. de Bock. Dit boek is uitgegeven in 1985. De foto is afgebeeld op pag. 17 onderaan, samen met 2 andere foto's die korte tijd eerder zijn gemaakt door fotograaf H.H. Lamme.

We zien hier de Bezuidenhoutseweg, tussen Helenastraat en Boslaan, op 12 mei 1940, in de buurt van het in het Departementsgebouw ondergebrachte Hoofdkwartier van de Vesting Holland. Een compagnie Nederlandse infanterie, bij toverslag verdwenen toen luchtalarm de komst van Duitse vliegtoestellen had aangekondigd, vervolgt, zodra het signaal 'veilig' is gegeven, haar weg en ook het verkeer komt weer op gang.
De Ombouwer is een éénmanswagen op lijn 4. De meidagen van 1940 vormden voor het G.B.H.T.M. een dieptepunt. Eerste Pinksterdag, 12 mei 1940, was uit oogpunt van exploitatie bezien, de slechtste dag uit de geschiedenis van het trambedrijf. Herhaaldelijk ondervond het tramverkeer hinder van luchtalarm, wegafzettingen, verdedigingswerken, troepenbewegingen. Van enig vervoer volgens dienstregeling was nagenoeg geen sprake meer.

Jeroen | 20-10-2010
Ergens bij een Esso-pomp op de Bezuidenhoutse weg: iets boven de tram aan d rechter zijde staat een Esso-bord.

Rien Solcer | 20-10-2010
Op welk punt is deze foto gemaakt?

aldo markus | 20-10-2010
Rare gedachte, maar de situatie zou zomaar Soerabaja kunnen zijn - een jaar of zeven later. (De trams daar leken heel erg op de Haagse.)

(Sorry dat ik in etappes reageer.)

Rien Solcer | 20-10-2010
Deze foto moet dan kort voor de duitse inval gemaakt zijn, want je ziet toch duidelijk Ned. militairen?

aldo markus | 20-10-2010
Echt effe oei...
Inderdaad een schokkende foto. Zelden dat we een foto zien van dit moment, dat we toch allemaal op school hebben geleerd. Er was nog hoop dat het nog goed zou komen. Daarna het bombardement op Rotterdam en de capitulatie.
Een tram, waar je gewoon doorheen kunt kijken: vrijwel geen mens aan boord! (Natuurlijk, het was Pinksteren.)

Voor wie moeite heeft met de Duitse letters: "..die Angst vor deutschen Fallschirmjägern beherrscht die Stadt. Ein Pressefotograf verfolgte von dem Dach eines Hauses aus mit dem Teleobjektiv die entscheidenden Stunden vor dem Einmarsch der deutschen Truppen in die Niederlande" (...de angst voor Duitse parachutisten beheerst de stad. Een persfotograaf vervolgde met een telelens de beslissende uren voordat de Duitse troepen in Nederland binnen zouden marcheren.)

rikky | 20-10-2010
Opgegroeid met de verhalen van . . . Schokkende foto.
Maar toch bedankt !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0485


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 13 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!