Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
2-wielige bakkerswagen van Hus met Tip-top brood!
foto van Cor van den Born uit 1956 (+ plakplaatjesboekje)


Recent werd gesproken over een 2-wielige bakkerswagen van Hus ("Beeklaan, lang geleden") en zeer uitgebreid gesproken over het overheerlijke TipTop-brood ("Bijzonder afbeelding van AEC Regal 502, Melis Stokelaan"). Ik fotografeerde een vriend/werkstudent op een zaterdagmorgen in de zomer van 1956. Van de bakkerij Hus Weimarstraat/Fahrenheitstraat via de Mient naar zijn wijk waar deze foto genomen is. Dit zou heel goed de Hortensiastraat kunnen zijn. Streetview van Google Earth laat echter zien dat de kant van de straat op de achtergrond van de foto nu nieuwbouw is. Past misschien ook bij "Zo ging dat vroeger", een topic van enige tijd geleden.

Cor van den Born"De plaatjes zaten met een anti-vet papiertje eroverheen in een rol beschuit."

Foto's later bijgeplaatst.

patricia harreman-de winter | 30-11-2017
ik ken de bakkersautootjes van Hus maar al te goed, net als het Tip Top brood en het King corn brood. Maar mijn moeder kocht meestal hele broden die ze zelf nog moest snijden. Bij mijn beide oma`s die respectievelijk in Gorinchem en in Bergschenhoek woonden, kwam er een bakkerskar in de straat. Zelf hebben wij in een nieuwbouwwijk van Den Haag gewoond, die heette De Bouwlust. het zijn inderdaad mooie herinneringen die je graag door wilt geven.442

Georg Bodmann | 9-4-2017
Zo`n boekje met autoplaatjes van HUS heb ik ook nog in bezit ! Je kreeg ze volgens mij bij Beschuit en ontbijtkoek (zoete koek)gr.

Georg Bodmann | 9-4-2017
Mijn (onze)Vader heeft ook bij HUS gewerkt in de Jacob Catsstraat , hij liep toen in de Schilderswijk met een Handkar ! Wij woonde zelf in de Jacob Marisstraat (Schilderswijk ) in de straat ernaast had je ook wat van HUS , volgens mij Rochusenstraat (dacht ik)ik heb het nu over c.a. 1956 ! erg mooie tijd !![

Bert van Raaij | 30-1-2017
De foto van de bakkerswagen is gemaakt in de Pippelingstraat op de hoek van de Citroenstraat, in de vruchtenbuurt dus.

Oscar | 29-9-2016
t.a.v. Ruud van Houtum:
Hierbij een link naar de website van het Haags Historisch Museum met een foto waar meerdere HUS vrachtwagentjes op staan.

https://www.haagshistorischmuseum.nl/agenda/vertoning-haagse-historische-bedrijfsfilms

Wim | 28-9-2016
Mijn Vader heeft ook altijd voor de HUS gebakken en ook na het bakken de bezorging gedaan met een HUS wagentje. Volgens mij lag zijn wijk zo rond de Haagse markt. Ook heeft hij nog, na het bezorgen, een wijk gehad voor de apotheek. Als we mee mochten naar de bakkerij van HUS kregen we soms de afgesneden randen van een taart met slagroom :-) erg lekker altijd.
http://www.conam.info/images/stories/carrosseriebouwers2/spijkstaal-hus-1960.jpg

Jan Roos | 17-2-2016
In alle berichten kom ik niets tegen van bakkerij Hus, die in Scheveningen aan de Jurriaan Kokstraat gevestigd was. Ik woonde er recht tegenover.
Ik herinner me nog de kreet "Klein brood halen, mannen".
Mogelijk kan iemand daarover nog iets vertellen.

Ruud van Houtum | 3-2-2016
Goedendag,

Als scholier had ik een aantal jaren een vakantiebaantje als bijrijder op de vrachtauto`s van HUS. Zij reden langs de winkels voor de bevoorrading. De vrachtauto`s waren van het type Chevrolet 3 ton. Zijn er mensen die foto`s hebben van deze vrachtauto`s? Dit voor completering van mijn levenslijn.
Alvast bedankt en groete,

Ruud van Houtum

Peter | 18-3-2015
Wat een super tip Leo, ik heb genoten van die film over HUS, klasse, bedankt!

Willem Roosenboom | 14-1-2015
Ik ben nog op zoek naar foto`s van de HUS-brood-en banketwagen die vroeger bij ons door de Driebergenstraat reed. Wie o wie zou mij daar aan kunnen helpen?

Jan van Staalduinen | 9-1-2015
@Georg: in de vijftiger jaren was er een zeiltje, dat aan de mand kon worden geknoopt. Voor de hygiene was er bovendien de broodtang. Toen ik rond 1960 brood bezorgde waren beide in onbruik geraakt.

Georg Bodmann | 8-1-2015
mijn vader heeft vroeger bij BJ-HUS gewerkt als bezorger ! hij bracht het brood bij de klanten in een mand met `n theedoek (?) er over! ik als jongetje kwam toen regelmatig in de Jacob Catsstraat om te kijken hoe mijn vader zijn bakfiets aan `t laden was !

Mike | 12-10-2014
Ik ging uit van hetgeen @c a van Zanen schreef. Heb het portiek 34/36 op google maps bekeken en inderdaad kan het niet missen dat deze foto ter hoogte van de winkel Pippelingstraat 32 en het portiek Pippelingstraat 34/36 is gemaakt.

Rochus Zuurmond | 12-10-2014
@Mike, toch geen zoekplaatje want de huisnummers zijn 34/36 en niet 54/56.

Mike | 11-10-2014
Pippelingstraat 54/56 op een portiek, direct naast een winkel op de hoek .... bestond- en bestaat helaas niet. De huisnummers binden zich op het 2e! portiek Pippelingstraat vanaf de hoek
Het blijft dus een zoekplaatje

Rien Solcer | 11-10-2014
Het is geen zoekplaatje meer, want het antwoord is al gegeven, Pippelingstraat.

busgek | 11-10-2014
HUS had de lekkerste tompouchen, bruin glazuur(koffie) en dikke pudding. Wat je nou ziet is een aanfluiting, gore troep, e-nummers, bah! Where have all the good times gone...

C A van Zanen | 11-10-2014
Eerder Rododendron Jasmijnstraat Rabarbarstraat de straten tussen loosduinseweg en de mient in , Als er van de Fahrenheit straat naar de Mient . gelopen word . of richting maagdenpalmstraat Braamstraat volgens de nummers bij het portiek is dat geen Hortensiastraat . Zit er wel in de buurt.

c a van Zanen | 11-10-2014
portiek 54 tm 56 kan geen hortensiastraat zijn , dit is een zoekplaatje.

Mike | 8-7-2014
@willy hendriks v d salm

inderdaad heel veel kijkplezier op uw facebook tijdlijn en heel veel HUS herinneringen die plots boven komen drijven.

Dank u wel!

willy hendriks v d salm | 8-7-2014
wat een leuke reacties allemaal over Hus hierbij over Hus op facebook door mij geopend vele leuke foto,s veel plezier

.https://www.facebook.com/HaagscheBakkerHus18951987?ref=hl&ref_type=bookmark


Ruud Ignatius | 3-5-2014

Ik zat vandaag een beetje te rommelen in mijn kast en kwam een stapeltje (vergeten) "Hus"-plaatjes tegen, die ik vroeger ooit spaarde.
Direct kwamen er vele mooie jeugdherinneringen naar boven.

In de tweede helft van de jaren 50, ik was een knulletje van een jaar of 6 uit de Rederijkersstraat (Moerwijk), ging ik op zaterdagmiddag na schooltijd, altijd met onze Hus broodbezorger mee om te helpen. Het stelde natuurlijk niet veel voor en het belangrijkste was voor mij, dat ik dan op het spatboord van zijn bakfiets mocht zitten en meerijden.
Het zal zo in het begin van 1960 zijn geweest dat hij een Spykstaal kreeg.
Inmiddels was ik een jaar of 8/9 en mocht af en toe van de bakker (ik ben zijn naam helaas vergeten) ook wel eens sturen.

Op een dag, de bakker had een vast koffieadresje op de Anna Bijnslaan, zou ik op de Spykstaal passen terwijl hij een bakkie ging doen en zat in het bestuurderscompartiment op hem te wachten.
Het duurde volgens mij een beetje lang en besloot zelf eens een beetje heen en weer te rijden tot het moment dat ik, tot mijn grote schrik, door een levensgrote agent in mijn nek werd gegrepen en uit de kar getrokken.
Ik werd toen heel boos en vermanend toegesproken en met een flinke schop onder mijn kont en een zeiknatte broek rende ik naar huis.
Ik durfde een paar weken niet meer mee te gaan.

In 1963 verhuisde ons gezin naar de Hoogkamerlaan in Rijswijk en al heel snel mocht ik op woensdag en zaterdag onze nieuwe Hus bakker helpen. Zijn naam was, als ik het mij nog goed herinner, Paul van Drongelen. Zaterdagsmorgens fietste ik altijd naar de (volgens mij) Ootmarsumstraat in Morgenstond. Na een paar jaar vertelde hij mij, dat hij een nieuwe baan bij de PTT had gekregen en ging trouwen. Ik ben als 12/13 jarige nog op zijn bruiloft geweest. Een onvergetelijke tijd en was best wel een beetje verdrietig.

Na Paul kwam Leo Borsboom, een wat oudere man en Paul had mijn CV al aan hem door gegeven, waardoor ik direct Leo op de woensdag en zaterdag mocht helpen.
Nadat we ( zowel met Paul als met Leo) onze wijk hadden gelopen, gingen we altijd halverwege op de terugweg naar de Husfabriek even een bakkie doen in het koffietentje op de Lichtenbergweg.
Mijn salaris? En Rijksdaalder en een appeltaart.

Ook ging ik wel eens mee met Herman, Hij reed in een Volkwagenbusje van Hus en haalde of bracht artikelen van Morgenstond naar de Cats- of Elandstraat.
Verder bezorgde hij aan grootverbruikers.

Uiteindelijk heb ik dit gedaan tot mijn 15de jaar, daarna kwammen er voor mij andere interesses.

Nogmaals, het is een onvergetelijke tijd voor mij geweest, waar ik met veel plezier en een beetje weemoed aan terug denk.

Rien Solcer | 1-3-2014
Die grote vrachtwagen waar jij het over had, die kwam brood halen voor de Nederlandse militairen die gelegerd waren in Seedorf en hohne in Duitsland. Die zelfde wagen kwam bij ons tanken.

Geert | 1-3-2014
Ontzettend leuke reacties allemaal. Ik herinner me dat ik als scholier vakantie werk gedaan heb bij Hus-Morgenstond en daar gebeurde ook nog wel eens zaken, die niet echt door de beugel konden:
In die tijd werd er o.a. Hus krentenbrood gebakken en verpakt in cellofaan, maar als de rol cellofaan op was, ging er gewoon een nieuwe rol op "Lensvelt Nicola Luxe Krentenbrood". Of gesneden brood wat van de wagen viel en er gewoon weer op gelegd werd bij de verpakkingsmachine.
Overigens herinner ik me niet meer of het nu `Tip Top` of `King Corn` was wat er gebakken en verpakt werd voor de Duitse markt, maar wel, dat er altijd een grote vrachtwagen met aanhanger kwam daarvoor.
En `s middags bij de thee hadden we altijd retour gebak voor een paar centen; ik werkte toen op het kantoor aldaar.
Zojuist is mijn pensioen afgekocht door het Pensioenfonds voor het Bakkersbedrijf: net geen 50,=... toch leuk meegnomen.
Overigens betreffende de boekjes:
Ik heb nog van veel vroeger ook twee delen van "Wat is dat voor een vliegtuig" en drie delen van de "Auto encyclopedie voor de jeugd", waarvan deel 1 en 2 "Uit welk land komt die auto?" en het derde "Wat is dat voor een auto"


P.S. | 17-11-2013
King Corn was een merk dat gevoerd wer door dochterbedrijven van de meelfabriek Meneba. Dat waren o.a. in Den Haag Hus en Lensvelt Nicolai in Rotterdam vd Meer en Schoep en Carels in Utrecht.

Hans | 17-11-2013
@Cor Nieuw Vennep. Bedankt voor uw verhelderende uitleg. Ik trek toch even het pak van een leidinggevende bij Hus aan: uw verhaal bewijst eens te meer dat het niet verantwoord was dergelijk werk, waarbij een grote mate van zelfstandigheid en toch ook wel accuratesse kwam kijken, aan tieners over te laten, zelfs al waren ze dan al 18. Ik denk niet dat de klanten erg gelukkig waren geweest, als ze hadden geweten dat hun heerlijke tompoezen op straat hadden gelegen...

Maar waar is nou toch die geldtas???


Cor Nieuw Vennep | 17-11-2013
@Joost.
Ik was dat kwijt, maar het was inderdaad een NSU Quickly met 2 versnellingen. Met een naar mijn idee een nogal "slap" stuurtje.
@Hans.
Hij was 18 en ik was 17, maar je oogde in 1956 nog als een kind in vergelijking met nu.
@Jan van Staalduinen en @Hans.
Het was inderdaad een zootje in die kar. Op het gevaar af dat mijn verhaal nog ongeloofwaardiger wordt, toch dan maar nog het volgende.
Er mocht pas om 10 uur brood worden verkocht. Maar om toch een kwartiertje eerder aan de wijk te beginnen, zijn we hardlopend met de kar over de Mient gereden. De kar ging even wat dwars en is toen omgeslagen! Uitgevallen brood erin en wat rustiger doorgegaan.

Overigens heb ik de foto laten plaatsen, omdat er op het Fotonet veel werd gesproken over een 2-wielige Huskar en TipTop-brood.

Hans | 17-11-2013
@Cor Nieuw Vennep. Ok, ik zal u op uw woord geloven. Maar ik blijf met grote vraagtekens zitten. Ze moeten bij Hus welhaast niet goed bij hun hoofd geweest zijn om dit soort werk aan zulke jonge (hoe oud was hij eigenlijk op deze foto?) jongens toe te vertrouwen... Je moest toch bij iedereen afrekenen en alle prijzen weten. Er was geen directe controle door een chef. In de wijk stond je er alleen voor. Voor mij blijft het onbegrijpelijk en met @Jan van Staalduinen ben ik het roerend eens: in de wagen is het een onprofessionele chaos. Die van Piet uit Transvaal zag er heel wat ordelijker uit...

joost | 17-11-2013
@Cor. Je hebt me overtuigd. Heb zelf nog zo`n NSU gehad. Een Quickly.

Jan van Staalduinen | 17-11-2013
Zoals moge blijken uit mijn bijdrage van 9-11-2010 is een scholier of student in burger niet zo bijzonder. Hulp op zaterdag of invaller bij ziekte of vakantie van de wijk-bezorger. Het enige echt ongeloofwaardige is de vreselijke bende in wagen en mand.
Zo kan men niet werken. De "gebak-plank" is zo niet te vinden. Dan verkoop je ook geen (inderdaad heerlijke) bruine tompouces aan de huisvrouwen aan de wagen!
De wagens werden door het magazijnpersoneel normaliter netjes beladen: regerings- en bruin brood links, melkbrood in het midden en patentbrood (de meerderheid) rechts.

Cor Nieuw Vennep | 16-11-2013
@Joost en @Hans, ik begrijp echt niet waarom aan mijn onderschrift bij de foto getwijfeld wordt. Hij heeft in die zomer, met o.a dit vakantiewerk, er zijn NSU bromfiets met 2 versnellingen mee verdiend. Die zaterdag heb ik hem geholpen en heb die foto gemaakt.

joost | 16-11-2013
Ziet er inderdaad niet uit als een doorgewinterde broodverkoper. Misschien is het wel een jongeman uit de buurt die zich eens achter een bakkerskar liet fotograferen?

Hans | 16-11-2013
Een werkstudent? Ik vind het wel een jong ventje voor zo`n verantwoordelijke taak... Ik wist niet dat Hus in die tijd op de zaterdag werkstudenten inzette. In Transvaal liep Piet als broodbezorger. Piet was een aardige, beresterke kerel, die nooit ziek was en ook op zaterdag liep. In die tijd konden de broodbezorgers nog onbekommerd met een geldtas om hun nek hangend over straat. Dat zou je nu eens moeten proberen! Trouwens, waar is de geldtas van deze werkstudent? Ik zie nergens een schouderband... Nou ja, misschien nog niet omgehangen en ligt ie in het bakje achter de duwboom.

norma deckers | 16-11-2013
ik woonde in spoorwijk en op de hoek van de vosmaerstaat/hildebrandstraat was er een winkel van Hus. Ik ken natuurlijk het Tiptop brood nog en Kingcorn,
maar wat ik echt mis. zijn de tompoezen. Niet die roze die je tegenwoordig ziet met slagroom, maar met een koffiebruin laagje en gevuld met stevige pudding.
Ik heb nooit meer zo een heerlijke tompoes gegeten, `

Jammer !!!!!!!!!!

EmWe | 30-3-2013
De slogan "Het enige wat je weggooit is de verpakking...,
die was van King Corn (Lensvelt Nicola) met Japie...
hhttp://www.youtube.com/watch?v=aSaDmHVVppI

Mike | 30-3-2013
1947 toen een rol beschuit van HUS nog 8 cent kostte ...

Reclamefilm van de firma Hus-Carels. Beschrijving van de handelingen die nodig zijn bij het maken van beschuit. Waarschijnlijk gemaakt na het in gebruik nemen van de beschuitmachine.
Cineast: Lou Cohen ; Filmnummer F 633 ; filmrol (2 min) : zw/w, optisch geluid ; 35 mm.

http://www.haagsefilmbank.nl/archives/1180

Hans (Zoef) | 27-3-2013
Tiptop brood was landelijk er was zelfs een reclamespot op TV met de kreet, het enige wat U weggooit is de verpakking. Bij het droogleggen van de Waldeck Pyrmontkade kwam er een kluis tevoorschijn die kennelijk in het water was gedumpt. Een foto in de krant had als onderschrift, het enige wat U weggooit is de verpakking.

Frans van Meerwijk | 27-3-2013
Ik vind die bakkerskar zonder meer LEUK, heb ook al vaker in dit draadje gekeken en begin steeds meer vragen over dat "Tip-Top-Brood" te krijgen...
Ik was een klein jongetje, verplicht om op te groeien in Haarlem , maar ken die kreet k...

Bakkers, die bij ons in de straat kwamen waren van Vermaat en Carels (niet meer met zo`n mooie broodkar, maar een Spijkstaal-electrokarretje...
Volgens mij was het Vermaat, die ook dat Tip-Top-Brood had. Was dat al iets landelijks???

En op gevaar een tik op mijn vingers te krijgen: Oma (in Amsterdam) had "BUMS-Dwarsgebakken", volgens mij ook iets landelijks... En dan hebben we het nog maar niet over `King-Corn", want we verhuisden kennelijk massaal `naar Japie`...

Veel jeugdsentiment en vele incomplete herinneringen.
Daarom ben ik zo blij met deze site (en de diverse Gemeentearchieven)

leo van Meurs | 26-3-2013
Hallo allemaal,In 1956/57 had ik een Hus bakkers wijk in de Gasselte straat en omgeving en bediende tussen 95 en 110 klanten .De wijk was in de Morgenstand van uit de nieuwe fabriek in de Ootmarsumstraat onder lijding van de fabrieks direkteur de Heer Rietveld (later geemigreerd naar Canada).
Tot heden ten dagen kijk ik nog steeds met veel plezier aan die tijd terug.

Mike | 21-3-2013
@ Bernd Blom

Haal je hart op ...57 foto`s en allemaal via beeldbank te bestellen
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced?q_searchfield=hus+broodfabriek

Bernd Blom | 21-3-2013
Hallo,

Graar zou ik in contact komen met mensen die nog oude foto`s hebben van de voormalige HUS Broodfabriek. Momenteel werk ik bij De Broodfabriek en ik zou een aantal foto`s graag gebruiken om onze huidige locatie een knipoog naar het verleden te geven.

Met vriendelijke groet, Bernd Blom
B_P_Blom@hotmail.com

Joke | 19-11-2012
Dat Tiptop brood zat in zo een mooie cellofaanverpakking en het smaakte naar cake! We aten deze cake alsof het brood was en dat kon natuurlijk niet. Dus terug naar het gewone brood.
In de jaren 70 was dat van Hus, op de hoek van de Pijnboomstraat/Populierstraat in Den Haag. Er was nog een ouderwetse melkwinkel en een supermarktje bestuurd door een forse dame die niets moest hebben van kinderen .
Niets is er meer over van deze winkeltjes nabij de Hanenburglaan.

HansR | 15-11-2012
@John van den Berg
Ik moest bij Hus in de Boekhorststraat altijd een heel melk wit en een regeringsbrood halen.
Dat melkbrood was voor mijn tante die blijkbaar wat meer te besteden had dan mijn moeder die ons dat grijzeoorlogsbrood, wat in de volksmond regeringsbrood werd genoemd, liet eten.
Toen later dat Tiptopbrood in de Huswinkel kwam kregen wij dat in het begin wel,maar dat was snel afgelopen. Dat brood had volgens mijn ouders geen goede voedingswaarde en wij vraten het met sneden tegelijk,zo lekker vonden wij het. Dan maar weer van die dikke boterhammen die op de broodplank op de keukentafel handmatig werden gesneden en zeker minder kostbaar in de hoeveelheid broodbeleg.

Arie Zondervan | 15-11-2012
Wij haalden bij HUS geen TipTopbrood maar een halfje heel, dat is een half bruin met aan beide zijden een kapje.

John van den Berg | 10-11-2012
Recht to ons huis in de Hadewichstraat was ook een Hus winkel die toen nog geen tiptop brood maar van dat grijzeoorlogs brood op de andere hoek verkochten ze ook brood bij coop de Volharding de kruidenier en slagerij .De Huswinkel is nu een groenten winkel geworden .

joost | 10-11-2012
@pduvekot. Kan niet missen. De winkel is een woonhuis geworden. Huizen op het portiek (nrs. 34 en 36) . De ramen van de benedenwoning zijn "gemoderniseerd". Het glas-in-lood vind ik toch mooier.

Leo | 10-11-2012
Op het hoekje Herman Costerstraat- Langnekstraat zat een "bakkertje" van Straaten. Een van zijn zoons handelde op de markt en had gezien hoe het in Amerika ging.
Hij besloot toen om de winkel, samen met de erachter liggende bakkerij om te "toveren" tot een supermarkt naar Amerikaans model.
Het werd een succes. Zelf heb ik er tot diep in de 60er jaren boodschappen gedaan. Het leek wel een mierennest, zo druk was het er en wat belangrijker was: zo goedkoop. Dat is de basis geweest van de latere Konmar in oa de Waldorpstraat en de Elandstraat. Deze gegevens heb ik van een buurvrouw die al die tijd in hetzelfde portiek woonde en een vriendin van de familie was.

pduvekot | 9-11-2012
Zou het de pippelingstraat kunnen zijn?
zie: http://maps.google.nl/?ll=52.066119,4.257352&spn=0.005956,0.013465&t=m&z=17&layer=c&cbll=52.066151,4.257461&panoid=4a42AnqMIXDSBq8kN-4H1g&cbp=12,127.84,,0,6.4

Rien Solcer | 9-11-2012
Toegevend dat de eerste zaak met de naam konmar in de Waldorpstraat was gevestigd, maar dat de eigenaar van Staaten al een supermarktje had in de Langnekstraat, en dat was eind jaren `50.

P.S. | 9-11-2012
Aanvulling op bakkerswinkel De Lensvelt winkel was aan de re kant (komemd van de ln van meerdervoort) van de valkenboskade. Op de hoek aan de andere kant van de Valkenboskade was ook een broodwinkeltje maar dat was een Coop winkel (op de andere hoek aan deze kant was de sigarenwinkel van van Dam)

P.S. | 8-11-2012
@Rob Venema. Na wat zoeken vind ik de eerste konmar was in de Waldorpstraat (van Straaten en compagnon Koster).
Het broodwinkeltje op de"hoek" van de Valkenboskade en de copernicuslaan was geen HUS winkel maar een Lensvelt Nicolai. Ik geloof dat er wel een nauwe samenwerking bestond tussen Lensvet en HUS

Wat me nu ineens opvalt is dat het zo`n "puizooi"is in de kar. In mijn herinnering was het bij onze bezorgers 1e Braamstraat en later Hazelaarstraat veel netter georganiseerd

Rien Solcer | 8-11-2012
@ Rob Venema, je vergis je, de eerste konmar zat op de hoek Herman Costerstraat-Langnekstraat, en niet de Heemstraat, die liep aan de andere zijde van de markt.

Rob Venema | 8-11-2012
Als zoon van een HUS bakker/bezorger ook op gegroeid met HUS brood en op zondag een Tompoes of Harde mokka, later mocht ik mijn vader helpen in zijn wijk 55 deel Copenicuslaan/ Anton de Heansraat/ ThomsSchwenkstraat en deel
Ln van Meerdervoort als hj dan wel eens brood of andere spullen tekort kwam in de handkar haalde hij dat in de Hus winkel Valkenboskade hoek Copernicuslaan. Later mocht ik ook helpen bij inzamelen van het retourbrood wat broodbezorgers over hielden in hun wijk,van de baas van de retour afdeling mocht ik dan broodjes eten zo veel ik wilde, retourbrood werd opnieuw gebakken en gedroogd voor de Felix katten brood fabriek, als e dan de beoemde Boter Vlinders terug kwamen was get een feest om die te mogen opeten. De eerste winkel van de Konmar was in de Heemstraat naast de mart op de hoek van de Langnekstraat van daaruit is meneer van Straaten zijn Konmar begonnen in de Waldorpstraat. Zelfde meneer van Straaten heeft de oude HUS fabriek aan de Volmarlaan en daar jarenlang zijn Darlingmarkt gerund op die zelde locatie is door mij en vele andere chauffeurs van Velthoven Transport toastbrood geladen voor de Aldi in Duitsland. Zo zie je maar als zoon van HUS bakker/bezorger lang na overlijden van mijn vader Piet (1965) zelf broodbezorger geweest voor HUS naar de Aldi in Duitsland

willem roosenboom | 15-8-2012
Ik denk nog wel regelmatig terug aan die tijd. Was ook de tijd dat wanneer er brood,gebak,enzovoort over was,je wel wat mee naar huis mocht nemen. Ik woonde toen in de Driebergenstraat. Ik heb daar trouwens een fijne jeugd gehad.

willem roosenboom | 15-8-2012
Zodra de bakker de straat in kwam rijden,dan wist ik niet hoe snel ik naar beneden moest komen,wachtend op de moorkoppen en het dagelijkse ritje met de bakkerswagen. Daar stond ik dan naast de bakker,zo trots als een pauw, dat ik weer mee mocht rijden,met die pet op mijn hoofd.

Rien Solcer | 2-3-2012
@Gilijamse, Leo, Van Straaten had een kruidenierszaak in de Langnekstraat bij de Wesselsstraat, dat was al in de jaren '50, vandaar is de eerste Kon-Mar zaak begonnen en dat breidde al snel uit naar een veel grotere opzet, en dat was in de Waldorpstraat.

Leo | 2-3-2012
@ LEO. In de Pluvierstraat had je een Hus-winkel.
Wat ik eerder schreef, heb ik veel interesse in het boekje. Geef even aan hoe we in contact kunnen komen.

LEO | 2-3-2012
@ leo. Of iemand interesse heeft in het boekje.
Pure nostalgie, zie me nog elke week naar Hus gaan om beschuit te halen en welk plaatje zou er in zitten
Mocht er niemand zijn : dan heb ik zeer veel interesse.
Via de webmaster zou je me kunnen mailen.

P.S. | 2-3-2012
@gilijamse dm
Mijn herinnnering, voor wat die waard is, denkt dat de eerste Konmar gwoon in de annemoonstraat begonnen is.

gilijamse dm | 2-3-2012
konmar begon niet in de zorgvliet str maar waldorpstr oude fabriek van beha
stalen ramen en deuren

Leo | 28-2-2012
Ik heb net deze site ontdekt. Vond in mijn boekenkast een deeltje Wat is dat voor een vliegtuig?Iemand interesse? Volgens mij liep een broer van me een wijk in Duindorp.
Was er daar niet een winkel in de Duivelandsestraat(nu inmiddels herbouwd)

Snorrecken | 17-1-2012
Een trekhulp bij bruggen? Prachtig! Bij de NS zouden ze van een opdrukloc spreken. Niet trekken, maar duwen dus. Tja.

Jan van Staalduinen | 17-1-2012
@Snorrecken: Het motortje aan de bezorgwagens (zoals je nu ook nog wel aan draaiorgels vindt) werd "ijzeren hond" genoemd.
@Cor Nieuw Vennep: als er hulp werd ingeschakeld in de sneeuw, dan kwam op de broodprijs een opslag van een cent: de zg. sneeuwcent.

Cor Nieuw Vennep | 17-1-2012
@Hans Klomp, dat gold niet alleen voor de bakkerbezorgers, maar ook voor de "melkboeren" - de Sierkan b.v.. Vooral als er in de wijk nog bruggen waren, was het voor een man alleen niet te doen. Opmerkelijk is echter wel, dat deze extra helpers door de bezorger zelf moesten worden betaald. Er staat mij bij dat in die na-oorlogse jaren f. 2,50 per dag moest worden betaald voor deze hulp.

Hans Klomp | 16-1-2012
Juist uit die winter van 1956 kan ik me herinneren dat de broodbestellers hulp kregen voor het verplaatsen van hun kar. Bij Hus was dat in ieder geval zo. De tweede man werd als "trekker" met een stevig touw om de borst voor de kar gezet. Dit zijn nu toch echt onvooorstelbare tafrelen.

John van den Berg | 16-1-2012
De ouders van mijn pa hebben vroeger op de Gortmolen gewoont met een vrij groot gezin .Oma haalde zondag ochtend bij Paul Kaiser retoer gebak zodat ze ook allemaal gebak konden smullen en koffie met slag room Opa was ook maar een een trambestuurder dus die moesten ook elke cent verstandig uitgeven.

Snorrecken | 16-1-2012
Mijn vader werkte rond 1955 bij de concurrentie, bij Lensvelt Nicola dus, gevestigd aan de Gortmolen. Die broodkarren waren heftige dingen, zwaar dus. Volgens mij hebben ze op enig moment een soort eenwielig, gemotoriseerd ding met een stuur gekregen, waardoor de kar eigenlijk vanzelf reed. Slimmerikken zagen kans om half op de kar te zitten en dus niet behoefden te lopen. Die dingen werden Electrische Hond genoemd, hoewel de Spijkstaal's volgens mij later ook wel zo genoemd werden. In de strenge winter van 1956 had mijn vader een tijdelijke slimme oplossing. Zijn wijk was in de Bomenbuurt en in die kou vanaf de Gortmolen was een crime. Dus gebruikte pa zijn auto als Broodkar. Raar gezicht als de bakker voor komt rijden met een Traction Avant. Nogmaals, het was tijdelijk. Wat HUS betreft: HUS blijft bij mij in de herinnering omdat ze Parijse bollen verkochten. Dat waren beschuitbollen, met tompouce-vulling erin en tompouce-gelei erop. In de HUS-winkel in het Noordeinde, voor het enorme bedrag van Hfl 0,11 !! Heerlijk.

John van den Berg | 16-1-2012
In 1944 hoefde je niet jaloers te wezen op de broodbezorgers die met hun wagen uit de bakkerij aan de Jacob Cats straat kwamen ze werden zgn bewaakt maar kwamen niet verder dan de hoek van de straat en werden prompt geplundert ,ze zette hun wagen neer en zeiden bekijk het maar.

Arie Brouwer | 15-1-2012
Ik heb de voormalige bakkerij aan de volmerlaan voor 10 jaar gehuurd. We gaan het verbouwen tot een multifunctioneel expo & event center. We zoeken oude foto's uit de tijd van de bakkerij. A.brouwer@de-Broodfabriek.nl

John Keizers | 27-2-2011
Heb bij Lensvelt-Nicola gewerkt van 1963 tot 1965 in de Elandstraat Den Haag
als banketbakker. Heb o.a. gewerkt met Dirk Brusse, Paul Melsen, Hans v.d. Spek,Theo Staal, Joop Cosse enz. Chef banketbakkerij was de heer Waardeloo. Heb daar een gezellige tijd gehad terugblikkend.Woon inmiddels al 45 jaar in Nijmegen. Groeten van John.
keizie1@hotmail.com

Robert van Kesteren | 17-1-2011
Die Hus autoplaatjes heb ik compleet en gebruik ze nog wel eens i.v.m. kitjes voor modelbouw. De nummerplaten kun je namaken door scannen. Dramatische uitleg van automotoren, prachtig. Indrukwekkend was die statiewagen van de koningin Juliana. Deze Austin Sheerline bestaat nu in Drenthe in een privecollectie. Juliana vond hem een ramp en tijdens een tournee op de Antillen ( verscheept geworden ) ging hij veel kapot vanwege de hoge temperaturen. Ik zocht als jongetje naar het merk.

Pennock of van Rijswijk maakte het koetswerk.

Verder indrukwekkend. Een Willy's personenauto ( geen Jeep ) die had bi jons een kort bestaan. Leuk hoor.

Willem Roodhuyzen | 16-11-2010
Hoewel ik nu in Den Helder woon, herinner ik me dat ik de "HUS"-bakker in Voorburg, Jacob Catsstraat altijd mocht helpen op woensdagmiddag en zaterdag. Ik ben geboren in 1947. Als dank kreeg ik maltijd een maanzaadbroodje.
De Spykstaals heb ik bij ons in Voorburg nooit gezien.
De boekjes herinner ik me nog zeer duidelijk. \ik zal ze eens opzoeken, want ik moet ze nog altijd hebben.

erven sleeboom | 11-11-2010
Onze Hus-bezorger had eerst een tweewielige-broodkar zoals op deze foto. Ik weet nog dat het een hele promotie voor hem was toen hij omstreeks 1962 een elektrische Spykstaalwagen kreeg.

Joh. Verwijck | 10-11-2010
@ Blauwe Tram.
In de drie plaatjesboekjes die ik heb, staat nergens een bronvermelding of zoiets. Ik heb ook nog deel 3: 'Wat is dat voor een auto?'' (met modellen van auto's uit 1956) en "Wat is dat voor een vliegtuig? Deel 1" (niet gedateerd). Wel staat op ieder boekje op de achterkanten reklame voor HUS-beschuit.

Rob Kettmann | 10-11-2010
Vraag voor Willy Hendriks:Die foto van de Haagse dierentuin wil ik wel zien. Ik heb wel eventueel foto's van een herinneringsbord van Hus dat mijn grootvader ontving voor de periode 1914-1952 en een Diploma dat mijn vader ontving bij zijn 25 jarig jubileum in 1961.
Enne de naam is KeTTmaNN :-) Google me maar "kettmann zoetermeer" De duiven website...

Hans R | 10-11-2010
ADO-sjaal? Lijkt mij te licht voor rood of groen.In 1956 toch echt de clubkleuren van Alles Door Oefening.

Blauwe Tram | 10-11-2010
Staat er binnen in de omslag nog iets van een colofon. Met name wie dit boekje samengesteld heeft? Is dat toevallig van Piet Olyslager ?

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 10-11-2010
Let nog even op de ADO-sjaal op de foto.

Het anti-vet papiertje (transparant) over de plaatjes kan ik me goed herinneren.

@skuipers: Plaatjes goochel-encyclopedie kan ik me ook goed herinneren omdat ik toen wat in die goochelwereld zat en er brak een enorme woede uit omdat er trucs werden verraden. Het was de tijd van de wereldkampioenschappen goochelen van Fred Kaps, wie kent hem nog, inderdaad midden jaren 50 . Een 2e album is er, naar mijn beste weten, niet gekomen.

ps | 10-11-2010
skuipers
er is ook nog een watis dat voor een vliegtuig deel 2
Als ik naar de vliegtuigen kijk is er volgens mij niets dat uit de jaren zestig of later in de albums.
In mijn herinnering zat ik bijna zeker op demiddelbare school toen ik de plaatjes ruilde en plakte. dus tussen 55 en 60

Anton Zonneveld | 9-11-2010
Ach lieve tijd..... ja, we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Fantastisch om die aangeprezen video door LEO te zien. Ik weet alleen niet hoe ik deze film zou kunnen opslaan op mijn pc. Drie keer geprobeerd en drie keer liep mijn pc vast. Dat Sim-sala-bim-boekje van skuipers herinner ik me nog wel ja. Die was vergeven aan mijn oudste broer en paste sommige goocheltrucs in de familie uit. Ik zou skuipers best willen helpen met het antwoord welk jaartal dit was uitgegeven, maar ik leef al jaren in onmin met mijn broer dus dat zal niet lukken helaas. Ten slotte aan vraag aan Willy Hendriks: ik wil gaarne uw adviezen over het uitbrengen van een boekje. Daar ben ik ook mee bezig in een pril stadium. Zou u zo vriendelijk zijn mij te willen bellen? Mijn nummer is bij Wim van Es bekent. Dank.

willy hendriks van der Salm | 9-11-2010
hallo allemaal wat een leuke foto .
Ik ben met een boek bezig over verhalen van Huspersoneel .
Inmiddels heb ik er een stuk of 60. met heel veel foto,s.
Hoop mijn boek in maart uit te geven.
Vraagje aan Rob Ketmann ik heb namelijk een foto waar ene bakker Ketmann op staat.
Tijdens een tentoonstelling in de haagse Dierentuin.
Weet je daar iets van en heb je misschien nog foto,s van je opa .
Groeten van Tip Top Willy

Stefan | 9-11-2010
De MeNeBa, waar al over werd gesproken, zat vroeger in Rijswijk in de Plaspoelpolder. Tegenwoordig zit in dit pand de Darling Expo.

Jan van Staalduinen | 9-11-2010
Dank voor de nostalgische foto. Ook ik was in de '55-'62 kind aan huis bij Hus in de Weimarstraat en assisteerde op zaterdag en in de vakanties in de bezorging, al dan niet in Hus-dienst.
Net als bij trams waren er meerdere modellen. Rond 1956 kregen alle bezorgwagens een imperiaal op de klep, die ook op de foto al niet meer dicht kon. Kort daarna zelfs weer een tentzeil over de imperial.
Rob spreekt van 100 wijken, maar naar mijn gevoel kende de Weimarstraat alleen al meer dan 50 wijken.
Zo'n rommel in een geladen wagen heb ik nooit gemaakt. Rijden met de zeilen open mocht niet, eigenlijk hoorde over de bezorgmand ook een zeiltje.
Wat een heerlijkheid was het voor mij als jongen van 14 om met het Spijkstaal-trekkertje de volgeladen bezorgwagens en/of bakfiesen uit de wagenkelder te slepen. Bij goed weer (niet glad) wel twee of drie tegelijk. En anders achteruit voor meer grip, nadat er as gestrooid was.
Begin jaren '60 moesten we verhuizen naar de Elandstraat (ooit de Paul Kaiser bakkerij) en waren we ineens Lensvelt Nicola met een oranje Spijkstaal!

trammetje | 9-11-2010
Met zo'n wagen had ik vanuit de Jurr.Kokstraat (1959) een broodwijk omgeving Fred.Je moest wel op tijd zijn om je wagen te laden want als anderen dat voor je deden was je de klos dan verdeelde zij het gewicht niet goed en dan hing je aan je wagen of moest hem optillen.En voor 10.00 uur mocht je niks verkopen want als er een agent kwam was je de klos.

Rob Kettmann | 9-11-2010
Leuk die foto.
Mijn vader, grootvader en overgrootvader waren (meester) bakker bij De Zeeuw B. Hus.
Ik kwam daardoor regelmatig in de Jacob Catsstraat als mijn vader zijn brood(..) vergeten was mee te nemen.
In de oorlogsjaren "bewaakte"mijn vader o.a. de zogenaamde meelzolder in de Sumatrastraat boven de Hus winkel.
In de jaren 80 sprak iemand mij aan die zei, dat mijn vader de eerste kinderbijslag uitdeelde aan de medewewrkers. Dat moet in de jaren 50 zijn geweest ?
Op het hoogtepunt van Hus regelde mijn vader met een andere collega de broodwijken. Het moeten er wel 100 zijn geweest, die bakkerswagens, later spykstaals.
De MeNeBa nam uiteindelijk ook Hus over en in de jaren 60 werd Hus "kapotgemaakt"door de supermarkten waaronder de Konmar(die in de Zorgvlietstraat begon).
De mensen zeiden "Dat brood van de Konmar is beter dan dat fabrieksbrood van Hus" Ok, Het brood was hetzelfde hoor, alleen de Konmar leverde de verpakking...
Ik heb vele herinneringen aan Hus.......
vr gr
Rob Kettmann
Zoetermeer

skuipers | 9-11-2010
Af en toe is bewaren leuk. Een greep in de kast met kinderboeken en ik had ze weer. Ik wist niet dat we vroeger zoveel beschuit en ontbijtkoek hadden gegeten!

De titels luiden:
Uit welk land komt die auto? Deel 1
Uit welk land komt die auto? Deel 2
Wat is dat voor een auto? Deel 3
Wat is dat voor een vliegtuig?

en een boekje dat ik helemaal vergeten was:

Sim-sala-bim Goochel-encyclopedie voor de jeugd Deel 1

(ik weet niet of daar ooit een tweede deel van is verschenen - maar waarschijnlijk besteedde ik mijn tijd op dat moment aan andere zaken)

Er staan helaas geen jaren van verschijning in de boekjes, Ik dateer ze zo uit het hoofd op de periode 1952-1956. Weet iemand iets exacters?
LEO | 8-11-2010
@ PS en Fred(je)
Het waren inderdaad plakplaatjes. Ook Willems Simon gaf ze uit.
Er waren 3 deeltjes met de naam: Uit welk land komt deze auto.
Voor zover ik me herinner kwam er tussen deel 2 en 3 een serie met vliegtuigen. Ik heb ze alle 4 gehad en lang bewaard tot dat mijn kleinkinderen er interesse in kregen en bij opa "plaatjes" wilden kijken.
Het resultaat is voorspelbaar. Heb nog enkele losse plaatjes.
Had ik ze nog maar

ps | 8-11-2010
Fred(je) volgens mij zijn die plaatje gewoon van papier en konden ze in een alnum geplakt worden. Deze plaatjes waren niet specifiek HUS maar werden ook o.a. uitgegeven door Carels uit Utrecht
Waarschijnlijk allemaal bakkerijen behorend tot (een voorloper) van meneba
Ik heb nog ergens een compleet album

FransW | 8-11-2010
Ik opteer voor de Spireastraat of Rhododendonstraat.

Rien Solcer | 8-11-2010
Qua zonstand kan dit niet de Hortensiastraat zijn!

fred(je) | 8-11-2010
dat waren toch die blikken plaatjes met 4 lipjes aan onderzijde die je tegenover
gesteld kon buigen zodat het afbeeldinkje bleef staan als ik mij niet vergis?
"snik" ben ik al zo oud of gaat de ontwikkeling zo snel?

LEO | 8-11-2010
en.... niet te vergeten: HUS-beschuit met auto-en vliegtuigplaatjes.
Voor de echte liefhebbers is er op het de site van het gemeentearchief een 20 minuten durende bedrijfsfilm te zien.
www.haagsefilmbank.nl/archieven/225
Eet smakelijk

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5487


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!