Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Boswachterswoning in het Haagse Bos
ansichtkaart uit de collectie van Ria Trouwborst


coos | 26-10-2012
In eerste aanleg (juni 1923) eindigden de buitenlijners uit Wassenaar/ Leiden bij de Jozef Israëlslaan, in augustus 1923 verlengd tot naast de Dierentuin, en per 1 mei 1928 via de Boschbrug verle(n)gd naar het Plein.
De oorspronkelijk geplande keerlus over de Boorlaan is nooit uitgevoerd.

coos | 26-10-2012
Er zijn rond 1923 wel plannen geweest voor een keerlus Benoordenhoutscheweg - Boorlaan voor de buitenlijners, maar deze zijn nooit in uitvoering gekomen.
Er hebben dus nooit rails gelegen op de Boorlaan.

Geurt Borsboom | 13-11-2010
In mijn herinnering (ik ben van 1948) lagen die rails in wat nu de Zuid-Hollandlaan heet en destijds Benoordenhoutseweg heette. Die rails sloten aan op de sporen van toen lijn 7 bij de Jan van Nassaustraat.

Hans R | 12-11-2010
Ter verduidelijking volgens de taalunie is een vriendschappelijk partijtje voetbal "freedikeetje" een randstad verbastering uit het Engels van friendly game.
Dit op mijn hieronder vermelde voetballen op het Malieveld en de daaraan gelegen Boorlaan waar volgens mij ook tramrails lagen in de 50'ties.
Mij is niet duidelijk of daar de Gele, de Blauwe interliners of overige HTM trams over hebben gereden.

FrankZ | 12-11-2010
@Geurt,

Het huis lijkt er inderdaad nog te staan: zie http://maps.google.com/maps?ll=52.084996,4.323999&z=20
De opvallende afgeschuinde punt van het dak is duidelijk te zien. Alleen is het deel dat er op bovenstaande foto dwars op staat (rechts) kennelijk afgebroken.

Hans R | 12-11-2010
Wordt hier niet de voormalige rails bedoeld op de Boorlaan, dat is de verharde weg tussen het Malieveld en de ZuidHollandlaan? Deze weg is jarenlang gebruikt als parkeerplaats voordat de parkeergarage onder het Malieveld in gebruik werd genomen.
Ik herinner mij uit mij voetbaltijd (feliekeetje?o.i.d.) op het Malieveld dat daar rails lagen en volgens mij ongebruikt en zelfs doodlopend.

Geurt Borsboom | 12-11-2010
Prachtige foto. Begrijp ik goed dat die woning er nog steeds staat? Ik ken hem niet.
Misschien mag ik de reactie van Haagse Meester nuanceren. Inderdaad was het oorspronkelijke eind-/beginpunt van de Leidse lijn bij de Dierentuin. Tot in de jaren '60 hebben daar nog sporen gelegen, vermoedelijk ten behoeve van de bezoekers van de 'feestzaal' (als je het doen van examens als feest mag bestempelen). Maar voordat de Leidenaar daar zijn opwachting kon maken, moest er nog een robbertje worden geknokt over het medegebruik van de sporen tussen de Boslaan en de Jan van Nassaustraat. Daarom was er aanvankelijk een tijdelijk eind-/beginpunt ter hoogte van de Jozef Israëlslaan. In dat licht gezien denk ik dat de vraag van Joost weldegelijk met JA kan worden beantwoord, tenzij die woning natuurlijk heel ergens anders staat.

joost | 11-11-2010
H_M en Rene. Bedankt voor de waardevolle toelichtingen. Hier valt altijd wel iets te leren

FransW | 11-11-2010
@htmpcc: mooie kaart Bert!
Jammer dat jouw kaarten niet meer rechtstreeks zijn te downloaden via jouw voormalige Yahoo!-site !

René Daamen | 11-11-2010
Heb vaak in dat huis gewerkt bij de laatste renovatie is het rieten dak verdwenen. Het huis word nog steeds bewoond door de boswachter Peter van Osch.

Haagse_Meester | 11-11-2010
Nee, de Leidse lijn had z'n oorspronkelijke eindpunt bij de Dierentuin (nu Provinciehuis, niet dat het veel verschilt hoor ) en pas na overname door de gemeente kon worden doorgereden naar het Plein (tot 1940) resp Turfmarkt (1940-1961)

(de HTM was zelfstandig en had mbt de Buitenlijnen niks met de gemeente te maken, wat diezelfde gemeente ab-so-luut niet zinde... Daarom mocht de nieuwe Leidse lijn de stad niet in en werd de Delftse lijn strikt beknot tot bestaande route. De gemeente wilde absoluut niet dat de zelfstandige HTM een tegenspeler van formaat zou kunnen worden. De overname was op 1-1-1927 een feit, na stevig onderhandelen, dat dan weer wel...)

Het kaartje van dhr Kempf gebruikt de oude straatnamen die nu niet meer voorkomen: het stuk Leidsestraatweg wat naar onderen verdwijnt heet nu Koekamplaan en de 1e en 2e v/d Boschstraat bestaan helemaal niet meer. Als houvast is er wel de Bezuidenhoutseweg, maar de aangegeven bebouwing klopt eveneens niet meer met de huidige werkelijkheid. In de oorlog is het Haagse Bos gebruikt als tankgracht en de vooroorlogse waterlopen zijn niet meer hersteld. De huidige sloten zijn dus grotendeels van na de oorlog en de aanleg v/d Utrechtsebaan heeft ook de nodige invloed gehad.

joost | 10-11-2010
Prachtig! Wat een rust straalt dat uit... Ik zou er zo boswachter (en 50 jaar jonger) willen zijn Ik kwam daar als ventje wel eens in de buurt maar deze "dienstwoning" is me eigenlijk nooit opgevallen. Kan het zijn dat daar vroeger het eindpunt van de Wassenaarse/Leidse buitenlijners was? Dan zo ongeveer bij de Jozef Israelslaan, waar nu de Utrechtse Baan ophoudt?

htmpcc | 10-11-2010
Ter illustratie van het e.e.a.:
http://img257.imageshack.us/img257/2678/boslnbezuidenhoutsew194.jpg

htmpcc | 10-11-2010
Pand stond tot in de 50er jaren bij de T-kruising Boslaan/Leidschestraatweg aan de rand van het Haagse Bos en de Hertekamp.
Opname vanaf Leidschestraatweg.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0998


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!