Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram, Bezuidenhout/Adelheidstraat in 1960
3 foto's van Henk Odendaal uit de collectie van Frank Faber


stapert | 5-1-2017
in de bibliotheek Ypenburg ooit eens een documenteire gezien van de blauwe tram. Prachtig.

HansR | 17-9-2015
sorry "geweldig vond"

HansR | 17-9-2015
Voor mij persoonlijk spreekt de Blauwe tram uit de middelste foto het meest aan.
De ronde ramen, het vooraanzicht kortom voor mij de echte "Blauwe" zonder de andere blauwe trams tekort te doen.
Deze foto`s zijn allen echt een plaatje.
Toch moet ik altijd als ik terug denk vanuit de huidige nostalgische gedachte aan die prachtige trams en mij verplaats in de laatste dienstdoende dagen zie ik trams die er op zijn minst roestig uitzagen.
Met andere woorden ik vind ze nu veel mooier dan ze er toen uitzagen, maar ze toen net zo geweldig vonden.

Willem Bontenbal | 3-7-2014
De Blauwe tram leeft nog maar dan in het klein schaal 1:8 en rijdt meestal Zondag in het Zuiderpark bij Stoomgroep West.
En ook nog kleinere modellen schaal 1:20 op LGB spoor.

Hans Geldof | 7-5-2014
@Kees: Als je op de Zuid Oost Binnensingel bent geboren ben je een "Hagenees" en geen oud hagenees.Al ga je in Timboektoe wonen,je bent en blijft een Hagenees.

Kees. (oud Hagenees) | 7-5-2014
pvr@ Ik zat op school in de koningin Sofhiastraat en woonde toen in een hofje aan de zuid oost binnensingel.(daar ben ik geboren). Bijna altijd moest ik wel over het schenkviaduct heen, want beneden waren de spoorbomen lang dicht.Daar rangeerden de stoomtreinen en af en toe kwam er ook een personentrein op zijn gemakkie er langs. Zo stond ik daar ook een keer te kijken toen daar weer een personentrein langs kwam. Tot mijn grote verbazing zag ik opeens dat het voorstste gedeelte links reed en het tweede gedeelte gewoon recht uit bleef rijden. Er werden portalen en bovenleidingen naar beneden getrokken en daar was de chaos. In het seinhuis wat naast het viaduct stond was blijkbaar iets misgegaan. Nu gingen de spoorbomen beneden helemaal niet meer open.

Maarten Pennink, NC, USA | 4-5-2014
April 12, 2014

One can love a train!

The Boedapester was an interurban, one would say here! A very appealing, melancholic faced tram-train with a distinct expression. Big, very heavy and fast in its early days, this transport connected the center city to the far away North Sea beach.
One got on at the “Spui”, downtown. The red oil tail-lamp was already in place. Oh, there were other models: The “Kikker” and the “Luxury”. The Boedapester clearly was top of the line. Three cars resting each on eight wheels. The middle car powered the set taking its energy via two pantographs from electric overhead power lines.
The crew was ready, the passengers in the richly varnish wood interior were very comfortably seated on plush benches with copper handles on top in case one needed to get up. The conductor’s whistle sounded its shrill voice, the Toot-Toot filled the air and the blue and white caterpillar came to life. It always proceeded, it never ran. It would wind itself gracefully through traffic, only gaining full speed on the long stretches between cities with occasional stops.
The controller punched tickets and he was the only one allowed to move from one carriage through a set of narrow doors to the next. The landscape raced by accompanied by the familiar clacking sound from rail to rail and over switches. The “Toot-Toot” sound I still clearly hear in my mind fifty years later. Yes, one can love a train!

Wim van Es | 3-1-2011
 quote:
Frans van Zoest | 16-11-2010
....Op de laatste foto verlaat de tram net den Haag, op de foto rechts onder de spoorbrug, de 1e straat rchts was de Wilhelmina van Pruisenweg die ook al pleiten is. Op de hoek stond het oude politiebureau, ook wel de 11e sectie genaamd en in vaktaal de "Trix" genoemd. Ooit begon ik daar als jong agentje op de wagen....

N.a.v. de reactie van Frans van Zoest stuurde Peter Groenhout deze foto van de achterzijde van het oude politiebureau de "Trix" in.


ineke puglia-smit | 26-11-2010

Wat een nostalgie. Als klein kind van rond de 9 jaar liepen wij zondag's altijd van de Loenensestraat in den haag naar Scheveningen en vandaar naar Wassenaar. Daar namen we dan de tram terug naar, dat ben ik even kwijt en dan liepen we weer richting huis. Op een zondag liepen we weer het zelfde traject maar toen we bij de Blauwe tram kwamen reed die niet, was kapot werd er gezegd. Nou, dat was weer terug lopen naar huis. Wat waren we moe. Moet je tegenwoordig vragen aan kinderen om zo ver te lopen, zitten liever achter de computer. Hoop toch dat er ook nog kinderen zijn die dat nog wel doen, je slaapt er heerlijk van. Ik dank degene die deze foto's heeft geplaatst, ik was er erg blij mee.

pvr | 21-11-2010
de onderste foto van de A 513 is de eerste dienst op zondag van Den Haag Malieveld naar Leiden , L dienst Den Haag v 7.35.
Geen mens te zien op straat.
In of kort na de oorlog is op het NS viaduct bij de Adelheidstraat een trein ontspoord. Ik zat toen op de lagere school in de Van Sevenbergenstraat.
Weet iemand hier meer van ??

r.glas | 17-11-2010
wat een aantal foto,s een interessante reacties teweeg brengt ..als ik zo de foto,s en de reacties bekijk komen er steedts meer details voor de geest als ik de tweede foto bekijk zie ik tussen lijnfilmkast en reclamebord van de tram de lampen van de lichtinstalatie van het vuc voetbalveld .
t.o.v het vuc veld stond ook nog een kerk ...ja de boel is daar goed veranderd .
maar leuk omdaar weer beelden van te zien bedank voor de inzender.

coos | 17-11-2010
Het Schenkviaduct begon vanaf het punt waar de Blauwe Tram er onderdoor reed te dalen en had een lange gelijkvloerse uitloop (die je met die auto's achter de tram op foto 1 ziet) naar de T-kruising met de Adelheidstraat. Bus 25 maakte daar een S-bocht naar de Schenkkade. De tram boog er met een grote boog naar rechts om na 100 m onder het treinviaduct door de K.W.-laan op te rijden. Op foto 1 zie je naast het E-bord van de tram een stukje abri en de haltedoos van lijn 25 richting HS. Ik kwam hier jarenlang wekelijks met de bus langs op weg naar oma op de LvNOI..

Blauwe Tram | 17-11-2010
De A106 ziet er fantastisch uit. Maar ... het is in vergelijking met een Budapester schakel natuurlijk maar een klein trammetje. Bovendien heb ik de 100 serie nooit in levende lijve meegemaakt. De ervaring van het langs zien rijden van of meerijden in zo'n machtige tram-trein richting Den Haag (of Katwijk/Noordwijk strand) is toch heel anders. Onze Leidse stadstrammetjes staken dan ook schril af bij de rest. Trouwens een 600 met een Nunspeter was ook niet mis. In die laatste zaten vaak hele groepen kinderen van/naar het Zeehospitium in Noordwijk. Daar kon ja dan beter bij wegblijven als je een rustige rit wilde.

Anton Zonneveld | 16-11-2010
@ Blauwe Tram: advies van deze NZH-donateur is "ga eens langs bij de remise Lijsterbesstraat". Daar staat de A106 in volle glorie te pronken en is bijna rijklaar. Het wachten is alleen nog op de nieuwe veren en dan zou "dit monument" zo maar kunnen rijden in het memorabele jaar 2011, vijftig jaar na dato!! En dat allemaal dankzij Ramond Naber en zijn mannen namens de Tramweg Stichting op Scheveningen. Mede dank zij de giften van donateurs.

Blauwe Tram | 16-11-2010
Een aantal jaren geleden ben ik nog eens naar het NZH museum in Haarlem geweest. Daar kun je nog enigszins de sfeer van een Budapester ervaren. Helaas is de daar opgestelde enig overgebleven B412 een 'lame duck'. Een motorloze bijwagen op een heel kort stukje doodlopend spoor. Letterlijk en figuurlijk. De majestueuze indruk die een hele schakel maakte komt dus nooit meer terug.

Frans van Zoest | 16-11-2010
O wat een fraaie foto's weer en weer een partij jeugdsentiment van superalure. 80 cent kostte een retourtje Noordwijk. Op de eerste 2 foto's kwam/ging de tram een stukje langs het schenkviaduct waarna hij rechts-af de Schenkweg op dook. Tusen de trambaan en de spoorlijk hadden we toen de schooltuinen. Ik heb er wat gegraven, geplant en gerooid. vaak vingen we ook kikkers waar het vol van was met al die slootjes. We kregen les van meester Kerkhof. Op de laatste foto verlaat de tram net den Haag, op de foto rechts onder de spoorbrug, de 1e straat rchts was de Wilhelmina van Pruisenweg die ook al pleiten is. Op de hoek stond het oude politiebureau, ook wel de 11e sectie genaamd en in vaktaal de "Trix" genoemd. Ooit begon ik daar als jong agentje op de wagen. De oude Molenwijk hoorde ook bij het werkgebied. Je moest daar wel je ramen dichthouden, anders kreeg je een stuk fruit of een ei naar binnen. Was soms wel lachen daar.

Drekeltje | 16-11-2010
ADELHEIDSTRAAT, gelegen tussen het Emmapark en de Juliana van Stolberglaan, kreeg haar naam in 1885 naar Koningin Emma, Van wie de eerste naam Adelheid is. In 1898 werd de straat verlengd tot aan de Schenkweg. Tegenwoordig heet het deel tussen de Juliana van Stolberglaan en de Schenkweg Prinses Beatrixlaan.
Bron: www.bezuidenhout.nl

Dus met andere woorden is dit het kruispunt Schenkkade/Prinses Beatrixlaan.

Dick te Ede | 16-11-2010
@Hans: Het gebouw met de kleine raampjes is niet de telefooncentrale maar de elektriciteitscentrale. De telefooncentrale van deze wijk staat in de Koningin Sofiestraat. Als ik het mij goed herinner waren er aan de linker kant van de sloot schooltuintjes.

rsg | 16-11-2010
Als ik de bovenste foto bekijkt dacht ik dat de autoweg die ik zie het verlengde is van het schenkviaduct want daar reed de blauwe ook onder door als die de schenkweg af kwam of zie ik het verkeerd ????
overigens mooie plaatjes

htmpcc | 16-11-2010
Re: Als je dit soort foto's ziet dan springen toch de tranen in je ogen alleen al omdat al dit materieel rucksichtsloss gesloopt/verbrand is. Bijna een misdaad tegen de menselijkheid. Snik .....
Ik stond erbij en keek ernaar hoe de vlammen hun werk deden en had geen 3,5K+ gulden beschikbaar om zo'n wagen van de sloop te redden. Snik^10.

Wouter | 16-11-2010
Ik geloof dat het mij iets duidelijker is geworden, dank! Op een topografische kaart van 1958 op www.watwaswaar.nl heb ik denk ik de tramlijn teruggevonden. Op de kaart van 1964 is deze verwijderd. Link (die waarschijnlijk niet werkt): http://ngz.watwaswaar.nl/#O0-VI-8-1-1v-1-2Pdg-25aS---jzZ

Hans Klomp | 16-11-2010
Op de bovenste foto is direct rechts van het front van de tram de telefooncentrale (met de kleine raampjes) te zien die daar nog steeds aanwezig is. Geheel rechts op de foto staat een schoolgebouw. Deze school, en het direct daarnaast staande schoolgebouw (rechts buiten de foto) werd in het schooljaar 1964/65 gebruikt door het Chr. Lyceum Zandvliet, toen deze school haar "villa" aan de Bezuidenhoutseweg verving door haar huidige gebouw. Op de plek van deze scholen loopt nu de Utrechtse Baan.

Blauwe Tram | 16-11-2010
Als je dit soort foto's ziet dan springen toch de tranen in je ogen alleen al omdat al dit materieel rucksichtsloss gesloopt/verbrand is. Bijna een misdaad tegen de menselijkheid. Snik .....

Rienk Mebius | 16-11-2010
De tram reed door de Schenkweg, een nu niet meer bestaande straat, ongeveer op de plaats van spoor 11/12 van Centraal. Ging onder het Schenkviaduct door, waar nu de treinen Den Haag Centraal-Leiden rijden, meteen linksaf. Reed langs de Schenkkade totaan waar nu de Beatrixlaan is, ging rechtsaf onder het spoor door naar de KWlaan.
De foto van de bocht is genomen op de plaats van de huidige Beatrixlaan. Is inderdaad onherkenbaar veranderd.
Hetzelfde punt ziet er nu ongeveer zo uit.

erven sleeboom | 16-11-2010
Wouter | 16-11-2010 | kan die bovenste twee totaal niet plaatsen

De bovenste foto toont de E-dienst naar Noordwijk die komend van 'Nova Zembla' en het Schenkviaduct de bocht ingaat van de Schenkkade naar het stuk Prinses Beatrixlaan dat toen nog Adelheidstraat heette en verder onder het spoorviaduct doorloopt naar de KWlaan in Voorburg.

Op de middelste foto zien we dezelfde bocht van de andere kant. De sloot op de bovenste foto links zien we hier nét niet aan de rechterkant. De fotograaf stond ongeveer bij de heg die op de bovenste foto te zien is. De forensendienst BB filmt Leiden, maar komt daar inderdaad vandaan. De BBC-pantograaf van twee A400-en, waaronder de A401, is gelijk aan die van de HTM-series 201-216 en 1001-1024, alleen het sleepstuk is een beetje anders.

Wat voor klusje die losse A513 aan het doen is, is niet duidelijk. In de normale dienst kwam zoiets na de opheffing van de lokaaldienst (mei 1958) niet meer voor.

Wouter | 16-11-2010
Mooie foto's, maar ik kan die bovenste twee totaal niet plaatsen

rikky | 16-11-2010
Geniete, genieten !! Wat een mooie foto's weer, en nog zo herkenbaar.
Ga door Gaadoor, wij genieten ons gek !

Dick te Ede | 16-11-2010
Wederom een stel prachtige foto's.
Op de laatste foto staat links een patates frites tent, volgens mij staat op dezelfde plek nu Lunchroom de Corridor.

Geurt Borsboom | 16-11-2010
Inderdaad sublieme foto's. Bedankt.

Haagse_Meester | 16-11-2010
Nee Tom, dit is toch echt Den Haag. Pas op de laatste foto rijdt de Blauwe op de KW-laan. De BB dienst was, IIRC, een versnelde dienst, die tussen L'dam en Den Haag niet of nauwelijks stopte. Dat kan verklaren waarom de bestuurder in de B402 alvast de richtingfilm op Leiden heeft gezet. Zal wel niet volgens voorschrift zijn, maar ongetwijfeld vast wel vaker zijn gebeurd. Opvallend: de A400 heeft een afwijkende beugel, mogelijk de A401. Overigens hebben de AB400 het einde in 1961 niet gehaald, omdat de A600 de dienst in het laatste jaar wel af konden op het enige traject wat toen nog over was van het illustere tramnetwerk v/d NZH...

LEO | 15-11-2010
Ik denk dat TOM gelijk heeft. Alles wijst naar de KW-laan,
in dat geval zou de lijnfilm op foto twee onjuist zijn

Tom Lek | 15-11-2010
Is het niet de KW laan Voorburg.

Haagse_Meester | 15-11-2010
John, de bovenste 2 foto's zijn op dezelfde plaats gemaakt, van dezelfde boog dus. De onderste foto is een klein stukje verderop gemaakt, nog geen 100 meter, maar in Voorburg. Landbouw staat idd op de foto, maar dan de onderste Het laat de na-oorlogse kaalslag duidelijk zien, 20 jaar eerder was dat uitzicht onmogelijk...

joost | 15-11-2010
Prachtig weer die gouwe blauwe. Op de eerste foto op de achtergrond de huizen van de Schenkkade. Op de tweede foto heeft het emr de niet typische NZH " beugel" met het trapeziumvormige bovendeel.
Op de derde foto geen ijs en patat. 's Zondags gesloten? Iets verderop een benzinestation van een niet meer bestaand merk.
@Frank Faber. Heel mooi. Bedankt voor het delen

Haagse-Kareltje | 15-11-2010
Wat een geweldige plaatjes weer. Hartelijk dank mannen.

john | 15-11-2010
dit is zeker daar waar nu de prinses Beatrixlaan ligt, stukje schenkkade zie ik ook op de bovenste foto volgens mij, op de onderste foto op de achtergrond ziet men het ministerie van Landbouw. die bocht op de 2e foto? Ik ben er niet zeker van, maar dacht ook aan het einde van de Adelheidstraat wat nu prinses Beatrixlaan is.

mooie fotos in een mooi tijdperk. helaas vergane glorie

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8768


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>