Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
`Aftocht der Moffen` L.v.Meerdervoort/Thomas Schwenckestr.
foto uit de collectie van Hans Klok
Surftip van Hans Klok:www.loosduinsmuseum.nl.

John( vroeger Jan ) Borsten | 20-2-2011
Ik woonde in de Thomas Schwenckestraat van 1941 - 1959. Ik kan me goed herinneren dat in midden Mei 1945 de duitsers na wat opruiming werkzaamheden aan de kust terug naar Duitsland moesten lopen. Wij stonden to kijken naar dit tafreel aan de Laan van Meerdervoort. Na een aantal duitsers kwam er dan een Brencarrier met Canadezen onder groot gejuig van de mensen./ Ik ben all 52 jaar weg uit Nederlkand en woon nu all jaren in Mexico. Ik vertel vaak over de honger winter en het vertrek van de duitsers. Ik wist niet dat deze foto bestond.

snugger | 11-2-2011
Potztausend! Donnerwetter, fabelhaft!

Peter | 11-2-2011
@ Hans Kindt prachtig verhaal

Hans Kindt | 10-2-2011
Jaren geleden werkte ik bij een grote overheidsinstelling. Daar maakte ik kennis met een lange blonde Germaanse schone die lichamelijk uitbundig van alles was voorzien waar mannen meestal naar kijken. Gaby heette ze en ze kwam uiteraard uit Mofrika. En kapsones had ze ook: alles waar ze bij mijn team mee kwam moest "sofort" worden uitgevoerd. Eén van mijn collega's had daar enorm de schurft over in en diende haar enkele malen stevig van repliek. Ook maakten wij op Internet verkapte toespelingen die voor een goed verstaander een half woord waren. Verder gingen wij als team in melige buien onder elkaar zogenaamde gesprekken met haar aan. Zo kwam ze nogal eens op een omafiets naar het werk. Dus zeiden we onder elkaar "Gaby, woher hast du dein schönes Fahrrad bekommen?" Een andere collega antwoordde dan uiteraard in haar plaats met vrouwelijke Duitse stem: "Ja, das hat mein Opi in 1945 aus Holland mitgebracht. War sehr billig hat er gesagt." Maar het werkte wel: ze bond stevig in en werd zelfs vriendelijk. Later werd ze directiesecretaresse en kwamen haar kapsies ook weer terug. Ze liep dan in dure mantelpakjes op hoge hakken en rok boven de knie door de gang met "mit der Nase in der Wind" langs ons heen zonder ons een blik waardig te keuren!

Hans Kindt | 25-11-2010
Mijn ouders woonden toen in de Anton de Haenstraat, slechts één straat van de Thomas Schwenckestraat verwijderd. Mijn vader vertelde vroeger dat hij de uittocht zoals we hier zien enkele dagen na 5 mei 1945 gezien heeft zoals hier op de foto staat. Ik ken deze plek als uit mijn broekzak. Ik heb hier toen ik jong was heel wat langs gelopen, gestept en gefietst. Nee Joost en Robert, dit zijn NIET de LvNOI en ook geen Statenkwartier. Ik ben hier opgegroeid! Er was wel enig toezicht van geallieerde militairen maar niet veel. Mijn vader (hij kan hier tussen het publiek staan) heeft nog lang staan praten met een militair uit Zuid-Afrika/ De Duitsers plunderend vertrokken? Ja dat wel. Ze voerden (op 8 mei 1945 dus) van alles met zich mee dat ze zich hadden toegeëigend. En ja: in mei 1945 was het weer somber en regenachtig (volgens www.knmi.nl)

Joh. Verwijck | 24-11-2010
In mijn vorige bericht vergat ik te vermelden dat die foto's in mei 1945 gemaakt zijn. Via dit filmpje is duidelijk te zien dat 'dit soort' Duitse soldaten via de Laan van Meerdervoort weggevoerd werden. Vermoedelijk richting Scheveningen. Het zou op of rond 8 mei 1945 geweest zijn.
http://www.haagsefilmbank.nl/archives/1050
In het beroemde boek van (wijlen) Cees Bal 'Scheveningen Den Haag 1940-1945' (2e druk) staan op bladz. 78 en 79 foto's van weggevoerde Duitsers in nagenoeg dezelfde uitmonstering.

Hans (Zoef) | 24-11-2010
Dit is echt Dolle Dinsdag in Sept. 1944. De vlaggen gingen uit en het weer was goed. 's Avonds stak er een vrij harde wind op en gingen de vlaggen weer naar binnen, omdat er door de Duitsers op geschoten werd. Ik was er dus wel bij en heb het hele circus door de (Vlierboom)straat zien komen. Veel juichende mensen op straat en veel vreugde die snel weer over ging toen bekend werd dat het slechts een gerucht was. Toen wisten wij nog niet dat de ergste tijd nog moest komen, de V2 raketten, Bezuidenhout waar mijn grootouders woonden en de hongerwinter. Mei 1945 was koud en regenachtig wat ik mij er van herinner.

Haagse_Meester | 24-11-2010
@Wil: ondanks dat ik er niet bij was denk ik dat Dolle Dinsdag nu juist wel de dag van opname is. Juist vanwege die geruchten, die de bezetters zo vreselijk nerveus maakten, gaven de Hollanders de moed voor hun eigen vaderland uit te komen. De bezetters waren die dag absoluut in paniek en overtuigd dat de bevrijders elk moment konden opduiken, anders hadden deze soldaten de camera en de zichtbare fietsen wel ingepikt en had deze foto nooit overleefd, net als de maker. Helaas bleken de Hagenaars bedrogen uit te komen en stond er juist een zware hongerwinter voor de deur waarbij de bezetter alle conventies over oorlogsrecht en -plicht nog zwaarder dan voorheen met voeten heeft getreden.

Hmmm, de foto verder bestuderend lijkt het wel alsof de militairen onbewapend zijn. Dat zou kunnen stroken met de dagen na 5 mei (demobilisatie periode) maar ik mis dan duidelijke (zichtbare) bewaking door de BS of Canadezen en hadden ze geen vervoermiddelen. Nee, Dolle Dinsdag is de meest logische verklaring, wat mij betreft.

Joh. Verwijck | 23-11-2010
Zie ook de foto's in de Beeldbank van het Haags Gemeente Archief met de nrs.: 1.11220 en 1.11221 (www.haagsebeeldbank.nl/thema/theme/1).
Dezelfde groep Duitsers (naar mijn idee) zijn daar zojuist op de Laan van Meerdervoort de Remise aan de LB en de Goudenregenstraat gepasseerd, ter hoogte van de toekomstige halte van de Randstadrail. Richting Suezkade, waar ook foto's van zijn.

wil leebeek | 23-11-2010
IK denk toch niet dat het Dolle Dinsdag was want er hangen al vlaggen uit.
Voor zover ik mij kan herinneren ( ik kan er wel naast zitten) was het op
Dolle Dinsdag somber weer.
Wel was op die bewuste Dinsdag iedereen blij want elk ogenblik zouden de
Canadezen kunnen komen volgens de geruchten.

Rien Solcer | 23-11-2010
@Leen Commers, Als zelfs de bevolking op de foto blij is, zie de vlaggen en een jongeman met een bos bloemen, waarom zouden wij dan niet op een leuke manier mogen reageren. Op elke foto gaat het om details als punt van herkenning, ook ik weet wat er gebeurd is in de oorlog, maar we hoeven bij elke foto uit die tijd toch niet verdrietig te zijn.

joost | 23-11-2010
@Leen Commers
Dat straatnaambord en die spijkerbroek zijn aanwijzingen om de locatie te duiden. Zij doen uiteraard niets af aan de ernst van de situatie destijds ter plaatse (en in ons land) in die beroerde tijd.

Leen Commers | 21-11-2010
Ik hoop voor degenen die tussen haakjes op een 'leuke' manier reageren dat zij dit nooit hoeven mee te maken.
Reacties over een straatnaambord en een spijkerbroek, ongelooflijk!!!??
Het toppunt van oppervlakkigheid.

Duss | 17-11-2010
Wat zou dat nu een apart beeld geven in Den Haag

Vluchtende duitsers op hun "gevorderde" postcode fietsen

PS | 16-11-2010
Ik heb een op google streetview gekeken want ik ben al sinds 1975 weg uit die buurt maar htmpcc en rien solcer julie hebben helemaal gelijk. Er is in die ruim 65 jaar aan de bebouwing weinig veranderd

joost | 16-11-2010
Yep. Dank Rien en htmpcc. Die spijkerbroek. Iedereen kent hem. Vlakbij de Fahrenheitstraat.
Goed gezien!

Rien Solcer | 16-11-2010
@htmpcc, helemaal correct, en de winkel rechts met de markies is 1 van de winkels van van der Berg, je weet wel, met die hele grote spijkerbroek voor de deur

htmpcc | 16-11-2010
Dit is de L.v.Meerdervoort met blik richting Centrum, zijstraat rechts is de Thomas Schwenckestraat.

robert55 | 16-11-2010
Ondanks de datering 1945 denk ik dat dit Dolle Dinsdag is, dus 5 september 1944. De zomeruniformen wijzen daar op. In mei '45 zijn de Duisers ook niet gevlucht, maar na hun capitulatie gebleven waar ze waren tot de geallieerden ze krijgsgevangen namen. In 1944 zijn ze wel [plunderend] gevlucht, o.a. over de latere A12 [vandaar de bijnaam het hazepad].
Zowel de straatnaam van de brede straat [met tram] als die van de zijstraat zijn lang. Zou het de Laan van Nieuw Oost Indië kunnen zijn?

joost | 16-11-2010
Het straatnaambord van de zijstraat laat wel een erg lange naam laat zien. Ik vermoed het Statenkwartier. Ook hier een Berlagemast.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8010


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 19 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!