Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Turfmarkt in september 1974 met businzet voor lijn 9
foto van Koos van der Kolk


Daf/Verheul 116 en PCC's 1168 en 1312+2119

willem | 9-1-2011
De Turfmarkt was maar een rommelige zooi. De bushaltes (het terrein links van de tram) zagen er niet uit. Het Lummes gebouw was afschuwelijk. Er zat ook nog het kantoor van autorijschool Van Buuren. De omgeving is er met de bouw van het nieuwe stadhuis behoorlijk op vooruit gegaan. Niet alles wat oud was was mooi.

@Betweter | 7-1-2011
@Rinus: dat was Michel Harders met de 1174. Deze vertrok met de laatste lijn 1 anaf het rechter (voorheen Delftse) spoor, dat toen dus eigenlijk het spoor van lijn 16 was. De laatste lijn 16 vertrok eerder met (ik meen) PCC 1101.

Het Leidse Spoor was toen al enkele maanden buiten dienst en bovenleidingloos.

Rinus | 7-1-2011
Laatste vertrekken vanaf de Turfmarkt vonden plaats in de vroege ochtend van 2 oktober 1983. Niet lang nadat de laatste wagens die ochtend over het Spui gepasseerd waren ging men al de bovenleiding knippen, dus toen de zon weer opging waren de koperdraadjes op de Turfmarkt reeds uren verdwenen. Ik weet nog dat er nadat de trams al verdwenen waren er een kerel in een auto met een loshangende uitlaat over de Turfmarkt reed, wat een aardig vonkeneffect opleverde.
Tramnummer en naam van de bestuurder die als laatste hier vertrok heb ik na al die jaren verdrongen. Anderen zullen dit wel kunnen onthullen.
Uit mijn hoofd gezegd (ik moet nog ergens in een boekje meetgegevens hebben) bevindt zich op de locatie van het Wassenaarse spoor waar die bus op staat nu de gebogen wand van het muziektheater. Op de sporen van 1 en 16 ligt de wandelpromenade. Wie heimwee heeft naar de zichtbare gevel Lummus moet dit plekje zoeken in de etablissementen in de begane grond van het IJspaleis.

Ype | 7-1-2011
Voor wat extra historisch perspectief: zie op deze site in de rubriek Toen & Nu: Haagse grachten toen en nu, pagina 10, laatste twee foto's (Houtmarkt/Turfmarkt), en droom even weg bij de foto uit ca. 1904...

Laurens | 7-1-2011
@betweter
Jeetje zeg, nu je het zegt inderdaad... Alleen de kerk is nog herkenbaar.
Bedankt voor je berichtje.

Markus | 7-1-2011
Ik ben hier ook vaak op lijn 16 of 18 gestapt.
Lijn 18 richting Clingendael had halte op de Kalvermarkt.
Tot 01.10.1982 was deze plaats het beginpunt van de lijnen 1 & 16.
De bovenleiding was dacht ik snel weg, de rails lag nog wat langer.
Anderen zullen wel de juiste data weten.

René te rijswijk | 7-1-2011
Alles weg gesloopt alleen de kerk is er nog als je nu op de zelfde plek zou staan kan je niet voorstellen dat het er zo uit zag. Maar goed dat er iemand een foto heeft gemaakt en kunnen we wegdromen bij deze foto.

erven sleeboom | 7-1-2011
Museummedewerker | 7-1-2011 | De 2119 heeft nog een prachtige originele achterruit.....

De 1168 ook...

Museummedewerker | 7-1-2011
De 2119 heeft nog een prachtige originele achterruit.....

wil leebeek | 7-1-2011
De foto is genomen op zaterdag 14 september 1974. I.v.m. de gijzeling in de Frans Ambassade reed lijn 9 (tramdienst) de gehele dag tussen de Turfmarkt en Vrederust. Het koppelstel is 1312+2119.
De aanvullende busdienst van lijn 9 reed tussen de Turfmarkt en Noorderstrand via de Parkstraat-Javastraat. L.Copes van Cattenb.-eeigen route als tramlijn 9.
Tijdens de 5 dagen durende gijzeling reed lijn 9 meermalen gewijzigde routes.

erven sleeboom | 7-1-2011
Op deze plek luisteren we nu naar het Residentieorkest of kijken we naar het Nederlands Danstheater. Het afgrijselijke Lummusgebouw is verdwenen. Gelukkig heeft het er niet lang gestaan. Het stond op de plek vanwaar nog eerder de KLM-bussen vertrokken.

Charles | 7-1-2011
@Coos. Bedankt voor de info.
U laat trouwens open of u het toen mooier vond dan nu... Het blijkt dus mogelijk bijna alles totaal te veranderen op de Nieuwe Kerk na. Met ma of pa stapten wij hier zeer vak op lijn 16 of 18 die een bushalte had bij het Lummus gebouw. Ook al niet zo'n gelukkig akkoord van de Welstandscie.

Coos | 7-1-2011
Op 14 september 1974 was lijn 9 ingekort tot het traject Vrederust - Turfmarkt, met gebruikmaking van de keerdriehoek op de Nieuwe Haven. Reden was de drie dagen durende gijzeling op de Franse ambassade op de Prinsessegracht. Het traject naar Scheveningen werd gereden door pendelbussen.
Wat betreft de foto. Zo heb ik de Turfmarkt en omgebing nog steeds in herinnering. Als ik daar nu kom, denk ik vaak: 'hoe is het mogelijk'.

Tom Jansen | 7-1-2011
De bebouwing rechts is vervangen door het stadhuis. Daar waar op de foto het herenhuis op de hoek staat bevindt zich nu Hulshof. Op de plek waar op de foto het trameindpunt is (regulier van lijn 1 en 16, op de foto ook van bus en tram 9) staat nu het Nederlands danstheater en dichter tegen het Spui is nu het Spuiplein. De Turfmarkt bestaat nog steeds, maar is nu voetgangersgebied, ter hoogte van telefooncel en de weg rechts, langs het kantoorgebouw.

Betweter | 7-1-2011
@Laurens: de situatie is hier sinds die tijd behoorlijk veranderd. Dit is ook niet dezelfde plek die tegenwoordig Turfmarkt heet, hier staat nu het stadhuis. Herkenbaar op de achtergrond is de Nieuwe Kerk aan het Spui, tegenwoordig tegenover het stadhuis dus.

Vic78 | 7-1-2011
@Aldo

Mocht het prinsjesdag '74 zijn, zou het ontbreken van vlaggetjes te verklaren zijn omdat er op dat moment een gijzeling in de ambassade van Frankrijk gaande was.

Laurens | 7-1-2011
Ik (23 jaar) kom bijna dagelijks op de Turfmarkt, maar ik herken echt totaal niks...

Zwartrijder | 6-1-2011
Toen droegen de conductuers nog een 'politiepet'

aldo markus | 6-1-2011
Zou Prinsjesdag kunnen zijn, nazomer dus. Op 1 september '74 was het traject HS - Vrederust in gebruik genomen als verlenging van lijn 9. In het centrum liep de route nog via de Lange Vijverberg. De 13xx/2119 pendelt dan Vrederust - Turfmarkt en de bus bedient het traject naar het Kurhaus. Dat was immers door de route van de Gouden Koets niet bereikbaar. (Op de Bosbrug lagen toen nog geen bogen vanuit Scheveningen richting Staatsspoor.)
Maar... de bus heeft geen vlaggetjes. Een andere stremming dus, op een andere dag?


Betweter | 6-1-2011
Bus 9 op het Leidse Spoor

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9641


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>