Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Motorwagen 287 lijn 5 Koninginnegracht / Dr. Kuyperstraat
foto uit de collectie van Albert Lohman


Bij zoeken naar iets anders kwam ik deze week bijgaande foto tegen, ooit gekocht in de NVBS winkel. Er staan geen gegevens op. Ik zou graag te weten komen wat het jaartal is.

Lijn 5 richting Mient draait vanaf de Koninginnegracht de Dr. Kuyperstraat in. Op de achtergrond nog de resten van de dierentuin, de Dr. Kuyperdam nog niet aanwezig.

Albert Lohman

Hans (Zoef) | 13-9-2017
De dierentuin was het doel van ons jaarlijkse schoolreisje, na de oorlog werd dat dierenpark Wassenaar. Hier is nog geen brug te zien en hier lag een voetveer met een ketting naar de overkant. Door aan deze ketting te trekken kon men naar de andere kant varen.

Kees de Ridder | 9-8-2011
Die genoemde beren heb ik destijds ook nog gezien en mijn moeder vertelde dan dat er pas een schoolmeisje door zo'n beer was gegrepen, dus niet over de ballustrade hangen! Ik herinner me ook een blinde wolf, die aan de rechterkant vooraan het park in een soort Roodkapjehuisje heen en weer liep, met voor het raam een aangeklede pop, die grootmoeder voorstelde. Verder weet ik dat mijn opa zijn papegaai in de 2-de Wereldoorlog naar de Dierentuin heeft gebracht, wegens voedselgebrek. Voor onze generatie was het Dierentuincomplex de plaats van schoolexamens, muziekuitvoeringen, feest- en dansavonden en de zaal, waarin koningin Elizabeth van Engeland in 1961, vlak voor de afbraak nog een bezoek heeft gebracht b.g.v. het 25-jarig huwelijk van de koningin en prins.

Geurt Borsboom | 4-2-2011
Erg leuk, deze foto. Voor mij is het leuke, dat ik mij kan herinneren dat er nog trams waren met koersborden en dat ik daarop weleens "Mient" heb zien staan. Omdat ik nooit foto's zag met zodanige afbeeldingen, vroeg ik mij af of ik mijn herinnering correct was. Deze foto toont aan dat dit inderdaad het geval is. Ik ben van 1948.

Willem Roodhuyzen | 4-2-2011
In 1966 of 1967 heb ik in de dierentuin nog deelgenomen aan danswedstrijden. Ik weet het niet meer zeker, maar volgens mij waren er toen naast de twee beren, nog een paar dierenhokken. Enkele werden nog gebruikt. Ik weet alleen niet meer voor welke dieren.

Albert | 2-2-2011
Bedankt voor aanvullende gegevens.
Op de foto is ook nog de bovenleiding van de NZH-tram te zien.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 2-2-2011
@Coos. In 1948 zijn door de burgemeester van Bern twee beren geschonken, welke later naar het dierenpark Wassenaar zijn gegaan. Deze hebben we waarschijnlijk gezien. Wat een geheugen hebben wij, hè.
Foto's op Haagsebeeldbank, zoekterm "berenkuil dierentuin" datering 1948 en 1949.

Coos | 1-2-2011
Cor: eindelijk iemand die de beren van de Dierentuin ook gezien heeft, heel zielig in een wat diepe betonnen kuil naast het voetpad, vlak om de hoek met de Jan van Nassaustraat. Ik ben er vaak om uitgelachen: je zag twee beren broodjes smeren.....ja, ja.

aldo markus | 1-2-2011
Dat lijncijferbord met een '5' in deze vorm, dat had ik nog niet eerder gezien. De paar 280-ers die na de oorlog nog zonder filmkasten in bedrijf is gebleven, ken ik vooral van foto's op lijn 7. Met gewoon de strakke '7', die we sinds 1905 zien. Het is wel een goed doorgevoerde vorm van 'huisstijl' om de 5 uit te voeren in de vorm die we van de filmkasten (en van de wagennummers) kennen. Een mooi en vooral voor de HTM typerend cijfertype trouwens.

Waarom lijn 5 niet naar de 'Appelstraat' zegt te gaan, weet ik ook niet. De Mient was al sinds 1936/40 geen eindpunt meer. Het kan een oud bord zijn, ('beter dan niks'), want om nou voor een tijdelijke inkorting een apart bord te laten schilderen en emailleren...

gilijamse dm | 1-2-2011
de zalen van de dierentuin 1 grote zaal en 2 kleine zalen werden in de jaren 60
nog gebruikt als danszalen zeker de kleine zaal die werd toen iedere week
gebruikt om te dansen op een simpele manier grammofoon en twee boxen met een versterker en de grote zaal weet ik nog werd gebruikt met de kerst en oudjaars bal schitterend nog iedereen echt uitgedost met pak en stropdas en de meisjes in hun beste kleding mooie tyd toen

Hans Klomp | 1-2-2011
De foto is gemaakt door Hans van Engelen op 23 juli 1955.

Coos | 1-2-2011
Eerst over de dierentuin op de achtergrond: zo was de toestand eind jaren vijftig toen ik er in 1959 op moest voor mijn rij-examen: alle bruggen over eerst naar rechts en dan weer helemaal terug. Maar ik schrok van de foto. Op 5 juni 1955 heb ik deze wagen zelf op de foto gezet aan het eindpunt Appelstraat, precies zoals hij er hier uitziet. Deze foto heeft rond 1965 maandenlang voor het raam gehangen van de VVV-achterwagen (ex-750), die enige tijd heeft gestaan onder de kap van het Hollandse Spoor (waar nu de fietsenstalling is). "MIENT" met de lijnkleur (omdat het bord nog dateert uit de jaren twintig),en de 5 in een ongebruikelijke uitvoering. Dus ik hou het op of rond juni 1955. Ik heb ooit Wim eens beloofd die foto van mij toe te sturen. Moet ik hem eerst terugvinden.....

Rinus | 1-2-2011
Ik ben blij dat "Opa" mijn visie m.b.t. de muur deelt. Voor een eenvoudig muurtje van een dierentuin zit er m.i. toch iets te veel beton in.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 1-2-2011
Stop even, ho. Opa moet even ingrijpen. Grote zaal en bijgebouwen stonden er nog en waren volop in gebruik. De berenkuil op de hoek van de Jan van Nassaustraat bestond ook nog. Ik meen (niet zeker dus) me nog 2 beren te herinneren kort na de oorlog. De hoop op een herstart van de dierentuin was nog aanwezig.
De muur op de achtergrond is wel degelijk een deel van de anti-tankwal/afsluiting sperrgebiet. Links van deze muur, net niet op de foto, stond nog een flinke bunker tegen de huizen van de Koningskade aan.
Naast de grote zaal was er ook nog laagbouw met kleinere cabaretzalen voor o.a. feesten en partijen. Maar ook voor examens. In 1954 heb ik daar mondeling eindexamen Mulo gedaan.
Ik schat de foto eind jaren veertig, begin jaren vijftig.
@Coos, wees zo goed dit te bevestigen, jij kende dit als geen ander.

joost | 1-2-2011
De auto op de achtergrond is een Ford Anglia E04-A, gebouwd tussen 1939 en 1948. In 1968 werden de laatste resten van de Dierentuin gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe provinciehuis. De eerste sloopwerkzaamheden vonden echter al in 1943 plaats. Alleen de grote zaal overleefde de oorlog nog

FransW | 1-2-2011
@Rinus: dit betreft geen tankmuur maar de muur van de toenmalige Dierentuin.

Rinus | 1-2-2011
Is dat rechts op de achtergrond niet een stukje tankmuur? Dan zou deze foto niet lang na de oorlog gemaakt zijn.

erven sleeboom | 1-2-2011
Het eindpunt Mient gold voor lijn 5 van 1936 tot 1940, dus de foto zou wel eens veel ouder kunnen zijn dan 1955. Zie ook de automobiel op de achtergrond.

Alleen ziet de 287 er "naoorlogs" uit, gezien o.a. de reclameborden.. Bovendien kwamen de 280-ers pas na de oorlog op lijn 5 terecht. In de jaren dertig reden ze vooral op lijn 21 (later 2) Staatsspoor - Sportlaan.

Een raadselachtige foto dus. Waarom "Mient"?

Tiktak | 1-2-2011
In 1960 is deze tram afgevoerd (helaas).
Ik schat in dat deze foto is gemaakt omstreekts 1955, de dierentuin heb ik zelf niet bewust meegemaakt wel de grote hal waar we diverse keren turnwedstrijden hebben gedaan.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9581


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!