Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Grote Marktstraat vanaf het Spui in vervlogen tijden
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Georg Bodmann | 23-2-2017
Er stond toen of later een snackkar van Kraats tussen de Hema en C&A Brennikmeijer in dat straatje wat o.a. naar de markthof ging ! Gr.

Georg Bodmann | 23-2-2017
Er staat een verhaal in over de Vendet , ik kan me herinneren dat Vendet verderop zat op de hoek van (de Raamstraat ?)en enkele meters verder stond een vis en snackkar van de Familie. Kraats.

Rinus | 7-6-2012
Het was de Vendet. Naam voor de supermarkt onder de V&D. Ik sluit zelf niet uit dat mensen ook over Vendex spraken.

P.S. | 6-6-2012
@Frans van Meerwijk. Bedankt voor de reactie. Zolas ik al eerder melde was het v&D en warenhuis. Vendex was de holding maatschappij van V&D en werd , zeker door de gewone man, niet gebruikt als winkelnaam. Vendorama werd geloof ik later wel gebruikt voor kleinere buurt vestigingen van V&D

Frans van Meerwijk | 6-6-2012
 quote:
Ik had een tante en die gebruikte 2 verschillende namen voor de 2 V&D winkels (V&D en ???). Weet iemand wat de door mij vergeten naam zou kunnen zijn?


@p.s.: zou dat "Vendex" geweest kunnen zijn of wellicht zelfs "Vendorama"?

De overkoepelende organisatie is jarenlang als "Vendex" bekend geweest, en er waren nevenvestigingen van het "Assortimentswarenhuis" (zo heette het tenminste in de Sociale Jaarverslagen) met een beperkt assortiment en een `budgetuitstraling` die als Vendorama (maar ook wel "Vendex-hal" door het leven gingen...

coos | 6-6-2012
Eind 1944 werd in de Leersumstraat aan het einde bij de Bunnikstraat vanuit het raam van een zijkamertje "Klop-op" verkocht op zondagmiddag. Het smaakte nergens naar.............

Hans (Zoef) | 6-6-2012
@ Wil, dat klopt helemaal die zat in een garagebox. Ik woonde daar net om de hoek in de Vlierboomstraat.

Hans (Zoef) | 6-6-2012
Dat klop op was niets anders dan suikerbietenwater met wat essance voor de smaak wat werd opgeklopt tot een schuimend geheel. Ik mocht weleens voor 5 cent een hap lucht halen, zoals mijn moeder dat noemde.
Hier staat op de hoek nog het Haags Modehuis waar ik nog herinneringen aan heb. Het hele gebouw was rondom voorzien van neon contouren die in geval van een storing moeilijk bereikbaar waren. Daarvoor hadden we de Magirusladder van de Cemsto uit de Muzenstraat nodig. Een jonge collega, Pietje Berkhout, vond dat niet nodig en besloot zich aan een touw langs de gevel te laten zakken. Alleen dat ophalen daarna dat wilde niet lukken en daar kwam de brandweer aan te pas. Het zag zwart van de mensen en onnodig te vermelden dat wij een flinke douw hebben gekregen!

wil leebeek | 6-6-2012
Ja, die "klop-op". Je had honger en het smaakte even lekker en je kreeg er
een vol gevoel van.

Maar dat was snel voorbij.

In de Perenstraat vlak bij de Mient had je ook zo`n zaakje die dit spul verkocht.

Aad Wiegand | 6-6-2012
Op de hoek van de Haagpoort en de Spuistraat was in de oorlog een restaurant waar je in de rij kon staan voor een portie "klop-op" Was niet duur Je kreeg dan een super vol gevoel, maar je moest geen boer laten want dan had je weer super honger. Kan iemand anders zich dat herinneren? En is er nog ergens een foto van?

Martin Snuverink | 27-2-2012
Op de plek van V&D in de Spuistraat stond vanaf ca 1906 de voorganger van V&D, namelijk de Grand Bazar de la Paix (staalbouw). Dit gebouw werd al in 1910 Warenhuis genoemd en werd later onderdeel van V&D. Het is onlangs gesloopt voor het passageproject. Daarbij wordt de Bazar min of meer gereconstrueerd in Jugendstil.
Het deel van het nieuwe gebouw Warenhuis van V&D aan de Grote Marktstraat is eveneens in 2011 gesloopt.
De Grote Marktstraat is een doorbraak van 1924. Vr 1924 waren winkelconcentraties er eigenlijk alleen in de Spuistraat/Vlamingstraat, Gedempte Gracht, Schoolstraat, Venestraat en verder in het Hofkwartier.
Op de plek van het nieuwe gebouw Warenhuis heeft van 1924 tot de bouw ervan in 1929 niets gestaan dan slechte slooppanden. Voor die tijd liepen hier de Haagpoort (na 1928 1e Haagpoort, nog bestaand) en het slop Voldersgracht met oude kleinschalige bebouwing tussen de gebouwen van V&D door van Grote Marktstraat naar Spuistraat. Kijk maar eens goed naar HGA-foto 0.74496 uit 1930. Het hoge hal-achtige gebouw rechts is de zaal van het oude Asta-theater van 1921 aan het Spui, dat in 1938 zijn nieuwe gedaante heeft gekregen.

Loek Seuneke | 6-2-2011
Die aanbouw van Geurt Borsboom kan ik mij ook nog herinneren, en de verschillende benamingen voor de winkels is mij ook niet vreemd.
Als kind ging ik weleens met mijn Oma mee naar Voorburg, op de hoek van de Grotemarktstraat moesten wij dan overstappen, bij Brenninkmeijer zij ze dan.
Als kind alle winkels afgezocht, jaren later kwam ik er achter dat het C&A was.

Geurt Borsboom | 6-2-2011
Toch ligt mij bij dat op het terrein naast De Bijenkorf nog een tijdje een tijdelijke aanbouw heeft gestaan die "De Bijkorf" heette. Mogelijk was dat de tent die L.E. bedoelt. Van de later daar verrezen Hema waren de tweede en derde verdieping toegevoegd aan de ruimte van de Bijenkorf.

L. E. | 6-2-2011
Inderdaad de Bijenkorf en de Hema waren tot voor kort familie van elkaar. Voor de nieuwe aanbouw van de Bijenkorf zat de Hema op een andere plaats in de Grote Marktstaat. Bijna tegen de Grote Markt aan. Je kon door het gebouw heen lopen van de Grote Marktstraat naar de Spuistraat. In een gedeelte van de "oude Hema" zat of zit een speelgoed gigant met zijn ingang aan de Spuistraat.
In de beeldbank van het Haags Gemeente archief zijn diverse foto,s te vinden van die Hema.

Coos | 6-2-2011
Nog iets opmerkelijks: nergens anders dan in de Haagse Grote Marktstraat is overduidelijk dat HEMA en BIJENKORF van dezelfde familie zijn............ze liggen niet slechts tegen elkaar, je loopt binnendoor van de ene naar de andere zaak. Ik vind die sfeerovergang telkens weer een reuze ervaring.
Den Haag is eigenlijk nog steeds een standenstad, waar rijk en arm duidelijk gescheiden zijn, en toch samenleven.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 5-2-2011
@L.E. En voor die tent met kampeerartikelen heeft in de Grote Markstraat nog een aantal jaren een beeld van het gesloopte Scala-theater (een of andere muze) gestaan. Ik meen zelfs dat het ooit nog eens door studenten van de academie voor beeldende kunsten is bewerkt.

P.S. | 5-2-2011
@Borsboow en @leebeek bedankt. Ik weet het weer het was inderdaad warenhuis.

L. E. | 5-2-2011
In het gemeente archief is een foto waarop te zien is dat er nooit iets tegen de Bijenkorf heeft aangestaan. De afscheiding die te zien is is die van het beton met de natuurstenen bouwdelen.
http://www.haagsebeeldbank.nl/hga:col1:dat175067

L. E. | 5-2-2011
Op deze site, bij de link Den Haag zijn twee linken te vinden naar de Grote Marktstraat. Of (https://www.htmfoto.net/ansichthome.php) Hier op staan twee foto,s van de Bijenkorf in vroeger jaren. Hierop wordt de indruk gewekt dat er geen bebouwing naast de Bijenkorf in de Grote Marktstraat was. Van mijn vader heb ook nooit gehoord dat er bebouwing was en dat het gereserveerd was voor de vergroting van de Bijenkorf later. Hij heeft vanaf de opening, 1926, tot zijn pensioen, 1965, bij de Bijenkorf gewerkt. WO II heeft roet in het eten gegooid. Zelf weet ik te herinneren dat daar zomers, in de begin vijftiger jaren, een tent werd neergezet voor de verkoop van kampeerartikelen. Iets verder naar achter was er een tijdelijke laagbouw met daarin de afdeling die Aankomst Goederen werd genoemd. Hier kwamen de nieuwe artikelen aan en werden daar van een prijs voorzien voordat ze naar de verkoopafdeling gingen. V&D had in de jaren vijftig, op dat gedeelte achter de schutting ook tijdelijk laagbouw met verkoop afdelingen.

Geurt Borsboom | 5-2-2011
De twee namen die PS waarschijnlijk bedoelt, zijn "gebouw Spui" en "gebouw Warenhuis". Die namen gebruikte V&D zelf ook om te duiden waar een bepaalde afdeling was. De hoofdingang van gebouw Spui was naast Asta op het Spui. Via een smal straatje (is er nog steeds) liep je gebouw Warenhuis in. Gebouw Warenhuis heette zo, omdat in dat pand aanvankelijk een grote winkel was gevestigd die "Het Warenhuis" heette. Later werden de gebouwen met elkaar verbonden door het vol bouwen van de lege plek. Heel ambitieus kwam er een parkeerdak dat te bereiken was met twee liften in het zijstraatje dat op de begane grond de beide gebouwen scheidde.

wil leebeek | 5-2-2011
Als ik mij goed herinner heeft aan de rechterkant ook nog
Het Warenhuis gestaan.


p.s. | 5-2-2011
@leo
Nee die namen bedoel ik niet. In mijn herinnering is het de naam van een warenhuis dat eerder op die plek gevestigd was.

LEO | 4-2-2011
@ ps. Mijn vader maakte vroeger (50er- 60er jaren ) de foto,s die als achtergrond in de etalage stonden voor de vrijdagprijzen.
Onze hele familie had het altijd over Vodden en Dweilen.
Is dat de naam die jij bedoeld ?

Voor de Hema hadden we de afkorting Hier Eet Men Afval

P.S. | 4-2-2011
Ik had een tante en die gebruikte 2 verschillende namen voor de 2 V&D winkels (V&D en ???). Weet iemand wat de door mij vergeten naam zou kunnen zijn?

Coos | 4-2-2011
Wat er stond vr de HEMA weet ik niet meer. De HEMA zat toen naast de Raamstraat als n lange 30 m brede sfeerloze pijpela naar de Vlamingstraat.
Nog tot rond 1950 was het achter de schutting op de foto een puinhoop, met een loop/doorgang naar het V&D-gebouw aan het Spui, naast Asta. V&D had toen twee gescheiden gebouwen. Rond 1963 waren er drie aan elkaar verbonden panden. Ik was toen werkstudent op het expeditie-kantoor in het nieuwe witte gebouw (dat er nog staat) boven het restaurant, onder het parkeerdak.
De straat-aanblik van de foto is tot na de oorlog nog lang onveranderd gebleven, alleen de kleding van de dames, de auto's e.d. zijn duidelijk jaren dertig.

rikky | 4-2-2011
Mooie foto weer.
Wat er tegen de Bijenkorf heeft aan gestaan, zou ik niet weten.
De Bijenkorf werd in 1926 geopend. De aankondiging van de opening komt niet verder dan:"De opening zal plaats heben morgen om 2 uur"
Aldus: 's-Gravenhage in vroeger dagen, uitgegeven in voorjaar 1986, t.g.v. het 60-jarig bestaan. Prachtig plaatjesboek

ton van zelst | 4-2-2011
Het oude gebouw van V & D, tegenover de Bijenkorf gaat nu tegen de vlakte om plaats te maken voor de nieuwe haagse passage.

A. van der Zee | 3-2-2011
Ik denk dat er VOOR deze foto werd genomen (niet zo heel lang na de verbreding/doorbraak) niets stond. Althans, niet in dezelfde rooilijn. Als ik het goed heb, heeft de Gr. Marktstraat pas in de jaren 20 zijn huidige vorm en plek gekregen. De gebouwen die je ziet staan zijn dus op het moment van deze opname vrij nieuw. Het pand rechts op de hoek is nu gesloopt (Haagsch modehuis?). Eigenlijk jammer, want ik vind het juist een mooi strak gebouw. Als ze het niet zo hadden verwaarloosd was er geen aanleiding geweest het te slopen. Wat er nu staat vind ik eigenlijk ook maar 'zo, zo'. Als ze het hadden gerenoveerd en de gevel hadden gereinigd, had het nog lang mee kunnen gaan. Kijk maar eens hoe mooi dat heeft uitgepakt bij het gebouw van Peek & Cloppenburg verderop.

Jeroen | 3-2-2011
Wat stond vroeger op de plek van V&D?

Leuke foto hoor, ook goed te zien dat naast De Bijenkorf iets anders stond: het silhouet ervan staat nog op de gevel.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9143


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!