Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Aftocht der Mof. Zij hebben wel eten! 1945
foto uit de collectie van Hans Klok


Klaverstraat - Chrysantplein(?)

Zie ook: `De Moffen` in de Klaverstraat/Chrysantplein.

Hans Kindt | 16-4-2011
Ja Vic78, daar ben ik het mee eens. Ik heb verschillende Duitse vrienden. Bovendien hebben die het "gewusst". Jaren geleden had ik (in het buitenland) een Duits collegaatje van 28, een heel lief ding. We werkten voortdurend samen dus kwam de oorlog als vanzelf ter sprake. "Altijd weer die rot oorlog!" schreeuwde ze toen bijna en geïrriteerd ging ze door met haar werk. Later bood ze me haar excuses aan. Haar ouders waren eigenaar van een fabriek in de buurt van Dachau en die werd door de SS als "Kriegswichtig" gereqieerd. Er werden slaven uit het concentratiekamp te werk gesteld. Haar ouders konden die stumpers niet aan zien en daarom besloot de vader van ons collegaatje (mijn vrouw werkte er ook) om dagelijks met de bewaking een fles Schnapps te nuttigen. Ondertussen gaf haar moeder de mensen te eten. Het kwam uit maar haar ouders kropen door het oog van de naald. Toen de Amerikanen het dorp Dachau bezetten vonden ze op het politiebureau een arrestatiebevel van de Gestapo voor de ouders van onze collega. Maar ook die dappere ouders (voor wie ook de gevangenen hebben getuigd) hebben aan alles wat ze hebben meegemaakt en trauma overgehouden zodat ze er al die jaren er maar weer telkens over begonnen. Leen Commers: als je het indrukwekkende boek "Nacht und Nebel" leest van de verzetsstrijder Floris Bakels (gestorven in 2000) dan lees je dat zelfs hij, ondanks zijn vreselijke ervaringen, beslist niet eenduidig kon zijn in zijn aanduiding van de Duitsers. En verder: aan het eind van de oorlog was opeens elke Nederlander een held en stonden degenen de mensen die bijvoorbeeld "niet thuis" gegeven om Joden of andere onderduikers te verbergen vooraan om de zogenaamde "moffenmeiden" kaal te scheren. Zoals Koningin Wilhelmina na haar terugkeer diep teleurgesteld heeft moeten vaststellen is maar een heel klein deel van de bevolking werkelijk betrokken geweest in het verzet. De meeste Nederlanders waren alleen beducht geweest om hun eigen hachje en heel wat meer mensen dan alleen NSB-ers hebben zelfs zaken met de Duitsers gedaan om er een dikke boterham aan over te houden. Dus zo geweldig was ons volk nou niet bepaald. De Denen hebben massaal Joden naar Zweden gesmokkeld.

Vic78 | 9-2-2011
@Leen,

In Plaats van nu nog het woord Mof of Duitser te gebruiken is nu niet echt meer nodig lijkt me. Als je het over de bezetter of de Nazi's hebt, is dat ook duidelijk.
Het is nu onderhand zo lang geleden, waarmee ik niet zeg dat ik wat er tussen 1939 en 1945 is gebeurd niet verschrikkelijk zou vinden.

We leven in 2011 en de naam Mof hoorde thuis in bovengenoemde tijdsperiode, en nu niet meer vind ik.


Leen Commers | 8-2-2011
Er staat ook een Duitser (Mof) bij met wat zij noemden een gevorderde fiets van een Nederlander. De Nederlanders hadden er een andere naam voor. Diefstal.
Als een fiets niet in goede staat was waren de Duitsers bevoegd om de reparatiekosten te verhalen! op vorige (bestolen) eigenaar.


Hans Kindt | 7-2-2011
Tja, ik ben er nog wel een aantal van tegengekomen in de loop der jaren. In 1964 ging ik met mijn ouders voor het eerst met de auto mee op vakantie naar Italië. In Freiburg, Duitsland, zochten we een camping. Een behulpzame man wilde ons de weg wel wijzen maar begon steeds weer over een hotel. Hadden we weinig aan. Holland? Ja daar was hij geweest: van 1940 tot 1945 - zei hij zonder blikken of blozen. Later (1966 of zo) nog een eenarmige arme drommel die in Frankrijk gewond was geraakt - een eenvoudig mannetje die met mijn vader op de camping heel wat heeft geschaakt. Maar die dochter van hem: wauw! Ook nog een voormalige Stukapiloot die me vertelde dat hij er vooral in Rusland achter was gekomen dat al die waan- en onzinnige bevelen die hij moest uitvoeren van een idioot afkomstig waren. Later werd hij ingenieur, vestigde zich in Frankrijk en werd (fanatiek) Francofiel (liefhebber van Frankrijk om precies te zijn).

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9238


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!