Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Veluweplein gezien vanaf de Moerweg
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Hans | 14-2-2015
Ook vele jaren lang zo`n bekende verschijning in het Haagse wegverkeer: de open vrachtauto`s van de firma Heijdra. Het waren kiepwagens van Daf, bestemd voor zand- en grindtransport.

john van den Berg | 14-2-2015
Er was wel degelijk scheepvaart over de Beek langs de Moerweg die voeren tussen de veiling van de Sammersbrug en de Haagse veiling dat waren van die Westlandertjes .Ook bij het dempen van de put voeren die van de Haagse energie bedrijven geladen met koolas .De put was een diepe plas die ontstaan was door de zand winning tbv het stratenplan van Moerwijk en Morgenstond het was eerst allemaal weiland waar de riolering gewoon werdt opgelegd en de betonnen putten zo,2mtr boven uitstaken het niveau was toen gelijk aan die van de voetbalvelden . Wij plaagden die schippers die met een boom het bootje voort duwden door met een blaaspijp half rijpe rode besjes te beschieten die dan uiteen spatte. Ze waren die rot jochies dan ook behoorlijk zat .Het water was voor ons het zwemparadijs ,we kregen in de vacantie,s smorgens een dubbetje voor het zwembad maar daar kochten we ,avonds eeni ijsje van bij de bakfiets van Jamin..Ondanks dat het een rottige tijd was door de oorlog hebben we daar een leuke jeugd gehad ,voor moeders was het moeilijker,om dat pa opgepakt werdt door die zgn Edelgermanen.

john van den berg | 30-12-2012
De plaats waar nu deze foto was gemaakt was toen de tram lijn13 nog reed een maisveld de Moerweg had aan deze kant van het water (de Beek) nog geen betonnen rand die verder op bij de Erasmusweg zorgde dat een schaap die tewater geraakt was de kant niet meer op kon klimmen en verdronk en voorbij kwam drijven toen toen we daar met onze vriendjes aan het zwemmen waren .

John van den Berg | 27-7-2011
Anton Ik had in 1954 een auto met kenteken RP 12-37.dus het kan wel zo,n beetje kloppen ,een Opel olympia met blauwe kenteken platen.

Frans van der Drift | 26-7-2011
De brug over en dan linksaf kom je op de Soestdijksekade. Op 1004 woonden mijn opa en oma tot eind jaren 70. Ik herinnerde me ook nog de drukte van ADO-fans, komend van alle richtingen en dan die brug over (of in een eerder stadium nog met de tram) richting Zuiderpark (op deze foto bij de stoplichten scherp naar links).

Busman | 13-7-2011
@ Saskia Stavast, stel je vraag ook in het gastenboek van www.oudmoerwijk.nl, d site van oud-moerwijkers.

Leen Commers | 12-7-2011
@ Saskia Stavast, Ik woonde van 1939 tot 1962 in de Hadewichstraat, thans Hadewychstraat, en de Moerweg en kan mij daar geen schepen naar de veiling herinneren, die gingen vanaf Loosduinen door het Laakkanaal. Er was niet veel scheepvaart, af en toe een kano en dat was het.
Het water heet Westerbeek of Lange Laak maar iedereen noemt het De Beek.

Saskia Stavast | 10-7-2011
Hallo,

Een vraag aan oud-bewoners van de Moerweg.
Er woedt in onze familie een discussie, was er scheepvaart (lage schepen naar de veiling) over het water langs de Moerweg?
Wie weet het?
Wij horen het graag!!

Groetjes namens de dochter/nichtje van de familie :)

Ton Schoenmaker | 1-5-2011
Ook voor mij een nostalgische foto. De verkeersdrukte lijkt op de foto nogal mee te vallen, maar in de avondspits kon het er vreselijk druk zijn. Als jong fietsertje moest ik me dwars door het verkeer heen begeven om van de Moerweg over de brug de Soestdijksekade op te gaan. Dat was voor de reconstructie van het plein een gevaarlijke bezigheid. Verder herinner ik me nog het klooien met de rijtuigen van lijn 13 die op de La Reyweg stonden opgesteld. Overigens de groeten aan mijn vroegere (boven)buurjongen Rien (Rini) de Korte! Zo kom je elkaar nog eens tegen.

Rien de Korte | 30-3-2011
Deze foto is inderdaad genomen in de tweede helft van de jaren `60. Ik vind het echt een nostalgische foto , want het huis waar ik als kind geboren ben ( Soestdijksekade) en 21 jaar heb gewoond staat er duidelijk op. De valletjes voor het raam zijn duidelijk te zien voor mij. En dat Veluweplein, met drogisterij "De Bever " , banketbakkerij Felix ,vlak bij het ADO veld en speelweide ,echt een gouden tijd.

Victor Bax | 21-2-2011
Ik heb linksboven in die flat gewoond. Geweldig vond ik het als kind. Ik verhuisde er met mijn ouders heen, vanaf de Meppelweg. Het Veluweplein was daarmee vergeleken levendig, met stoplichten. En veueul.
Ik kan me wel herinneren dat ik een enkel trammetje heb zien rijden nog. In de nadagen dus. Ik vond het heel jammer dat de tram wegging. Ervoor terug kreeg je bus 22 en WSM-bus 58, uit Delft. Die draaide van de Moerweg de Soestdijksekade op.
Weer later moest bus 22 zonodig vervangen worden door een weekend- en vakantiedienst, bus 32. Ongeveer dezelfde route, maar die reed niet langs het centrum, maar ging over de Waldeck Pyrmontkade richting Scheveningen. Tegelijkertijd werd bus 58 omgeleid, die deed de route van voormalig bus 22, en bus 56 kwam erbij. Die verbond Den Haag met Rotterdam, via Delft en Wateringen, waar ik later heen zou verhuizen.

Soms schrik ik nog wel als ik weer 's langs het Veluweplein rijd. Niet meer zo gezellig als vroeger, maar je herinnert je dingen van toen je kind was toch altijd rooskleuriger, en vooral groter, ruimer.

Ruud Marcus | 9-2-2011
Deze foto is van begin zomer 1966. De grote reconstructie van het Veluweplein is gereed eind 1965 tot maart 1966. In totaal 52 verkeerslichten telde het nieuwe verkeersplein(alle lampjes meegeteld) en de nieuwe lichtmasten en tevens is al nieuwe belijning aangebracht, net gereed en ook de resten tramrails zijn verwijderd. Het plein wordt bereden door nieuwe buslijn 22 (Moerwijk- Schev. Kurhaus) 1e fase plan Lehner. Het kleine bestelbusje aan de kant is een DKW (zag je toen nog wel eens rijden).

Hans Kindt | 8-2-2011
Nouououou!!! ADO heeft in Eindhoven van PSV gewonnen. Ze worden steeds beter. Zou het weer eens komen in de toekomst? ADO landskampioen??? Feijenoord en Ajax bakken er niet zoveel van de laatste tijd. Ik herinner me nog dat ik met Pasen 1961 of 1962 een weekje in Amsterdam logeerde en dat ADO in Amsterdam Ajax met 1-0 versloeg! Dat deed mijn Haagse hart sneller kloppen. Maar ja, dat was wel 50 jaar geleden!

Frans Schmit | 8-2-2011
Wat leuk. Zo liep ik vroeger altijd van de Staverdenstraat, via de Soestdijksekade over het Veluweplein naar de wedstrijden van ADO ( de tijd van Aad Mansveld). Goeie oude tijden.

Leen Commers | 8-2-2011
@Aldo Markus, bus 28 reed inderdaad over het smalle gedeelte, de huizenkant met de even nummers. Er was o.a. een halte bij de Hadewichstraat waar ik toen woonde, heet tegenwoordig Hadewychstraat. Ik was buschauffeur, ook op de 28, tot maart 1960, ontslag op eigen verzoek.
Het is mogelijk dat de bus later op het brede gedeelte van de Moerweg is gaan rijden omdat er op het smalle gedeelte steeds meer geparkeerde auto's kwamen

aldo markus | 7-2-2011
Oei, wat is het daar breed. Ik herinner me een veel smallere Moerweg, als we met bus 28 van de Melis Stokelaan via de Hoefkade naar de stad reden. Waar het bestelbusje staat was ook nog een halte ('Veluweplein'). En vlak over de brug op de Hoefkade weer een ('Schalk Burgerstraat'). Toen ik hier regelmatig kwam lagen de rails van lijn 13 er nog. Nooit een tram gezien daar...

Ik herinner me ook dat een kruispunt eerder, op het halteblok Melis Stokelaan/Moerweg een keurig geschilderd bordje 'lijn 28 VR brug linksaf' was bevestigd. Is daar ooit een foto van gemaakt?

Koos van der Kolk | 7-2-2011
Wat de datering van de foto betreft: het Veluweplein is gereconstrueerd en de eindpuntlus van de voormalige lijn 13 is voorafgaande daarin in de zomer van 1965 verwijderd (ref. Railatlas Blok/van der Spek pag. 223). De foto is in ieder geval na genoemde datum genomen.

Rien Solcer | 7-2-2011
In de begin jaren '60 waren er maar en paar mensen in de straat die een TV hadden, als je op de daken kijkt zie je dat het vol staat met antennes, zelfs met Nederland 2 erbij, dus conclusie: 1963/64.

hansje | 7-2-2011
Volgens mij is die "trabant"een BMW 700,en die ernaast een Ford Zephyr mk2.De Fiat is een 600,en de bestelwagen een DKW uit de 40-50 jaren.Het VW busje dat boven de Bmw staat te wachten,naast de Renault Dauphine,heeft al knipperlichten onder de voorruit.Die is dus van minimaal augustus 1960.De witte auto,boven de 600 is inderdaad een Borgward Isabella,maar die donkere auto ervoor is helaas te onduidelijk.VW 1600 Variant?Fiat 124 combi?Simca 1300 combi?
Volgens mij is de foto dus wel in de vroege 60er jaren genomen.De DKW is dus al een bejaard wagentje,maar ziet er nog best uit.

Dick te Ede | 7-2-2011
Van 1962 t/m 1964 heb ik op de LTS aan het Veluweplein gezeten, helaas niet te zien op deze foto.
Aan de auto's te zien denk ik dat deze foto van begin jaren '60 moet zijn.

Vic78 | 7-2-2011
Anton.

Ik meen dat die gele platen zo ongeveer vanaf 1978 in kwamen. Kan ook zijn dat de Fiat een Belg of Duitser is, icht van kleur hoeft niet te betekenen dat het geel zou zijn. Ik zou zo zeggen dat het vroeger dan 1978 zou zijn, indien dit een Borgward zou zijn, is de auto overigens al aardig op leeftijd, hij kn hoogtens van 1961 zijn, mogelijk zelfs vanaf 1955, wanneer begon eigenlijk de combinatie van PJ 26 74, wellicht is dat te achterhalen ergens.

Anton Zonneveld | 7-2-2011
Wel, wel, dat wordt lastig om een jaartal aan deze foto te koppelen. Ik zie van links naar rechts een Trabant? of DKW?, een Borgwart, een Fiat 500, een vrachtwagen en een bestelbusje. Allen met uitzondering van de Fiat met een oude donkerblauwe kentekenplaat. Wanneer gingen we ook al weer over op de huidige reflecterende gele kentekenplaten?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9258


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!