Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen, Zwarteweg
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Zie ook: Zwarteweg en Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen

nico hamstra / 1944 | 5-9-2018
als kind het Zwanenmeer ballet in K en W Gezien. Dik Trom en ezeltje prik plus een onvergetelijk fijn Sinterklaasfeest. Daarna ooit begrepen dat Blonde Dollie ook tot de Haagsche cultuur behoorde op de Zwarte weg. Den Haag van vroeger, schrijf ik als toenmalig jochie uit het Bezuidenhout had iets moois!

erven sleeboom | 22-8-2018
 quote:
Pieter Spit | 22-8-2018 de H.T.S. (destijds nog UTS) in de Heidebloemstraat. De School was gevestigd in een oude lagere school.

Waar is (of was) de Heidebloemstraat? In de buurt van K & W?
Niet te vinden op Open Streetmap of Google Map.

Pieter Spit | 22-8-2018
vlak na de oorlog heb ik nog ongeveer een jaar in een huis van de broeders van Amsterdam naast het franciscaner kloostertje in de Nieuwe Havenstraat als broeder-student in het studiehuis van de Broeders van O.L. Vrouw van Zeven Smarten gewoond. Ik studeerde op de H.T.S. (destijds nog UTS) in de Heidebloemstraat. De School was gevestigd in een oude lagere school.
Van de docenten herinner ik mij nog de volgende namen
ir Kool, (rookgasanalyse)
ir Kuypers (stoomketels tevens directeur)
ir Isbruker (adjunct directeur)Hij doceerde Gelijkstroom machines
Ook herinner ik mij de Congierge: de Heer Verhoeven. Hij ging gewoonlijk rond met het klassenboek om de absenten op nemen en maakte dan van de gelegenheid gebruik om op zijn eigen houtje mededelingen aan te kondigen. Hij zei dan bijvoorbeeld: Ik en de directeur hebben beslist dat er voortaan ook thee te in de Kantine te vergrijgen is.
Verder kregen wij les van de Heer Pattein Technisch Engels

ir Bloemsma (radio techniek) Hij runde overigens nog een eigen schooltje waar wij soms naar toe moesten om metingen te doen. Bijvoorbeeld het opnemen van een zogenaamde Ia-Vg karakteristiek van een radiobuis

an molenaar-van otterloo | 3-12-2015
In het gebouw van K en W hadden wij ieder jaar na de oorlog meen ik een uitvoering van gymnastiekvereniging Oranje Nassau. Was erg leuk

Ruud Assenberg | 11-1-2015
Lees de Oud Hagenaar van 22 januari 2013. Daar staat het verslag van de K & W brand. De brand is niet in de toneelruimte begonnen , maar op zolder. Heb daar veel geluk gehad. Ben nog in de zaal geweest, waar niets van brand te zien was. Kwam daar met de autospuit van de kazerne aan de Rijswijkseweg.

Marianne Houtzager | 26-11-2014
Wat een mooie foto van het gebouw! Wijlen mijn vader, Joop, 1920-2010, heeft hier ooit nog eens opgetreden voor de Politiebond met zijn accordeon. Jammer dat hij dit niet meer heeft mogen zien.

hansf | 21-10-2014
Wat ik mij kan herinneren, is dat brand ontstaan is in de toneelruimte. Het enorme brandscherm heeft blijkbaar zijn werk niet gedaan.

busgek | 19-10-2014
Sinterklaasfeest, Scapino, prachtig vond ik het, maar het was niet goed, tegenwoordig staat zoiets gewoon leeg en wordt het als verlies aan de belastingen doorberekend en betalen u en ik en wordt er 500 meter verderop een nieuwe belegging gebouwd, toen was men iets minder verfijnd en stak het gewoon in de fik, niet dat dat iets minder opleverde trouwens.

Ron | 19-10-2014
In 1961 daar genoten van Cliff Richard & The Shadows. Ik zat in 1964 op de avondschool achter K&W en wij zagen brandende stukken door de lucht vliegen. Wij kregen direct vrij en in optocht naar de brand. Aan de overkant van het water nog lang staan kijken. Zijn van die dingen die je nooit vergeet.

Kees de Ridder | 13-10-2014
Nee Erven Sleeboom. Mispoes. Ik bedoel maar één ding: het was vroeger anders en wij ouderen hebben het recht om dingen te vergelijken. Tegenwoordig zitten ze met een hoed en een pet in een restaurant te eten en zulke mensen vergeten dat anderen hier tegen aan zitten te kijken. Je merkt er weinig van, maar ik blijf volhouden dat er altijd nog iets bestaat als fatsoen en ook dat we al lang geen kleren dragen alleen vanwege de kou op het Noordelijk Halfrond!

erven sleeboom | 10-10-2014
Kees de Ridder | 10-10-2014 Toen had je nog artiesten in het pak met stropdas, nu zit je op TV tegen blote ruggen en slobberpakken te kijken!

Bedoel je dat pak en stropdas betere shows opleveren dan blote ruggen?

Kees de Ridder | 10-10-2014
De musical My Fair Lady heb ik hier ook gezien, verder herinner ik De Snip- en Snaprevue met ik dacht Teddy en Henk Scholten, maar het kunnen ook Jenny Arean en Jacco van Renesse geweest zijn. Wel weet ik zeker de laatste twee gezien te hebben bij Wim Kan In Dilligentia. Toen had je nog artiesten in het pak met stropdas, nu zit je op TV tegen blote ruggen en slobberpakken te kijken!

Ben de Groot | 5-10-2014
wat waren dat fijne zondagmiddagen wanneer ik met oma naar de uitvoeringen van Cris Hofland ging. We zaten dan wel bovenin achter van die metalen hekjes maar genoten enorm.
wat op mij vooral indruk maakte was dat enorme zwarte brandscherm voor het toneel wat bij de aanvang omhoog ging alsmede het zich daarin bevindende deurtje!
Jaren later heb ik nog "my fair lady"gezien met o.a. Margriet de Groot als Eliza Doolittle. https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1300734574#99

Ruud Poortier | 26-8-2014
Ik had die avond een schoolfeest in Delft en zag onderweg naar Rijswijk de vuurgloed. Uiteraard ben ik met een paar klasgenoten gaan kijken, een onuitwisbare herinnering. Ik kwam ergens midden in de nacht thuis, maar mijn ouders hadden er alle begrip voor.

Kees de Ridder | 26-8-2014
Alle reacties doorlezende valt het mij op dat niemand de kinder-operetteschrijver Chris Hofland noemt. Tenzij ik me vergis, want ik weet ook dat er meestal uitvoeringen na de tweede-wereldoorlog in een gebouw in de Tenierstraat/Rubensstraat werden gehouden en de eerste affiches in die tijd bevatten o.a. foto`s van Willy Alberty, de Wama`s en de Chico`s.

Lia | 11-4-2013
Ik heb als kind van ongeveer 9 tot 13 jaar verschillende jaren opgetreden in het gebouw van K&W. Dit waren balletuitvoeringen (Sprookjes) ingestudeerd door de drie dames Cuyck. Ze woonden aan de Sijzenlaan. Toen het gebouw afgebrand was, weken we met de balletuitvoeringen, net als het Residentie Orkest uit naar het Kurhaus. We kwamen met een groepje van 4 meisjes iedere zaterdag met de Westlandse bus en vervolgens de Haagse bus vanuit Monster naar een school aan de Mauritskade in Den Haag om een ballet in te studeren.

Mike | 27-3-2013
@ AvH

Beelden van nog rokende resten van het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen op de Zwarteweg, kort na de brand op 18 december 1964.
Cineast: G. de Jong ; Filmnummer F 207-1 ; filmrol (3 min.) : zw/w ; stom ; 8 mm.

http://www.haagsefilmbank.nl/archives/1739

jenneke | 15-5-2012
Ik heb een heel nare herinnering aan een toneelstuk dat daar werd opgevoerd voor schoolkinderen, hoogste klas lagere school. Het ging over Duitsers die in een bepaald huis naar onderduikers zochten. De onderduikers zaten onder de vloer, over die vloer lag een groot kleed. De Duitsers pakten 3 van de 4 hoeken van het kleed op en zagen geen gat in de vloer. Het vloergat waar de onderduikers zaten was onder de 4e punt van het kleed ! Ik voel nog de spanning die door mijn lijf ging, ik was 11 jaar en het was gewoon TE enerverend, ik heb daar toen als kind heel veel last van gehad.

AvH | 14-3-2012
Dit gebouw is inderdaad in 1964 letterlijk tot de grond toe afgebrand. Ik was toen als 17-jarige onderweg naar een vriendin in Het stukje Bezuidenhout wat moest wijken voor het nieuwe centraal station. Toen ik daar aankwam sloegen de vlammen al uit het dak en de brandweer was nog onderweg. Er was niets meer te redden.

bart | 14-3-2012
Het verdwijnen van K en W was wel rampzalig voor het Residentie-orkest dat, na een korte periode in het Kurhaus,moest uitwijken naar het excentrisch gelegen Congresgebouw met zijn beestachtige akoestiek. Dat was heel schadelijk voor de kwaliteit en de populariteit van het orkest. Veel concertgangers gingen liever naar de Doelen in Rotterdam, Zo praktisch bij het station gelegen. Het voelde wel een beetje als overspel!

Gerard H. Mooijman | 13-3-2012
Mijn herinneringen gaan terug naar de HTM St.Nicolaas feesten die wij in de laten jaren 1930 vierde, heerlijke tijden toen we tevreden waren met een mooie doos met chocolade beesten die uitgerijkt werden na de voorstelling op het toneel en de St persoonlijk door de zaal liep met zijn zwartepieten, wat mijn herinneringen na die tijd dat ons land bezet werdt door de Duitse nederzetting was afschuwlijk. Het jaar dat dit gebouw is afgebrand staad mij nog zo goed bij, als ik mij goed herinner was dat toen ik kaartjes had gekocht voor de Country western show met Jim Reefs die door een vliegtuig ongelijk niet meer op kon treden RIP. Daarna is het gebouw afgebrandt met mijn herinneringen daarvan.

bart | 11-3-2012
Ha Erven.
Wat leuk dat jij je de Meeuwen zo goed herinnert.Het enige wat ik mij herinner is dat het speelt in een militaire context. De rest ben ik vergeten, of ik heb het verdrongen uit nijd dat ik zo'n lullig bijrolletje had. Bovendien is het voor mij langer geleden dan voor jou, denk ik. Maar dank voor je informatie.
Als de "seagulls"ooit nog terug komt, wil ik het wel zien.

Ja die Kennedy. Daar was iedereen nogal kapot van. Persoonlijk had ik niks met die man. Toch weet ik ook nog waar ik was, n.l. thuis, omdat een feest niet doorging vanwege de moord.


erven sleeboom | 11-3-2012
Meeuwen boven Sorrento is een toneelstuk van Hugh Hastings, geschreven in 1949. In de Tweede Wereldoorlog werkt een groepje militairen op een afgelegen Schots eiland aan de ontwikkeling van een geheime torpedo. Er zijn nogal wat spanningen onderling en het stuk heeft een min of meer open einde, waarbij de ontwikkeling van het wapen wordt stopgezet.
Roept dat herinneringen bij je wakker, bart?
Het stuk is ook tot hoorspel bewerkt en in 1954 verfilmd als Seagulls over Sorrento, met in de hoofdrol Gene (Singin' in the rain) Kelly.

Een bekende vraag die altijd aan iedereen wordt gesteld, is: "Waar was jij toen je hoorde dat John F. Kennedy was vermoord?"
Welnu. Ik was in het Gebouw voor K & W, toen de koffiedame in de pauze aan mijn vader vroeg: "Meneer, weet u al dat Kennedy is doorgeschoten?"

bart | 11-3-2012
Ja, ik had ook wel iets met het gebouw. Ik heb er zelf nog op de planken gestaan. Schooltoneel. Het stuk heette 'Meeuwen boven Sorrento', als ik me niet vergis (Alzheimer!). Ik had een lullig bijrolletje als fotograaf.

Hans Kindt | 11-3-2012
Ik herinner me nog dat ik vanuit school (6de klas - vandaag de dag groep 8) hier op Sinterklaasfeest geweest ben in een afgeladen zaal vol Haagse schoolkinderen. Een Zwarte Piet zong op het podium een fraai lied: "Gebruik je hoofd op straat, op straat, anders dan is 't te laat, te laat. Jongens/meisjes pas op, pas op, pas op, wees geen kip/haan zonder kop!"
Volgens mij is het gebouw heel kort daarna afgefikt. Ik was diep geschokt dat een zakenman het gebouw in de fik gestoken zou hebben want ik vond het een prachtig gebouw!

Leen Commers | 11-3-2012
Mijn eerste bezoek aan K&W was in de oorlog omstreeks 1943, ik was toen 9 jaar, bij een optreden van Willy Derby waar mijn oudere broer een grote fan van was. De tabak was toen op de bon en dus schaars. Er werd in die jaren door de mensen geprobeerd tabaksplanten te kweken zoals tegenwoordig wiet, om zodoende zelf tabak te maken. Willy Derby zong toen een liedje en dat heette,
"Ik heb een tuintje met Havanna". Tijdens zijn optreden bietste hij rookwaar en dat werd dan door het publiek op het toneel gegooid.
Na de oorlog ging ik naar optredens van o.a. De Ramblers, De Kilima's.
PS, Mijn broer had een grote verzameling van Willy Derbyplaten en alles wat met deze artiest had te maken en dat is na het overlijden van mijn broer Jan ondergebracht in het Haags Gemeentearchief omdat hij daar veel medewerking heeft gehad met zijn onderzoek.

bart | 9-3-2012
@Robert55.
Er werd in De Boeken der Kleine Zielen ook neergekeken op Amsterdammers. De Oude Dame zegt tegen haar dochter die haar komt vertellen, dat ze naar Bussum gaat verhuizen: "Maar kindje,BUSSUM! Daar wonen toch alleen maar Amsterdammers!!!"
Inderdaad, hoever kun je zinken.

bart | 9-3-2012
Een tante van mij zat eens in K en W op een plaats met slecht zicht. Zij wendde zich met haar klacht tot een van de dienstdoende dames. "Juffrouw! (dat zei je toen nog) Hebt u een andere plaats voor mij? Ik zit achter een paal". Een PAAL!!! De betreffende dame, verknocht aan haar K en W was stikbeledigd. Palen in haar K en W! Hoogstens zuilen of pilaren. Maar geen palen! Ze antwoordde met nauwelijks verholen woede en minachting: "Mevrouw, als u achter een paal wenst te zitten, dan dient u die zelf mee te brengen!" Een andere plaats kreeg ze niet.

Hans(Zoef) | 7-3-2012
Daar is nooit duidelijkheid over gekomen, wel weet ik dat er sloopplannen waren die werden tegen gehouden, maar als de macht van het grote geld spreekt dan zwijgt de waarheid! Als alle projectontwikkelaars hun zin hadden gekregen, dan was er nog veel meer van cultuur historische waarde verloren gegaan.

bart | 7-3-2012
Ik heb er heel wat (jeugd)concerten meegemaakt. Maar de meest spectaculaire voorstelling was toch de finale: de grote brand!
Is ooit duidelijk geworden of Zwolsman er de fik in gestoken heeft of niet?

John van den Berg | 13-9-2011
Jammer dat er geen interrieur foto,s zijn met de balcons en de engelenbak was van binnen ook een mooi gebouw .

gilijamse dm | 16-5-2011
hier nog een reactie van mij,uit het blad tram historie het artikel
k&w trams van 2008
het artikel zal ik hiebij plaatsen (niet volledig )

k&w trams
dat waren meestal 800-en 1 op lijn 3/ 1 op lijn 8 /1op lijn 9/en soms ook 1 of 2
op lijn 5(die van lijn 5 stonden gewoon bij het begin punt van lijn 5 op de prinsessegracht) zo rond 22.00 uur werden ze komende vanaf de herengracht
op het grotendeels enkelsporige en doodlopende traject voor het gebouw van
k&W neergezet rond half elf vertrokken ze voor hun extra rit als extra op
lijn 3reed ook nog wel eens een 200 (op 6 nov 1963 ;214;op 22 nov 1963
;210) op vrijdag 18 dec 1964 is het gebouw van k&w door nog onopgehelderde oorzaak volledig uitgebrand
dit is een klein gedeelte uit het blad haagse tram historie over de brand en trams van en voor het k&w gebouw

gilijamse dm | 14-5-2011
toevallig kwam ik een artikel tegen over de trams van k&w in het blad
haagse tramhistorie van augustus 2008 nummer 85 blz 7
goed geschreven nr trouwens

Hans Klomp | 23-3-2011
In Het Vaderland van 19-10-1924 wordt zelfs het plan geopperd om Lijn 5 door te trekken vanaf het toenmalige eindpunt Valkenboschlaan/kade via Rustenburg, Zuiderpark, Spoorwijk, Rijswijkscheweg, ZWARTEWEG naar de Prinsessegracht om zo een "binnen-ringlijn" te realiseren.

Beste Coos, tijdens de brand stond ik iets meer richting brug Herengracht-Bezuidenhoutseweg, maar veel scheelt het niet.

wil leebeek | 23-3-2011
Erven Sleeboom: ook lijn 8 had vaak een extra tram op de Zwarteweg
staan voor afvoer concertbezoekers naar Scheveningen.

Coos | 22-3-2011
Waar ik de meeste moeite mee heb bij de huidige vervangende nieuwbouw is de schaalvergroting, vooral die on-haagse torenbouw in en naast het centrum. Met grote schrik zag ik vanaf de Plaats de drie nieuwe torens op de Schedeldoekshaven boven het Binnenhof uit komen. Let niemand van de verantwoordelijken meer op de bestaande verhoudingen? Ik zal de dag prijzen dat bv. het oermisplaatste onding (ambassade USA) op het Lange Voorhout weer tegen de grond gaat om plaats te maken voor iets beters..
Nog even over de concerttrams: die gingen na afloop linksaf de Herengracht op, op verkeerd spoor, en dan meteen via de overloopwissel naar het rechterspoor.

robert55 | 22-3-2011
Als ik het goed heb wordt bij Couperus in De Boeken der Kleine Zielen nogal neergekeken op Duinoord. Dat was het toch niet echt.

Overigens heeft veel van het braakliggen niet met het bombardement te maken, de directe oorlogsschade is voor een groot deel vrij snel hersteld. Het grote slopen kwam in de jaren '60 en het heeft jaren van plannen geduurd voor het eindelijk weer bebouwd werd. Soms zelfs in twee rondes: op de plaats van het Gebouw van Kouw en Wind kwam het Transistorium, dat na een kleine kwart eeuw werd gestript en weer aangekleed als ...

Rinus | 22-3-2011
Beste Gerard,
Ik ken het gebied van het bombardement na 1945 redelijk goed, mijn verwijzing naar braakliggend gebied refereert daar ook aan. Herstel van de 19e eeuwse bebouwing was na '45 totaal niet aan de orde, ook al omdat de wijk reeds voor 1940 wat probleempjes had in stedebouwkundig opzicht, ook al vanwege een tamelijk geisoleerde ligging. Eerder hebben we ook al zo'n discussie gehad over het Staatsspoor. Aardig 19e eeuws stationsgebouw, hoewel wat verlopen in de jaren '70, maar je zou er toch niet aan willen denken dat al het hudige treinverkeer op 3 sporen afgehandeld zou worden. Dat men in de jaren 1990-2000 andere keuzes maakte als in 1960-1970 is duidelijk. Er zullen ook wel mensen geweest zijn die ooit wijken als de Archipel of het Bezuidenhout als karakterloze nieuwbouw van speculanten beschouwden, en bijv. de afbraak van Villa Boschlust rond 1890 betreurden. Het zij zo. Panta rhei, zoals de oude Grieken reeds spraken.
Overigens blijf ik van mening dat het herstel van de tankgracht-zone door Dudok op uitstekende wijze heeft plaatsgevonden.

Coos | 22-3-2011
Hans, dan moet ik vrijwel naast je gestaan hebben. Ik was net met de trein uit Utrecht aangekomen, toen ik de enorme rookontwikkeling zag en bij de ophaalbrug even heb staan kijken. Later hoorde ik, dat Zwolsman verdacht werd van brandstichting.

Hans Klomp | 22-3-2011
Rechts naast K&W het pand waar in de jaren '20 het Haags gemeentearchief gevestigd was. Links, niet zichtbaar op de foto, stond het Fries Hotel, waar in de nacht van de brand Zwolsman nog een persconferentie gaf.
Aan de overzijde van de gracht heb ik van 21.00 tot 02.00 staan te kijken naar de brand met toch wel zeer gemengde gevoelens.

Gerard van Tuyn | 22-3-2011
Geachte Rinus, ben jij wel eens lopend door het gebombadeerde gedeelte van Bezuidenout heen gelopen ? Dan kom je er snel achter dat het er niet meer zo romantisch uitziet als voor WO II.
Dat het herstel lang duurde kwam door geldgebrek. Maar waarom mocht het dan op deze wijze, door blokkendozen, ingevuld worden ?

Rinus | 22-3-2011
Niet zo somber... In mijn beleving is het zo dat het probleem tot in de jaren '90 is geweest dat vele "wonden" juist niet geheeld werden en grond bleef braak liggen. De Resident is m.i. een succesvolle invulling van dit kavel. De geplande aanleg van stadssnelwegen dwars door de oude stad is dank zij van wat tegenwoordig als " linkse hobbyisten" wordt aangeduid voorkomen of teruggedraaid (kent u de " Dwarsweg" nog?). En na het herstel van de tankgracht-zone rond Sportlaan - Kennedylaan - Scheveningse bosjes kan ik geen overleden patient vinden. Integendeel.

Gerardvan Tuyn | 22-3-2011
Wat er in de jaren 60 is gesloopt is doorgaans bebouwing geweest die de oorlog ternauwernood heeft doorstaan. Dit was echter niet het geval met dit gebouw. De oorlog heeft door aanleg van de tankgracht, mislukte lanceringen van V-2's, het bombardement op Bezuidenhout en wat er allemaal nog meer is neergevallen op diverse plekken in Den Haag diepe wonden achter gelaten. Deze zijn helaas door op geld beluste architecten en stedenbouwkundigen onder goedkeuring van de desbetreffende gekozen besturen van Den Haag weer geheeld. Terecht lijkt het voor vele bewoners op het al oude spreekwoord: operatie geslaagd, patiënt overleden.

mibia | 22-3-2011
Wat heeft men Den Haag letterlijk gesloopt in de jaren 60/70 .
Enig nostalgie aan het mooie statig Haagje vind ik alleen terug op kleine plekjes zoals aan de javastraat (grofweg genomen).

Hans (Zoef) | 22-3-2011
Op deze plaats staan nu de Haagse Tieten (Castalia) en op de beeldbank van het HGA staan foto's uit de oorlog met trams op het spoor. Ook zijn foto's van de brand te zien in Dec. 1964.

erven sleeboom | 22-3-2011
De concerttrams reden na afloop van concerten door het Residentie Orkest en andere uitvoeringen en voorstellingen. Die van lijn 1 brachten hun reizigers via Herengracht, Kalvermarkt, Buitenhof naar de Prins Mauritslaan, die van lijn 3 via dezelfde route naar de Kwartellaan.

Na de vernieuwing van de Herengrachtbrug in de jaren twintig was het helemaal niet moeilijk meer om overstekende sporen te maken voor lijn 5. Ik denk dat ervan is afgezien omdat er dan voor de ingang van K & W heel weinig ruimte zou overblijven met al die halterende en rangerende trams.

Waarschijnlijk om dezelfde reden is in de jaren twintig een plan voor een eindlus voor de lijnen I¹ en I³ via Herengracht - Zwarteweg - Muzenstraat (of andersom?) niet doorgegaan.

aldo markus | 21-3-2011
Het spoor over de Zwarteweg kon niet door lijn 5 worden gebruikt, omdat het onmogelijk was vanaf de Prinsessegracht de Herengracht te kruisen. Dat heeft te maken met de bolling in de Herenbrug (een 'verticale boog' heet dat). De tram zou dan a.h.w. scheef de oprit van de brug moeten passeren. Je ziet het bijna voor je: het minst ernstig zou nog zijn, dat het contact met de bovenleiding verloren gaat...
(Om die reden is begin 20e eeuw ook afgezien van plannen, lijn 5 via de Zwarteweg naar Staatsspoor te verlengen. Aan een route via Bosbrug en Koningskade werd kennelijk nog niet gedacht. Toen die route in 1931 voor o.a. lijn 3 wel werd gekozen, deed lijn 5 toch niet mee.)
Het spoor op de Zwarteweg was volgens mij alleen aangesloten in de richting Herengracht. Geen idee waar de trams de bezoekers dan heen brachten.

Frank Faber | 21-3-2011
correctie, ik lees dus net dat het in 1964 afgefikt was, met dank aan Erven Sleeboom voor de link.

Frank Faber | 21-3-2011
@Kort, dit gebouw stond op de plek waar nu ongeveer de Muzenstraat ligt. Zoals je onder je eigen reactie hebt kunnen lezen is dit gebouw afgebrand. In 1962 als ik me niet vergis. Ik kan het mij niet herinneren; ik was toen twee jaar.

erven sleeboom | 21-3-2011
Nee.
Bestaat niet meer.
Zie: https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/tonen2.php?pagina=1268599481

Kort | 21-3-2011
Is dit mooie gebouw gesloopt of staat het er anno 2011 nog? En zo ja waar ergens?

Frans van Zoest | 21-3-2011
Weer een fraaie plaat! In mijn jeugd speelden we wel eens op de trappen en met de school wel eens een soort voorstelling binnen meegemaakt. Helaas gezien hoe dit fraaie gebouw in de brand stond. We waren bezig met Kerstfeest op de Jan van Nassauschool toen het daar bekend werd, iedereen er natuurlijk naar toe en toen stond alles allang in lichterlaaie, doodzonde. Ik heb nooit een tram gezien die op de rails van de Zwarteweg tot aan de witte ophaalbrug lagen gezien. Ik liet mij vertellen dat die vroeger gebruikt werden door lijn 5 die dan een stukje doorreed bij een groot concert, speciaal voor de bezoekers.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8349


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!