Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Het Spui nog met de naar verluidt erg stinkende gracht


Kees de Ridder | 16-10-2014
Dit allemaal lezende brengt mij op de opmerking dat niet zichtbaar helemaal links het hoge gebouw de Croissaant staat met daar binnen De Bocht van Guinea, hetgeen De Bocht van Guinëe zou moeten zijn. Of Niet? Hagenaars zijn slordig met straatnamen ( Hofkade of Hoefkade!!! ).

Dick van Rooijen | 10-1-2012
Inderdaad heet dit straatje nu Ververstraat, en even verder in dit straatje gaat het over in het Lamgroen. Ik zat hier vroeger op de ambachtschool aan de nieuwe haven. Maar we moesten via het lamgroen naar binnen omdat hier gelijk de fietsenstalling zat.Ertegen over in het lamgroen zat de kokschool.
En dat nieuwe pant rechts was van stichel tenten. Zo we zijn er uit.

FransW | 19-8-2011
In aansluiting op mijn vorige posting: Morren schrijft in zijn publicatie De Verwerstraat, later verbasterd in Ververstraat, vind ik voor het eerst genoemd in 1652.
Mogelijk gaat het hier om een verbastering in de uitspraak. Ververstraat bekt toch iets makkelijker dan Verwerstraat. De letter w uitspreken direkt na de letter r is ietsje lastiger. Net zoals sommige inwoners van Den Haag het altijd hebben over de Magt in plaats van Markt, of Nieuwtonplein in plaats van Newtonplein. Mijn vader hoorde ik die namen ook altijd zo 'op zijn Haags' uitspreken.

FransW | 19-8-2011
In het boek "Haagsche Straatnamen" door D.S. van Zuiden, uitgegeven in 1909 staat over de Verwerstraat het volgende geschreven: "Verwerstraat, lopende van Spui naar Lamgroen. Dit straatje gelegen naast de plaats waar vroeger het armhuis stond, ontleent haar naam aan Thomas Verwer, die in 1651 bedoeld huis kocht".

Maar in het boek "Haagsche Straatnamen voorheen en thans" door Th. Morren (1912) lees ik: "Ververstraat. Dit straatje liep voorheen langs het oude Diaconie Oude Vrouwen- en Kinderhuis, dat in 1867 werd gesloopt. Volgens Van Zuiden ontleent dit straatje haar naam aan Thomas Verwer, die in 1651 bedoeld huiskocht. Dit jaartal is evenwel onjuist. Het fraaie huis, dat gelegen was aan de "Haechsche vaert" tegenover de Bierkade, was gesticht door den hofraad Dr. Jacob van Dijck, die als ambassadeur van den Zweedschen Koning Karel IX in 1609 in ons land kwam en tot 1620 te 's-Gravenhage verbleef. In dat jaar werd hij benoemd tot burggraaf van de nieuwe stad Gothenburg. Tien jaren later verkocht hij zijn huis, boomgaard, vijver en tuinen met stal en koetshuis aan Thomas Verwer, burgemeester van Deventer, wiens erfgenamen het in 1660 overdroegen aan diakenen der Nederd. Hervormde Gemeente. De Verwerstraat, later verbasterd in Ververstraat, vind ik voor het eerst genoemd in 1652.

Het boek "Haagse straatnamen" bewerkt door F. Kerdijk (1948) schrijft over de Ververstraat: (genoemd naar) Thomas Verwer, burgemeester van Deventer, die in het midden van de zeventiende eeuw hier een fraai huis bezat tegenover de Bierkade, dat later twee eeuwen lang diaconiehuis is geweest".

Rien Solcer | 19-8-2011
Op foto 0.65583 staat op de straatnaambord Verwerstraat, maar het HGA ondertiteld hem met: hoek Spui en Ververstraat, trouwens als je op Verwerstraat zoekt, krijg je geen match bij HGA.

Rien Solcer | 19-8-2011
Dat ik in eerdere reacties Verwerstraat schreef, komt omdat deze straat zo genoemd word in de oude stadsplattegrond van D-H b.v. die van 1902.
Dat de straat nu Ververstraat heet vind ik prima, maar ten tijde van de foto'was het Verwerstraat, bedankt Adje en Leo voor jullie ondersteuning.

Adje | 19-8-2011
@Leo: klopt helemaal. Zelfde tekst in de vernieuwde gids: DEN HAAG, Straten en hun namen (uitgave 2006, nu in de ramsj een tientje!).

LEO | 18-8-2011
Nu ga ik de knuppel in het hoenderhok gooien. Dat men zich vergist tussen VERVER en VERWER is niet zo verwonderlijk. Uit oudere boeken blijkt dat de straat is vernoemd naar: Thomas VERWER, burgemeester van Deventer, die in het midden van de 17e eeuw een fraai huis bezat tegenover de Bierkade dat later, twee eeuwen lang, diaconiehuis is geweest. Bron: Haagsche straatnamen door F Kerdijk, uitgerij C Blommendaal 1948. Mogelijk dat de straat dus in het verleden Verwerstraat heette. Wie ontrafelt dit raadsel

Jaap | 18-8-2011
Zonde dat dit allemaal verdwenen is.

Rien Solcer | 18-8-2011
@boogaard, De winkel geheel rechts, staat op de hoek Ververstraat en niet
Lamgroen.

boogaard | 18-8-2011
het witte hotel links is in 60 afgebroken ,kwam lelyk gebouw voor in de plaats.
rechts voor de man op de ladder ,het bruin geschilderde winkelpand zat vroeger een ouderwetse drogist ;dat is op de hoek van het lamgroen.

Rien Solcer | 2-4-2011
Het hoekhuis rechts staat op de hoek van Spui en Verwerstraat, niet te verwarren met hoek Uilenbomen, dat is nog 50 mtr. terug, en daar heeft inderdaad de kwikfit gezeten. (Voogd).

Rien Solcer | 2-4-2011
@ CS, inderdaad, er was nog een tweede brug, de brug die je ziet liep van de Bierkade naar de Verwerstraat, en de brug waar de fotograaf op stond, liep van het Groenewegje naar de Zuid Oost Binnensingel.

CS | 2-4-2011
Dat hoekpand rechts is inderdaad goed herkenbaar, ook in de huidige situatie. De brug links met/en de (hoek)kademuren is inmiddels wel behoorlijk veranderd. Waar we nu nog water zien, rechtuit, is heden ten dage de vrije trambaan
Maar, waar heeft de maker van dit plaatje gestaan? Was er dan in die tijd nog een tweede brug?

fer | 1-4-2011
Zo te zien is boven de huizen, links op het Spui, het torentje van de Nieuwe Kerk net zichtbaar. Ook een aardige plaatsbepaling.

Voogd | 31-3-2011
@CS. Ja het klopt. Maar....
Het huis rechts is erg veranderd; het is helemaal wit geverfd. De rest van het rechter rijtje ook erg veranderd. Maar veel is nog gedeeltelijk intact.
Links is de hoek met de Bierkade vervangen door een 3-laags flatgebouwtje. De rest ook redelijk intact gebleven met bv. om de hoek van de Aprochestraat oudbouw die vernieuwd is met nieuwe ramen en zo.

Adje | 31-3-2011
Zie Google Earth, streetvieuw, dan hoef jeniet naar buiten metr dit snertweer. De huizen op het Spui rechts staan er nog tot de boom, links ook, alleen het hoekhuis is nieuw. Prachtig!

CS | 31-3-2011
@Voogd: Als jouw beschrijving klopt, dan zou de huizenrij nu nog bestaan en dus herkenbaar zijn? Da's dan wel bijzonder te noemen in een stadsdeel waar al zoveel gesloopt is.

LEO | 30-3-2011
Als ik zie wat er nu van het Spui is geworden is het toch jammer dat alles zo is veranderd en verdwenen. Het had wel sfeer
En die gracht: waar men vroeger zijn behoefte deed hadden nu de nieuwe kakkers gewoond in een grachtenpand

Voogd | 30-3-2011
Links Bierkade. Rechtdoor Spui, waar nu de halte Bierkade is.
Rechts is nu het huis wit gekalkt en stond een jaren 30 gebouw waar onderin nog een tijdje Kwikfit gezeten heeft. Is ws. wachten op een bouwplan (of een heimachine). Rechtdoor is dus gedempt. Waar de boot met de tonnen vaart overkluisde men voor o.a. de tram naar en van het Zieken.

CS | 30-3-2011
En zo te zien méér vervoer over water dan over de weg. Kom daar nu eens om
Kan iemand deze plek lokaliseren in de huidige situatie?

Coos | 30-3-2011
Ja, wat wil je als (bijna) alle riolen er op uit kwamen. Het heette niet voor niks het SPUI. Ik meen dat het rond 1870 was, dat een cholera-uitbraak in Rotterdam de gemeenteraad daar deed besluiten tot aanleg van een stadsriool. En dat is nog geen anderhalve eeuw geleden.. Wij vinden dit prachtige plaatjes, maar er was ook een hoop ellende destijds.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0917


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!