Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
De la Reyweg bij het Veluweplein met rails extra trams ADO
ansichtkaart collectie Gerard van der Swaluwe/plattegrond Bert Kempff
Kees de Ridder | 4-3-2017
Wie van onze verhalenvertellers heeft de familie Privé uit de Potchefstraat nog gekend met hun zoon Daan, die je jarenlang kon uittekenen op de brug van de nabijgelegen Troelstrakade?. Met een sigaret in zijn mond. Hoe kunstig kon hij die aansteken, ondanks dat hij zwaar gehandicapt was.

John Lenssen | 10-6-2015
Waar ben je dan Marianne Meijer

Bep | 30-4-2015
Agnes,je kan de fotokaart hier gewoon opslaan op je pc en zelf uitprinten.

Doei van Bep.

agnesvanderhelm | 11-1-2015
Omdat ik mijn vriendin Ria Innemee, die al meer dan 50 jaar in Californie woont wil verrassen heb ik zojuist een ansichtkaart van de De La Reyweg bekeken. Onze herinneringen gaan niet alleen uit naar deze weg, maar ook naar de Vierhoutenstraat alwaar zij als klein meisje woonde en waar ik met haar speelde. Wij hebben nog steeds contact (bijna iedere 14 dgn) via de telefoon.
Graag zou ik een ansichtkaart naar haar willen sturen. Dus svp een adres alwaar ik die kan kopen/bestellen.
Met vriendelijke groet, Agnes van der Helm

Frans Reijgers | 30-11-2014
@ Frans van Meerwijk | 27-11-2014:

Beste naamgenoot, je hebt helemaal gelijk wat betreft die schrijfwijze ven de straatnaam, zoals het gemeentebestuur dat destijds heeft vastgesteld.
Ben overigens sinds mensenheugenis niet meer daar in de straat en buurt geweest (juist over die Ellekomstraat kan ik uit m`n vroege jeugd nog wat meer vertellen).
De officiële naam van het dorp luidt echter "Ellecom" (gemeente Rheden).
Ik ben er nog niet zo lang geleden geweest en dat verklaart wellicht mijn misser over de schrijfwijze van de straatnaam in ons aller Haagje.

P.s.: M.i. heeft dit niets meer met dit item te maken, dus wat mij betreft laten we het verder voor wat het is !

Hans | 27-11-2014
Wanneer is dit opstelspoor opgebroken? Tegelijk met de rest van de rails van lijn 13 of eerder?

Frans van Meerwijk | 27-11-2014
@Frans Reijgers | 27-12-2012

Een klein puntje: het straatnaambord beweert nog steeds Ellekomstraat, net zoals mijn stadsplattegrond uit 2010

Hans | 27-11-2014
@Ineke Thiemann. Bedoelt u de Lize de Haanschool aan de Delagoastraat? Dat is ook mijn kleuterschool geweest. Mej. Budding(h) was destijds (rondom 1950) de hoofdleidster.

Ineke Thiemann | 26-11-2014
Wat is dit leuk zeg, om te horen dat ik ook in deze buurt gewoond heb, t.w. in de Potchefstraat nr.8 en later in de 2e Pieterburgstraat nr.25.
De 2e Pieterburgstraat had inderdaad 2 poorten, 1 aan de kant van de Kempstraat en de andere Delagoastraat. Aan het einde van de straat stond mijn kleuterschool, naam ervan weet ik meer. De 2e Pieterburgstraat was destijds een gezellige leuke straat. Niets is meer hetzelfde, maar heb er een leuke herinnering aan de jaren `50-`59 aan overgehouden.

John lenssen | 30-10-2014
Heb in de Potchef straat gewoond en de Vrijstaathof, met Willem Degeling, Dirk Pronk, Emmily, Anita myer, Grootenboer...Mooie tyd.

Mike | 21-6-2014
@ Cees Nieuwenhuizen
misschien kan onderstaande link een bijdrage in de herinneringen over de la Reyweg leveren.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/form/advanced?q_searchfield=De+la+Reyweg

Cees Nieuwenhuizen | 21-6-2014
Ik heb met de hele familie jarenlang gewoond tussen de Kempstraat en de Delagoastraat in.
Het was aan de kant van de Keslerstiching op nummer 468 woonde wij.
Aan de overkant bij ons zat een kruidenierszaak van de Fam. Dorresteyn en een stukje verder de wolwinkel van Albert Mos. Op de hoek bij de Terletstraat straat zat een drogisterij waar iederjaar weer Sinterklaas binnen kwam en als je boodschappen deed je een handje van de goedheilig man kon krijgen.
Mochten er mensen zijn die dit bekend in de oren klinken of oude buurjongens van mij dan graag een antwoord, mijn naam is Cees Nieuwenhuizen en ik ben 65 jaar oud en woon niet meer daar maar elders natuurlijk.
Ik ben bezig met mijn herinneringen over mijn jeugd in een boekvorm samen te brengen en vooral met foto`s vanwaar ik woonde dus ik ben benieuwd op de reacties.
Hartelijk dank en ik wacht af.

John van den Berg | 21-4-2013
Op de lijn schema staat een datu,m van 2004 maar de situatie bestond al in 1940 van die tijd tot 1959 kwam ik er dagelijks langs en had dan wel de keus tussen de Larijeweg en de Schalkburgerstraat naar de Viljoen straat en daarna de ambachtsschool op de Stijenlaan we konden in die tijd overal op de straat spelen of voetballen ,we liepen zelfs voetballend naar school verkeer was eigenlijk alleen om dezo veel tijd een tram met aanhanger of een fietser die met een speciale vergunning nog naar zijn werk reed .Ik ben eigenlijk benieuwd naar die kinderen die in die tijd op dezelfde school hebben gezeten en hopenlijk nog in leven

tokke | 21-1-2013
Tussen 1963 en 1973 op het Veluweplein gewoond. In die begintijd werden er verkeerslichten neergezet. De tramrails waren al weg. :-(
Aan de overkant was een melkfabriek, Leerdam. Op de hoek van de Moerweg en de Troelstrakade het arbeidsbureau. Die flat is vervangen, meen ik. `s Zomers ging de boot naar Drievliet wel eens hiervandaan. Allemaal historie.
Ik ging naar de Comeniusschool op de Kempstraat. Liep vaak langs de Viljoenschool, en bijbehorende straat. Waar blijft de tijd?

Ruud Poortier | 17-1-2013
Als je de kaart van Kruikius uit 1712 bekijkt, zie je een kaarsrechte vaart lopen vanaf de Loosduinse vaart naar de Laak. Het eerste stuk, tussen de Lsd.vrt. en de Hoefkade, wordt `De Beek` genoemd. Dat is het tracé van De La Reyweg. De Haagse Beek komt daar niet in de buurt (zie het filmpje). Die vaart is waarschijnlijk aangelegd als scheiding tussen de Zuster-, de Escamp- en de Noordpolder.
De kaart vind je o.a. op http://wiki.toenleidschendam-voorburg.nl/images/d/dd/DELFLANTs_Negende_Stuk_015.jpg

Henny van den Berg | 16-1-2013
@Rochus Zuurmond: ik ken dat filmpje. In de jaren `60 werd een reconstructie van de De La Ryeweg uitgevoerd en viel er een kind in een rioolbuis die op geen enkele tekening stond. Er zijn toen duikers in dat buizenstelsel gedoken en pas toen bleek dat dit een onderdeel was van de Haagse Beek.
In de berichtgeving stond toen, dat dit stuk ontbrak in de geschiedenis van de Haagse Beek. Aanvoer vanuit de duinen naar de Hofvijver, afvoer dus via de Beeklaan.
Er stond toen ook bij dat altijd ten onrechte het Spui als afvoer werd gezien, maar dat had verbinding met het grachtenstelsel, niet met de Beek.

Met wat ik me herinner van toen, schetst het filmpje de situatie, zoals die bekend was vòòr de ontdekking in de jaren `60.

Nog een detail: in die tijd stortte een muur van de wijnkelder van het Gouden Hooft in. Men dacht toen onderaardse gangen gevonden te hebben, maar dit bleek ook een onderdeel van dit buizenstelsel.

Ik heb destijds de berichtgeving met veel belangstelling gevolgd. Ik woonde vlakbij de De La Ryeweg en vond het allemaal bar interessant.

Rochus Zuurmond | 16-1-2013
@ Henny van den Berg

Er was wel een beek maar niet de Haagse Beek.

Filmpje over de Haagse Beek: http://www.youtube.com/watch?v=BPPZQnyETzk

.

Henny van den Berg | 16-1-2013
Maar weinig mensen weten waarom de De La Ryeweg in het midden leeg was en nog steeds is. De De La Ryeweg loopt precies in het verlengde van de Beek, het water langs o.a. de Moerweg. Dat is ook op de plattegrond hierboven duidelijk te zien. Op het Veluweplein gaat de Beek ondergronds in een grote rioolbuis, loopt onder de De La Ryeweg door, vervolgens onder de Beeklaan (vandaar de naam), maakt ergens een bocht naar rechts en eindigt in de Hofvijver.

Als je verhalen leest over de Haagse Beek, dan kom je dit stuk meestal niet tegen. Vreemd!

Peter | 27-12-2012
Ik ken ´m alleen nog als het ´Oranje-Groen kruis´. Ik woonde op de Marktweg, maar zat er in de buurt op school.

Frans Reijgers | 27-12-2012
@F C van Oers:
Excuses; niet u maar ik was de afzender van het vorige bericht!

@F C van Oers: | 27-12-2012
Ik herinner me dat de kraamkliniek was gevestigd op de hoek met de Ellecomstraat met als adres De la Reyweg 297. Onze jongste zoon is er nog geboren. Verder weet ik nog dat het oorspronkelijk een kliniek van gereformeerde huize was, maar ten tijde van de geboorte van onze zoon had het een algemeen karakter. Wellicht dat de Beeldbank verder uitsluitsel biedt?

F C van oers | 27-12-2012
wat is de naam van het kraam centrum op de la reijweg 1965??

Voogd | 19-10-2012
Volgens mijn pa reden er ook voetbaltrams als er beslissingswedstrijden gespeeld werden voor afdelingskampioenschappen; dus niet alleen voor ADO. Zo heeft hij het over VCS - De Postduiven in het seizoen 1952/3. Toen reden er ook nog trams vanaf dit eindpunt.

Marianne Meijer | 17-10-2012
Och wat geweldig om dit te zien, nostalgie, geboren in de Potchefstraat, toen verhuisd naar de la reyweg. Op de hoek had je een levensmiddelenzaakje. De KLM genoemd. Daar heb ik als 14 jarige op zaterdag gewerkt De eigenaars waren Jannie en ton reijnders. ( als ik het goed heb). Ben ooit Nog eens wezen kijken maar je kent het niet meer terug. Wat zal het leuk zijn om een reunie te houden met oude bewoners.


John van den Berg | 16-7-2011
LS Ik heb daar in de buurt op de lagere school gezeten nl de Viljoenstaat wij voetbalden in het eind van de 2ePieterburgstraat bij die kleine huisjes waar toen de schillenboeren hun hun waar brachten samen met leen Commers.mijn zusjes Dien en Corrie hebben na de oorlog ook op die school gezeten Het was toen ik er opzat een heel mooi en modern schooltje,daarvoor zat ik een paar maanden in de Stortenbeker straat daar stonden van die grote Salamanderkachels in de klas . wij schreven daar nog op een lei met griffel Helaas is het Viljoenschooltje gesloopt heb ik laats gezien tijdens een rondrit samen met Leen Commers in een antieke Citroen .

Leen | 27-4-2011
@carlo, de 2e Pietersburgstraat had ook een poort aan de kant van de Delagoastraat.
Bijna iedereen, ook ik, zegt Pieterburgstraat zonder s maar het is met een s.

Kees | 21-4-2011
Tja de Kesler stichting is weer terug daar nieuwbouw

carlo | 21-4-2011
@Loek Seuneke

Ja dat was het de keslerstichting bedankt,,,maar is die er niet meer ???
en wat de poorten betrefd de 2e pieterburgstraat had er ook een aan de kant van de kempstraat .

Loek Seuneke | 21-4-2011
Carlo, was dat niet de Kesler stichting ?
Het huis voor onbehuisde ?

Rien Solcer | 21-4-2011
@ Leen Commers, OK, dan heb ik mij vergis in poort, dus dan waren er twee van zulke poorten op DLW.

carlo | 21-4-2011
Ik heb begin jaren 60 in de 1 ste pieterburgstraat gewoond.
een bovenwoning. maar ik ben er laats weer eens wezen kijken,maar je kunt die buurt niet meer terug ja toen ik er was waren de huizen nog niet allemaal klaar ik weet ook niet of die ook andere straatnamen hebben gekregen.
en dat tehuis op de lareijweg ik ben de naam kwijt staat dat er nog ?
daar konden de dakloze tegen betaling overnachten.
als ik weer eens in den haag ben ga ik toch weer eens kijken.

gegroet.

Leen Commers | 16-4-2011
@Rien Solcer, dit is de poort van de Potchefstraat en die bestaat al lang niet meer, inclusief alle bebouwing aan de rechterzijde welke is vervangen door nieuwbouw, het enige wat er nog staat is de poort van het Vrijstaathof, die is niet afgebroken maar opgenomen in de nieuwbouw.

wil leebeek | 16-4-2011
De laatste voetbaltrams van lijn 13 reden op 18 september 1955.
Toen was het einde oefening.

Coos | 16-4-2011
Excuses aanvaard.

Hans R | 16-4-2011
Ik wil @Coos mijn excuses aanbieden voor al die keren dat ik vroeger zo hard heb staan juichen als ADO weer gescoord had.

erven sleeboom | 15-4-2011
Hoe vaak is het na 1952 (opheffing van lijn 13) nog voorgekomen dat er voetbaltrams voor ADO gereden hebben?

Coos | 15-4-2011
Slechts één keer heb ik ze zelf op een zondagmiddag zien staan: drie tramstellen op het opstelspoor in afwachting van de massa, die loskwam na afloop van een voetbalwedstrijd. Het gejuich bij een doelpunt voor ADO was altijd tot ver in de omgeving te horen bij gebrek aan ander geluid..

wil leebeek | 15-4-2011
De ADO-trams reden uitsluiten als er in het Zuiderpark gevoetbald werd.

Frank Faber | 14-4-2011
Wat was de straat nog mooi leeg, geen geparkeerde auto's, ook geen tram wat ik wel weer jammer vind. De rails ligt er al. Die ADO trams reden zeker uitsluitend op bepaalde dagen (zondag)?
Inderdaad dat jongetje kon ongestoord midden op straat spelen. Tegenwoordig sterk af te raden.

ton van zelst | 14-4-2011
Dat jochie midden op straat, moet nu eens proberen !!

Rien Solcer | 14-4-2011
De poort aan de rechterzijde is nog het enige wat er staat aan bebouwing van die zijde.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9662


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!