Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Kneuterdijk ten tijde van de paardentram
ansichtkaart uit de collectie van Marnix Zoetemeijer


Kees de Ridder | 14-3-2012
Mede door de strekking van ondestaande verhalen en het naderen van het jaar 2013 doen mij denken aan een gezegde van mijn moeder, waarvan ik de strekking als kind niet begreep. Dat gezegde hield iets historisch in. Op de vraag hoe zij aan dat gezegde kwam zei ze me eens dat ze dat had overgenomen van haar pleegmoeder, die geboren was in de tachtiger jaren van de negentiende eeuw.
Het gezegde werd gebruikt als ik b.v. als kind probeerde mijn moeder voor de gek te houden, dan reageerde ze prompt met te zeggen: "" zeg loop jij naar de Fransen""! Dit moet duidelijk een uitspraak via overlevring zijn geweest uit de Franse bezettingstijd en er is er volgens mij nog n, n.l. leven als God in Frankrijk!

bart | 12-3-2012
Beste Hans. Opnieuw dank! Dat de relatie tussen Willem en Van Hogendorp niet goed was, is mij bekend. Hogendorp wou alles zo veel mogelijk"op den ouden voet". De koning kon beter overweg met Van Maanen, die keizerlijk ambtenaar was geweest t.t.v. Napoleon. Een collaborateur eigenlijk. Willem was in dat opzicht zelf ook niet helemaal schoon! Heeft bij Napoleon gebeden en gesmeekt om nog een klein Duits vorstendommetje.
Maar dat weet je waarschijnlijk allemaal al.

Hans Klomp | 11-3-2012
Beste Bart. Alhoewel het in 1813 nog even wachten was op de komst van de tram (het onderwerp van deze zo gewaardeerde website), nog kort een reactie op je vraag. Nadat Willem I in Scheveningen landde, heeft hij inderdaad eerst enige dagen verbleven in het Johan de Witthuis, toen eigendom van Hendrik Collot d'Escury.
De verhouding tussen Willen I en Van Hogendorp was maar matig, en later ronduit slecht. De reden was - kort uitgelegd- dat Willem I toen een wat moderner (voor die tijd), dus centralistisch koningschap zocht en Van Hogendorp eerder weer terug wilde naar de verhoudingen van vr 1895.
In de Republiek der Verenigde Nederlanden waren de Oranjes slechts de hoogste ambtenaren van de Republiek en niet de dragers van de souvereiniteit.

bart | 11-3-2012
Beste Hans, Ik ben erg blij met en dankbaar voor de verschafte informatie. Als je het niet onbescheiden vindt, nog een vraag of een paar: Waar heeft Prins Willem de eerste nacht in Holland doorgebracht? Hij heeft, voorzover ik weet, zich laten toejuichen vanaf het balcon van het De Withuis? Wie woonde daar toen? Volgens sommige bronnen was Van Hogendorp, aan wie Willem veel te danken had, en die aan huis gebonden was door podagra, pissig dat Willem hem geen bezoek bracht. Ook gek als je op het balcon van de buren staat te zwaaien. Weet jij wat waar is van al deze verhalen? Niet dat het heil van de wereld ervan af hangt, maar ik wil het toch wel graag weten.

Hans Klomp | 11-3-2012
Beste Bart.
De huidige eigenaar van het Johan de Witthuis is de rijksoverheid die het gebruikt voor ontvangsten en vergaderingen. De huidige gedenksteen dateert van 1963 en is aangebracht door de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe. Op het oorspronkelijke huis, no. 8, was ook al in 1913 een (andere) gevelsteen aangebracht. Dit pand stond direct rechts van het Johan de Witt huis. Het was in dit huis dat het Driemanschap; Van Hogendorp, Van Limburg Stirum en Van der Duijn van Maasdam in 1813 het Voorlopig Bewinbd hebben gevormd als "overgansgregering" na het wegtrekken van de Franse troepen en ambtenaren waaronder de Franse Goeveneur-generaal Lebrun.

bart | 11-3-2012
@Hans. dank voor je informatie. Maar weet je ook welk van de drie gesloopte huizen vsan Van Hogendorp was?
En weet je misschien ook wie de huidige eigenaar vasn het De Withuis is?

Hans Klomp | 11-3-2012
Het huis van Gijsbert Karel van Hogendorp stond inderdaad aan de Kneuterdijk. Het is in 1925 gesloopt en vervangen door de nieuwbouw van de ABN-AMRO. In de gevel van dit pand is een gedenksteen geplaatst die aangeeft dat Van Hogendorp hier woonde.

bart | 11-3-2012
Hij is vanaf de Hofvijver genomen. Links, met het koetsje ervoor, is het huis van Jan de Wit. Is lang eigendom geweest van de Utrecht. Geen idee wie de huidige eigenaar is. En de trappen van het Huis van Wassenaar-Obdam (later paleis, daarna Ministerie van Financien, nu Raad van State) Zijn verborgen achter de bomen. Ik meen dat Van Hogendorp (van het Driemanschap in 1813) in het huis naast dat van Jan de Wit heeft gewoond. Wie kan mij vertellen of dat juist is.wil het graag zeker weten.

Frans Reijgers | 11-3-2012
Ik kan het mis hebben hoor, maar kijken we niet andersom, dus van de hoek Parkstraat/Lange Voorhout richting Heulstraat (achter de boom met de fietser op z'n doortrapper ervoor)?
Als deze opname vanaf de Hofvijver genomen zou zijn, waar is dan de trappartij met bordes van het paleisje van Koning Willem II (inderdaad, nu Raad van State) gebleven en zo ook het begin van de Heulstraat?

Appie | 11-3-2012
@Nico, aan het eind rechtsaf en meteen links. Het pand achterin, waar je tegenaan kijkt, staat er nog steeds. Nu in gebruik bij de Raad van State.

Nico Keus | 11-3-2012
Waar is nu de Parkstraat?

bart | 11-3-2012
Jammer dat links dat te grote bankgebouw,nu ABN-AMRO, is gekomen. Dit was veel harmonischer.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6402


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!