Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 75 op het Stationsplein te Leiden in 1961
foto van Henk Odendaal uit de collectie van Frank Faber


aldo markus | 14-5-2011
Op Youtube staan wel leuke filmpjes van rijdende trams. Als je als zoekterm 'tram leiden' of 'tram haarlem' intikt, zie je hier en daar dat de snelheid van de NZH op buitentrajecten beslist niet tegenvalt. Er zit vast ook wel iets van de 'gele tram' tussen.

Het is trouwens een misvatting dat de snelheid destijds zoveel lager lag dan tegenwoordig. Het bestuderen van oude busboekjes doet je soms schellen van de ogen vallen. Dan blijkt soms zelfs, dat het tegenwoordig ondanks vrije banen en stoplichtbeïnvloeding gewoon trager is dan toen.

Frans van Meerwijk | 14-5-2011
@ betweter:

Vast en zeker allemaal waar, maar zeg nou eerlijk: lijkt het je niet leuk
(geef nou maar toe, we blijven toch wel een beetje kinderen...

Iets serieuser:: de snelheden van NZH worden over het algemeen niet betwist en die lagen zo rond de 70 km/h. Ik kan mij niet voorstellen, dat NZH geaccepteerd zou hebben dat 'die gele' het tempo belangrijk zou hebben gedrukt, dus...

Betweter | 14-5-2011
@Frans van Meerwijk: je stelt een onwaarschijnlijke test voor. Op de Delftweg is de bovenleidingspanning geen 1200 maar 600 Volt, de snelheden van weleer kunnen dus nooit gehaald worden. De 57 en 58 kunnen niet zonder meer nog op 1200 Volt rijden, onder andere door het gebruik van een compressor uit een 200 (zeg maar Zwitser ). Ook de Delftweg is niet meer wat 'ie geweest is; veel meer overwegen en drukker kruisend verkeer.

Kortom: laat de herinnering de herinnering blijven, 70 km/uur lijkt mij niet onwaarschijnlijk

Frans van Meerwijk | 14-5-2011
@ Kort en @ Coos:

Tsja, dat is zo'n vraag: in je beleving ging het beslist veel harder dan in werkelijkheid: ik kan me nog wel herinneren dat er bij de afscheidsrit van de 1200-en op de lijn naar Delft ordentelijk is 'geplankt', ook riep menigeen, dat we de 70 km/h wel haalden, maar ik stel een wetenschappelijk verantwoord experiment voor: Er worden een aantal testritten gehouden tussen de Hoornbrug en Delft met de HTM 57, voor mijn part in het kader van de restauratie ook met HTM 58, al dan niet met de Salonwagen erachter en we laten onze vrienden van Politie Haaglanden de daadwerkelijk snelheid meten...

(ik kom zeker kijken, wil ook bést mee... )

Coos | 12-5-2011
Snelheidsmeters zaten er toen nog niet op. Het blijft dus gokken. Op het oog schatte ik het rond de 60/70 km/h in het vrije veld. Misschien is het aan de hand van een rijtijdentabel te achterhalen.

aldo markus | 12-5-2011
Ik ben gewoon veeeeeel te jong (5 jaar bij de opheffing in 1961). Jammerrrrrr!

Kort | 12-5-2011
Hellaas heb ik deze mooie tijd nooit mee kunnen maken.
Weet iemand hoe snel de gele tram maximaal reed tussen Den Haag en Leiden

JWB | 11-5-2011
Inderdaad de keerlus was aan de "Morspoort" zijde van het stationsplein. In mijn ogen van toen was het daar allemaal superdeluxe modern qua tramstation. De Budapesters en 600-en waren, hoewel al ca 30 jaar oud, mijns inziens ook nog in de bloei van hun leven. De stadstrammetjes oogden echter wel wat overjarig terwijl de 'gele' ook minder modern oogde als de 'blauwe'. De vader van mijn oom was conducteur bij de NZH. Dat was de heer Vermaak. Zegt die naam iemand wat ? (denk aan tram/treinkruising).

Kort | 11-5-2011
Hellas heb ik deze mooie tijd nooit mee kunnen maken.
Weet iemand hoe snel de gele tram maximaal reed tussen Den Haag en Leiden

Coos | 11-5-2011
Toen de spoortunnel er nog niet was, heb ik vaak staan kijken bij de gelijkvloerse overweg met het opvallende stroomloze zware vierkant van stroomdraden. Direct rechts na de overweg was de NZH-tramremise. Die keerlus aan de stadszijde was wel een eindje verderop, achteraan het Stationsplein waar nu die andere onderdoorgang is. Dat hele dubbelsporige stuk erheen werd vaak gebruikt voor het opstellen van extra's van NZH-materieel.
Jammer dat het allemaal weg moest.

rikky | 11-5-2011
Ja JWB, ik was ook nog net oud genoeg. Mooi hoor, geweldige foto.
Met 'De Gele' vanuit Den Haag naar de dierentuin in Wassenaar, en het ziekenhuis in Leiden. Mijn tante telde tot tien, en dàn kwam de tram terug.
Ja ja 1,2 . . . . 8,9 en dan duurde het heel lang voordat 10 en dus de tram kwam.
Naar mijn grootmoeder met 'De Blauwe' want die woonde aan de Leidseweg op 118¿, zie foto LJP Albers in Tussen strand en Waterland. blz 37.
Ook de gelijkvloerse kruising met de NS, kan ik mij nog herinneren.
Spannend op het bankje bij de wagenovergang van de A600-den. Daar draaide de vloer. Prachtig.
Dank Frank en Wim natuurlijk !

Haagse-Kareltje | 11-5-2011
Wat een HEERLIJK plaatje weer en dat Daffie met die "witte" bandjes,fantastisch toch. Ik heb zo'n zin in "Retourtje Leiden".

JWB | 11-5-2011
HTM te gast op NZH-rails. Het stationsplein ligt hier eigenlijk achter de fotograaf. De tram komt hier vanuit het centrum en duikt even verder (eerst naar rechts dan naar links) onder de NS-sporen door. De sporen rechts leiden naar het NZH-emplacement met de keerlus recht voor het station. Ik was net oud genoeg om dit allemaal nog mee te maken ....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9143


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>