Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Plein 1813 rond 1900 met rails van de paardentram
met monument ter herinnering aan overwinning op Napoleon


bart | 11-3-2012
Een proclamatie van het hier vereeuwigde Driemanschap uit 1813 luidde o.m.:
"Al het geledene is vergeven en vergeten;
Alle aanzienlijken komen in de regering...;
Het volk krijgt een vrolijke dag op gemene kosten".

Weer hoogst actueel, immers:
Wij blijven "sorry"roepen;
Alle aanzienlijken komen weer in de regering, en in het provinciaal en gemeentebestuur;
Het volk lacht zich rot, maar moet vandaag de dag het gelag zelf betalen!
John van den Berg | 19-8-2011
Anekdote Ik had een vrouw in de taxi en reed daar op het plein zegt zij chaufeur kunt u even stoppen ze had kennelijk nog al wat gedronken want ze moest plassen ,ik dacht ik zal maar stoppen langs de kant.En heb de voor en achterdeur open gezet zij ging daar tussen zitten en deet haar plas ,ik gaf haar een papieren zakdoek en zij hier kun je je snor afdrogen want anders wordt de kussen nat .Het was op een of drie s,nachts geen politie gezien anders had ik een wild plasster ten dienste gestaan.

coos | 13-6-2011
Aldo, dank voor je overzicht. Misschien ter aanvulling: het Wener Congres (oftewel Metternich) had niet zozeer oog voor onze binnenlandse aangelegenheden, maar wilde graag een sterkere buffer aan de noordkant van Frankrijk tegen herhaling van de expansiedrang daar. Geen nieuwe Napoleontische avonturen meer. Dat dit maar 15 jaar heeft stand gehouden, was te wijten aan de eeuwenlange vervreemding van de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden daaraan voorafgaand.
In de jaren zestig vorige eeuw zijn alle beelden van dit monument, toen al bijna 100 jaar oud, telkens één tegelijk een tijdje weggeweest ter restauratie. Toen is ook dat lelijke hek verwijderd dat op de foto nog te zien is.

johan kolstee | 12-6-2011
Die Paardekastanjes hebben niet altijd daar gestaan, in het begin van de 20e eeuw rond 1910 tot 1920 stonden daar op de Sophialaan oude Iepen (zie gemeentearchief) die kastanjes die er nu staan zijn helemaal nog niet zo oud +/- 75 jaar.

aldo markus | 12-6-2011
Het opschrift 'overwinning op Napoleon' is maar een deel van wat het monument herdenkt. De onafhankelijkheid van Nederland is zeker ook op een gedenkwaardige manier verlopen.
Vrij kort nadat Napoleon in de Slag bij Leipzig was verslagen, werden in het bevrijde gebied enkele staten weer zelfstandig. Andere gebieden zouden worden bezet door de geallieerden, die later (op het Wener Congres) over hun toekomst zouden beslissen. Dat was ook voor Nederland voorzien.
De Franse troepen sloegen inmiddels op de vlucht en in het machtsvacuüm riepen de drie mannen die aan de Scheveningse kant van het monument staan de Nederlandse onafhankelijkheid uit. Ze riepen de zoon van de laatste stadhouder naar Nederland om als 'soeverein vorst' het gezag op zich te nemen. Daarmee was voorkomen, dat er anarchie zou ontstaan en Pruisen of Engeland (delen van) ons land zouden inlijven.
De geallieerden konden niet anders, dan de 'wil van het Nederlandse volk' respecteren.
Op het Wener Congres werd het tegenwoordige België aan Nederland toegewezen. Daarnaast mocht prins Willem zich 'koning' noemen. Die titel was hij trouwens korte tijd eerder al uit zichzelf gaan gebruiken.
Tot tweemaal toe waren de geallieerden dus voor voldongen feiten gesteld. (En als je dat weet te bereiken, komt je standbeeld op een monument en gaan de passanten in een boog om je heen.)

Nog wat over de tram- en buslijnen:
Bij de onthulling van het monument in 1869 reed de paardentram (lijn Kneuterdijk - Schev. Badhuis, voorloper van de vroegere lijn 8 en tegenwoordige lijn 1) er al vijf jaar, tot 1876 overigens via Sophialaan en Zeestraat. Op deze foto loopt de rails al naar de Alexanderstraat. De route is in 1905 geëlectrificeerd. Lijn 10 rijdt hier sinds 2003 (als voorzetting van 17, 7 en 8 op de in 1992 geopende route via de Eisenhowerlaan).
De eerste HTM-buslijn op dit plein was in 1928 lijn R (v.Hogenhoucklaan-Spui), voorloper van de in 2005 verdwenen buslijn 5. De huidige buslijn 24 rijdt hier (eerder 4, 21 en G genaamd) sinds 1947, feitelijk ook als voortzetting van bus 1 (de opvolger van de tramlijn naar Duinoord en Statenkwartier, die sinds 1912 de nummers 15, 13, A en 1 had gedragen). Lijn 22 rijdt hier sinds de route in 1965 van o.a. het Piet Heinplein werd verlegd naar de Parkstraat.

mibia | 12-6-2011
alleen walgelijk van die parkeerplaatsen aan de zijkant, de stad is verkloot door al die auto geparkeert boven de grond

Jan van Staalduinen | 12-6-2011
Waar het dit Plein 1813 betreft behoeven we niet in de verleden tijd te spreken. Het is ook nu prachtig, met die schitterende monumentale paardenkastanjes!

Theo Eversteijn | 11-6-2011
Correcvtie busgek, we waren een mooie stad

busgek | 11-6-2011
wij zijn een mooie stad.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8223


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!