Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-1-2018, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Transformatie van LTM 610 naar Haagse Limburger 90 krijgt vorm
foto (met oproep!) van Ronald van Apeldoorn d.d. 18 juni 2011


Een foto van de huidige staat van HTM Limburger 90, welke door TS depot Scheveningen wordt opgeknapt om als statische wagen mee te kunnen doen aan "Retourtje Leiden".

Men is druk bezig de wagen voor te bereiden voor de tweede laag grondverf en zoals op de foto te zien is wordt er ook nog druk gewerkt aan het interieur van de wagen (de gaten waar normaal de koplampen huizen kunnen prima dienen om de stofzuiger slang door te voeren!).

Oproep
Om de wagen wat completer te maken voor het evenement "Retourtje Leiden" (www.retourtjeleiden.nl) zoeken we nog enkele typische HTM onderdelen welke op elke buitenlijnwagen aanwezig waren; een 1200/600 volt contactdoos, een belcontactdoos en luchtfluit. Indien één van de lezers (in bruikleen) deze zou willen afstaan t.b.v. de restauratie van deze wagen, graag contact opnemen via email werkgroep90@casema.nl.
Tevens zijn we op zoek naar informatie over hoe de bestuurderscabine in de HTM periode in elkaar stak, foto's of herinneringen van oud bestuurders of conducteurs kunnen ons weer een stapje verder helpen.

Werkgroep 90, Ronald van Apeldoorn

erven sleeboom | 30-6-2011
De ZLSM zal de wagen terugkrijgen in betere staat dan toen hij onlangs naar Den Haag kwam. Voor wiens rekening is de vervanging van slechte beplating e.d.?

René W | 30-6-2011
De TW 6000 mocht en kon in mijn beleving wel driehoeken bij de Delftselaan. Verder is er ook wel eens gedriehoekt voor de hoofdingang van station HS

René W | 30-6-2011
De TW 6000 serie mocht ook het traject rem LB - keerlus Bohemen berijden.

Museummedewerker | 30-6-2011
Beste Albert, maak er een foto van en stuur die naar de webmaster !

Albert | 30-6-2011
Zag afgelopen weekeinde nog een TW6000-bordje hangen.
Verbaasde mij er over omdat de trams al lang in Budapest staan.

Haagse_Meester | 30-6-2011
Zover ik weet zijn de TW 6000-specifieke bordjes inmiddels allemaal verwijderd. En zoals gezegd: kom je er toch nog 1 (of meer) tegen, dan laat je die dus gewoon hangen. Plaatje van maken mag wel. Dat vinden ze ook bij de HTM niet zo erg...

@Ronald: bij GTL is de overhang v/d A en B bak 3650 mm, de 90 laat ca 3000 mm noteren. Daarbij is de GTL breder (2,35 vs 2,22 m) dus zal de uitzwaai bij GTL marginaal groter zijn. GTL heeft max 7400 mm tussen de spilpunten (oplegging C bak) en da's maar een metertje minder dan de 8500 mm v/d 90. Kortom, het zeer zal dus hoofdzakelijk in het middenbalkon zitten. Uiteraard zullen de bredere RR-trajecten (2,3 en 4) geen problemen opleveren, met een ruime 20 cm per kant speling moet de boog wel heel scherp zijn... (zo scherp dat RR er niet doorheen kan )

Electra aanpassen voor 750V, ZUB/LZB inbouwen en in een melige bui zet je de 90 zo op de Javalaan (Of Blei-Zo, als dat stukje tzt al open is) En niet alleen daar, ook Nieuwegein/IJsselstein komt in beeld...

Museummedewerker | 29-6-2011
@Ronald van Apeldoorn,

Op 25 juni gaf ik de officieel vrijgegeven trajecten voor de TW6000-serie. De route vanaf de Conradbrug via lijn 3 naar de Noord West Buitensingel, rechtsaf via de route van lijn 4 naar remise Zichtenburg is als zodanig nooit officieel vrijgegeven geweest voor dit type trams. Aangezien deze route wel geschikt is voor de RegioCitadis, en daarvoor natuurlijk ook is vrijgegeven, heeft men berekend dat ook de TW6000 over deze route kan worden verplaatst. Dat is per tram éénmalig gebeurd, gesleept door een GTL en buiten de exploitatietijden.

Voor de souvenirjagers: ooit hingen bij wissels, op de voor de serie TW6000 vrijgegeven routes, kleine bordjes met een wisselstandaanduiding in rood en groen. Rood voor 'niet toegestaan' en groen voor 'toegestaan'. Ik heb geen idee of er ergens nog een hangt.

Dergelijke bordjes bestaan ook voor de RegioCitadis, die mogen natuurlijk niet worden verwijderd! Daarmee is niet gezegd dat die andere wél mogen worden verwijderd.

Ronald van Apeldoorn | 29-6-2011
Dank voor de routes van de TW-6000-en, als ik me niet vergis hebben deze wagens toch ook een tijdje in Zichtenburg gestald gestaan ?

@Betweter; Het terrein van de Frans Halsstraat is al opgemeten, daar staat één mast wat dicht bij het spoor maar de 90 moet er langskunnen (volgens de berekeningen).

Betweter | 25-6-2011
@Ronald: ik heb wel eens begrepen dat er een mast in de weg staat bij het hek aan de zijde van de Wouwermanstraat, verder zou de wagen m.i. zonder ernstige problemen vanuit Scheveningen via de uitrukroute en route van lijn 11 naar de FH kunnen :)

De gegevens uit de dienstorder uit 1958 zijn waarschijnlijk al wat achterhaald ...

Museummedewerker | 25-6-2011
@Ronald van Apeldoorn: De TW6000-serie was vrijgegeven voor het gehele traject van lijn 11, inclusief in- en uitrukroutes van de Conradkade over de Laan van Meerdervoort naar remise Lijsterbes en van de Duinstraat naar remise Scheveningen. Op bovenstaande routes was het niet toegestaan om te driehoeken, bijvoorbeeld op het Hobbemaplein of de Delftselaan.

Ronald van Apeldoorn | 25-6-2011
De profielmeetwagen is helaas niet instelbaar en het vergt nogal wat laswerk om de wagen het profiel van een 'Limburger' te geven (volgens de bouwer van het apparaat). Op zich is met een beetje rekenwerk en wat simpel meetwerk redelijk te bepalen waar eventueel problemen te verwachten zijn.

De artikelen van C. Campagne in Haagse Tramhistorie (nummers 66 en 67) zijn me zeker bekend (aan het einde van dit jaar vier ik mijn 12,5 jarig jubileum als redactielid), deze artikelen gaan in over het welke routes de motorwagens volgens een dienstorder uit 1958 mochten betreden.

Is er een lezer welke mij aan een overzicht kan helpen waar de Hannoverse wagens (serie 6000) zich mochten vertonen ?

FransW | 24-6-2011
@ Stefan: Ronald vA is een erg gewaardeerd lid van het redactieteam van Haagse Tramhistorie, donateursblad van SHTM. Veel van de foto's die in dit tijdschrift zijn gepubliceerd zijn en worden door hem op zeer kundige wijze gedigitaliseerd. Het artikel over de routes die dit materieel heeft bereden is hem natuurlijk bekend.

Stefan | 24-6-2011
@ Ronald van Apeldoorn: Het blad 'Haagse Tramhistorie' heeft een tijdje geleden artikelen gepubliceerd over de 'vrije routes voor de Limburgers'. Wellicht heb je daar nog iets aan?

joost | 24-6-2011
@Ronald. Profielmeetwagen inzetten? (Als die tenminste uitschuifbaar is op de maat van de Limburger).

Ronald van Apeldoorn | 23-6-2011
Nu het origineel in Scheveningen staat hebben we de wagenbak nagemeten, de wagenbak van de 90 (en waarschijnlijk ook van de 89) is 2220 mm breed. Er zit blijkbaar meer verschil in de deelseries 81-85, 86-88 en 89-90 dan wat aanvankelijk werd gedacht.

Erven Sleeboom heeft gelijk dat de hart-op-hart afstand, ook wel de spilafstand genoemd tussen de draaistellen voor de meeste problemen zorgt. Hierdoor 'zwaait' de kop en kont van de wagen meer uit in de bochten, dit zelfde probleem doet zich uiteraard ook voor ten hoogte van het middencompartiment.

Bepaalde trajecten lijken geschikt voor de wagen, we zijn nog bezig dit in kaart te brengen.

erven sleeboom | 23-6-2011
Het probleem was niet de breedte van de wagenbak. De 81-85 waren 2200 mm breed en de 86-90 waren 2170 mm. Ter vergelijking: de 1-6, 51-80, 250-299 en ombouwers hadden een breedte van 2160 mm; de 800-en, 200-en en de eerste series PCC's van 2200 mm. De Limburgers weken in breedte dus niet af van de Haagse standaard toen ze in 1951 in dienst kwamen.

De Limburgse motorwagens waren ongeveer een halve meter langer dan de 51-80, maar het belangrijkste beletsel voor een vrije doortocht op veel HTM-trajecten was de hart-op-hart-afstand tussen de draaistellen: 8500 mm t.o. 7200 mm bij de 51-80. Daardoor was een aantal bogen op het Haagse tramnet verboden terrein voor de 81-90.

Ter vergelijking: die afstand is 6210 mm bij een Haagse PCC en 6900 resp. 7400 bij een GTL.

Fluit t eruit | 22-6-2011
@ Stefan & Haagse_Meester:

Wat Haagse Meester zegt is al waar, maar daar komt nog bij dat voor de komst van het nieuwe b bredere /b materieel het lijnnet aangepast gaat worden.

Dat zou betekenen dat de 90 dan uiteindelijk vrijwel overal zou KUNNEN komen. Wellicht met een technisch snufje dat optisch niet zichtbaar hoeft te zijn, zelfs wel op RR

Zeker als er een replica gebouwd zou (kunnen) worden kunnen deze snufjes meteen onherkenbaar worden ingebouwd.

Dan word een Haagse Limburger toch wel interessanter, als je het mij vraagt. Daar komt bij dat je dan een alternatief hebt voor de 57..
Sluit je ogen maar eens en probeer je eens in te denken.. Een ritje naar Voorburg Station of Delft.. niet met de 57, maar in een Limburger... Fraaie gedachte als je het mij vraagt!

Haagse_Meester | 22-6-2011
@Stefan: waarbij opgemerkt dat het toenmalige tramnet gebouwd was voor een smallere beedte als de huidige GTL. De kans is vrij groot dat de 90 anno nu op veel meer trajecten kan komen dan toen...

Stefan | 22-6-2011
In Den Haag heeft men niks aan een rijvaardige Limburger i.v.m. de breedte van de wagenbak. Dit vormde al een probleem toen de Limburgers nog bij de HTM in dienst waren. Slechts een aantal routes waren geschikt voor de inzet van dit trammaterieel.

Fluit t eruit | 22-6-2011
@ Wout: klopt. Daar valt te lezen dat de bedoeling uiteindelijk is dat de tram terug gaan naar Limburg en er daar een stuk spoor voorzien moet zijn van rijdraad, zodat de tram daar b rijvaardig /b een nieuwe toekomst krijgt.

In het Openlucht Museum hebben ze al enige jaren een replica van een GETA motorwagen. Is iets dergelijks niet ook haalbaar om een limburger te bouwen? Lijkt mij dat je er een heel eind mee kunt komen als er donateurs speciaal hiertoe donaties kunnen doen. Er zullen vast nog wel wat subsidie mogelijkheden zijn en bij een volgend buitenlijn feest zou je dan EN een limburgse EN een Haagse versie kunnen tonen.

Wat zou dat een feest zijn!

Maar goed.. een replica bouwen is mega veel werk, dus of dat er ooit echt van zou komen..... Maar het is wél een leuke gedachte, nietwaar?

Wout Baak | 21-6-2011
Volgens mij is dit al eens uitgebreid besproken bij de aankomstfoto's van deze tram...

Ronald van Apeldoorn | 21-6-2011
Hallo Tiktak,

Wat het lot gaat worden van de wagen na retourtje Leiden is nog niet bepaald. Voorlopig hebben we onze handen meer dan vol aan het opknappen van de wagen. De wagen heeft gedurende lange tijd de weerselementen mogen trotseren en dat is duidelijk te merken.

Dit robuuste en al weer 80 jaar oude Beijnes product leek onverwoestbaar, nu we druk met de wagen in de weer zijn blijkt dat de wagenbak in een veel matigere conditie verkeerd dan het ogenschijnlijk lijkt. Om toch een toonbare wagen te hebben bij retourtje Leiden hebben enkel de echt heel slechte delen aangepakt en zwakke punten voorlopig enkel verstevigd. Veel werk is gaan zitten in het strak maken van de ruim 14 meter lange wagenbak (er komt soms geen eind aan als we aan het plamuren, schuren en schilderen zijn !). Het compleet restaureren van de wagen (inclusief rijvaardig maken) zal echter veel meer werk, tijd en geld vergen.


Groeten,

Ronald

Tiktak | 21-6-2011
@ Ronald

Wat gaat er gebeuren met de Limburger 90 naar het retourtje Leiden, blijf hij/zij in Den Haag en wordt rijvaardig gemaakt zodat hij/zij op eigen kracht kan gaan rijden of gaat hij weer na elders?
ps, ik hoop niet het laatste.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6041


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>