Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-8-2018, 16:42 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
PCC 1211 Tournooiveld/Lange Voorhout, Prinsjesdag 1973
foto van Koos van der Kolk / afmetingen 1200-en
Raoul | 9-5-2012
in 1967 werd deze keerdriehoek aangelegd en op prinsjesdag dat jaar voor het eerst gebruikt door lijn 9

coos | 27-6-2011
Op de plek van de foto lagen al voor de paardentram sporen, later vanaf 1905-1926 voor lijn 1 komend uit de Vos in Tuinstraat naar het Plein v.v. (zie de tekening in de Railatlas pag.97).
Er hebben dus altijd sporen gelegen. De huidige vorm (keerdriehoek met dubbel opstelspoor) is ontstaan bij de aanleg in 1931 van de route via de Koningskade, die de oude PLein-route verving.

aldo markus | 26-6-2011
@Tiktak: Dank.
De sporen richting Denneweg waren al niet meer nodig sinds 1928. En keerdriehoeken hebben alleen nut bij eenrichtingsmaterieel. Ik heb wel eens een foto gezien, waarop lijn 9 (al in het PCC-tijdperk) op Prinsjesdag met 800-en werd gereden om zo te kunnen keren op de Prinsessegracht (eindpunt lijn 5). In die tijd was de driehoek Lange Voorhout er dus niet.
Ik blijf benieuwd.

Tiktak | 26-6-2011
Oorspronkelijk was hier geen keer driehoek, maar de tramsporen richting Denneweg.
De Rails atlas bied vele antwoorden op de vragen, maar ik weet niet of de oorspronkelijke railsen (nu opstelsporen) nog uit de begintijd waren zo als ze nu liggen.

aldo markus | 26-6-2011
Ook onder het bewind van koningin Juliana werd de Ridderzaal bereikt langs het Mauritshuis. Vanaf paleis Lange Voorhout werd de route Lange Voorhout |(lange gedeelte)-Kneuterdijk-Lange Vijverberg-Korte Vijverberg gevolgd. Dat is inderdaad om, maar anders zou het publiek nauwelijks plek vinden. Sinds Noordeinde begin-/eindpunt is wordt vanaf de Kneuterdijk gereden via de Heulstraat, v.v.
De Gouden Koets is nooit over het Buitenhof gereden. Tramlijn 3 (die reed destijds door het centrum zoals lijn 17 tegenwoordig) werd op Prinsjesdag omgeleid via Hofweg, Kalvermarkt en Fluwelen Burgwal.
Weet iemand trouwens wanneer de keerdriehoek is aangelegd, waarover we lijn 9 zien vertrekken? Voor het PCC-tijdperk kon lijn 9 de standplaats van lijn 5 (Prinsessegracht) gebruiken.

coos | 26-6-2011
Iemand hier fluistert mij in, dat de reden was dat paleis Noordeinde in renovatie was. Er werd toen vertrokken/aangekomen van paleis Lange Voorhout. Dat klopt dan ook met door jouw genoemde foto's.

coos | 26-6-2011
Hans R.: leuk verhaal, maar dat kan helemaal niet. Eenvoudig omdat de Gouden Koets te hoog is om onder de poort Buitenhof/Binnenhof door te kunnen. Dan zou de kroon er afgereden worden. Deze poort is er namelijk als enige te laag voor.
De route is enige jaren via de Lange Vijverberg gegaan, dat klopt wel, maar dan komend vanaf de Kneuterdijk en aan het einde via de Korte Vijverberg (en v.v.).
De reden voor deze kortere route weet vast iemand anders wel.

Hans R | 26-6-2011
@Haagse meester volgens mij herinner jij je (iyrc) twee dingen door elkaar.
Breatrix beloofde bij haar inhuldiging Koninginnedag 1980 30 april dat zij deze dag als Koninginnedag in ere zou houden (ipv van haar jaardag op 31 januari) maar dat zij met haar gezin 2 steden/dorpen zou bezoeken op die dag en geen defilee langs het paleis,zoals toen gebruikelijk.

Prinsjesdag is de dag van de troonrede op de derde dinsdag in september. Het Staatshoofd mag dan de Kabinetsvoornemens voor het komende jaar voorlezen. Dan rijdt de Gouden Koets zijn ritje door het Haagse. Deze rit ging voorheen van paleis Lange Voorhout naar het Binnenhof maar men sloeg niet de Korte Vijverberg in maar vervolgde de weg langs de Lange Vijverberg (hiervan is op deze site nog een mooie foto van de Gouden Koets bij het voormalige ABN (NHM)Bank op de hoek van de Kneuterdijk/Lange Vijverberg te zien) linsaf langs de Gevangenpoort en zo het Binnenhof op via de tegenover gestelde richting als de huidige toegang tot de Ridderzaal.
Sinds men vertrekt vanuit Beatrix Haar werkpaleis aan het Noordeinde wordt de huidige route Lange Voorhout gevolgd en rijdt men nog steeds langs het oude Paleis aldaar en slaat de Korte Vijverberg in.

Een van de eerste Koninginnedagen onder het Beatrix tijdperk werd in het Haagje gevierd (IIRC) en wel met de jonge prinsen op de Kermis op het Tournooiveld.
30 april 1984 (niet de allereerste dus) een foto van de Koninklijke familie op het balkon Paleis Voorhout (thans dienstdoend als Museum) kun je vinden in het HGA

FransW | 26-6-2011
De 1211 heeft de dakreclame van Stimorol (kauwgom-merk) gedragen van 15.12.1970-08.01.1975. Dit gold ook voor de 1201-1210, 1212-1218 en de 1229 en 1230.

Haagse_Meester | 26-6-2011
IIRC heeft Beatrix, na de inhuldiging van 1980, de route v/d stoet tijdens Prinsjesdag veranderd, ik meen ergens in de jaren 80. En, heel modern: zij ging naar het volk ipv dat het volk naar Juliana kwam op 30 april!

coos | 26-6-2011
O ja, en er werd ook een hele lading wit zand gestrooid tegen het struikelen/uitglijden van de paarden over de rails. Dat gaf altijd een hoop werk, vooral om het tramverkeer na afloop zo gauw mogelijk weer normaal te laten verlopen.

coos | 26-6-2011
De serie 1201-1240 was de eerste die ik echt mooi vond, breder en met mooier afgeronde ramen, en vooral binnenin met betere/mooiere verlichting.
Zo lang ik me herinner werd er op Prinsjesdag in de loop van de ochtend dik touw gelegd in de tramsporen op Tournooiveld/Lange Voorhout, om de smalle wielen van de koetsen niet te verleiden paardentram te spelen. Dat was dus al in de jaren vijftig. Toen stond die gebogen halte Tournooiveld altijd vies in de weg voor de Koninglijke Passage.

robert55 | 26-6-2011
De keerdriehoek voor de Amerikaanse ambassade was toen het eindpunt van 9 tijdens de Prinsjesdag inkorting. Dit was buiten de afzettingen.

Piet | 25-6-2011
@Tiktak. Als het Gouden Karretje voorbij is kan even later toch weer gewoon een trammetje langs komen.
In die tijd lag er volgens mij nog geen knollentouw in de tramrails.
Mooie plaat trouwens.

Tiktak | 25-6-2011
Is dit wel op Prinsjesdag
Volgens mij is op prinsjesdag het Voorhout
en Tournooiveld afgesloten wegens de rit
met de Gouden Koest.

rikky | 25-6-2011
WOW, in volle glorie. Mooi hoor, ik geniet mij helemaal gek

FransW | 25-6-2011
Beste Frank, is die vraag niet hetzelfde als het intrappen van een open deur?
Als je dit boek hebt, dan weet je wat het antwoord op je vraag moet zijn...

Maar het antwoord op die vraag wil ik jou best geven: deze tekening is niet gepubliceerd in het boek van Ab van Donselaar. Wel een andere tekening van dit rijtuigtype....

Frank Faber | 25-6-2011
Wow, wat een machtig gezicht zo'n PCC. Bijna een statieportret. Die bouwtekening eronder, is die toevallig ook niet geplaatst in het boek van Ab van Donselaar?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4351


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!