Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram bij de halte Voorburg Viaduct in 1955
foto van L.J.P. Albers uit de collectie van Frank Faber


Bovenop het viaduct is nu (juli 2011) de halte Leidschendam-Voorburg van RandstadRail 3 en 4.HansR | 30-9-2015
@Willem Bontenbal

De opmerking die ik plaatste over Luud Albers was in het algemeen bedoeld en niet aan jou persoonlijk.
Als ik weer eens in de buurt van het Zuiderpark ben zal ik bij de stoomclub langs gaan om de Boedapester te aanschouwen.
Wat betreft het kletsen over al dat mooie wat wij hier zien van al die oude en nieuwe trams zal het bij mij slechts blijven over het uiterlijk en mijn tram ervaringen als passagier in de jaren 50 t/m 70. Daarna kwam ik zelden nog in de tram. Toen werd het de NS o.a. de Sprinter of de eigen auto waarmee ik mij aan de dagelijkse arbeid begaf. Wel tram ik graag op de jaarlijkse Museumdag in de museumtrams of een bezoek aan de Veluwse stoomdagen. Van al die technische verhalen hier geniet ik, maar verstand heb ik er nagenoeg niet van.

Willem Bontenbal | 28-9-2015
Even de kleuren buiten beschouwing gelaten dit is toch een heerlijke foto laten we eerlijk zijn.

Willem.

Willem Bontenbal | 28-9-2015
Aan HansR,

Ik heb Loek Albers niet genoemd dat was Kees Bontje.
Ook ik heb heel veel plezier aan de boeken van Loek en ze zijn voor mij een bron van inspiratie om daarom de Blauwe in al zijn verscheidenheid te bouwen voor wat betreft het normaal spoor.
Ik ga in de loop van de tijd nog de kleine Boedapester drie wagen stelen de 200den maken vier wagen stel schaal 1 : 20.
Dus als we eens willen gaan kletsen dan ben je van harte uitgenodigd.
Verder lees ik graag jou verslagen.

Groet Willem.

HansR | 21-9-2015
@ Willem Bontenbal
Ik wil even op de bres springen voor onze gewaardeerde L.P.J. Albers.
In de het jouw genoemde boek pagina 122 staat deze tram in een veel beter lijkende blauwe kleur dan hier getoond. Ik heb mij ook geërgerd aan deze totaal niet lijkende kleur.
Dus naar pagina 122 een je ziet een echte weergave van de Blauwe tram

Willem Bontenbal | 20-9-2015
Als men de juiste kleur van de blauwe tram wilt zien dan zal je naar de stoomclub in het Zuiderpark moeten komen want daar is de grote Boedapester hele schakel te zien.
De kleuren daarvan zijn genomen van de orginele kleur stalen die geleend
zijn van Wijlen Hans Offerman ik ben daarvoor zeer erkentelijk.
De verf laat ik nog regelmatig maken daar ik meerdere blauwe tram modellen heb.

Willem Bontenbal.

Laurentius | 20-9-2015
Ja het is en blijft nog steeds tragisch dat men het net van de NZH trams heeft opgeheven. Maar nu de tram weer in beeld komt, komt het misschien eens nog eens zover dat er weer een tram komt van Scheveningen naar Leiden via Voorschoten.

Kees Bontje | 29-7-2011
De bovenste foto is van L.J.P. Albers van 17 april 1955.
Zie zijn boek 'Blauwe tramlijnen in kleur', blz 122.

John van den Berg | 23-7-2011
Wij en daar bedoel ik het garage personeel van Peugeot werden er ieder jaar op vrijdag de 13e aan herinnerd door onze chef de man was een beetje bij gelovig maar had toch gelijk ,de Blauwetram reed vroeger door de Schenk-straat lang onze garage 1 van de monteurs reed achteruit de de straat op en reed een dure Cabrio tegen de tram de tram had niet veel schade de auto totaal los . De baas kocht toen een andere garage waar geen tram langs reed maar het was jaren later weer raak de Servicewagen tegen de Blauwe tram van daar dat de man het vrijdag de 13e het ieder jaar weer herhaalde en het bijna in zijn broek deet.

Hans (Zoef) | 21-7-2011
De meesta van dit soort nostalgische filmpjes is opgenomen op 8 mm zonder geluid. Uiteraard heb ik ook liever het originele geluid erbij, maar ik vind het al heel wat als er beeld van vroeger bewaard is gebleven. Dat het later dan weer opduikt en dat er een muziekje bij wordt gemonteerd daar heb ik geen moeite mee. Het was overigens a theme for a summerplace van Percy Faith, maar dat even ter zijde. Dat nummer heb ik zelf prettige herinneringen aan.

coos | 21-7-2011
Hans R.: dat laatste is precies wat ik bedoel: wees er op tijd bij om bij afvoer van 'versleten' materieel er een redelijk gaaf exemplaar uit te zoeken voor het HOVM. Want voor je het weet zijn de huidige GTL's 'gemoderniseerd', en de trams die nog in de originele staat van aflevering waren naar de sloper afgevoerd.

Hans R | 20-7-2011
Ik ben in het gelukkige bezit van de L.J.P. Albers DVD Blauwe trams in Noord en Zuid Holland, waarvan gedeelten op Youtube staan.
Ik heb de Youtubes niet allemaal bekeken,maar ga uit van mijn DVD en daar zegt een begeleidende stem in de rit Malieveld-Leiden bij het passeren van het hier bedoelde viaduct letterlijk "een stukje strengelspoor, waarbij geen wissels nodig zijn" als onze geliefde Blauwe Tram over het strengelspoor rijdt en de rails zeer duidelijk in beeld wordengebracht. Geen twijfel mogelijk.
Verder wil ik opmerken dat ik de hier geprezen achtergrond muziek juist minder prettig vind.De regelmatig te horen geluiden van de rijdende tram, de fluittoon (hoorn), het geluid op de rails en wissels....heerlijk daar kan Mantovani en Bert Kempfert niet tegen op.
Het zien van deze nostalgische Blauwe Tram beelden, soms of je tussen de getoonde passagiers in de tram zit, geeft je een gevoel van weemoed.
De spreker doelt regelmatig op het feit dat het de laatste uuurtjes van de BT zijn. Een troost is dat je aan sommige trams duidelijk ziet dat ze pensioenleeftijd verre overschreden hebben en rijp zijn voor de sloop of liever gezegd het museum.Toch zou ik willen dat hij jie dagelijks voorbij zou rijden ipv de Randstadrail,maar zie zullen over 50 jaar wel net zo bejubelt worden als wij nu met de Blauwe doen.

Haagse_Meester | 20-7-2011
@Ed: je bent optimistischer dan ik in deze

Persoonlijk ben ik ook zeer wel voorstander van heraanleg v/h NZH netwerk. Maar dan wel als NZH, en niet een buitenlandse toko die hier eigenlijk alleen maar de vette Hollandse slurpsidiepotten komt leegroven, terwijl het personeel de opgelegde bezuiniging mag (lees: moet) ophoesten, waar de reiziger nou ook nog eens de dupe van is. Lekker opknippen die zooi, binnenboord houden van ons belastinggeld en weer de klant centraal, niet het vullen v/e buitenlandse schatkist en vooral de diepe zakken van incompetente managers die nog nooit een tram van binnen hebben gezien...

coos | 19-7-2011
Ben ik even blij, dat het nog wel goed zit met mijn herinneringen.

joost | 19-7-2011
@Coos. Sorry. Ik zat ernaast. Bril opgezet en het filmpje een paar malen herhaald en ik ben overtuigd. Het IS strengelspoor.

Ed | 19-7-2011
@ Haagse Meester

Ik zie nog wel eens lijn 2 als een RR lijn richting Leiden doorgetrokken worden. Ook CXX (of opvolger) gaat daar niets aan veranderen omdat het een politieke beslissing zal zijn. De RGL zal er toch in enige vorm ook wel in de regio Leiden worden aangelegd. Als lijn 2 daar dan op aansluit ( en een toekomstige RR 1 via Delft op Rotterdam ) krijg je een snelle HOV structuur in Zuid-Holland.
Het is jammer dat de bebouwing links en rechts van het viaduct niet op de foto staan.

ton van zelst | 19-7-2011
Kijk eens i het boek "Tussen Strand en Waterland" pag 30/31 Strengelspoor is herkenbaar. Hier staat ook de originele foto waarbij de A504 idd wat mooier Berlijns blauw is. En in de railatlas van de NZH op pag 38 staat onder het viaduct duidelijk strengelspoor aangegeven. Bovendien ben ik oud genenoeg om het zelf ook nog te weten. Mijn grootouders woonden daar vlakbij.

aldo markus | 19-7-2011
Ja: ik ben overtuigd. Heb op het filmpje ook strengelspoor onder dit viaduct gezien.
Leuk filmpje trouwens. Er moet toch echt iemand met een auto naast de tram hebben gereden. Zodat je ziet, dat conducteur en passagier tijdens de rit gewoon in de open deuren staan. Moet je nou komen: mag niet...

Hans R | 19-7-2011
In het hieronder door mij vermelde boek "Tussen strand en Waterland" zie je 4 blz verder het lange stuk strengelspoor in de Schoolstraat Voorschoten heel duidelijk.
In het hier genoemde Youtube filmpje zie je onder het hier getoonde viaduct een strengelspoor van hooguit een paar meter,maar wel strengelspoor.

CS | 19-7-2011
Het huidige spoorviaduct lijkt in het geheel niet op de foto. Ik zie maar één doorgang en het tegenwoordige viaduct heeft pijlers. Nu kan het zijn dat de onderdoorgang nadien verbreed is...
Iemand die meer hierover weet?

Jeroen van Loon | 19-7-2011
prachtfoto en een prachtfilmpje op you tube, dankzij de link van Joost!

Hans (Zoef) | 19-7-2011
Leuk filmpje wat overigens bij mij probleemloos draait. Ok is de muziek zeer bekend van Ron Goodwin, Bert Kempfert en radio Veronica's tune, Muziek terwijl U werkt. Nostalgische herinneringen, waar een internet site al niet goed voor is en vooral deze met de complimenten aan Wim!

AatP | 19-7-2011
De stuurstandwagen is iig een B500.

Haagse_Meester | 19-7-2011
@Tiktak: dit is een halve schakel, er zit geen B400 achterop. Een hele schakel had de samenstelling B-A-B, op de foto een B-A.

RR naar Leiden? Weinig kans, al in 1955 (oid, kan iets later zijn) heeft de HTM haar concessie v/d Leidse lijn overgedaan aan de NZH. De HTM heeft dan ook niks te zoeken in Voorschoten en in de huidige staat v/h OV zal Cxx er echt wel voor gaan zorgen dat er geen concurrerende tram komt in hun concessiegebied!

rikky | 19-7-2011
Tja, deze halte lag op weg nar mijn grootmoeder, die in Voorschoten woonde aan de Leidsestraatweg. In het reeds genoemde boek van L.J.P. Albers staat op bz. 37 haar huis. De tram reed pal voor de deur langs.
Inderdaad in de Schoolstraat lag ook strengelspoor. En daar zat ook 'Eigeman de ijscoman', van wie wij menig ijsje hebben genoten.
Geweldige foto.

Geurt Borsboom | 19-7-2011
Zojuist heb ik het filmpje dat Joost bedoelt, bekeken. De passage bij het viaduct heb ik een paar keer herhaald en daarbij weldegelijk strengelspoor gezien. Ook in mijn herinnering lag daar strengelspoor.

aldo markus | 19-7-2011
Waar zeker strengelspoor lag, was in de Schoolstraat in Voorschoten. W.F.Hermans heeft dit in zijn roman "De donkere kamer van Damocles" meteen op de eerste pagina zo beschreven: Zo smal was de hoofdstraat van Voorschoten, dat de rails van de tram naar elkaar toekropen en over elkaar heen gingen liggen. Een mooie beschrijving, waarin de rails niet lijken te zijn gelegd, maar alsof ze kunnen nadenken uit zichzelf voor deze oplossing hebben gekozen.
In de roman spelen zich verschillende scenes in de tram af. In de verfilming ("Als twee druppels water", Fons Rademakers) zie je nog wel de rails in Voorschoten liggen, maar de bovenleiding is al weg. Een van de scenes is opgenomen in een HTM-buitenlijner van Delft (Schoolstraat!) richting Den Haag.
Bij mijn weten was Voorschoten het enige stukje strengelspoor op Den Haag-Leiden.
Op Youtube vind je met de zoektermen 'tram leiden' of 'tram haarlem' behoorlijk wat opnames van de Blauwe Tram.

Hans R | 19-7-2011
In het prachtige Blauwe tram boek "Tussen strand en Waterland" van L.J.P. Albers uitg Kluwer, staat deze foto in de prachtige kleur blauw zoals het werkelijk was.
Deze foto met dit blauw lijkt helemaal nergens op en eigenlijk te slecht om hier in deze vorm te laten staan.

Jeroen | 19-7-2011
Het lijkt alsof het blauw van de tram iets versterkt is in een foto bewerkings programma?

coos | 19-7-2011
Ik heb het dan wel over begin jaren vijftig. Ik weet heel zeker dat daar precies onder het viaduct ooit strengelspoor heeft gelegen, omdat ik dat daar voor het eerst in mijn leven zag, en er sindsdien steeds aan moet terugdenken als ik het ergens anders weer zag.
Er was nog iets merkwaardigs: even verderop liep toen de gemeentegrens tussen Voorburg en Leidschendam niet haaks, maar diagonaal over de straat, zodat het leek als je naar de bebouwde-kom-borden keek alsof er een stukje niemandsland was..... of van de andere kant gezien een stukje twee-gemeenten-grond.
Deze twee waarnemingen waren op dezelfde middag.......

Fer | 19-7-2011
@Joost
En dit krijg ik te zien...!

Deze video bevat inhoud van SME en UMG. Een of beide partners hebben deze inhoud wegens auteursrechtschending geblokkeerd.
Het spijt ons.

Europa op z'n smalst.

joost | 19-7-2011
@Coos. Op het stukje onder het viaduct lag geen strengelspoor. Toevallig zag ik pas nog in een oud filmpje dat er wissels lagen en er dus een stukje over enkel spoor werd gereden. Het was wel erg krap daar. Er stonden dan ook de nodige waarschuwingsborden en -lichten die op een tegenligger duidden.
Op bijgaand 10 minuten durend Youtube-filmpje zie je bij ongeveer 8:00 de bedoelde sporensituatie.
http://www.youtube.com/watch?v=K7gHWkmgJz4Tiktak | 18-7-2011
Dit is een enkele schakel richting Leiden, van mij mogen deze
sporen zo weer terug gelegd worden (RR naar Leiden?)

Jeroen | 18-7-2011
En het is nog steeds een onoverzichtelijk punt, ondanks de rotonde.

Mooie foto hoor met de Blauwe!

aldo markus | 18-7-2011
Het model auto op het verkeersbord herinner ik me ook nog.

coos | 18-7-2011
In mijn herinnering had de Blauwe Tram naar Leiden hier onder het viaduct strengelspoor vanwege het ruimtegebrek ter plaatse.
Vijftig meter terug lag de keerdriehoek van de Lokaaldienst naar Scheveningen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4849


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>