Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-7-2018, 12:14 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Inrukkende PCC 1187 op het Stationsplein, voorjaar 1973
foto van Koos van der Kolk / afmetingen 1100-en


Lijn 7 bestond in 1973 niet. Op 29 oktober 1966 werd de oude lijn 7, tussen het De Savornin Lohmanplein en Station Laan van NOI, opgeheven en deels vervangen door lijn 3. Pas op 30 mei 1976 kwam de nieuwe lijn 7 tussen Scheveningen Kurhaus en het Centraal Station.John van den Berg | 19-8-2011
Ik was een tijdje concurent van tram en bus ,ik zat nl op een taxi .Ik pikte een klant op bij HS een oud dametje ze moest naar de Moerweg ze ging logeren een weekend ze had een heel klein koffertje het was een beetje boers typje ik reed met haar over de Paralelweg langs de Poeldijkse en de Naaldwijksestraat de lampjes waren overal aan zegt ze tegen mij o schauffeur wat zijn dat gezellige straten is het koopavond ,ik schoot in de lach en heb haar voorzichtig gezegd dat het daar iedere avond koopavond was alleen zijn er geen winkels het zijn gevallen vrouwen die zich liggende staande proberen te houden .Ze begreep het we hebben er hartelijk om gelachen eindpunt Moerweg

rsg | 30-7-2011
op de achtergrond zichtbaar voor de tram langs de halte van buslijn 29 naar waalsdorp en het bord van de VVV , die gevestigd was in een aanhangwagen van de htm in de kleuren wit en blauw die onder de kap stond.

Raoul | 30-7-2011
De 1001-1024 en de 1101-1200 hadden voor hun grote revisie (zoals dat toen heette)/verbouwing allen een rondom doorlopend sierprofiel onder de ramen, bij de 1001-1024 liep de onderste rand hiervan op de kop van de wagens recht, bij de 1101-1200 in v-vorm; bij de 1100en werd voor het eerst de ruimte tussen de beide randen van dit profiel onder de ramen en natuurlijk ook de stootrand boven de schortplaten groen, bij de 1000en was tot hun eerste grote schilderbeurt alles nog cremegeel als de rest van de wagenbak, muv de bovenste sierrand van het profiel onder de ramen en de stootrand die lichtbruin/grijs waren; bij die eerste grote schilderbeurt van de 1000en rond 1959/1960 kregen zij dezelfde groene banden als de 1100en muv de snor.
Enkele 1000en hebben voor hun grote revisie (beginnend met de 1004 in 1969) nog wel een groene snor (zonder profielrand, dus zoals bij de 1200en) gehad nav herstel van aanrijdingsschade aan de kop. De 1200en hadden idd helemaal geen sierprofiel meer onder de ramen (nergens dus op hun wagenbak) maar natuurlijk nog wel de 2 groene banden op het cremegeel, inklusief de groene snor op de kop.
Bij de 1003-1024 werd tijdens hun grote revisie (waarbij oa ook de zgn standee-windows vergroot werden) het sierprofiel op de kop en achterzijde verwijderd waarna de groene snor kwam, zonder profiel, dus zoals bij de 1200en.
Toen bij de 1100en in 1973/74 begonnen werd aan hun verbouwing voor zelfbediening (en ze daarbij felgeel werden geschilderd, de kleur van de zelfbediening) werd eveneens het sierprofiel op de kop en de achterzijde verwijderd; bijzonder hierbij was dat bij de eerste bij NS Tilburg behandelde wagens de bovenrand van het profiel op voor en achterzijde was blijven zitten, oa de 1116,1117, 1134,1144,1166,1178,1187 en alle wagens die duwag-draaistellen hadden gehad, de 1197-1200; bij de later door NS behandelde wagens was net als bij de door de HTM zelf behandelde wagens vanaf het begin al (de 1142 was de eerste wagen die door de HTM zelf was behandeld) de onder en bovenrand van het sierprofiel op voor en achterzijde verwijderd.

Wout Baak | 30-7-2011
@Aldo: Dat was me ook al net opgevallen. Nooit geweten van dat relif aan de voorzijde.

aldo markus | 30-7-2011
Op deze foto valt goed op, dat de "snor" op de creme 1100-en ook in relif is uitgevoerd, net als de onderkant van de strip onder de ramen aan de zijkanten. Nadat "de grote vergeler" (term van Herman Duparc, n.a.v. wasmiddelreclame destijds) had toegeslagen, is dit relif aan de voorkant verdwenen, maar aan de zijkant blijven zitten.
Als je de foto's van 1005 en 1021 op deze site bekijkt, lijkt ook hier relif te zijn.
De 1200-en (en 1300-en) hadden geen relif-snor.
Klopt mijn waarneming, of is het gezichtsbedrog?

E.Wethmar | 30-7-2011
Wat waren die PCC's toch mooie en elegante trams! Alles klopte qua belijning, model etc. en dan inderdaad die prachtige creme kleurstelling met dat groen. Heel wat mooier dan dat helle geel wat later gebruikt werd (zie foto) De GTL's zien er nu m.i. wel wat beter uit met die "botsneus" en het doorlopende rood, maar dan wel die schorten ook in rood s.v.p., want anders klopt het weer niet. Die kleine felle koplampjes maken het ook wat dragelijker om aan te zien, maar...... het niveau en de klasse van de aloude PCC zullen ze nooit evenaren!
PCC addict E.Wethmar

coos | 29-7-2011
Een pracht foto om twee PCC-uitvoeringen qua kleurstelling te vergelijken.
Zelf heb ik aan dat brutale geel nooit helemaal kunnen wennen.

Hans Kindt | 29-7-2011
Ja, ik herinner me dat ik als jochie van 7, toen wonend in de Anton de Haenstraat, speelde op de hoek van de straat en de Laan van Meerdervoort. Het liep al tegen etenstijd toen ik opeens een afwijkend "tjing!!" geluid hoorde. Ik draaide me om en zag toen de eerste twee toen gloednieuwe PCC's rijden, nog helemaal glimmend en met nog zilverkleurige beugels op het dak. Oh, wat vond ik die trams mooi. Toch duurde het nog wel even voor mijn ouders met ons ergens heen moesten waar die tram voor nodig was. O ja! Ik mocht op een middag met mijn juf van school, waar ik dol op was, mee naar huis. Zij woonde in de componistenbuurt. Na een kop thee en een lange wandeling met de hond over het strand zette ze me op het Savornin Lohnmanplein op lijn 7 of 14: die nieuwe PCC. Een ritje van nog geen 10 minuten maar ik had er dan toch maar in gezeten!

Jeroen van Loon | 29-7-2011
Nooit bewust meegemaakt, alleen op foto's gezien, maar het is en blijft een pracht van een uitstraling op het Stationsplein: Hotel Terminus

Mooie foto weer Koos, dank je wel!

Frank Faber | 29-7-2011
Mooi gezicht zo'n creme PCC! Van mij mogen ze de GTL's ook creme schilderen inclusief de citadis (zal nooit gebeuren helaas). Thnx voor de mooie foto!

aldo markus | 28-7-2011
Ik vermoed dat dit een inrukkend stel van lijn 6 uit Leidschendam is, bijna in de Frans Hals. Vanaf het eindpunt tot de Kalvermarkt op route gebleven (logisch om dan het lijnnummer weg te draaien naar iets wat niet bestaat), dan via Spui, Zieken, HS en de baan van lijn 11 en 12 tot over de Wouwermanstraat en dan achteruit de remise in.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8495


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!