Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram, halte Van de Wateringelaan in Voorburg, 1948
foto uit de collectie van Andre Muller


B410-A403-B405

leen | 18-8-2011
Van de Wateringe.
Titel van Rechthebbenden op de overtoom bij Voorburg (15e eeuw)
Frans Reijgers | 16-8-2011
De voorop lopende - nou ja, rijdende - B410 is trouwens vrij kort na deze opname (in 1949) als laatste van vijf normaalsporige Budapesters naar Haarlem overgebracht en heeft als B466 op metersporige trucks de rest van zijn bestaan gesleten op de in 1957 opgheven lijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort.

(Bron: J.F. Smit/De geschiedenis van de blauwe tram/Kluwer/1978)

FransW | 16-8-2011
@ ton van zelst: u bent abuis. De juiste straatnaam is toch echt de 'Van de Wateringelaan'! In die straat woonde de nu enige jaren geleden overleden tramfotograaf en -cineast Hans van Engelen, die ook veel HTM- en NZH-tramwegmaterieel heeft gefotografeerd.

ton van zelst | 16-8-2011
Het is overigens niet Van de Wateringelaan maar Van Wateringenlaan

Nico | 7-8-2011
Alle budapesters hadden een overstap deur,ik heb jaren met deze trams
van Leidschendam naar Den-Haag gereist en gezien dat de conducteur al rijdend ovrstapte.

JWB | 4-8-2011
Als je de foto vergroot zie je inderdaad de neus van een ander Budapester stel achter de laatste wagon van de hele schakel.

JWB | 4-8-2011
Een prachtige plaat. Toch had ik het idee iets te missen en nu zie ik het. De daken van de Budapesters zijn hier maagdelijk. Dat wil zeggen ik mis de meestal tamelijk prominent aanwezige reclameborden (zoals de Cinzano vermouth reclames) die ik altijd op deze trams zag staan. In 1948 blijkbaar niet aanwezig.

Geurt Borsboom | 4-8-2011
De 'rieten' bekleding is te vinden in de nog bestaande A327, ooit stadstram in Haarlem en later in Leiden. De Budapesters hadden een sjiek aandoende pluchen blauwe bekledinhg. Inderdaad staat er een fraai gerestaureerde bijwagen van een Budapester in het Haarlemse NZH-museum.


Aat. | 3-8-2011
Als ik het goed heeft, staat er nog een bijwagen Budapester in het NZH museum in Haarlem. Deze is in Voorburg door een werkgroep geheel opgeknapt. Volgens mij heeft hij de bedoelde deur voor het overstappen naar de andere wagen.

coos | 3-8-2011
Ik herinner me nog vaag een rieten bekleding op de zittingen en rugleuningen van de banken van de Blauwe. Klopt dat? Want zo vaak heb ik er niet ingezeten.

Cor Nieuw Vennep | 3-8-2011
@Sjoerd. Google eens op MEDINOS, dat witte hondje met zwarte vlekken en een doosje in zijn bek.

sjoerd | 3-8-2011
Allemaal bedankt voor de reactie op mijn vraag ja zo ging dat vroeger en het ging nog goed ook en met plezier ( dacht ik )
ja de california fabriek in harderwijk als ik er met de trein nog wel eens langs kom denk ik he we zijn al weer in harderwijk daar lig de trein in een bocht.
toen ik nog in het laakkwartier woonde en richting rijswijk ging stond net over de grens bij de broeksloot boven op een dak een reclame van tandpasta een geel langwerpig doosje met een wit hondje er op de naam ben kwijt.
zo zie je maar reclame was er vroeger ook en ik dacht dat je met zo,n bord aan de gevel nog belasting moest betalen ..

groeten.Haagse_Meester | 3-8-2011
@ton van zelst: ik zie idd heel vaag een 2e beugel, maar die behoort toch echt aan de tegentram die nog net achter de B405 vandaan komt. Hoewel het theoretisch mogelijk was denk ik niet dat er ooit een A-A combinatie (al dan niet met B-wagens) Boedapesters heeft gereden. Op het smalspoornet was het wel mogelijk, met de Metallurgiques (A1-A30). Daar kwamen A-A-B-A, A-B-A en A-A combinaties voor, naast de gebruikelijke A-B samenstelling. Na de overstap v/d A410 en A411 naar het smalspoornet (A'dam-Z'voort) waren er slechts 9 A400-en over en dat was precies genoeg voor de dienst. Alleen al daarom is het practisch onmogelijk, er was gewoon niks over. Pas met de komst v/d modernere Tweelingstellen (A600, afkomstig v/d Bollenlijn (Ledn-H'lem)) werden de A400-en uit de vaste dienst gedrukt. De opheffing v/d Bollenlijn gebeurde pas 10 dagen na deze opname (2-1-49)...

Overigens: er staat 48 meter tram langs de halte, die duidelijk geen 48 meter lang is... Volgens het boek van Smit over het NZH materieel weegt een A400 36,61 ton, de B400 brengt het nog tot 20,5 ton. Maar da's een leeg gewicht, daar komen dan nog de mensen en hun bagage bij. Het totale gewicht gaat dus duidelijk over de 71 ton heen die eerder werd genoemd...

JWb | 3-8-2011
De NZH was zuinig. De Budapesters hadden bij aflevering twee stroomafnemers. Omdat bij 1200 Volt slechts 1 stra nodig is werd de tweede verwijderd. Op het NZH smalspoornet (meterspoor) was de spanning slechts 600 Volt en daarom werd er met 2 afnemers tegen de draad gereden (halve spanning geeft 2 x zo hoge stroomsterkte). Blijkbaar waren de trams geschikt voor zowel 600 als 1200 volt want een aantal motorrijtuigen en bijwagens zijn ooit overgebracht van het 1200 volt net naar het 600 volt net. Uiteraard werden wel de draaistellen gewisseld voor meterspoor. Wellicht werd op 600 volt niet met serie/parallelschakeling gewerkt. Wie weet hier meer van?

LEO | 3-8-2011
Het tramstel is inderdaad een HELE schakel. De stroomafnemer bij de achterste wagen is vermoedelijk van een halve schakel die er achter staat.
De 405 heeft na de opheffing van de blauwe nog lange tijd bestaan. Niet om er een museumwagen van te maken, maar hij stond in afwachting van de afhandeling met de verzekering. Bij een aanrijding op de Parkweg, was hij in vlammen opgegaan. De brandweer, in de veronderstelling dat er nog stroom op de bovenleiding stond dufde niet te blussen.
@ Sjoerd: FINO was inderdaad een soep en aromafabriek in HARDERWIJK. Fino was in de randstad erg gewild mede omdat de fabriek in de hongerwinter, aan westerlingen (o.a. mijn moeder) die op voedseltocht waren, een kop soep aanbood om wat op verhaal te komen. Later is FINO opgegaan in California. De gebouwen van de fabriek aan de Verkeersweg zijn Harderwijk inmiddels verdwenen.
Ook de NBM had reclame van Fino op zijn voertuigen.

JWB | 3-8-2011
Ik weet het niet precies meer maar ik heb het vermoeden dat op zo'n tramtrein, zeker in drukke tijden, meer dan 1 conducteur dienst had. Vergeet niet dat de conducteur ook de meeste kaartjes moest verkopen. Ik weet nog wel dat we als haringen in een tonnetje op een mooie zomerdag van Leiden naar Katwijk (strand) gingen in zo'n hele schakel. En volgens mij kocht iedereen gewoon z'n kaartje (iets van 20 cent?) bij de conducteur. Van zwartrijden was niet of nauwelijks sprake. De bestuurder bestuurde alleen maar. En daar had hij z'n handen vol aan in het zeer krappe Katwijk-binnen waar de tram op het enkelspoor bijna de verf van de vensterbanken schraapte. Bij defecte beveiliging ook nog eens stapvoets uitkijkend naar een tegentram die misschien om de hoek kwam rijden. Spannend ...

Frank | 3-8-2011
@Anton Zonneveld een wagen van Randstadrail weegt 52 ton

hans van ham | 3-8-2011
Het juiste gewicht van de tram in deze samenstelling was precies 71000 kg.

Hans R | 3-8-2011
@ Anton Zonneveld
De huidige Alstom lightrail tram weegt 58 t (leeg) bron wiki/Haagse regio citadis
Ik vraag mij af waar @Joost de 20 t lichtere tram heeft aangetroffen of klopt wiki niet met zijn 58 t?.

JWB | 3-8-2011
@sjoerd - Een schakeltram bij de NZH bestond uit een samenstel van motorrijtuig in het midden en een stuurstandrijtuig aan elke zijde. Aan het einde van de rit hoefde dus niet gerangeerd te worden. Dit noemde men een hele schakel. Een halve schakel bestond uit een set met maar 1 stuurstandrijtuig. Op het NZH-net tussen A'dam en Haarlem (meterspoor) kende men ook de 'trektram'. Deze bestond uit een motorrijtuig met een aantal aanhangrijtuigen (zonder stuurstanden). Deze moest aan het einde dus wel omlopen. De 'trekker'kon ook een Budapester zijn. Die waren er zowel op normaalspoor en meterspoor. Het verschil zat (bijna) alleen in de draaistellen.

coos | 3-8-2011
Overstappen van de conducteur tijdens de rit via een kopdeur was bij de Budapesters van de Blauwe Tram Scheveningen/Malieveld - Voorburg/Leiden/Katwijk/Noordwijk niet mogelijk; elders wel.
Het 'veilig' bij vertrek van een halte werd gegeven door een fluittoon, optische signalen heb ik bij Budapesters niet gezien.

Dick te Ede | 3-8-2011
@Sjoerd: Als ik het mij goed herinner waren er aan de voor- en achterkant van de tram deuren, de conducteur gebruikte die om tijdens het rijden over te stappen naar het andere stel (er was nog geen ARBO in die tijd) zodat er maar 1 conducteur nodig was.

sjoerd | 3-8-2011
Wat ik hier op de foto ziet,zijn dat 3 losse rijtuigen die gekoppeld zijn of zijn het gelede rijtuigen.want anders moet je voor elk rijtuig een conducteur hebben.en hoe was de communicatie met de bestuurder om bij een stop weer op te trekken ging dat door middel van optische lichtsignalen.
ik ben nog nooit met de blauwe mee gereden.ook die reclameborden zag je veel ik zie er een van FINO dat was meen ik voor een smaakmaker voor soep en spijzen.
Nou ik ben benieuwd of iemand wat weet over mijn vraag.
BV
groeten.

ton van zelst | 3-8-2011
@Aat
Ik zie op de achterste wagen ook een panto op staan. Dit was zeer uitzonderlijk. Of het is een tegentram die er achter staat.
De vrouw die we op de rug zien was mijn buurvrouw.
En ik moest nog 2 jaar wachten op mijn geboorte

joost | 3-8-2011
@Anton Zonneveld: 38 ton.

Anton Zonneveld | 3-8-2011
Als er zo'n 60-70 ton op de rails stond, wat weegt zo'n RandstadRail dan nu?

Hans Kindt | 2-8-2011
Hé, mijn vrouw was 4 dagen oud toen deze foto werd gemaakt!

JWB | 2-8-2011
Een 'heavy' vorm van light-rail.

rabbit | 2-8-2011
Opname is op de Kon.Wilhelminalaan, halte VdWateringenlaan.

Aat. | 2-8-2011
Dit is een schakeltram. De motorwagen zit tussen 2 bijwagens. In de bijwagen had men aan ene kant een stuurstand gemaakt. Er reed aan totaal gewicht zo'n 65 tot 70 ton op de rails. Men noemde ze ook wel tramtreinen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8998


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>