Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      HTM 77-105-109 en NZH A405-B404, Leiden Posthof, 14 mei 1950
foto van Hans van Engelen uit de collectie van Andre Muller


Frans Reijgers | 28-8-2011
erven sleeboom@:
Ik vrees dat uw vraag slechts te beantwoorden valt door de toenmalige medewerk(st)ers van de debiteuren-/crediteurenadministratie van zowel HTM als NZH, voor zover ze nog in leven zijn (61 jaar geleden!) en dan ook nog regelmatig deze site bezoeken.

erven sleeboom | 28-8-2011
Dit soort voetbal-extra's kwam vaker voor. Er bestaat ook een foto van een tweelingstel A600 op dezelfde plek, ook met dienstcijfer 1 en met de bestemming RIJNDIJK.
Zou de HTM nou een rekening gepresenteerd hebben aan de NZH voor het gebruik van deze paar meter spoor & bovenleiding? Of zou het in mindering zijn gebracht op het bedrag dat de HTM aan de NZH moest betalen voor het gebruik van het traject Posthof-Blauwpoortsbrug?

JWB | 28-8-2011
14 mei 1950 was een zondag. Dat maakt het verhaal van de voetbal-extra's van hier naar het eind van de stadslijn logischer.

Ronald van Apeldoorn | 28-8-2011
De tramstellen zijn de 77-105-109 (I-2) en B404-A405 (Extra 1), datum: 14-5-1950.
Fotonummer 234.442 (Bron: SHTM fotocollectie)

rinus | 28-8-2011
Deze bekende foto van Hans van Engelen, heb ik ook in mijn archief. Ook in: "retourtje Wassenaar, herinneringen aande electrische tramlijn Den Haag - Wassenaar - Leiden uit 1992" op bladz. 84 en in:"Het trambedrijf van de NZH, TUSSEN SPAARNESTAD EN RESIDENTIE uit 1985" op bladz. 128, staat deze foto. Het fotoregisterboek van Hans van Engelen en de bijgaande tekst in deze boeken, "spreken" van de bijwagens 105+109 achter de HTM 77 en de bijwagen van de NZH zou de B404 moeten zijn. Ik denk dus dat de bij de foto genoemde bijwagennummers (HTM 116 en NZH B408) niet juist zijn! Wie zou mijn conclusie kunnen bevestigen?

JWB | 26-8-2011
@Frans Reijgers - Dat lijkt me een heel plausibele verklaring want ik kan me anders niet voorstellen wat deze NZH tram op dit stukje HTM rails te zoeken heeft.

Hans Kindt | 26-8-2011
Tja, en ik moest toen nog 50 dagen in de buik van mijn moeder doorbrengen! Waar blijft de tijd . Triest is alleen dat er niet één volledig treinstel van de Blauwe Tram bewaard is gebleven . Ik herinner me dat ik er als kind wel eens mee naar Ziekenhuis Antoniushove in Voorburg ben geweest toen mijn broers er waren opgenomen.

Frans Reijgers | 26-8-2011
@Geurt Borsboom:
Klopt: dit is het verhaal zoals ik het ook ken.
@Haagse_Meester:
Het is inderdaad een bekende foto. Ik meen me te herinneren dat er een ander verhaal bij deze gebeurtenis hoort, omdat het bloemencorso begin augustus plaatsvond.
Zo'n 500 meter links achter beide tramstellen ligt namelijk de Leidsche Hout. Hier speelde de voetbalclub UVS (= Uit Vriendschap Samen) op regionaal/landelijk niveau. Na afloop van de thuiswedstrijd werden de bezoekers ervan - gezien de grote toeloop - weer huiswaarts gebracht met "groot materieel" i.p.v. met de A300-en van de stadsdienst.
T.g.v. de komende manifestatie "Retourtje Leiden" zien we trouwens op de gelijknamige website hetzelfde Budapesterstel vanaf de Hoge Rijndijk richting stad vertrekken (kijk op de homepage bij de berichtgeving van 30 juli 2011).
@JWB:
Twee herinneringen dus: ik laat de mijne overigens voor wat die is!

Geurt Borsboom | 26-8-2011
voorzover mij bekend zijn de 'gelen' wat smaller uitgevallen dan gewenst. Bij het ontwerp gold namelijk de eis dat de wagens in Delft over Oude Delft moesten kunnen rijden. Daar was zoveel ruimte niet. Uiteindelijk is de tram daar nooit gekomen.

JWB | 26-8-2011
@HM - Dank u. Ik heb diverse NZH boeken maar kende deze foto niet. Het verschil tussen Blauwe en Gele was inderdaad erg opvallend. Bij de Blauwe kloppen m.i. de verhoudingen beter en ja, ik vond ze altijd al meer treinstel dan tram. De buitenlijners waren erg "hoog op de poten". De Limburgers ogen veel beter (en moderner) maar zijn slechts 4 cm breder en toch uit ongeveer dezelfde periode. In Leiden hadden we het overigens nooit over de NZH- of de HTM-tram maar altijd over de Gele en de Blauwe.

Haagse_Meester | 26-8-2011
Dit plaatje is in diverse literatuur over de Gele en Blauwe tram te vinden. De NZH hoort hier idd niet, maar IIRC was er Bloemencorso, waarvoor een deel v/d route v/d stadstram niet beschikbaar was. (doe het ff uit m'n hoofd, kweenie zeker hoor!) Dat verklaart dus ook het grote aantal reizigers.

Overigens is hier het verschil tussen Blauwe en Gele heel goed te zien: de Gele was feitelijk een "te heet gewassen" stadstram terwijl de Blauwe meer weg heeft van een 'miniatuur-trein'... Toch zijn beide ongeveer even oud: ca 1924...

rikky | 25-8-2011
Oh wat mooi.
Nou veel volk op de been, want de volgende dag . . . . ¿

JWB | 25-8-2011
Wat deed de Blauwe hier op het (Wassenaarseweg) spoor van de HTM? En met een koersbord voor de stadsdienst? En dat nog wel 1 dag voor dat ik (in Leiden) geboren werd. Er was zo te zien veel volk op de been. Was er op die dag iets bijzonders?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9691


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>