Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Lijn 10 langs Congresgebouw - Niet ieders instemming
krantenknipsel van 4 december 1968


robert55 | 7-9-2011
dit is geen laatste nieuws hoor, die nota is uit 2006, en alleen in de bijlage van de samenvatting wordt zoiets gezegd, dus wat de samenhang is met de ideeen van toen over de ontwikkeling van de lijn 11 zone [wat op de langebaan is geschoven] kunnen we zo niet zien
dat wil niet zeggen dat zoiets niet weer op tafel kan komen

Nico Keus | 7-9-2011
Zeg Voogd. Ik doe niet lelijk tegen Coos of u. Ik lees de ingezonden stukken van Coos altijd met veel plezier.

Ik had misschien beter een lachebekje (smiley) achter mijn 1e zin kunnen plaatsen. Of: 'Coos hou eens lekker op met slecht nieuws man, weet je niets leukers'.

Als je zoiets normaal tegen iemand zegt, dan denk ik niet dat iemand daar kwaad om zal worden.

In ieder geval bedankt over het laatste nieuws van lijn 12.

Het Markenseplein wordt weer rustig als dat allemaal doorgaat, eerst bus 23 weg (komt een boemellijntje 22 voor terug).

Amen.

Voogd | 7-9-2011
Nico Keus moet niet zo lelijk doen tegen coos want in de nota Openbaar Vervoer naar een Hoger Plan, RR tweede fase, op bladzijde 16 staat de inkorting van lijn 12 tot de Laan van Meerdervoort voor E3.000.000.- begroot.
http://app.denhaag.nl/Docs/dso/verkeerenvervoer/samenvattingovhp.pdf
Of dat doorgaat is vers 2.

Betweter | 5-9-2011
De halte World Forum is inderdaad genoemd naar het World Forum, voorheen Congresgebouw. De wijziging van de halte alsmede de aanpassing van de halteomroep zijn contractueel vastgelegd, HTM krijgt daar dus ook iets voor terug.

@Nick en Coos: bedankt, dat wist ik niet Eigenlijk wel logisch, de President Kennedylaan zal ook niet direct na de oorlog zo genoemd zijn ...

Rinus | 5-9-2011
M.b.t. de naam van de halte:
- Het Promenade Hotel heet inmiddels Crown Plaza Den Haag - Promenade. Op de gevel is dat laatste historische aanhangseltje niet meer te vinden, meen ik.
- Nederlands Congresgebouw, werd Nederlands Congres Centrum en heet nu World Forum. Je kunt van die naam denken wat je wil (in elk geval zijn er weinig Nederlanders die "world forum" op verantwoorde wijze kunnen uitspreken), een historische halte naam met de charmante naam "Promenade" lijkt mij niet zo praktisch voor de vele bezoekers van evenementen die - zo merk ik - al haltes van te voren zenuwachtig worden.

coos | 5-9-2011
In aanleg liep de Stadhouderslaan vanaf de Groot Hertoginnelaan tot aan de Oude Scheveningsche Weg. De halte van lijn 8 daar heette Promenade, naar het daar aan de weg liggend hotel "De la Promenade".
Helaas is lijn 8 geschiedenis (net geen 100 jaar geworden), en zo ook is dit tweede deel van de Stadhouderslaan gemoderniseerd.
De naam van de halte (van nu lijn 1) is nu "World Forum". Why ?
Omdat het engels/amerikaans is? Promenade is frans.
Ik pleit voor herstel van de oude benaming.

Nick | 4-9-2011
@ Betweter:

De Eisenhowerlaan was tot 1970 onderdeel van de Stadhouderslaan. In 1968 heette de Eisenhowerlaan dus nog anders.

Nico Keus | 4-9-2011
Enige jaren terug was er toch ook een plan om een tram door te trekken naar het voormalige Norfolkterrein?
Had dit betrekking op tramlijn 10? Via de Willem de Zwijgerlijn en het verversingskanaal kan dit prima. Volgens mij is dit geen gek plan en leent het stukje terrein waar nu nu nog een aantal gebouwtjes staan van de 'radiopalen', grenzend aan het voormalig Norfolkterrein zich daar goed voor. Of doortrekken naar het strand, net als trmalijn 11. Om bij dit stukje zuiderstrand te komen moet je flink lopen als je afhankelijk bent van het Openbaar Vervoer. Ik heb zelf 40 jaar aan de Houtrustweg gewoond, en dan hoor je toch best veel strandgangers klagen dat ze minimaal naar buslijn 23 of tramlijn 11 en 12 moeten lopen om op het strand te komen.

Of is al het geld op voor uitbreidingen?

Betweter | 4-9-2011
Opvallend: wat in het kaartje Stadhouderslaan wordt genoemd, heet volgens mij Eisenhowerlaan ... Of is dat pas later gewijzigd?

coos | 4-9-2011
Er zijn diverse plannen geweest ten tijde van het krantenbericht. Onder andere om langs het Congresgebouw niet alleen lijn 8 naar de Statenlaan te voeren, maar tegelijk ook lijn 10 via de Eisenhouwerlaan naar Scheveningen te laten rijden. Meerdere gemeenteraadsvergaderingen zijn er mee gemoeid geweest.
Nog steeds is dit trajectdeel geen goudmijn.

aldo markus | 4-9-2011
@Haagse Meester: Dank voor de info, en nog een kleine aanvulling.
Voordat lijn 7 op 13 juli 1995 via de Eisenhowerlaan naar Statenkwartier ging rijden, was deze (toen nieuwe) route sinds 5 januari 1992 gebruikt door lijn 8. In 1995 ruilden deze beide lijnen hun eindpunten dus.
Opvallend, dat er al ruim 80 jaar eerder plannen waren, het Statenkwartier langs deze route te bereiken. De eerste lijn 14, die lijn 8 versterkte tussen Plein en Promenade, was bedoeld om langs deze kant het Statenkwartier te gaan bereiken. Deze lijn reed van 8 maart 1909 tot 23 maart 1910, maar niet van 15 mei tot 15 oktober, toen zomerlijn 13 lijn 8 over de hele route tot het Kurhaus versterkte. Toch werd van deze route afgezien, waarschijnlijk omdat de route door de duinen niet veel klanten zou opleveren.
Dat is in de jaren 1990 ook gebleken, en de nieuwe route (van 2001-03 nog overgedragen aan lijn 17) wordt sinds 2003 alleen nog in de spitsuren bediend... door lijn 10.

Nico Keus. | 3-9-2011
Koos @ Hou eens lekker op man.

Vandaag Zaten de trams van lin 12, heerlijk strandaweer, goed gevuld.

Haagse_Meester | 3-9-2011
@Aldo: nee, dit plan is nooit doorgezet. Pas met de komst van lijn 7, nu 17, is het Congresgebouw per tram bereikbaar vanaf CS. Da's zo'n 16 jaar geleden pas gebeurd... Er zijn toen nieuwe sporen gelegd vanaf de Scheveningseweg naar het Statenplein, alwaar op de bestaande route van lijn 10 werd aangetakt. Zie ook https://www.htmfoto.nl/100jaarelektrischetram/7.php (routewijziging dd 13-7-95)

aldo markus | 3-9-2011
Is deze route werkelijk uitgevoerd? Ik herinner me een lijnenplattegrond uit die tijd waarop lijn 10 stond ingetekend op bovenstaande manier, en bus 14 via de Frederik Hendriklaan - Prins Mauritslaan - Stadhouderslaan - Willem de Zwijgerlaan ging rijden (voorheen rechtdoor Frederik Hendriklaan).
De 14 is inderdaad zo gaan rijden en opvolger 21 doet dat nu nog steeds.
Maar lijn 10? Op volgende plattegronden was de route weer als 'vanouds' (d.w.z. zoals sinds 1948). Ik kan me niet voorstellen, dat er voor een jaartje sporen zijn aangelegd.
We moeten bedenken, dat het Congresgebouw destijds vanaf Staatsspoor/CS niet rechtstreeks bereikbaar is geweest; het was overstappen of een stukje lopen. Ook lijn 10 zou die verbinding niet bieden, en de eerste lijn over de Eisenhowerlaan was 1992-95 lijn 8 - ook al geen CS-lijn.
In de jaren rond 1970 zijn er nog wel een paar busdiensten naar het Congresgebouw geweest: 29 bij evenementen vanaf HS, 31 bij concerten vanaf Station Mariahoeve en 33 bij concerten vanaf Waldeck via De Sav.Lohmanlaan en de Sportlaan. Ze hebben het niet lang volgehouden.


coos | 3-9-2011
lijn 10 nu nog naar Duindorp verlengen is uitgesloten. Volstrekt onrendabel.
Let maar eens op, het zou mij niets verbazen als dadelijk ook nog lijn 12 als tramlijn daar weggehaald wordt ..............

Gerard van Tuyn | 3-9-2011
De mooiste oplossing zou zijn geweest dubbelsporig over de Statenlaan naar de Westduinweg en vandaar naar het Markenseplein (Duindorp) waar reeds voor de 2e Wereldoorlog ook het eindpunt (Duivelandsestraat) van lijn 10 was. Dit is tot veel ongenoegen van de Duindorpers na de oorlog niet meer verwezelijkt.

coos | 3-9-2011
Het was misschien toen wel de goedkoopste oplossing geweest, maar gaf geen directe snelle verbinding met CS, wat tenslotte de huidige situatie wel geeft.
Helaas moest eerst de vergissing/blunder met lijn 8 nog uitgeprobeerd worden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2186


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>