Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Javastraat in de jaren 30 met `iets overbodige` verkeersagent
ansichtkaart uit de collectie van Leen Commers


Snorrecken | 4-10-2011
Nog even een weetje over die "Londense" helmen van de Haags(ch)e politie. Den Haag is consequent die helmen blijven dragen tot de oorlog.
In de oorlog kwamen meer Duits-achtige petten. Na de oorlog kwamen de helmen niet meer terug. Echter, nog voor de oorlog was een enorme bestelling voor nieuwe helmen gedaan. Die waren dus na de oorlog niet meer nodig en die zijn toen verkocht. Aan de Marinierskapel, die tot op de dag van vandaag die helmen dragen.

wil leebeek | 3-10-2011
De Van Nelle reclame op de ballcons verscheen m..i.v. mei 1934.

De 290ers werden op 18 sept. 1935 ingezet vanuit de remise Frans Halsstraat op lijn 6.

Hiervoor in de plaats gingen de ombouwers 41 t/m 49 en 67 t/m 74 terug naar Scheveningen.

Geurt Borsboom | 3-10-2011
Sorry Wil, dan dat ik Wim zei.

Geurt Borsboom | 3-10-2011
De tram waar Wim Veltman naar vraagt, is inderdaad een ombouwer. Ze verschenen in de jaren'30 in het straatbeeld. Ombouwers zijn iets hoger van bouw dan de 800-en. Een 800 heeft een zogenaamd tondak en een ombouwer heeft nog een lichtbak, evenals de 250-ers.

Wil Veltman | 2-10-2011
Zeg jongelui, we zij dan wel lekker aan het afdwalen naar hele leuke jeugd herineringen, maar nu weer even een technische vraag voor de tramkenners onder jullie, komt tie, de tweede tram aan de linkerkant die dus onze kant op komt rijden, is dat al een ombouwer ? ik vraag dat omdat de eerste kleine voorruitjes heeft en degene daar achter een grote, ik ben benieuwd want volgens mij reden er in die tijd nog geen ombouwers.

Leen Commers | 2-10-2011
Er wordt meer over de pollitieagenten gerept dan over de duidelijk zichtbare trams.
Maar dat is geen probleem want de agenten zijn ook duidelijk zichtbaar.
Wij, ook John van den Berg hebbben een agent ''gekend'' in WOII die werd door ons Bal Gehak genoemd vanwege zijn omvang, terwijl iedereen toen broodmager was, het is gehakt met een T maar een Hagenees vergeet die meestal.
Hij had genoeg te eten omdat hij een vriendje was van de Duitse bezetters. Op een voor hem slechte dag is zijn keel is doorgesneden door verzetsmensen.Hans Kindt | 2-10-2011
Ja lekker ouwehoeren over een foto die heel wat los maakt, zoals zo'n smeris / juut / wout / vooroorloge bobbie die daar zo zijdelings op de foto staat. Koddenbeiers zullen trouwens wel Drents zijn als ik dat zo lees en inderdaad: jachtopzieners of (misschien) "veldwachter Bromsnor". Maar hoe het ook zij: heb ik nooit last van gehad. Nee, meer last hadden bepaalde klasgenoten op de Mulo. Onze lerares Engels had in het Jappenkamp gezeten en had daar een flinke tik van de mallemolen aan over gehouden. Overigens was ze zo kwaad nog niet want ik had goede cijfers bij haar. Maar die Puchs met hun hoge sturen dat vond ze toch wel wat: daar moest ze iets aan doen. Een medeleerling (half Papoea uit Nieuw Guinea en een reus van een gozer) moest daarom elke les een stukje metaal van zijn stuur laten zien om aan te tonen dat hij er iets aan deed om dat stuur omlaag te brengen. Dus bracht die knaap elke les hetzelfde stukje metaal mee en "Eucalypta" (haar bijnaam) maar doen of ze het telkens goedkeurde. We hebben daar onder elkaar wat over afgelachen. Ook hadden we een keer een repetitie Frans en gaf "Eucalypta" les in het lokaal naast ons. Het was een noodgebouw dus erg gehorig. Opeens hoorden we haar schreeuwen: "Ben ik (soms) een heks???!!!" Wij en onze docent Frans gierden het uit! En als de luchtalarmsyrenes maandelijks werden getest zeiden we soms: jongens, dekking, Eucalypta komt er aan op haar bezemsteel! Toch waren dat nog eens tijden, zo'n 46 jaar geleden! Ze zou nog kunnen leven maar dan moet ze rond de 100 zijn of daarboven.

John van den Berg | 2-10-2011
Ik was van de zelde lichting als Leen alleen was ik ingedeelt bij 102 TD en was mijn parate onderdeel bij de Genie in Wezep waar hij naar ik achteraf hoorde ook zat om dat ik bij verschilende leger onderdelen moest werken heb ik hem nooit in diensttijd ontmoet . Uit baloorigheid hadden de boy,s van ons peloton het embleem met de Nederlandse leeuw de pikkies van dat beest met oost indiese inkt rood gemaakt maar de betreffende leiding heeft dat bij de kleding inspecties nooit opgemerkt maar de insiders konden elkaar overal herkennen. We reden daar met Centurions en andere tank proef op te tankbaan langs de spoorbaan Oldenbroek Wezep .

Wil Veltman | 2-10-2011
Dat kan wel zo zijn beste Cor westerduin maar het uiteindelijke doel van die wedsdienaar was precies het zelfde en wel, je het leven zuur maken, bij jullie in scheveningen ging het om bramen en bij ons in de transvaalwijk ging het om ballen,kerstbomen,kolen, en of dat nog niet genoeg was ook nog om onze bromfietsen, ik heb nu nog een vierkant pakje op de schoorsteen staan met kreidtler erop en een strik erom heen

Cor Westerduin | 2-10-2011
De zoon van Wim Veltman heeft het verkeeerd.
Koddebeier is een normaal woord en toebedeeld aan de jachtopziener.
Wij hadden ze voor de oorlog op Scheveningen ook in de duinen van de waterleiding lopen. Als je bramen ging plukken moest je 's morgens heel vroeg zijn om in het "verboden"duin te komen en weg zijn voor de koddebeiers kwamen. Je was onherroepelijk je emmertje bramen kwijt. Inhoud op de grond en door de machtspersoon kapoptgetrapt.

Piet. | 2-10-2011
@Leen Commers.Ja de genieborrel en de muziek van het fanfarekorps
der genie konden ze ons niet meer afnemen maar wel onze tijd van 21 maanden voor een halve euro per dag voor die prijs komen ze nou hun bed niet meer uit.groeten van 62-4

Wil Veltman | 2-10-2011
@Beste Hans Kindt,
Ik had de respektabele leeftijd van 19 jaar en toen volgde ik een van mijn pa,s adviezen op namelijk: wat je ver zoekt is lekker, daar heb ik dan ook onmiddelijk gehoor aan gegeven en ben richting Drenthe verhuist, en inderdaad hij had gelijk het was lekker, ik ben nog steeds gelukkig getrouwd en heb 2 kinderen en 4 kleinkinderen, en ik woon in Emmen, daar heet de agent trouwens anders, maar dat vertel ik je nog wel een keer, neem mij niet kwalijk dat ik pas een dag later reageer maar wij waren gisteravond gezellig op visite, vandaar.
maar ik zie dat ik teveel van het onderwerp afdwaal dus nu weer de orde van de dag, kijk beste Hans als je goed gelezen had, had je gezien dat ik uit de transvaalwijk stam en dus op de Paul Krugerschool hebt vertoeft, ik denk niet dat daar een bejaardenclub gebouwd wordt gezien het feit dat er geloof ik een nieuwe school opgezet is, neem mijn ontwetendheid niet kwalijk want ik ben per slot van rekening al bijna 45 jaar weg uit het Haagie, en als je de 60 gepasseerd bent wordt het geheugen vaak ook wat minder, al heb ik daar nog geen last van ( denk ik ? )
Heerlijk om over zo,n mooie foto te ouwehoeren niet dan?

Hans Kindt | 1-10-2011
Wim Veltman: Ik was net klaar met typen toen ik tot de slotsom kwam dat het bij me opkwam dat het best zou kunnen dat mensen die aan de Marterrade naar de lagere school gingen er nu in het bejaardencentrum wonen. Om te gillen!

Hans Kindt | 1-10-2011
Rien Solcer: je hebt gelijk het is de Put. Ik verwar hem met de Berenkuil in mijn huidige woonplaats Eindhoven waar de ene na de andere auto geruime tijd om door niemand begrepen redenen telkens van de weg raakte. Maar ik ben dan ook al sinds 1989 weg uit Den Haag en terugkeer zit er voorlopig niet in.
Wim Veltman: of ik bij je op school gezeten heb weet ik niet. Je naam roept geen associaties op met mijn scholen (Abeelstraat en Marterrade - de laatste bestaat niet meer, staat nu een bejaardenoord, niet voor te stellen maar toch waar). Ik ben trouwens van 1950. Ik heb het dan wel over de "lagere school" zoals die toen heette (en van mij zou dat zo weer mogen want ik ben erg conservatief wat dat betreft)

JWB | 1-10-2011
In Overschie - waar ik eind jaren 50 woonde - was naar verluid het toppunt van brutaliteit een juut in z'n laars p*ssen en dan vragen of ie natte voeten had.

rikky | 1-10-2011
Ja prachtige foto weer.
En dan al die reacties . . . ik lach me gek
Ik ben ook van die hete zomer van 1947, en de bijnaam koddebeier, is mij wel zeer bekend.
Ooit een keer het woord 'Juut' tegen een agent gebruikt in Delft, mocht niet.

Wil Veltman | 1-10-2011
@beste hans Kindt, Jou opmerkzaamheid is zeer goed te noemen, jij hebt vast op de zelfde school als ik gezeten, ik ben inderdaad van 1947 dus kan ik het plaatje niet zelf meegemaakt hebben, maar daar ging het hier niet om, het ging om de inleving van de foto en die heb ik best goed weergegeven dacht ik.
En nu we toch bezig zijn om ons bijnamen voor onze zeergewaardeerde politie te noemen, wat dacht u van koddebeier ! heb ik ook van mijn zoon hoor.

Rien Solcer | 1-10-2011
@Hans Kindt, van de beruchte Kuil heb ik nooit gehoord, wel van de Put, trouwens een mooi verhaal van je opa.

Leen Commers | 1-10-2011
Piet, graag gedaan. Ben jij geniesoldaat geweest? Het woord sodeju is een belangrijk woord in het Mineurslied. Na iedere sodeju wordt een borrel in n slok opgedronken in een glaasje zonder voet, zodat je hem niet neer kan zetten, dus je moet wel.
PS, ik ben dienstplichtig geniesoldaat geweest, lichting 1954/3.

coos | 1-10-2011
De voorste tram is lijn 21 naar de Sportlaan, dus de foto moet na 3 december 1928 en vr 10 november 1937 zijn gemaakt.
Het straatbeeld ter plaatse is wel dertig jaar onveranderd gebleven.
Het waarschuwingslicht voor de rechts afslaande lijn 8 aan de bovenleidingsmast naast de bromsnor op de fiets zie ik nog niet.

Hans Kindt | 1-10-2011
Wim Veltman, die Willy jeeps zijn van na de oorlog hoor en de foto waar het hier om gaat is uit de jaren 30 toen de Wouten (uitdrukking van mijn zoons) een uniform droegen dat overeenkomst met de uniformen die de Londense bobbies nu nog dragen. Dus wat dat betreft komt je verhaaltje niet helemaal met deze foto overeen.
Overigens was al een jaar of 30 wijlen mijn grootvader van moeder's kant ook zo'n Nederlandse vooroorloge "bobbie" waar ik hele (vooroorlogse) politiebelevenissen van heb moeten aanhoren.
Het meest favoriete verhaal was zijn ingrijpen toen een vent met paard en wagen in de beruchte "kuil" (hoek Vaillantlaan/Parallelweg) zijn dier stond af te beulen die de veel te zwaar beladen wagen eigenlijk niet omhoog getrokken kon krijgen. Als voormalig cavelerist werd mijn grootvader toen woest en hij heeft die man toen zeer stevig aangepakt op een manier die hem nog heel lang zou bezuren. Mijn grootvader was een man met een moeilijk karakter - ik had maar heel weinig contact met hem. Maar dat hij dat paard te hulp kwam (en hoe!) heb ik altijd wel van hem weten te waarderen!

Piet. | 1-10-2011
leen bedankt voor dit nostalgische HTM plaatje !

Sodeju

Wil Veltman | 1-10-2011
Beste @JWB Je hebt het goed gezien, in mijn jeugd was inderdaad de verstandhouding tussen de toenmalige gezagdragers en mijn persoontje niet al te soepeltjes, wij hadden in die tijd alleen een doodlopende straat om ons uit te leven, het was de kleine reitzstraat, daar gebeurde wel het een en ander op het gebied van voetbal en ten koste van een ruit, vandaar de uitdrukking ballenjatter begrijpt u ? verder natuurlijk kerstbomen rausen wat ook al niet mocht, en dan natuurlijk de kolenloods waar we gregeld een hardloopwedstrijd hadden met de gezachdragers uit de willy jeeps,
wat wij natuurlijk altijd wonnen, wij waren echte transvaalwijkers begrijpt u.

John van den Berg | 1-10-2011
W Veldman @Het is nog sterker in die tijd was er nog geen max snelheid bekend voor auto,s en moters je kon lekker door scheuren,als je een wat snellere auto had.Want dat waren toch meestal de kapitalisten .Jantje met de pet reed toen op een gammele fiets en had als hij geen werk had een belasting plaatje met een gat erin die waren dan gratis want die moesten dagelijks stempelen voor financiele onder steuning.

JWB | 1-10-2011
@Wil Veltman - Haha, goede verstandhouding heb jij met de juten :-)

Wil Veltman | 1-10-2011
De ballenjatter die daar het verkeer staat te regelen heeft volgens mij wel degelijk kappies om zijn mouwtjes en ook nog gestreept beste @rsg, bovendien heeft hij daar ook nog hagelwitte handschoentjes aan, dus is verder nog niet aan het werk geweest, de andere ballenjatter staat te wachten tot dat er een verkeersdeelnemer een overtreding maakt, en kan zich dan een stinkasem trappen ( want de auto,s reden nog niet zo hard toendertijd ) om de overtreder op de bon te slingeren, als je goed kijkt zie je hem nog gemeen kijken, doen ze nu nog.

hansje | 30-9-2011
Was dit het spitsuur?Misschien een opgezet plaatje,want zie ook de diender op zijn fiets links.

rsg | 30-9-2011
een verkeersagent had om zijn ondermouwen toch een witte hoes.
hier zie ik dat niet.
en de fietsers waren hier in de meerderheid misschien met belastingplaatje.
mensen die in de steun liepen hadden een gaatje in dat plaatje.een teken dat ze belasting vrij waren.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5417


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 13 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!