Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
`De Galerij` - Laan van Meerdervoort hoek Fahrenheitstraat
ansichtkaart uit de collectie van Hans Klok


Surftip van Hans Klok:www.loosduinsmuseum.nl.Met deze foto erbij is het Toen & Nu.

Paul Sauerbier | 19-8-2017
Sanne, zou dhr M. Brogt nog steeds in leven zijn? Hij zou dan nu inmiddels 102 jaar oud zijn! Ik weet sinds vandaag pas zijn naam, waardoor ik wat beter aan info op het internet kan komen. Heb nu zelfs een foto gezien, maar die is achterin de zaak genomen en de autootjes zijn helaas niet te zien. Wie kan mij helpen aan nog meer? Puur jeugdsentiment.

peter | 3-6-2017
Op de BG zat in mijn tijd ( 1975 - 1985 ) Favoriet kleiding

Op de 1e etage biljartzaal "de Gallerij " waar DBO biljart speelde, en overdag werd gebridged door verenigingen.

Op de 2e etage dansschool Wim Lier.

1e winkel links van de hoogbouw was van Agthoven manifacturen

Rechts van de hoogbouw in de Fahrenheitstraat zat een supermarkt in het voormalige West End theater

GJ de Groot | 5-9-2016
@Jan de Lange
Bellen, mailen, schrijven of gewoon langs gaan:
Margaretha van Hennebergweg 2A | 2552 BA Den Haag
Elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, iedere eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur.
070 – 397 33 42
info@loosduinsmuseum.nl
Staat allemaal op de site van het Loosduins Museum.
Ongetwijfeld kent men daar Hans Klok (van het museum, niet die andere).
Een kind kan de was doen.

Jan de Lange | 4-9-2016
Hoe komen we in contact met Hans Klok? We willen hem vragen of we het origineel kunnen gebruiken voor een boekje over het ontstaan van deze wijk. Daarin worden ook meerdere ontwerpen van de architect A.J. Westerman op genomen.

Hans Roos | 13-2-2015
Zittend tegen een pilaar van deze galerij heeft een onbekende oude vrouw mij gedurende de hongerwinter 1944-1945 mij gered van de dood!

Hans | 6-1-2015
Droomland zat tot 1987 op Fahrenheitstraat 695

Hans Klomp | 2-7-2013
Beste mevrouw Sanne,
Ook ik heb alleen maar goede, 60 jaar oude, herinneringen aan de winkel van dhr. Brogt. Wilt u hem het allerbeste toewensen?

Mike | 2-7-2013
Als u hem nog eens spreekt, kunt u dit wellicht aan hem overbrengen:

In de jaren `50 knikkers kopen bij de speelgoedwinkel van meneer Brogt, tollen (appels & peertjes), meccano, later doosjes lego etc. etc.

meneer Brogt, bedankt voor uw mooie speelgoedwinkel, waar u met recht nog altijd trots op kunt zijn!

één van de jochies uit de Pijnboomstraat

Sanne | 30-6-2013
Voor de mensen die graag informatie over dhr. M Brogt willen hebben: Ik ben de oude huishoudelijk hulp geweest van dhr. M Brogt en hij leeft nog steeds inmiddels is hij 98 jaar. Hij vertelde altijd met trots over zijn speelgoedzaak! Hij heeft dit gedaan tot de jaren 80. Zijn vader had een garage in de Wilgstraat en de broer van dhr. M. Brogt heeft dit later overgenomen. Dhr. M. Brogt zag helemaal niks in de garage van zijn oudeheer dus is toen een speelgoedzaak begonnen.

erven sleeboom | 29-4-2013
Ik roep even deze twee reacties in herinnering... Wat is Den Haag toch oerlelijk geworden...

coos | 25-12-2012 Dat dit zomaar mag.... Wat een wansmaak.

A. van der Zee | 21-12-2012 Als ik beide foto`s vergelijk, word ik een beetje verdrietig. Het gebouw is verwaarloosd en lelijk veranderd. (...) Hoe meer ik er naar kijk, hoe verdrietiger is word. Dit gebouw is door de achtereenvolgende eigenaren onzedelijk betast! (...) Sorry jongens (en meisjes), ik moet even huilen...

robvanenck@hotmail.co.uk | 29-4-2013
Vroeger met verjaardagen altijd naar het `witte broodskind` gegaan om
er Rechelieu gebak te bestellen en als iemand het verhaal kent van de drie
musketiers dan weet U dat Rechelieu de cardinaal was en veel invloed op
de koning had.
Is er iemand die me het recept kan sturen van dit gebak mijn email adres
heb ik hierbij gegeven, woon nu in Engeland, Torquay.
Groetjes Rob van Enck.

Daniel Bakker / San Miguel | 23-3-2013
Geweldig al deze oude foto`s en bijgevoegde info! Mijn oma,1923, is opgegroeid op de Thomsonlaan alwaar mijn oom Piet Bakker nog steeds een dierenwinkel heeft, Mijn opa,1919, is op de L. van Meerdervoort opgegroeid op de hoek Perponcherstraat en samen woonden zij in de jaren 40 en 50 op de Copernicusstraat. Nu woon ik om de hoek van deze foto in de Buijs Ballotstraat. Dat is toch bijna 100 jaar familiegeschiedenis in het Valkenboskwartier! Ik heb van mijn moeder begrepen dat de broer van mijn opa ook nog even heeft gewerkt naast Korlvinke bij de melkboer/fabriek op de Beeklaan.

Mady | 7-3-2013
@ Joost, bedankt voor de informatie. Blijkt dat deze bakkerij gerund werd door Ria en Bert van der Ham. Maar een paar jaar geleden zijn ze gestopt. Nogmaals bedankt,

joost | 7-3-2013
@Mady. De (banket)bakkerij op de Thomsonlaan heet "In het Wittebroodskind".
Al sinds mijn eerste herinneringen 1950/1951 was deze zaak er al. Heerlijk brood en gebak. Mogelijk is deze winkel nog in bezit van de familie?

Mady | 7-3-2013
Mijn familie ( fam. Sanders) woonde vanaf 1938 in de Esdoornstraat. Ik ben er zelf geboren, heb er toen twee jaar gewoond en kwam tijdens mijn studietijd in 1970 weer terug op kamers bij mijn oma, boven de garage van dhr. van der Sande. Pas in 2007 hoorde ik dat mijn biologische vader in 1951 etaleur/ decorateur was bij Vroom in de Fahrenheitstraat. Zijn naam wist mijn moeder niet precies meer Aad of Arie en zijn achternaam iets in de trant van Smeele, Smelink, Smaling. Mijn moeder heeft me nog kunnen zeggen waar ik de foto`s kon vinden en stierf de volgende morgen. Ik heb de foto`s gevonden en de gelijkenis is treffend. Ik ben benieuwd of iemand me iets kan vertellen dat me op weg helpt. Ik heb eventueel een goede foto van hem. Zijn ouders hadden volgens mijnmoeder een bakkerij of banketbakkerij op de Thomsonlaan. De verhalen en namen van winkels ken ik allemaal. Droomland was natuurlijk fantastisch. In de loop van de jaren heb ik de Fahrenheitstraat en Thomsonlaan zien veranderen. Het gebouw van Vroom en de Gallerij zijn echt Haagse stijl. Het gemeentemuseum is erg mooi ook. Ik woon al lang niet meer in de Randstad, maar kom graag af en toe weer even in Den Haag.

Mike | 29-12-2012
Tsjah ... zo kan het gaan ..

Ben de laatste jaren wat aan het graven in de familiehistorie en vond de trouwakte van mijn opa & oma uit 1919.

Daarop staat de vader van mijn oma vermeld (die was in 1919 zesenvijftig jaar). Bastiaan Boender: beroep te Den Haag - trambestuurder ...
Zal wel van de Haagse paardentram geweest zijn .....

Hans (Zoef) | 29-12-2012
Inderdaad, mijn geboortehuis is niet meer, dat stond zo`n 30 tot 50 meter van de Goudsbloemlaan. Aan de andere kant van de Goudsbloemlaan is de evenzijde blijven staan en daar begint het met nummer 200.

Mike | 29-12-2012
@ Hans(zoef)

Er bleek dus al een link uit februari 2009 op deze website te staan, zie ik nu.
Heeft jouw geboortehuis er dan ook aan moeten geloven ?
Tjonge, moet toch heel ingrijpend geweest zijn destijds !

https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/tonen2.php?pagina=1235302622

Rochus Zuurmond | 29-12-2012
Misschien interessant: http://www.hitlersatlantikwall.nl/schade.php?language=

Mike | 29-12-2012
Ik ben uit `53 en heb niets van die oude wijk noord Bomen- en Bloemenbuurt meegekregen, behalve het stukje tankgracht, rechts aan het eind van de ieplaan waar nu een flatgebouw staat. De rest was toen al Segbroekpark.

Als je overigens het kaartje uit 1948 bekijkt is de witte vlek in Segbroek groter dan die in het Bezuidenhout. Hoewel in het Bezuidenhout veel mensen om het leven gekomen zijn en dat veel erger is .... lees je vrijwel nooit wat over de tankgracht terwijl de Haagse infrastructurele schade daar net zo groot was of misschien wel groter.

Hans (Zoef) | 29-12-2012
Ik vind het ook heel jammer dat de omgeving daar zo ingrijpend is veranderd. Ik ben daar in die buurt geboren, Begoniastraat 145 en heb daar als kleuter fijne herinneringen aan. Zo was het goed vissen in de vijvers van de Larikslaan en langs de Sportlaan. Het Rodekruisplantsoen van tegenwoordig is nog een overblijfsel van de tankgracht, het water langs de Segbroeklaan is dus nog de tankgracht in gewijzigde vorm.

Mike | 28-12-2012
@ eppo
Berlage heeft een stem gehad in het ontwerp van de Bomen- en Bloemenwijk rond 1905-1915 e.v.. Dat zie je b.v. aan de speels schuin door de wijk lopende Wilgstraat en Azaleastraat cs. Ook zie je dat aan de rondingen, zoals b.v. Oleanderlaan (nu dus onder het Segbroekpark begraven), maar ook aan bijvoorbeeld de Papaverhof. Aanvankelijk volgde Dudok de stijl van Berlage, maar na verloop van tijd ging hij experimenteren met vrije en open stijlen, wat je dus ziet aan nieuw Segbroek. Hij heeft nieuw Segbroek voor zover ik weet niet laten bouwen, maar heeft er wel een vinger in de pap gehad.

Rochus Zuurmond | 28-12-2012
Berlage had niets meer te zeggen, is op 12 augustus 1934 overleden.

eppo | 28-12-2012
@Mike: was het architect Dudok die `het voor het zeggen had` of was het misschien architect Berlage.... ?

Mike | 28-12-2012
p.s. tweede stadskaart is niet uit 1938, maar uit 1948 ..

Mike | 28-12-2012
Tjonge ... ik wist wel dat er ter hoogte van het Segbroekpark een tankgracht gelegen moest hebben, maar niet dat er daarvoor halve woonwijken gesloopt zijn en talloze straten zijn verdwenen. Heb wat op beeldbank gezocht en gevonden:

Stadskaart Den Haag 1939 (kun je uitvergroten).
Het hele gebied tussen de voormalige IJsbaan in het Westen, de Stadhouderslaan in het Oosten, Sportlaan in het Noorden en Hanenburglaan in het Zuiden is hier nog bebouwd. De straten/huizen ten oosten van het Kanaal zijn volgens het Berlage ontwerp aangelegd/gebouwd. Zoals thans nog het oude deel onder de Segbroeklaan.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/weergave/record/layout/default?id=ebcee2d9-b19e-4318-aa7b-8dd1c38d7ef2

Stadkaart Den Haag 1938 (kun je uitvergroten)
Alles is weg en er resteert één grote zandvlakte waarin je de stippellijnen van de tankgracht nog kan zien.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/23?q_searchfield=algemene+kaart+van+%27s+gravenhage

Tijdens de herbouw na de oorlog had architect Dudoc het voor het zeggen. Die wilde de oude straten niet terug en hield meer van een open ontwerp met een brede laan (Segbroeklaan), parken (Segbroekpark) en flats.
-Het noorden van de Bloemenbuurt heet nu Rode Kruis plantsoen (genoemd naar het oude Rode Kruis ziekenhuis dat ten oosten van de Valkenboskade lag).
-Het huidige Haga/Juliana Kinderziekenhuis ligt voor een deel over de voormalige straten (Haagbeekstr. Noteboomstr. en Oleanderlaan).
-Onder het Segbroekpark (tussen Fahrenheitstraat en Ieplaan) liggen maar lieft 7 forse woonblokken (6 verdwenen straten en 1 verdwenen laan die parallel aan de Sportlaan liep -Larixlaan-) en links van die Ieplaan zijn nóg eens 3 woonblokken gesneuveld.
-De Ieplaan heeft met bebouwing doorgelopen tot aan de Houtrustbrug met op de hoek Ieplaan/Larixlaan, het hotel restaurant Olympia.

Dan heb ik het nog niet eens over hetgeen boven de Bloemenbuurt gesneuveld is en datgene wat aan de rechterkant van het kanaal is gesneuveld. Zo heeft b.v. de Obrechtstraat tot aan de huidige Pres. Kennedylaan gelopen en zijn er ook in dit deel straten verdwenen.

Ik heb gelezen dat er tussen 1942 en medio 1943 door 5.800 arbeiders gedwongen is gesloopt en er daardoor 14.000 mensen dakloos werden. Brrrrr ...

coos | 25-12-2012
De beide foto`s vergelijkend krijg ik bij de eerste het beeld van de jaren twintig qua kunstzinnige bouwstijl met uitstraling, warm en smaakvol.
Bij de tweede foto dat cleane, zakelijk gladde van vandaag, waarbij de uitstraling van destijds volkomen verknald is.
Dat dit zomaar mag.... Wat een wansmaak.

Mike | 24-12-2012
Bedankt zoef

ik haalde de speelgoedwinkels door elkaar. Droomland moest dus ergens in de buurt zitten, want de naam staat me nog goed bij. Verder een heerlijke jeugd gehad in deze buurt. Rolschaatsen rond het Thompsonplein, want dat was in mijn tijd al geasfalteerd, de straten daaromheen hadden nog klinkertjes etc.

De Fahrenheitstraat was altijd een lichtfeest tegen de kerst (lichtbogen boven winkels en lichtslingers over de Fahrenheitstr) met een grote lichtkroon boven het kruispunt Fahrenheitstr/Thompsonlaan.

Hans (Zoef) | 24-12-2012
Het speelgoedpaleis Droomland zat vanaf dit punt gezien rechts en voorbij de Thomsonlaan tussen de Esdoornstraat en de Cypresstraat.

Mike | 23-12-2012
Ik ben al een tijdje weg uit Den Haag, zat destijds op de Acasia kleuterschool en later daartegenover op de Aeneas Mackay lagere school (dus om de hoek bij WestEnd etc.). Woonde in de Pijnboomstraat, dus vandaar.

Die speelgoedzaak was van Brogt, ben nu zeker ! .... maar de speelgoedwinkel Droomland was toch ook ergens in de buurt .... waarschijnlijk verderop in de Thompsonlaan of in de Fahrenheitstraat tussen LvM en Hanenburglaan.

Hans Klomp | 23-12-2012
Beste Mike,
Tot mijn verbazing staat M. Brogt nog steeds met een telefoonnummer op Thomsonplein 10 vermeld. Als het dhr. Brogt van de speelgoedzaak is nadert hij nu de 100 jaar, maar mogelijk is het een zoon van?
Op de beganegrond zit een administatiekantoor, doch wellicht is dit enkel een huurder.

Mike | 23-12-2012
@ Hans Klomp

nu ik die naam `Brogt` hoor, ga ik twijfelen want die naam klinkt wel héél erg bekend, vergis ik me nou zo en zat Droomland ergens anders ?
Die fietsenzaak herinner ik me ook nog heel goed (ik woonde toen in de Pijnboomstraat), dat beiden broers waren heb ik nooit geweten.

Hans Klomp | 23-12-2012
De bedoelde speelgoedwinkel was van M. Brogt. Zijn broer had een fietsenwinkel om de hoek in de Wilgstraat. Met Google earth zag ik dat het woord Speelgoed nog immer boven aan de gevel staat, alhoewel er al lang geen speelgoedwinkel meer is.

Mike | 23-12-2012
@ coos

ik doelde meer op de tableaus IN de winkel, die waren prachtig !

Mke | 23-12-2012
@ p.s.

HIER! zat die winkel in de jaren `50 / `60 , aan de linkerkant van het hoekhuis/winkel, waarin dacht ik een viswinkel zat.
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/6?q_searchfield=+thomsonplein

De foto is uit de 2e wereldoorlog en het winkelraam (waarboven de zonnewering zichtbaar is) was toen nog afgeplakt, maar naderhand de speelgoedwinkel ingekomen. Och, ik heb er wat afgedroomd in `Droomland`.
Op z`n oud Haags gezegd: `kêkuh, kêkuh .... niet kopuh ....

coos | 23-12-2012
Ze zijn er nog: die tegeltableau-gevels van Piet de Gruyter & Zn, in de provincie.
Een prachtig onbeschadigd exemplaar is nog te vinden in Nijmegen, op de hoek Mariaplein / Berg en Dalseweg / Ten Hoetstraat.
Er zit nu een kantoor in.

P.S. | 22-12-2012
@Mike ik woonde bij de Goudenregenstraat. De drogist winkel heriiner ik me wel De speelgoed winkel niet zo. Ik had meer belangstelling voor de winkel van Pas (veel technisch speelgoed) op de ln v Meerdervoort vlak naast de remise (eerst een opticien dan tabakswinkel Korrelvinke en dan Pas) bij de lijsterbesstraat) en ongeveer midden tussen de lijsterbes- en Ribesstraat was nog een speelgoedwinkel waarvan ik de naam niet meer weet. Wat er nu in de Winkel van Vroom zit weet ik niet. Ik ben al sind 1975 weg uit die buurt en woon in rotterdam.

Mike | 22-12-2012
@ A. vd Zee

Weet niet of de ING die schiiterende tegeltableaus van De Gruyter heeft overgenomen, of dat die er al uitgesloopt waren. Kan ze me nog herinneren .... schitterend, in iedere De Gruyter winkel hadden ze dat en waren dacht ik voorstellingen uit voormalig Ned. Indië ...

Mike | 22-12-2012
@ p.s.

tegenover Vroom aan de andere kant van de Acasiastr. zat drogisterij Nettesheim ... dacht ik. Weet niet of je uit dezelfde buurt komt, maar herinner me plots de speelgoedzaak vlak bij het Thomsonplein, die:"Droomland" heette ....:-)

Ik heb niet echt de historie van Vroom kunnen vinden. Wel dat het later kennelijk is ovegenomen door Gazan, dat op zijn beurt weer ovegenomen werd door Zeeman en wat er nu in zit weet ik niet .... ben al een tijd weg uit Den Haag.

Cees van Duinen | 22-12-2012
@Frans, The Dutch Swing College is begonnen bij dansschool Gaillard op de Laan van Meerdervoort.

A. van der Zee | 21-12-2012
Als ik beide foto`s vergelijk, word ik een beetje verdrietig. Het gebouw is verwaarloosd en lelijk veranderd. Vreselijk! Het is meer dan "zoek de zeven verschillen". Alle raampartijen van de plint vernield, gemetselde balkons vernield, de toren afgebroken, de baksteen details onder de dakrand weg, de oorspronkelijke ramen verknald. Hoe meer ik er naar kijk, hoe verdrietiger is word. Dit gebouw is door de achtereenvolgende eigenaren onzedelijk betast! De welstandscommissie in geen velden of wegen te bekennen. Hoog tijd voor een verplichte restauratie om het in de beeldschone oorspronkelijke staat terug te brengen. Wat gaan wij soms toch slecht met ons cultuur erfgoed om. Het zou me helemaal niets verbazen als het vandaaag of morgen nog eens wordt gesloopt en geen haan die er naar kraait. Sorry jongens (en meisjes), ik moet even huilen...

P.S. | 21-12-2012
@Mike Vroom (in de Fahrenheitstraat) was een bedrijf dat los stond van Vroom & Dreesmann. Of de Vroom van Vroom fmilie was van de Vroom van V&D weet ik niet. De naam Vroom komt redelijk vaak voor

Frans van Meerwijk | 20-12-2012
Leuk die twee platen onder elkaar! "Toen en Nu" is toch altijd weer emotioneel (ook al ken ik dit bouwwerk verder niet
Ik zie een heerlijk bouwwerk in Berlagestijl, waarvan dankzij gebrek aan monumentenzorg de winkelramen zijn verkankeleniend en ook dat torentje is gesneuveld...
Ik vind Berlage en zijn School heel mooi, maar kan mij voorstellen, dat ook hij niet altijd even praktische ontwerpen maakte, al doen moderne architecten, in een poging om roem vergelijkbaar met onze grote HPB te vergaren dat zoort dingen ook wel...
Ik woon in Zuid-West, 10 hoog in een heerlijk driekameraparttement en verbaas mij dagelijks over die mensen, die één van die (ongetwijfeld "Berlagiaanse" laagbouwwoningen voor mijn flat hebben gekocht: een eensgezinswoning, verdeeld over VIER verdiepingen met volgens het prospectus net zoveel nuttig vloeroppervlak als ik heb...
Berlage is méér dan ronde hoeken, baksteen of leuke torentjes, maar daarvoor is dit geloof ik niet de juiste plek...

Mike | 20-12-2012
ik heb heel wat af moeten zoeken, want wist zeker dat tegenover `Vroom` en naast `West-End` een filiaal van de Gruyter was, toen ik in de Acasiastraat op school zat.

En jah hoor ... hij staat op beeldbank (1950), alleen vind je hem niet onder De Gruyter. Daar tegenover zie je meteen het typische gebouw van `Vroom` (staat nog in letters op het torentje). In de stad heette het al Vroom&Dreesman, maar in de Fahrenhetstraat was het nog Vroom.

http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/weergave/record/?id=5aeb055a-21c1-429a-9498-f6d5944de4e8

sier van spronsen | 20-12-2012
Het West-end theater had had een prachtig interieur. Die mooie kroonluchters is mij altijd bijgebleven

Hans Klomp | 14-10-2011
Deze brand vond plaats op zaterdag 22 maart 1958.

coos | 14-10-2011
Het was op een zaterdagmiddag, ik dacht eind maart. Ik fietste bij Naaldwijk toen ik een enorme brede witte rook zag, en bedacht dat dit wel eens brand kon zijn in het in aanbouw zijnde Rode Kruis-ziekenhuis. Ter hoogte van Loosduinen gekomen zag ik de witte rook veranderen in één grote zwarte dikke massa: dat bleek achteraf het moment waarop het grote kerkdak instortte. Pas bij de kruising Goudentregenstraat/Segbroeklaan aangekomen zag ik dat het niet het ziekenhuis was, maar de katholieke kerk.
De herbouw van het dak heeft bijna een jaar geduurd. De pastoor heette Heskes.

Leo | 13-10-2011
Her en der in de stad had je van dit soort torentjes. O.a in de Appelstraat. Ik vermoed dat ze werden gebruikt voor het radioverkeer. Toen ze niet meer nodig waren, was het goedkoper om ze te slopen dan duur onderhoud

joost | 13-10-2011
@Hans (Zoef). De kerkbrand was in 1958. Wegens gebrek aan belangstelling worden er sinds 2008 geen kerkdiensten meer gehouden.
De foto van de galerij: Jammer dat het torentje is verdwenen.

Wout Baak | 13-10-2011
Er valt me nog een verschil op tussen de twee foto's: op de bovenste foto is een soort toren met De Galerij er op. Op de onderste foto is die verdwenen. Iemand een idee?

harry | 13-10-2011
Toon Hermans gaf in dat theater z'n eerste one-man show!

Hans (Zoef) | 13-10-2011
Die brand in de kerk was op de dag, ik was met mijn zus op de fiets ergens naar onderweg en heb een ommetje gemaakt om te kijken. Was prima te zien, omdat de strook van de atlantikwall nog niet bebouwd was. Daarna ben ik nog met lijn 5 naar de prinsessegracht geweest en heb nog mijn handschoenen in de tram laten liggen. Bij de kruising van de Valkenboskade stopte de tram even om vandaar naar de kerk te kijken die toen net was geblust, dampte nog wat na en dat was alles. Ik meen dat het in 1951 of 1952 was, zal het even trachten te vinden.

Hans Kindt | 13-10-2011
Wat was de Laan van Meerdervoort toch stil in die tijd hè? Dat autootje had weinig kans op een aanrijding en de parkeerproblemen lieten nog een jaar of 40 op zich wachten. Benzine kostte bijna niets (maar een "arrebeier" moest nog tientallen jaren wachten voor hij zich een autootje kon veroorloven en met vakantie naar het buitenland kon gaan). Niet voor te stellen dat de gebouwen zelf in al die tijd uiterlijk nauwelijks zijn veranderd.

Arie | 13-10-2011
@ Frans
Inderdaad was op de tweede etage de danschool van WIM LIER, we hebben daar in 1948 in de danszaal neon verlichting aangebracht. Dat was voor die tijd een unicum.
Op de eerste etage was een restaurant in die tijd.

Hans Kindt | 13-10-2011
Tjonge Coos, dat van die kerk herinner ik me ook nog heel goed! Dat moet ergens in 1956 zijn geweest want buren hadden toen al TV en één van de buurmeisjes vertelde me tijdens het spelen op straat dat het daarop te zien was geweest. Die zondag ben ik met mijn vader bij de gebruikelijke middagwandeling naar de kerk op de Sportlaan gaan kijken en ik weet nog dat ik er diep van onder de indruk was. Het was voor het eerst in mijn leven dat ik een afgebrand gebouw zag. Gek hè, elke keer als ik in de tientallen jaren nadien per bus, fiets of auto of lopend langs die kerk kwam moest ik telkens even aan die brand denken (die overigens 's avonds of 's nachts plaats heeft gevonden - ik hoorde er pas de volgende dag over, zondag was dat volgens mij).

coos | 13-10-2011
Ten tijde van de herbouw van de door brand geteisterde r.k.-kerk aan de Sportlaan werd er op zondag 's morgens gekerkt in het theater West End.
Overigens is deze foto een prachtig plaatje. Om in te lijsten.

busgek | 13-10-2011
Hier in Westend zag ik, als jochie, A hard day's night film van de Beatles.
Waar blijft de tijd.

LEO | 13-10-2011
Zo te zien is de auto een Citroen, klaverblaadje. Deze kwam voor het eerst in 1922 op de markt.
Op de bovenste etage heb ik nog dansles gehad bij dansschool Wim LIER

Hans Kindt | 13-10-2011
Voogd: Ja die bioscoop was er maar daar zit nu een supermarkt in. En op die hoek waar we op kijken zit nu een ING bank. Aan dat autootje te zien (jaren 20 denk ik) heeft dit plaatje betrekking op de tijd dat mijn moeder nog baby of peuter was en mijn vader op de lagere school (zo heette dat toen nog) ergens tussen de 4de en 6de klas (groep 6 en groep 8) zat. Tussen 1950 en 1959 woonde ik in de Anton de Haenstraat, een tijd die ik me herinner als erg gezellig. Ik ging altijd door de Fahrenheitstraat naar school (Abeelstraat). In december ging mijn vader met met broers en zus 's avonds 'lichtjes kijken' en zo rond mijn 7de/8ste liep ik daar met een paar oudere vriendjes uit de straat tegen Sinterklaastijd stoer "stinkende Kees is jarig zet 'm op de pot' te brullen (maar keek ondertussen wel een stiekem naar de dakens of er achter een schoorsteen geen Zwarte Piet naar me zat te gluren). En daar was ik 's avonds dan toch wel ongerust over! Maar gelukkig: de cadeautjes kwamen op de 5de altijd dus was mijn geblèr onopgemerkt gebleven.

Fred S. | 13-10-2011
@Voogd
Ja. De "Westend"-Bioscoop in de Fahrenheitstraat was bestandeel van dit complex. Op de foto rechts. (Is echter net niet meer te zien). Later werd de bioscoop als theater gebruikt. Ik heb er de One Man Show van Toon Hermans nog gezien.

Geurt Borsboom | 13-10-2011
Inderdaad was daar een bioscoop. West End geheten. Toon Hermans presenteeerde er ooit een van zijn one man shows.

Voogd | 13-10-2011
In de Fahrenheitstraat was toch een bioscoop?

Zwartrijder | 13-10-2011
Dit is echt prachtig zeg en het oogt ook heel modern.

Frans | 12-10-2011
Leuk om te zien. Dit is bij mij om de hoek ( Acaciastraat ). Sinds vorige week zit hier een kantoor van ING. Die auto daar rechts is geweldig. Op de bovenste etage de bekende dansschool, waar ooit the Dutch Swing is begonnen.

Wout Baak | 12-10-2011
Tsjonge, dan ziet de hoekwinkel van nu (Hans Textiel?) er toch anders uit. Mijn vader woonde in de Esdoornstraat. Heerlijke winkelstraat die Fahrenheitstraat.

markus | 12-10-2011
Het is een mooi ontworpen gebouw.

Rien Solcer | 12-10-2011
Op deze plek stond voor deze bebouwing de chocoladefabriek van Rademaker's

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7699


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!