Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Mooi gezicht op het verkeer in de Groote Marktstraat
's Gravenhage in beeld, 9 september 1927


Op de foto Fordje 71 van lijn 6 richting Stuyvesantplein.

Wout Verspuij | 21-12-2015
Schitterend tijdsbeeld met lijn 6 in de Grote Marktstraat 1927, e.e.a. na de grote doorbraak van 1923/24.

John van den Berg | 26-11-2011
Ja in jaartallen ben ik eigenlijk nooit zo goed geweest waar schijnlijk heeft ons onderwijs in die tijd ons een beetje belemmerd we kregen wel les om bij lucht alarm onder je schoolbank te gaan zitten en toen de centraleverwarming uit ging werd je gewoon naar huis gestuurd .

Kees de Ridder | 25-11-2011
John gooi nou dat verhaal van Hansje wat betreft het dempen van Haagse grachten niet door elkaar, want in 1700 had je echt nog geen fietsen en dat dempen moet een andere reden hebben gehad, want het het rioolstysteem in Den Haag is ook van latere datum, getuige de putdelseltjes die teruggaan naar 1923. Anders gezegd: na 1700 zaten ze nog eeuwen in de stank. Het Coperatie-ziekenhuis op de Gedempte Burgwal heb ik ook gekend. Leuk dat je dat meldt want hiervan is ook weer meer te vertellen. Zo leren we weer veel van elkaar en als echte Hagenezen weten we soms meer dan de beroemde professor Willem Willems van Den Haag, ha. ha!!

John van den Berg | 24-11-2011
Hansje@de mensen waren waarschijnlijk ook niet zo gelukkig en wat die stank van het verkeer betreft ze hebben niet voor niks de Burgwal gedempt toen waren er alleen nog voetgangers en als ze goed in de slappe was zaten hadden ze een fiets of een paard en wagen, Op de gedempte gracht hebben ze later een ziekenhuis gebouwd Coop de Volharding deze werdt overbodig toen het Leijenburg er kwam.

Leen Commers | 23-11-2011
Nu we het toch over de Prinsegracht hebben, op de hoek van de Jan Hendrikstraat van die gracht zonder n zaten twee tandartsen, op de eerste etage Kroeze en op de tweede etage Koster. De senioren onder ons zullen daar waarschijnlijk bepaalde herinneringen aan hebben. Ik heb daar in ieder geval een eeuwigdurende angt voor een tandarts aan overgehouden.
Gelukkig ben al jaren in het bezit van perfect passend kunstgebit.

John van den Berg | 21-11-2011
De Volharding was een coop en had in de oorlog ook een eigen ziekenhuis op de Gedempte Burgwal waar ik in 1943 na een ongeluk een paar maanden naar toe moest om met mijn knie een uur ineen oventje te zitten er was toen al geen taxi,meer en moest toen met een fietstaxi waar mijn moeder ook in mee kon rijden ,die man trapte zich een bijna een ongeluk want dat was zwaar werk zo ging het ziekenvervoer in die tijd het was toch een aardig eind trappen vanaf het Moerwijk.

Fer | 17-11-2011
Mijne dames en heren, excuus voor de overbodige n in Prinsegracht, hoe kom ik er toch bij...?! Slip of the pen, zullen we maar zeggen!

coos | 16-11-2011
Al 40 jaar heb ik de bekende kleurenreproductie ingelijst aan de muur hangen met de afbeelding van de kaart van Joh.Blaeu uit 1649 onder de koptekst "HAGA COMITIS vulgo 's Graven-hage".
Daarop is duidelijk bij de Grote Markt een overkluizing te zien tussen het water van de "Nieuwe Princengracht" en de Luthersche Burgwal, waarbij er ook rechtuit een kort smal 'slootje' getekend staat door wat nu Grote Marktstraat is, rechtsaf slingerend door de Achterraamstraat naar de Gedempte Burgwal.
Voor wat het waard is, omdat de Prinsegracht verkeerd is gespeld, en omdat op de plek van de Grote Markt foutief "Groenmarckt" staat, en bij de Groenmarkt staat "Marcke".

Hans Klomp | 16-11-2011
Beste Rien,
Er is wel degelijk water geweest in deze omgeving, maar wel hl lang geleden. In de late middeleeuwen was dit het gebied waar de Haagse wevers hun producten uitspoelden en te drogen hingen. Vandaar de naam Raamstraat en Achter Raamstraat. Deze ramen waren de houten droogrekken waarop het textiel te drogen werd gehangen.
De betreffende sloten zijn al rond 16/1700 verdwenen.

Fer | 16-11-2011
@Rien:
Er heeft nooit een gracht gelegen in de Grote Marktstraat.
In de Lutherse Burgwal heeft daarentegen wl een gracht gelegen die aansloot op de Paviljoensgracht aan de ene kant en ondergronds en via een bocht op de Prinsengracht aan de andere kant...
Zie HGA kl. A 131 (anders dan anders!)

Rien Solcer | 15-11-2011
Ik vraag mij af of er ooit water heeft gelopen door de Grote Markstraat, foto 6.06106 van het HGA laat zien dat de Prinsegracht tot aan de Grote Markt liep.

Hans Klomp | 15-11-2011
De Grote Marktstraat was wel degelijk een doorbraak die liep vanaf het Spui tot aan de Grote Markt. We kijken hier richting Grote Markt, gevolgd door de Prinsegracht. De doorbraak geschiede hier door het wegbreken van het bouwblok tussen het Gerbrand- en Groenendaalstraatje. Daarbij bleef een stukje van de gevel van het Gerbrandstraatje staan; de oudere bebouwing rechts. De genoemde Pinksterbloemstraatje was niet hier, maar bij de Uilebomen.

Hans (Zoef) | 15-11-2011
Voor zover ik de geschiedenis van de stad ken, was die doorbraak aan de kant van het Spui en niet naar de prinsegracht. Toen is ook de Vijverdam geschapen met de doorbraak naar de Hofweg bij de Kapelsbrug.

Kees de Ridder | 15-11-2011
Omdat de doorbraak voor de Grote Marktstraat in 1926 plaats vond is de verlenging van de Prinsegracht voor de toenmalige Hagenaars in 1927 nog erg vers en ik meen dat het gebouw van de Volharding op de hoek met Grote Markt pas in 1928 werd gerealiseerd. De huidige Greenen Stal is wel het alleroudste wat hier nog bestaat. Ik meen dat met die bewuste doorbraak o.a. het Gerbrandystraatje verdween en ook de Pinksterblomstraat of een straat die qua naam hierop leek. De bochten, die je nu nog hier in zulke straten aantref duidden op water, hetgeen in dit geval de Lange Gracht is geweest.

sjoerd | 15-11-2011
Dat laatste gebouw rechts boven kan dat de boterwaag zijn ?
Dat had je in deze tijd niet kunnen vermoeden dat daar onder de grond een tunnel zou komen.

GR:

JWb | 15-11-2011
Geluk was toen heel gewoon??? Nu ook hoor. Geluk is een relatief begrip. Mijn dochter wordt net zo gelukkig van haar Iphone als ik destijds van mijn Trix-treintje. De goede oude tijd is een mooi begrip voor nostalgische schrijvers. Van de blauwe stadstram (A30x in het HOVM) wordt ik heel nostalgisch. Ik heb hem vroeger alleen maar van de buitenkant gezien want wij moesten lopen, dat was goedkoper. Daar werd ik toen niet gelukkig van .....

Leo de ZWAAN | 15-11-2011
Voor zover ik weet, is er van de bebouwing op deze foto weinig tot niets over. Links onder verscheen de, inmiddels afgebroken huisvestinf van de Haagsche Courant. De gebouwen bedoeld door Hans ( oa de Haas en cafe de Luifel) zijn verdwenen. Daar zit nu Mediamarkt. Het gebouw midden boven is verdwenen. daar staat nog steeds het gebouw van de Volharding. Rechts zat inderdaad de Cityhal en later de Hema. De gebouwen recht zijn bijna allemaal verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw o.a de Panderpassage. Op de hoek uitest rechts zat een stoffen en kledingzaak
@ Jeroen. Pander zat inderdaad op de Zuid Binnensingel 3. Later heette dat Buitenom en sinds 1878 had men de winkel en showroom in de Wagenstraat 21. De hoofdingang was op de tegenwoordige Weversplaats.

Hans (Zoef) | 14-11-2011
De eerste straat links is de Achterraamstraat, de volgende is de Raamstraat en daar tussen staat links een gebouw wat er volgens mij nog is, met slagerij de Haas als een heel ver familielid van mij. Rechts in dat laagbouw gedeelte zat oa. City-Hall en ik meen dat daar naast rechts de Hema was.

Anton Zonneveld | 14-11-2011
@ hansje : Maar toen waren "de menschen" wel gelukkiger en tevredener als nu den ik. Toen was geluk heel gewoon. Geen stankoverlast van het bescheiden autoverkeer, goed dat ze nu de Grote Marktstraat alsnog hebben afgesloten. Zo kun je ook nog met een open tramwagen reizen, al hoewel september blijkbaar net zo warm was als nu in 2011. En anders kon je in de motorwagen zitten; de lucht opsnuiven van het teakhout, leder en koper wat in die trams zat. Maak eens een ritje met n van de museumtrams van het HOVM of TS, doe je ogen dicht en droom dan even lekker weg...... en bedenk hoe mooi Den Haag vroeger was. Kijk eens in de verte op de foto naar de Prinsegracht; een oase aan groen en rust.

Rien Solcer | 14-11-2011
We kijken richting Prinsegracht,het smalle straatje links en rechts is de Raamstraat, dan links de Lutherse Burgwal en net voor de bomen, links bij de markies, de Boekhorststraat. Ergens links naast Pander, zat de eerste Hema

FransW | 14-11-2011
@Adje: in Den Haag kennen we de Prinsegracht, voor de Prinsengracht moet je in Amsterdam zijn.

Adje | 14-11-2011
Kijken we nu richting Spui of Prinsengracht?

Jeroen | 14-11-2011
Pander zat toch aan de Brouwersgracht en het Buitenom?

hansje | 14-11-2011
Verkeer!Ha ha,2 paardenwagens en 4 autos,waarvan een er waarschijnlijk een busje is.En het Fordje natuurlijk.
Maar ja,die "goeie ouwe tijd" was toch ook niet zo briljant als je maar een gewone werker was.Zie de fietsen met de mand voorop.

rikky | 14-11-2011
Oh WOW ! Wat een mooie foto.
Behalve het Fordje met open achterwagen herken ik niets.
Bebouwing gesloopt
Maar wt een prachtig plaatje !!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1089


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 17 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!