Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH A619-A620 naar Voorburg aan Scheveningen, 1950
foto uit de collectie van Andre Muller


KWB | 24-12-2011
Natuurlijk zou een ''behouden'' blauwe tram gemoderniseerd zijn. Maar ook rond 1960 deden in mijn ogen de blauwe trammen niet oud en verrot aan. In mijn herinnering was het rdelijk goed onderhouden materieel waarvan een deel maar krap 30 jaar oud was (net als de GTL's nu). En vergeleken met de meeste trams in A'dam en Den Haag waren de Budapesters en 600-en nog tamelijk modern. Alleen de stadstrammetjes in Leiden (300 serie) maakten toen al wel een historische indruk.

Hans R | 24-12-2011
Precies @ Erven Sleeboom, jouw conclusie in je laatste alinea is ook wat ik, in andere bewoording, heb geschreven.

erven sleeboom | 23-12-2011
Hans R | 23-12-2011 Met de blauwe trams was het niet anders, meer bruin dan blauw van de roest. Het is dus onmogelijk te veronderstellen dat ze nu nog, ons ware liefhebbers, gelukkig zouden maken, als ze "echt" voorbij zouden kunnen rijden. Dus beschuldigingen naar NS of gemeenten zijn niet geheel eerlijk.

Wat bedoel je nu? Er is toch niemand die vindt dat er nog altijd roestige trams uit de jaren twintig en dertig moeten rijden?

Het spreekt vanzelf dat deze tramlijnen, als ze nog hadden bestaan, in de loop der jaren steeds zouden zijn gemoderniseerd en aangepast aan gewijzigde omstandigheden.

Hans R | 23-12-2011
Ook ik kijk met weemoed terug naar deze prachtige plaatjes en heb heimwee naar de echte trams, in de trant van; reden ze nog maar.

Maar ik herinner mij dat als je in deze buurt op Scheveningen ging zonnen of dansen, je als teenager verbaasde over de verpaupering. Een ouwe troep zogezegd.

Met de blauwe trams was het niet anders, meer bruin dan blauw van de roest.
Het is dus onmogelijk te veronderstellen dat ze nu nog, ons ware liefhebbers, gelukkig zouden maken, als ze "echt" voorbij zouden kunnen rijden.
Dus beschuldigingen naar NS of gemeenten zijn niet geheel eerlijk.

Waarschijnlijk is de herinnering mooier dan de realiteit.
Laten we blij zijn dat we door de inspanning van velen, nog af en toe kunnen instappen in een museum exemplaar, die er veel mooier uitziet, dan ik ooit in mijn jeugd een heb zien "werken" en horen fluiten.

Alle mede HTMfoto.net liefhebbers wens ik Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig, Gezond 2012 toe.

erven sleeboom | 23-12-2011
Het waren niet alleen de gemeenten die de interlokale trams weg wilden hebben, maar ook de NS, voor 100% eigenaar van NZH en NBM. En het feit dat er veel te veel van die prachtige en stoere Crossleys waren aangekocht, speelde daarbij ook een rol.

"Moderne mensen zijn busmensen" was de slogan van de NZH.

Jan de Swart | 23-12-2011
Jammer dat al dat moois is verdwenen. In Amsterdam was het de gemeente die de NZH de stad uit wilde hebben en voor de NBMlijn Zeist Utrecht gold hetzelfde. De gemeente Utrecht wilde van die tramlijn af.
Dit betekende ook de doodsteek voor de NBMsmalspoorlijn Amersfoort Zeist Doorn Rhenen.
De bussen die deze beide lijnen overnamen waren de prachtige en stoere Crossleys, waar je als klein kind zo lekker met je knietjes op de voorbank kon zitten om naar de chauffeur te kijken.

Hans Kindt | 13-12-2011
Ja, ik herinner me nog hoe ik als baby van net iets meer dan 3 maanden met mijn moeder naar Voorburg ging met de Blauwe. Ik heb toen flink mijn longen geoefend tijdens de rit!

Aat. | 12-12-2011
Ik heb de band beluisterd en gelijk een kopie gemaakt. De opnamen zijn prima. De TS heeft via het programma opsporinggezocht getracht een verhaal te kunnen oplossen van een vrachtwagenchauffeur die tijdens het opbouwen van een stand van de TS in Utrecht vertelde dat hij en een collega tweebakken en drie draaistellen voor zijn baas moest wegbrengen. In het programma wordt ook verteld dat er op mysterieuze wijzen 3 tweewagenstellen zijn verdwenen ondanks de minutieuze controle van tramliefhebbers die de sloop hebben gevolgd. Ook heeft men tips gekregen waar mogelijk nog materiaal zou kunnen staan. Ook wordt er het n en ander verteld over de restauratie van de Boedapester die in een loods van Voorburg stond. Een kopie van deze uitzending gaat naar de TS.

JWB | 11-12-2011
Ondanks alle nasporingen is er van dit tweelingstel nooit meer iets vernomen. Het hele verhaal is waarschijnlijk niet waar. Vergelijk het met de mysterieuze "strategic steam reserve" in Engeland. Een prachtig verhaal waarvan je zou willen dat het waar is ......

Frans van Zoest | 11-12-2011
Niet te geloven dat jij dat nog hebt Aat Zal er nog wat nadere informatie op te horen zijn, ben echt benieuwd. Dank voor de reactie!

Aat. | 11-12-2011
. Frans van Zoest 2. Ik heb mijn archief er op nagekeken en de band heb ik nog. De uitzenddatum was 14 augustus 1981. Alleen is het te hopen dat ik de opnames nog kan beluisteren. Spoelenband en cassetteband zijn ondertussen goed 30 jaar oud

Aat. | 11-12-2011
Frans van Zoest, Als het goed is heb ik nog een bandopnamen van het radioprogramma opsporing verzocht. In deze uitzending wordt er over gesproken dat er ntje op een mysterieuze manier verdwenen is, kompleet met meen ik draaistellen? In dat programma zijn wel tramramen boven water komen. Ook de tramgeluiden liet men horen. De bewuste tweelingtram is in dit programma niet meer bovenwater gekomen. Ga kijken of ik deze band nog heb.

Frans van Zoest | 11-12-2011
Er ging eens een fabelachtig gerucht dat bij de sloop van als die fraaie A600den er 1 stel toch de dans zou zijn ontsprongen. Een toenmalige vrachtwagenchauffeur zou de tram hebben weggehaald bij de massaslachting in Voorschoten. Wie de opdrachtgever en de chauffeur waren kon nooit iemand vinden of bevestigen. Wel een prachtige fantasie, stel je voor...... Wie weet komt het net zover als nu bij de RTM, daar bouwt men nu een compleet Backertje na! Geld komt uit Europees fonds. Nu nog een A600!!!!

erven sleeboom | 11-12-2011
De A600-en en de andere genoemde gelede trams waren dan wel geleed, maar verder weken ze niet al te erg af van het gewone materieel in die tijd. Zo bestond de A600 uit twee wagenbakken die door een vouwbalg met smalle doorgang waren verbonden en die rustten op een centraal Jacobsdraaistel. De gelaste wagenbak was het echte nieuwe van de A600, niet het principe van de geleding, die trouwens in 1926 in Duisburg ook al was vertoond.

Alleen de Cape Hope was een revolutionaire gelede tram, met een bijzondere onderstelconstructie en brede overgangen bij de geledingen. Jammer dat het toen niet tot seriebouw is gekomen.

Pas in 1957 kreeg Nederland moderne geledes met de Amsterdamse 551-575 en de Rotterdamse 231-244, naar het ontwerp van Mario Urbinati. Het duurde nog tot 1965 totdat de nog moderne Dwag-constructie in dienst kwam, met de 251-274 en 351-386 in Rotterdam.

De A600-en waren toen al vier jaar weg...

Hans Klomp | 11-12-2011
Niet te vergeten zijn de twee tramstellen die de Groenlosche Tram in 1915 in dienst stelde. Beide stellen waren samengesteld uit ieder drie voormalige paardentrams van de RTM die in Leiden dienst hadden gedaan.
De twee stellen verschilden van elkaar, daar bij het ene stel de middelste wagenbak dwars op het spoor was geplaats. Een zeer wonderlijk staaltje van huis-, tuin -en keukenvlijt.

robert55 | 11-12-2011
Er is nog een oudere, min of meer gelede tram: de RETM heeft ongeveer in 1923 voor de lijn naar Overschie een tweedelige, vierassige motortram gebouwd. Was geen lang leven beschoren. Foto hier: http://www.vandeneijk.com/Album%20Old%20Rotterdam/Origineel%20Bus-Tram%20Vervoer/slides/Motortram%20Overschie%20geleend.html

Cape Hope is voor zover ik weet naar Berlijn [waarschijnlijk AEG] gegaan en aan het begin van de oorlog voor het schroot gesloopt.

Haagse_Meester | 11-12-2011
@Stefan: de 'Cape Hope' dateert net als de NZH Tweelingstellen uit 1932. Waarbij aangetekend moet worden dat eerstgenoemde naw al in aanbouw was voordat Beijnes met de A600-en begon. Feit is wel dat de Duitse tram (het was een AEG produkt) na z'n Haagse avontuur niet meer in de reizigersdienst heeft gereden (zover valt na te gaan) en de A600-en de oorlog wl overleefden. Ook waren de NZH wagens de eerste gelaste wagens in NL, de AEG tram was mogelijk nog geklonken (maar dat weet ik niet zeker)...

Maar wt een mooi plaatje hoor, zelfs anno 2011 nog een fraai ontwerp... Eeuwig zonde dat het allemaal verdwenen is

hans van Ham | 11-12-2011
Het gebeurde zelden dat de gelede trams (serie 600) op de lokaaldienst, Voorburg-Scheveningen werden ingezet. Ze werden bijna uitsluitend op de sneldienst: Den-Haag-Leiden gebruikt. Op lokaaldienst werd met de "Boedapesters"" serie 500 gereden. Overigens wat een heerlijke comfortabele trams waren het toch. Nu heeft men spijt dat de rails zijn opgebroken !!!!!!

Stefan | 11-12-2011
Verder had je in die tijd ook nog de 'Cape Hope' realiseer ik mij nu. Dit was een eenling die bij de HTM proefgereden heeft.

coos | 11-12-2011
Stephan, in Amsterdam waren destijds al eerder twee 2-asser-motorwagens via een nieuw middenbalcon tot een tweelingtramstel omgetoverd.
Het is er daar toen wel bij die twee gebleven.

Stefan | 10-12-2011
Nog een reclameslogan uit die tijd: 'Er is geen witter wit dan Persil-wit'...

De befaamde 'tweelingstellen', de eerste Nederlandse gelede trams. Jammer dat dit moois is gesloopt...

Leo | 10-12-2011
Woorden zijn hier niet overbodig. Prachtig !! Uitstappen en dan naar het station Scheveningen om via het viaduct Harstenhoekweg, de duinen en diverse haltes naar het Hollandsch Spoor of Rotterdam te rijden

rikky | 10-12-2011
Tja, ik zeg niets meer.
Ik wil pers Persil . . Mooi hoor!
Mooie foto, van het Scheveningen van weleer.
Bedankt !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8804


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>