Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Wagenbrug begin twintigste eeuw, nu eens gezien richting Stationsweg
foto uit de collectie van Richard Velthuysen


Meibergen | 10-9-2018
Martinus Polak had voor de oorlog al deze winkel.Na de oorlog heeft J. Polak (zijn zoon) de winkel weer overgenomen.
Sinds 1971 na overlijden van J. Polak gesloten.
J. Polak heeft twee dochters.

piet C | 24-7-2018
Ha Jeannette Scheffer van Maren,
wat fijn dat ik iets hoor van U
en wat fijn dat Riet er nog is !
dat was een reuze tijd !
ik werkte daar van 1967 tot augustus 1970
en ging nog jaren geregeld langs in de bakkerij,
hij maakte spekkoek voor een bekend restaurant
ik heb dat recept nog altijd hij was daar een echte kunstenaar in
ook zijn oliebollen ben ik niet vergeten
hij was een goede leermeester
ook werkte daar Bert van der Leden en Els Korreman
maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord !

woon in Antwerpen
ben met pensioen
Doe de familie de groeten van mij

Piet


Jeannette Scheffer-van Maren | 17-7-2018
Ha Piet C, geen reactie op de foto maar iets anders; wat leuk om de naam van m`n vader Ad van Maren tegen te komen op deze pagina! Ik ben de vierde dochter Jeannette. Ik ben eigenlijk op zoek naar meer persoonlijke informatie over Ria de Strik voor de tekst van een nieuw te maken lied over haar en de Haagse Rosse buurt. Ik ben naast conciërge op een OBS ook zangeres geworden en treed op als Coba Lichtekooi der Zangkunst. Aangezien er niet zoveel info over haar te vinden is, las ik oa ook jouw bericht. Ik herinner me je als een super vrolijke en enthousiaste banketbakker. En ook dat je een oogje had op m`n oudere zus Marlène, haha. M`n moeder leeft nog, 89, maar m`n vader niet meer. Ben je banketbakker gebleven? Maar nu vast al met pensioen. Een hartelijke groet uit Scheveningen, Jeannette

Kees de Ridder | 30-10-2017
Ik lees toevallig een reactie van R. Schippers uit 2013. Als nou zeg dat ik een kleinzoon ben van Cornelis van Zijl, ooit werkzaam geweest tot 1936 bij Schippers in de van Ostadestraat en daar woonde op nr. 6, is er dan enig verband uit het verleden?

piet C | 28-4-2015
Ja ik zat ook in de Aminutiehaven klas P2A maar in de nieuwe school avond cursus
werkte toen bij Polak .de chef hete Martin ook ene Freek en Frank de Groot maar die is heel jong overleden dan nog 3 leerlingen .Maakte daar ook voor de Joodse gemeenschap onder toezicht van rabbi Higgis . was een goede start voor mij
werkte ook nog bij AD van Maaren en Maison Bogerijen Reinken straat .
bij deze leraren komt ook hr Rothuis van de VBOB die kwam in de bakkerijen .met het beroemde werkboekje en o wee als die niet ingevuld was!!

Door mijn Opa, banketbakker geworden
die werkte bij Krul van +/- 1914 tot zijn pensioen +/-1958
ik woon nu Vlaanderen .

Rob@ Piet | 26-4-2015
Hoi,

Ja de namen staan mij nog bij Polak idd die gaf Engelse les...strenge vent, de Groot had het altijd over de oorlog.

Herinner mij ook nog een tekenleraar Spier....nou als je daar een geintje maakte stond je gelijk buiten.
Simonis om te leren garneren....leuk met die cornetjes, beetje er in knijpen tot een lusje en dan in iemand zijn gezicht blazen hahaha.

Ik ben na die school gaan varen bij Shell Tankers, eerst als koksmaat/bakker en daarna als scheepskok. Later ben ik uit de horeca gegaan en zit nu bij het ministerie ;-)

Anton Zonneveld | 7-4-2015
@ Piet C en Robert: ik zat vanaf het eerste uur op de François Vatelschool. Daarvoor zat ik tijdelijk op de Aminutiehaven en ik ben destijds met school en al naar de Amalia van Solmsstraat verhuisd. Op de Aminutiehaven deed ik banket omdat de opleiding kok-kelner nog niet bestond. Leraren destijds waren Olyhoek, Otten en Pronk. Na de verhuizing voor mijn kok-kelneropleiding waren de heren de Vries, Tol, van der Meer en ja, ook ene Polak. Gaf Engels. Directeur Nobels en adjunct-directeur de Groot. De Polak als banketbakker was een zeer gerespecteerde kwaliteitszaak destijds, maar er waren er meer in Den Haag. Gordijn, Roodenrijs..... noem maar op.

Robert | 7-4-2015
Hoi Piet, zat jij toevallig ook op de Francois Vatelschool aan de Amalia van Solmsstraat? Wist trouwens niet dat hij twee dochters had. Snap niet dat zo`n goede winkel ooit is gesloten.

piet c | 27-1-2015
ook ik werkte bij Polak wagenstraat als leerling banketbakker 1966-1967
maakte er ook veel suikervrij koekjes gebak hadden groot afd achter in winkel
maar zijn boterkoek en amandelkoek was wel heel speciaal
veel geleerd daar . hij had 2 dochters volgens mij

Robert | 13-6-2014
Ben namelijk benieuwd wat er ooit met de bakkerij Polak is gebeurd...was een bekende bakkerij.........hij had een leuke dochter en de bakker die er in die tijd werkte heette volgens mij Hasselbach. Maar tot op heden geen foto van deze winkel kunnen vinden.

johanverwijck | 22-6-2013
@ Robert. Betreft dit Jacob Martinus Polak, Wagenstraat 185 Den Haag? Heb je al eens gezocht via `joodsmonument.nl`?

Robert | 22-6-2013
Zag dat iemand de naam van bakkerij Polak aan de Wagenstraat noemde, heb daar als leerling nog even gewerkt, weet iemand wat daar ooit mee gebeurd is?? Niets meer van terug te vinden ook niet op Google.

R Schippers | 24-2-2013
Misschien ook vermeldenswaardig ; aan deze kant van de wagenbrug , de overkant richting het station ( op deze foto nog niet te zien ) de repelearstraat eo, woonden ook nog veel joodse families ( waarschijnlijk de banketbakker Polak ook ) mijn (bet)overgrootouders ,de familie Alter woonden op het groene wegje . Mijn vader heeft gedurende de oorlog een melkwijk gereden in deze buurt , naarmate de oorlog verliep , kwamen er steeds meer huizen leeg .

ka de bier | 14-2-2013
Hallo A. van Straaten. Bedankt voor uw reactie.
De bloemenzaak van Tetteroo herinner ik mij nog goed. Evenals de zaak van Polak. De kapsalon aan de overkant van die van uw van uw grootouders: Maison Trudy heette Kettmann als ik het wel heb.
De naam van het cafe op het plein bij de reclamezuil en de bloemenkar was in de jaren zeventig ` Leentje Kalkhoven.`
Hoop dat uw zus nog een foto kan vinden. Zou ook leuk zijn voor deze site of het Haags Archief. Tenslotte allemaal een deel van de Haagse geschiedenis.

Adri van Straaten | 5-2-2013
Ka de bier: of er nog foto`s zijn van de kapsalon van mijn oma weet ik niet, ik zal het mijn zus eens vragen. De kapperszaak is na de pensionering van mijn oma overgenomen door Jean Lagrouw. Of er tegenover een kapperszaak zat, is mij niet bekend. Wel weet ik nog de bloemenzaak van de familie Tetteroo, schuin tegenover. Naast de kapsalon zat toentertijd banketbakker Polak. Is het later niet een kroeg geworden waar travestieten optraden???
Overigens hebben mijn opa en oma (1992 ongeveer overleden) tot aan hun dood in de Wagenstraat gewoond. Maar dan in de Wagenhage, tegenover de oude synagoge/moskee.

ka de bier | 4-12-2012
a.van straaten
Wat leuk dat u schrijft over de kapsalon van uw grootouders.
Nu weet ik eindelijk de naam: Maison Trudy.
Vier jaar lang op weg naar school passeerde ik hem 2 x per dag.
Vond het altijd zo spannend om er naar binnen te kijken. Al die vrouwen die er wat uitgeblust, naar binnen sloften om na verloop van een paar uur als filmsterren naar buiten te deinen.
Wat zou ik graag nog eens een foto van die zaak zien.
Aan de overkant zat meen ik nog een kapsalon.

Het is overigens een waar genoegen om die aanvullende informatie over al die Haagse families en bedrijven hier te lezen.

John van den Berg | 11-10-2012
In die tijd liepen er weinig los lopende honden op straat ,luxe honden waren er haast niet als er wel honden waren zijn het werk honden die onder de handwagens moesten trekken of bij bedrijven aan de ketting als waakhond.

A. van Straaten | 4-4-2012
Heb het vanmorgen aan mijn vader gevraagd. Maar hij kent Mientje onder de naam Paashaas. Ik heb wat gegoogled en heb het volgende gevonden:

Café De Paas werd meerdere keren door vakgenoten uitgeroepen tot ‘Beste café van Den Haag’. Waar die naam vandaan komt is minder bekend. Nog niet zolang geleden waren de Dunne Bierkade en het Groenewegje het exclusieve domein van Haagse prostituees. De ongekroonde koningin was Ria de Strik, alias het Paasei of de Paashaas. Ria woonde en werkte pal tegenover het café. Ze was zeer geliefd in de buurt en een bezienswaardigheid. Toen de gemeente in de jaren tachtig prostitutie verbood, mocht Ria als enige blijven werken, omdat ze als levend monument werd gezien. Toen ze 63 was ging ze naar her bejaardentehuis, maar ook daar kon ze het lonken niet laten.

Maar ook op: http://www.buurtstation.nl/wijkkrant/HS2008%202web6.pdf wordt zij genoemd. Maar heette ze nu Mientje of Ria?

John van den Berg | 4-4-2012
Wij hadden een klant een dokter bij een ziekenhuis ,als service brachten wij de auto terug hij moest ons weer naar de garage brengen maar hij zei rij jij maar dan kan ik naar de meisjes kijken de route was over het Groenewegje .

Anton Zonneveld | 4-4-2012
Bedoelde dame achter glas heette "Mien het Paasei".....

A. van Straaten | 3-4-2012
@Cor. Ik bedoelde inderdaad, dat ze altijd een strik in het haar had. Vandaar: ze had altijd strikken in het haar. (Ze liep niet met vlechtjes; ) Het was opgestoken en de strik zat naar mijn idee aan de voorkant. Je hebt gelijk! Ze heettte inderdaad het Paasei ipv de Paashaas, haha. Veel weet ik er niet meer van, ik ben van 1960. Wel dat ik haar lief/aardig/attent vond.

Cor Nieuw Vennep | 3-4-2012
@A. van Straaten, een kleine (overigens niet belangrijke) correctie: "Het Paasei". En één grote strik. In mijn herinnering zat ze er heel lang en altijd stond de bovendeur van de dubbele deur (boerendeur) open. Het was een lief mens die altijd voor en na schooltijd kinderen aan haar deur had.

A. van Straaten | 3-4-2012
Mijn oma en opa, van Kapsalon Maison Trudy, hadden sommige meisjes achter het glas als klandizie. De naam die mij is bijgebleven was: De Paashaas. Een pronte dame met strikken in het haar: )

John van den Berg | 31-3-2012
Ik heb in deze wijk een paar keer als reserve kranten bezorgen ge lopen het was het beste wijk van Den Haag ,ik gaf de meisjes achter het glas wel eens een krant als ik die over had dat werdt wel gewaardeerd door een cigaret of koek van hen .Het was een gezellige buurt beter als de wijk in Escamp daar zag je nooit geen fooitje ook niet met oud en Nieuw want ze betaalden daar over de giro O wee als de krant een uurtje later in hun bus viel dan kreeg je gelijk een klacht .Dat gebeurde wel eens als ik die wijk andersom liep. Het waren echte krenten kakkers.

Kees de Ridder | 31-3-2012
John, deze verhalen van jou en ook hetgeen van Sraaten vertelt vind ik zo leuk en die Haagse gemeenschap van vroeger was veel kleiner dan nu. Zo was mijn vader Herman gediplomeerd wagenmaker, ik heb zijn avondschool diploma`s nog thuis liggen. Hij werkte bij Köhler op het Zieken en door de opkomst van de auto zou hij weer naar de avondschool hebben moeten gaan. Hij koos voor meubelmaker op het Groenewegje en verwarmingsmonteur bij Slotboom om vervolgens de groetenzaak van zijn vader met zijn broer Nelis in de van der Duijnstraat over te nemen. Ze scharrelden wat af in die crisestijd van de dertiger jaren van de vorige eeuw. Hier ben ik in 1937 geboren. Wat die firme Köhler betreft huurde mijn broer Henk enkele jaren geleden een z.g. boedelbak aan de Binckhorst en raakte in gesprek met de zoon van de toenmalige eigenaar Köhler. Het ging dus over de wagenmakerij. Die zoon haalde gelijk zijn vader erbij en beiden waren zo enthousiast over het verhaal van mijn broer dat ze spontaan hem en mij uitnodigden een keer een kop koffie te komen drinken om hier eens uitgebreid over te praten. We hebben toen een geweldige ochtend gehad op de Binckhorst, compleet met taart en ik zou dit willen noemen: dit was Den Haag vandaag!

John van den Berg | 29-3-2012
Kees de Ridder@Ik werkte in de eind veertiger jaren bij v Puffelen in de garage en service station in de tijd dat de benzine nog een kwartje koste ,op zaterdag ochtend kwam Kohler met zo,n stuk of 10 Renault 4 om te smeren dat was altijd vaste prik ,maar niet om te tanken want hij had zelf een pomp toen vonden de mensen het al duur maar er waren maar weinig mensen die een auto konden betalen.

A. van Straaten | 26-3-2012
Wat een leuke foto! Ikzelf ben van 1960 en mijn oma en opa woonden al voor de oorlog net voor de brug, in de Wagenstraat, aan de rechterkant in het 3e huis. Zij hadden daar een kapsalon "Maison Trudy". Gevestigd naast een banketbakkerij met de naam: Polak. Aan de linkerkant voor de brug zat toentertijd "iets" van een kliniek waar men voor sportkeuringen kwam. Vanuit het huis van mijn oma en opa kon je door de bovenlichten van de afgeplakte ramen van de polikliniek, de mensen zo goed als bloot hun buigingen e.d. zien maken:-) De panden met de aanplakbiljetten herken ik niet. Naar mijn idee waren deze huizen in mijn jeugd al afgebroken. Naar mijn idee stond daar een bloemenkraam "De Wagenbrug". Schuin tegenover mijn gootouders was de bloemenwinkel van Tettero. Op het plein stond een grote reclamezuil en er bevond zich ook een cafe.

John van den Berg | 26-1-2012
Op vallend is de waterstand langs het Groeneweg de bestrating is daar wel bijzonder laag in verhouding met tegenwoordig ong 20 cm wel makkelijk voor laden en lossen van de boten .Ook de reclame voor sigaren boven op het dak .De meeste mensen namen in die tijd de benen wagen zelfs de fiets was toen een luxe dat moesten de mensen nog leren.

Hans Kindt | 22-1-2012
@erven sleeboom. Wat die voorovergebogen man betreft: het was een tijd van veel armoe dus het aantal honden zal in die tijd en zeker in die buurten niet zo groot zijn geweest. Het was voor veel arbeidersgezinnen al moeilijk genoeg om daar de monden open te houden. Alcoholmisbruik kwam in die tijd vreselijk veel voor ten koste van de kinderen die opgroeiden. Ik heb uit zeer goede bron daar heel wat verhalen over gehoord.

Cor Nieuw Vennep | 22-1-2012
@Kees de Ridder. Op de foto is de Repelaerstraat niet te vinden. Op de Haagsebeeldbank is een foto uit ca. 1928 te vinden met als opmerking "Nieuwe toestand". Hier staat complete nieuwbouw zoals nu nog bestaat. Daarop is de Repelaerstraat volop in beeld.
Op bovenstaande foto zijn ieder geval de eerste 4 panden gesloopt.

Kees de Ridder | 22-1-2012
Ik zoek de Reapelaarstraat. Wie ziet hem wel?

Anton Zonneveld | 31-12-2011
Heeft iemand een idee van wat er op de muren van dat hoekhuis is geplakt? Aanplakbiljetten?

erven sleeboom | 31-12-2011
Ja stop maar, want we houden het niet droog meer.

Maar die man vooraan, die de brugleuning vasthoudt?
Is hij dronken of kijkt hij wat voor poep er nu weer aan zijn schoenen zit?

Kees de Ridder | 31-12-2011
Natuurlijk wordt er wel eens overdreven gedaan over deze tijd, maar kijk nou eens naar zo'n koets. Wellicht heeft mijn vader bij de firma Köhler aan het Zieken als wagenmaker 20 jaar later nieuwe "ijzerbanden" om dat rijtuigje gelegd. ( geen last van olieverversen en doorsmeren of lege accu's!).En wat te denken van deze gietijzerenbrugleuningen, die wellicht nog van de firma Enthoven kwamen. Zie je die 2 slagersjongens in het verkeer met hun smetteloos witte jasjes en die heer met een keurige winterjas en wandelstok ( hoezo rollator?). Neem nou die prachtige lantarenpalen, daar kunnen de grijzen staken van tegenwoordig niet tegenop?). Ik stop.

Anton Zonneveld | 30-12-2011
Zeker een mooie foto. Hoe komt het toch dat, ondanks de slechte staat van de huizen en aermoede destijds, dat wij velen dit toch geromantiseerd (willen) zien met de gedachte hoe mooi Den Haag ooit was?

Kees de Ridder | 30-12-2011
In het Gemeentearchief bevindt zich een tekening uit het jaar 1859 van het door mij genoemde pand, waarvan ik een copie bezit. Achterop die copie staat dat het pand op 13 augustus 1896 werd verbouwd en dat het pand op 26 april 1897 door mijn voorouders opnieuw werd bewoond. Hieruit kan ik niet opmaken of zij er vóór 1896 al woonden. Deze foto geeft duidelijk een ander beeld dan het huidige, want daar zien we dat er een etage bovenop gebouwd is5063. Als dat dus de laatste verbouwing betreft dat ligt het tijdstip van deze foto op 1896 of zelfs daarvóór. Overigens zie ik meerdere leidingen
naar de aanwezige palen van de Stationsweg lopen en die zitten er echt niet om de was te drogen!

coos | 23-12-2011
Het strengelspoor van de electrische lijn 1 wijst op een datering van na 24 nov.1905.

Voogd | 22-12-2011
Ben toch benieuwd naar een exactere datering want zie ik nu bovenleidingsmasten en een draad lopen door de ramen van het huis rechts met de drie ramen?

Kees de Ridder | 21-12-2011
Voor mij een schitterende foto, omdat het 2-de pand rechts ook nr. 2 van het toenmalige Groenewegje, wat toen bij de Wagenbrug begon, bewoond werd door 2 bet-overgrootouders van mij, t.w. Maria Hendriks en Jan Rijgersberg.
Het waren volgens verhalen uit die tijd vurige Oranjegezinde Hagenaars!
Jan bracht melk, zo van de koe rond in de stad. Zo ook bij het Koninklijk Paleis aan de achterkant door de poort in de Molenstraat. Eens vroeg een freule wat de melkman van zijn religie was. Jan, ook niet gek dacht even na en antwoordde toen heel tactisch: ik ben zelf fijn-katholiek, maar mijn koe is protestant!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7687


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!