Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Spui, Hofspui met poppenkast tussen Kapelsbrug en Turfmarkt
foto uit de collectie van Richard Velthuysen


Kees de Ridder | 23-4-2012
Nu we het eens zijn over de plek, vind ik het wel eens leuk te discussiëren over de kleding van 100 jaar geleden. Bij de mannen/jongens is niet veel veranderd of het moet de pet zijn die vervangen is door de capuchon ( kun je lekker niet zien met wie je te doen hebt!). Nee, dan de dames/meisjes. Kinderen met zonnehoedjes en vrouwen met hele lange hoofdshawls al of niet met hoed, lange jurken en/of rokken en dan met slechts één kleur,....juist, zwart!
Zonnewering was er ook al in diverse soorten en aan deze kant van het Spui waren die beslist nodig gedurende een groot deel van de dag. Oh ja, dat wagenwiel viel me ook op. Behoorlijk groot, wat betekent dat het trekken en duwen lichter moet zijn geweest dan bij kleinere wielen. Denk daarbij aan de vele bruggen die Den Haag telt.

Rien Solcer | 10-1-2012
@hans, sorry, ik moet beter lezen, maar jij dacht ook dat het in de buurt van de Kalvermarkt was.

Rien Solcer | 10-1-2012
@Hans, toch denk ik dat je niet zo ver moet zoeken, nl. op de plek van de 2e kamer, maar meer in de richting van: waar nu de Kalvermarkt is, dat is tussen de Kapelsbrug en de turfmarkt in.

Kees de Ridder | 10-1-2012
Met de plek van getoonde panden zat ik mis, maar ik zit wel goed als ik stel dat de Hofcingel met een c wordt gespeld en er is nog meer met Hof. Neem de Ho(e)fkade, Hofwijckstraat, Hoflandplein!!!

Hans (Zoef) | 9-1-2012
Was er nog wel op de kaart van 1986, maar op de uitgave 2011 is hij er niet meer en daar staat nu een gebouw van de 2e kamer.

Hans (Zoef) | 9-1-2012
Er is ook nog een Hofsingel geweest die is verdwenen met de doorbraak naar de Hofweg. Van de Hofstraat is nog een klein stukje over en dat loopt van de Hofweg naar het Binnenhof.

Anton Zonneveld | 9-1-2012
Mooie historische foto. Mocht Hans (Zoef) gelijk hebben, dan heb ik ook nog een vraag. Waar lag de Hofstraat toendertijd dan? Want die bestaat toch niet (meer)?

Hans R | 9-1-2012
Dat meisje met dat witte hoedje, doet mij denken aan Corry Vonk (Wim Kan's vrouw)
Die zong, net zo gekleed, de gevoelens van het volk aan HM met me vlaggetje me hoedje en me toeter. Kwa lichaamslengte klopt het ook aardig.
Poppenkast kon mij nooit boeien, zeker niet als de kleuterschool juf na de voorstelling, ons naar buiten liet kijken en zwaaien omdat Jan en Katrien over de daken wegliepen. Ik zag ze niet en kon niet begrijpen dat mijn mede kleuterklas genoten zo stom stonden te wuiven.

Hans (Zoef) | 9-1-2012
@Kees, dat is gezien de lichtval niet mogelijk. Even in de beeldbank van het HGA gekeken en dit gedeelte is tussen de Kalvermarkt en de Hofstraat. Die sokkel is van een lantaarnpaal, dus geen monument. Op de ruit van de winkel staat, Electrische Drukkerij. Dit gedeelte zal vermoedelijk niet meer bestaan.

Kees de Ridder | 9-1-2012
Mag ik ook een duit in het zakje doen? De foto is in circa 1895 genomen en ik zie er eerder het Spuigedeelte in tussen de Amsterdamse Veerkade en de Bierkade. Verder heb ik wel eens gelezen dat deze poppenkast ( de voorloper van de T.V., waarbij kinderen wel naar buiten moesten!) eigendom was van de familie Hofman, bekend uit de Nieuwe Havenbuurt.

Richard Velthuysen. | 9-1-2012
Bedoeld wordt uiterst links op de foto.

Richard Velthuysen | 9-1-2012
Volgens een oude Haagse kaart uit 1874 blijkt de gracht van het Spuy niet verder te lopen dan de Turfmarkt. Daar begon het Hofspui en daar was geen gracht. Het water van het Spuy stond op zijn beurt weer in verbinding met de Amsterdamse Veerkade en de Turfmarkt.
Verder is er uiterst rechts op de foto is iets van een sokkel van waarschijnlijk één of ander standbeeld of monument te zien. Als iemand dit kan achterhalen is waarschijnlijk ook de juiste locatie van deze foto te achterhalen.
Ik ben benieuwd.

aldo markus | 9-1-2012
Prachtige foto. Met veel bekijkenswaardigs.
Tussen Kapelsbrug en Turfmarkt is een omschrijving die velen niets meer zegt. De Kapelsbrug lag op het begin van het Spui tussen Lange Poten en Spuistraat. De Turfmarkt lag destijds tegenover de Nieuwe Kerk. De Grote Marktstraat bestond nog niet en de Kalvermarkt stelde qua breedte nog niet veel voor.
Maar zo te zien was het Spui al gedempt. Het zou me niet verbazen als de afgebeelde huizen tussen de Nieuwe Kerk en de Gedempte Gracht te vinden waren, dus op het gedeelte van het Spui waar de paardentram (GELE LIJN: HOLL.SPOOR-PLEIN-BANKAPLEIN) niet reed.
Wie weet of ik gelijk heb?

Robert bogaards | 9-1-2012
Vind de foto's altijd heel mooi en het doet me denken aan mijn jeugd
Kijk elke dag op de site en vind het heel goed dat er zo veel nog is bewaard
al het goede voor alle

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7634


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!