Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Huishoudschool Suezkade/Laan van Meerdervoort plm. 1900
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse
Hans Klomp | 16-1-2012
De schoorsteen rechts is van de kalkzandsteenfabriek "Kranenburg". Deze fabriek heeft rond 1900 maar kort bestaan en was o.a. in eigendom van Adriaan Goekoop. Deze heeft grote delen van het Regentessekwartier laten bouwen.

foto later bijgeplaatst

Engelbertus Pronk | 11-6-2017
Typefoutje: mijn moeder is geboren in 1928.

Engelbertus Pronk | 11-6-2017
Wat geweldig om deze beelden te bekijken. En wat interessant zijn de commentaren. Mijn moeder, geboren in 1929 bezocht de huishoudschool( industrieschool). Lopen vanuit Duindorp, dag in dag uit....

Hans | 27-11-2013
@P.S. Akkoord, maar vergeet niet dat de arrogantie, de pedanterie en ook het superioriteitsdenken al in die tijd sluimerend aanwezig waren in de Duitse samenleving. Tezamen met de verheerlijking van het militarisme vormde dit de voedingsbodem van het nazisme. Vandaar mijn hartgrondige afkeer van die generatie Duitsers. Maar het Duitsland van vandaag lijkt gelukkig in niets meer op het Duitsland van toen. Ik kom er graag en ik heb zelfs goede Duitse vrienden gehad die helaas niet meer onder ons zijn.

Terug even naar die kaart: het ware wellicht toch wat kieser geweest om zo`n Nederlandse prent te voorzien van het goed Nederlandse copyright

P.S. | 27-11-2013
Aanvulling: In Wikipedia gevonden Dr.Trenkler & Co in Leipzig was een grrot grafisch bedrijf dat voornamelijk ansichtkaarten produceerde en had een vertegenwoordiging in Den Haag

P.S. | 27-11-2013
@Hans Misscien was er in Nederland Niemand zo slim of in staat van dit soort ansichtkaarten temaken. Wat het duits betreft waar je je aan ergert, het is een kaart uit ongeveer 1900 voor de eerste en tweede wereld oorlog, dus nog niet zulke anti duitse gevoelens en in Duitsland waren en zijn ze nu eenmaal gek op het gebruik van titels.

Hans | 27-11-2013
Ik vraag me af waarom een ansichtkaart van een Haagse huishoudschool helemaal in Leipzig vervaardigd werd. "Nachdruck verboten"; dat soort teksten wil je toch niet op zo`n kaart zien... En al helemaal niet als ze afkomstig zijn van ene Herr Doktor Trenkler.

Truce Schmitz | 26-11-2013
Heb daar dr Vormingsklas/INAS gevolgd, Bij het lustrumjaar door de ook de stad op een kameel van Boltini met daarop Yvonne Gerrese(?). Wij hebben daar het laatste jaar met afscheid van moeder overste meegemaakt. Een geweldig leuke tijd gehad.

A.M.Diepersloot | 11-3-2012
In het gebouw links (nu: hoek Laan van Meerdervoort-Archimedesstraat) achter de huishoudschool was op de begane grond boekhandel Hoonhoud gevestigd in de jaren ca 1970- 1985. Daar tegenover, dus in de Archimedesstraat was de brandweer / het politiebureau zoals Frans van Zoest al aangegeven heeft.

Joke | 17-1-2012
Wat een mooie foto's!
Wel ver voor mijn tijd maar ik heb vele jaren op de Hanenburglaan gewoond en ik vind het zo interessant te zien hoe de buurt daar vroeger uitzag.
Met dank,
Joke

Frans van Zoest | 16-1-2012
Het politiebureau aan de Archimedesstraat is dacht ik in 1903 gebouwd en staat op de foto precies achter het schoolgebouw. Tot ongeveer 1987 zat ook de brandweer in het gebouw, hoewel gescheiden middels een tussendeur. Wij keilden wel eens een overgebleven strijker bij de brandweer naar binnen. De jongens van de brandweer, ook niet vies van een geintje, zette gewoon de binnen staande motorspuit aan, deden de tussendeur open en spoten gewoon het halve bureau doornat. We hebben wat afgedweild daar. De huishoudschool is er later bij getrokken, begin jaren '90 na een behoorlijke verbouwing.

Hans Klomp | 16-1-2012
De schoorsteen rechts is van de kalkzandsteenfabriek "Kranenburg". Deze fabriek heeft rond 1900 maar kort bestaan en was o.a. in eigendom van Adriaan Goekoop. Deze heeft grote delen van het Regentessekwartier laten bouwen.
Ook meld ik nog maar dat weer naast het Politiebureau een minime brandweerpost zat.

joost | 16-1-2012
@ gilijamse dm. Nee. Zeker niet. De rioolwaterzuiveringsinstallatie dateert van medio jaren zestig van de vorige eeuw. Deze ligt ook veel verder zeewaarts, tussen wat nu de Laan van Poot en de Nieboerweeg heet.
De schoorsteen die op de foto is te zien is vermoedelijk de op die plaats toen aanwezige steenfabriek. Misschien ook het oude stoomgemaaltje bij de Hanenburglaan waarvan de pompen werden geroofd door de bezetter in de laatste wereldoorlog. Het stoomgemaal bij de binnensluizen aan de Houtrustweg liggen ook een stuk verderop en is van hier uit niet te zien. Deze werd al in 1885 aangelegd.

gilijamse dm | 16-1-2012
vraagje achterin is dat het rioolzuiverings instalatie

joost | 15-1-2012
@Anton. Nee. Dat zit/zat om de hoek in de Archimedesstraat. Op het moment dat deze foto is gemaakt zijn de huizen in deze straat nog niet te zien en zijn dus van latere datum dan deze huishoudschool. Het huis links op de foto staat wel op de hoek van die straat.

Joke | 15-1-2012
Ik heb op de Huishoudschool een jaar Vormingsklas gedaan in de jaren 60.
Jaren later ging ik werken bij de Haagse Hogeschool en in dit gebouw heb ik gewerkt eind 1980, bij de opleiding Voeding en Diëtetiek.
Ik zat daar achter mijn bureau in het torentje (de uitbouw), dat vroeger ooit de kamer van de directrice moet zijn geweest.
Het politiebureau zat (zit) in een aangebouwd stuk, dat staat niet op deze foto. Ik heb originele kaarten in bezit gehad van de architect die dit gebouw gemaakt heeft, ze moeten nu in bezit zijn van de Haagse Hogeschool, van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, daar heb ik die kaarten achtergelaten toen ik met pensioen ging. Plus bonnetjes uit die tijd, kasboekjes etc.
Ik denk dat die originele kaarten van waarde moeten zijn.

Anton Zonneveld | 15-1-2012
Zit/zat daar niet het (voormalig) politiebureau gehuisvest?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7778


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 13 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!