Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Thorbeckelaan gezien vanaf de Appelstraat richting Oude Haagweg
ansichtkaart uit de collectie van Hans Klok


Helaas een drukfout op de voorzijde, Den Haag moet Loosduinen zijn. Mijn mening als Peenbuiker.
Hans Klok 

Surftip van Hans Klok:www.loosduinsmuseum.nl.

erven sleeboom | 21-6-2014
Hieronder nog door niemand opgemerkt: de bovenleidingloze tramrails, ex-lijn 5 (opgeheven 8 december 1963).

M. Pasman | 21-6-2014
Beste Rene D, gedurende de tijd werden auto`s sneller en bestuurders roeklozer. Het ging van een nette straat naar een racebaan. Hoeveel ongelukken hebben we daar niet gehad in de 80er en 90er jaren?
Ik heb het altijd een wijs besluit gevonden dat de straten steeds werden vernauwd. Zeker gezien het feit dat ik daar altijd fietste om naar het St Janscollege te gaan, of te gaan zwemmen in de Waterthor.

erven sleeboom | 12-2-2013
De informatie van Loek Harders en zijn makker Jan Blankwaard is goud waard. Jarenlang stonden ze elke avondspits met hun opschrijfboekjes op de Prinsegracht bij de Jan Hendrikstraat. Dat klinkt misschien als een uit de hand gelopen vorm van fanatisme, maar het waren heel aardige mannen en we zijn maar wat blij dat we nu uit hun overvloedige informatie kunnen putten.

Wat overigens niet wegneemt dat lijn 24 pas in 1964 over de Thorbeckelaan begon te rijden.


FransW | 12-2-2013
@erven sleeboom: ik ben niet geheel bekend met de routes en lijnenloop van de buslijnen. Ik baseer mij op informatie vastgelegd door wijlen Loek Harders, een bushobbyist die een interessante collectie aan prentbriefkaarten heeft opgebouwd.

erven sleeboom | 12-2-2013
FransW | 12-2-2013 het zou heel goed kunnen gaan om een bus op lijn 24, zoals erven sleeboom hieronder al heeft genoemd. Foto plusminus in 1959.

Later dus, want lijn 24 reed daari in 1959 nog niet, zoals erven sleeboom hieronder al heeft genoemd.

FransW | 12-2-2013
De voorste bus is nr. 578 (kenteken SB-83-88) rijdend op lijn 19 op de Thorbeckelaan. Identiteit van de achterste bus is niet bekend maar het zou heel goed kunnen gaan om een bus op lijn 24, zoals erven sleeboom hieronder al heeft genoemd. Foto plusminus in 1959.

Netty Meelen | 12-2-2013
Ik bedoel dus dat die verdeelde Thorbeckelaan de situatie was voor WOII. Voor zo ver mijn eigen herinnering gaat, stond er inderdaad bij de Okkernootstraat of de Walnootstraat een bordje Loosduinen. Ik heb tot 1966 op de Thorbeckelaan gewoond. Volgens mij reed alleen bus 19 over de Thorbeckelaan en ging bus 26 naar Loosduinen.

Netty Meelen | 12-2-2013
Ik ben van 1944 en geboren en getogen op de Thorbeckelaan 295, drogisterij de Salamander. Van mijn ouders heb ik altijd gehoord, dat de ene kant, vanaf bovenstaande foto de linkerkant, Den Haag was en de overkant Loosduinen. Mijn ouders hadden voor WOII met de winkel aan de overkant gezeten. De Loosduinenkant dus.Dit is wat ik er over heb gehoord.

roel glas | 12-2-2012
De verlenging van lijn 24 naar de loevesteinlaan was al een verbetering.
want die ringlijn naar kijkduin was een verschrikking er kwam geen eind aan de dienst.en vooral in de wintermaanden .weer later is de lijn verlegd naar station voorburg en toen later gekoppeld aan lijn 23.

erven sleeboom | 11-2-2012
De verleging van lijn 24 naar de Loevesteinlaan ging in op 21-06-1964 (zondags) resp. 04-07-1964 (alle diensten).

Aan de Kromhout is ook te zien dat de tekst op de richtingfilm (KIJKDUIN) minder breed is dan die op de AEC (DE SAV.LOHMANPL.)


busgek | 11-2-2012
Volgens mij reed de 24 in 1965 van De Savornin Lohmanplein naar Kijkduin. Dus de achterop komende bus is geen lijn 24, maar misschien gewoon de volgende 19.

Kees de Ridder | 11-2-2012
Een sympathieke reactie Hans en ik herken al dit soort gevoelens en gedachten, want ik ben als ras-Hagenees al meer dan 45 jaar met een hele echte Loosduinse getrouwd. Ik woon er ook al langer dan in Den Haag. Ik weet ook dat Loosduiners zich ook geen Westlanders voelen, dus zeg jij me maar eens bij welk gevoel ze zich dan wel thuis voelen? Heel lang geleden stuurde ik als dienstplichtig soldaat een brief naar mijn moeder met als adres
's-Gravenhage, waarop soldaat Honcoop uit Nieuw Vennep opmerkte: verrek, ik dacht dat jij in Den Haag woonde? Ook daar deed de P.T.T. niet moeilijk over. Tot slot nog een anecdote uit Loosduinen: toen ik als bestuurslid in een vereniging werd gekozen, moppelden een groep echte Loosduiners tegen elkaar: van wie hij er één en wat voor tuin heeft zijn vader? Toen ik dat hoorde heb ik geantwoord: voor mijn trouwen heb ik 29 jaar op een bovenhuis gewoond, dus we hadden een tuin!


Hans Klok | 11-2-2012
@ Kees: mijn hobby is het verzamelen van oude prenten van Loosduinen en omgeving. Dit is een beetje uit de hand gelopen want ik heb nu grote delen van Den Haag en het Westland. Ook de WSM heeft mijn interesse, maar ja dat komt natuurlijk als je geboren Peenbuiker bent.

Een mooi voorbeeld is het postkantoor hier bij ons tot de zomer 1973 werd er gestempeld met Loosduinen, hierna werd het Arnold Spoelplein. Ook heb ik tot het laatste moment mijn girorekening op naam Loosduinen gehad ipv ’s-Gravenhage. Ik heb zelfs nog een paar Postbank girocheques met adres Loosduinen erop uit eind jaren ’80. Eigenwijs dat ik ben laat ik vaak Den Haag weg als ik een afzender moet opgeven en zet ik Loosduinen neer, ik krijg de post netjes bezorgt met Loosduinen erop.

Maar zoals je zegt je wil de dierbare dingen van vroeger vasthouden maar dat gaat helaas niet, wij voelen ons nog steeds te gast in het Haagsche.

Mvg,
Hans

rsg | 11-2-2012
het klinkt misschien raar,maar toen ik 20 jaar was hoorde ik voor het eerst de naam loosduinen,ik was er nog nooit geweest,maar ik kreeg verkering en dat meisje woonde in loosduinen en dat was in 1955 toen was alles nog in tact wat de oude bebouwing betrof.mijn schoonvader was een echte geboren loosduiner 1915 en die zullen er wel niet veel meer zijn.


Kees de Ridder | 11-2-2012
Ik zit me rot te lachen. Klok zegt dat als je de naam 's-Gravenhage vervangt door Loosduinen, dat de foto's dan mooier worden! Ik zeg: Loosduiners moeten dankbaar zijn dat de naam nog zo lang na 1923 is gebruikt. De invoering van de postcode in 1978 heeft ertoe geleid dat de plaatsnaam Loosduinen postaal gezien moest verdwijnen en zelfs de z.g. Zeeheldenbuurt deed veranderen in de Tuinenbuurt. Bleef over dat Loosduinen slechts nog als stadswijk door het leven kan/mag gaan. Ik begrijp het wel: het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Scheveningers praten ook zo in dit opzicht, met dit verschil dat die minder argumenten kunnen aandragen, vanwege het feit dat het altijd Hagenaars zijn geweest, of ze het willen of niet!Ha, ha!!

erven sleeboom | 11-2-2012
Alles is betrekkelijk, en aan die quasi-wijze woorden van Hans Klomp, die elke discussie blokkeren, kan ik nog toevoegen dat dit alles onderdeel is van de afdeling Aarde, sector Melkwegstelsel, commissariaat Zonnestelsel, directoraat-generaal Onmetelijk Heelal.

Terug naar de microkosmos Thorbeckelaan.
De AEC is van lijn 19 Holl. Spoor -De Sav. Lohmanpl., de achteropkomende Kromhout van lijn 24 Loevesteinl. - Kijkduin.

Hans Klomp | 11-2-2012
Alles is betrekkelijk; dit was dus allemaal oorspronkelijk een deel van het Romeinse Rijk.

erven sleeboom | 11-2-2012
Wat een vreemde discussie.
Begrijp ik nu dat er een versie van deze ansicht bestaat waarop per ongeluk Loosduinen staat?

Dat was dan inderdaad heel erg per ongeluk, want dat dit stukje Den Haag, toen bestaande uit weilanden en kassen, tot 1923 tot de gemeente Loosduinen behoorde, neemt niet weg dat het gewoon een stukje Den Haag is.

coos | 11-2-2012
De annexatie van Loosduinen door Den Haag was in 1923 !!!
Dit aanduidingsbord is wit met zwarte letters, waar woonwijken mee worden aangegeven.
Bebouwde-kom-borden met de gemeente-namen erop zijn blauw.

Hans (Zoef) | 11-2-2012
Dit was tijdens het maken van de foto al echt Den Haag, het bord Loosduinen stond even voorbij de Okkernootstraat en bij de Leyweg.

johan kolstee | 10-2-2012
@ dhr Klok Geef ik u natuurlijk helemaal gelijk in, ik meende alleen dat hier sprake was van een misverstand..... vandaar m,n reactie

Hans Klok | 10-2-2012
@Johan: deze kaart komt uit 1965, volgens het stempel op de achterzijde. Ik heb vele ansichten in mijn verzameling, de kaarten waar Loosduinen als plaatsnaam op staat vind ik net even wat mooier .René D | 10-2-2012
Wat een ruimte had je toen om daar met je auto te rijden moet je nu zien hardstikke smal

johan kolstee | 10-2-2012
Kan kloppen dhr Klok,, maar volgens mij was op het moment dat deze foto genomen dit al geen Loosduinen meer maar al Den Haag? Of heb ik het verkeerd? De huizen aan de Thorbeckelaan zijn in de 30er gebouwd.....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5516


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!