Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      3052 Sneltramtracé boven Prins Bernhardviaduct met bus NZH
foto uit het archief van HTM


Betweter | 16-3-2012
Die toren aan voorheen de Schenkweg heet de Witte Anna.

robert55 | 16-3-2012
Frans: nou begrijp ik welke je bedoelt, die toren staat [vanuit een aankomende trein gezien] nog voor het PB-viaduct dus bijna 90 graden van de linkerrand van deze foto. In google maps staat ie aan de Jan van Riebeekstraat met `famous city`er bij en dat is geloof ik een chinees [restaurant].
De Madonna stond idd op de plaats waar nu die drie nieuwe torens worden gebouwd.

Moeiljik he? Ik heb nog rondgefietst in Bezuidenhout West toe daar gesloopt werd, zou niet kunnen zeggen waar toen de Jan van Riebeekstraat was. En vanaf het echte viaduct [het Schenkviaduct] dat toen nog trappen had voor voetgangers gekeken naar een NS 450-er die rangeerde op Den Haag SS goederen, waarvoor regelmatig de toe nog bestaande spoorwegovergang onder het viaduct werd gesloten. Ik zeg niet dat het nu slechter is, wel anders, en in die ±45 jaar zij veel zaken in die hoek twee of meer keer veranderd.

Frans van Meerwijk | 16-3-2012
@robert55: Oops, ik dacht altijd dat Madonna veel meer richting Spui stond want ik ken de kreet wel, maar het gebouw eigenlijk helemaal niet...
Uit jouw relaas begrijp ik dat de Madonna dus stond waar nu De Kroon en JuBi het Haagsche Bouwbesluit over maximale bouwhoogte staan te tarten?
Mijn als "pepermuntrol" betitelde bouwwerk (de kreet hoorde ik van een echte Hagenees) is die ronde woontoren die, als je CS met de trein binnenkomt rechts naast het emplacement staat. Inmiddels staat daar (op het Anna van Buerenplein??) nog een stuk hoogbouw voor...

@Nick: Dankje voor de tip! Ik ben weliswaar "import", maar weet graag waar ik woon... Ik zit regelmatig tot laat in de nacht tussen de foto`s van de HGA Beeldbank en heb ook al veel tijd in Bibliotheek en Gemeentearchief doorgebracht... (Er is hier "te veel mooi Berlagespul"...)

Betweter | 15-3-2012
Het vanaf de fotograaf verst gelegen viaduct was oorspronkelijk de afrit richting Mariahoeve/Voorburg/Leiden etc. Later is deze tijdelijk als oprit gebruikt.

Bussen vanaf deze afrit, o.a. Lijn 26 naar Voorburg Damsigt en de buslijnen 45, 46 en 48 van de NZH (en 57 van Westnederland) reden via deze afrit naar beneden, rechtsaf Prins Clauslaan, linksaf Juliana van Stolberglaan.

robert55 | 15-3-2012
Dat van die viaducten was ik vergeten: dat met die gele band was een busbaan waar lijn 4 [nu 24] vanaf de Theresiastraat over reed.

Stichthage [achter de witte gebouwen] is overigens de officiele naam van het kantoor boven CS, de tramperrons liggen daar vlak voor

Nick | 14-3-2012
Op aanvulling van wat Robert zegt, zijn twee van de onderste viaducten (daar waar de bus rijdt en die met gele band) ook inmiddels niet meer. Daar staat ook het wooncomplex waar Robert op doelt. Ik heb foto`s van de huidige situatie (weliswaar vanaf `maaiveldniveau` niet vanaf die hoogte) daar beneden, indien de webmaster daar prijs op stelt, kan ik deze hem doen toekomen.

@ Frans:
Als je veel wilt weten over Haagse geschiedenis, wordt dan ook lid van geschiedkundige vereniging Die Haghe. Organiseren veel voor de geïnteresseerde Hagenaar, zowel op schrift als in excursies en lezingen.


Aat. | 14-3-2012
Eppo. GB = Genealogische buro of stamboom onderzoek

Aat. | 14-3-2012
Eppo. Sorry je heeft gelijk.

eppo | 14-3-2012
@Aat: hoe kan deze foto nu gemaakt zijn vanaf het tramperron van CS hoog? Immers je kijkt richting busplateau CS hoog Wat betekent de afkorting GB?

Aat. | 14-3-2012
Een giga sprong heeft de fotograaf niet gemaakt. Als je het mij vraagt is de foto van af de halte Centraal Station, tram perron, gemaakt. Met een telelens kom je een aardig eind. Het grote witte gebouw is het KB en GB

robert55 | 14-3-2012
De gebouwen die je ziet [vlnr]: in de verte de toren is een van de tweelingtorens aan de Turfmarkt [staan nog], dan wijlen de Madonna [ook Turfmarkt]. Het grote witte gebouw dichtbij is het Rijksarchief [nu Nationaal Archief] en rechts de KB [overbelicht, zou jouw pepermuntrol kunnen zijn. Vóór de laatste twee staat nu een gebouw dat deels over het tramviaduct heen staat, daardoor kan je Stichthage [het grijsbruine geval op de achtergrond] vanaf dit punt niet meer zien. Er is dus al weer veel veranderd.
De verticale lijnen lopen iets naar binnen toe [de torenflat links lijkt naar links te vallen], dus de camera was ietsje naar beneden gericht; dat wijst op een hoog standpunt.

Frans van Meerwijk | 14-3-2012
DOODSIMPEL: de fotograaf maakte een giga-luchtsprong bij het ontwaren van zoveel moois...

Sorry, ik ga me weer schamen [hihi], want over het fotostandpunt heb ik geen flauw idee; ["Wild Guess": die pepermuntrol {wellicht nog in aanbouw} naast het CS?]
maar ik blijf blij met de mooie foto...

Iets serieuzer: Zwarte Madonna zou toch net links buiten beeld moeten vallen???

Frans ( die eigenlijk met diverse Forumleden GRAAG door Onze Woonplaats zou slenteren om méér over de Historie te leren...)

fred(je) | 14-3-2012
hij rijdt nu ter hoogte van het sein S J 0 9

robert55 | 14-3-2012
Ik dacht eerst dat de foto genomen kon zijn vanaf de nieuwbouwhuizen in Bezuidenhout West, maar dat lijkt me toch iets te ver weg. Dus waarschijnlijk een hoogwerker, als ik me goed herinner had HTM er in die tijd een, vooral voor werk rond het viaduct.

Wat betreft de datering: achter de kap van het busplatform is de Zwarte Madonna te zien, dus 1985 of later. Maar voor 1989, geen [jubileum]logo op de kop van de 3052, en nog de oorspronkelijke stijl van zij-reclames

wil leebeek | 14-3-2012
Ton van Zelst: je hebt gelijk, ik zit nog een beetje te slapen !

ton van zelst | 14-3-2012
@wil
Dan zit er toch nog ook Ternoot tussen Oostinje ligt 1 km verder

wil leebeek | 14-3-2012
Jeroen: de 3052 is op weg naar de halte Oostinje. Dit is de bocht vlak voor deze halte.

Jeroenvdt | 14-3-2012
Weer een te gekke foto.
Wanneer is deze foto genomen? Zie nog geen Ijspaleis en/of VROM...
Ik schat 1986?

Trouwens, vraag me af waar de fotograaf heeft gestaan? Op een hoogwerker misschien?

Frans van Meerwijk | 13-3-2012
(Vást geen kreet voor de eeuwigheid, maar ik wil hem kwijt...)

En het was in die dagen dat Haagse Trams Een Echte Lijnfilm Hadden en HTM-masten een T-profiel...

Op één plaatje zoveel nostalgisch moois... Hulde aan de Fotograaf!

Richard Velthuysen. | 13-3-2012
Als je een luchtfoto van dit gebied rond Den Haag C/S. van ca. 1 km2 oppervlaknu zou vergelijken met een zelfde luchtfoto uit ca. 1970 van hetzelfde gebied rond toen nog het Staatsspoor sla je ten eerste slijl achterover en denk je vervolgens: "Ben ik nu in Den Haag of ben ik in Manhattan terecht gekomen"? Vervolgens wordt je overmand door verbijstering en mijmering.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7943


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>