Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH A617 naar Leiden bij de halte Damlaan in Leidschendam, 1961
foto van L.J.P. (Luud) Albers uit de collectie van Frank Faber


Sjaak | 31-5-2017
Het pand links van de tram is toevallig net een paar maanden geleden gesloopt, de grond ligt nog braak.

erven sleeboom | 31-5-2017
 quote:
Hans (Zoef) | 29-9-2012 Zo was het ook in België waar een tramlijn opgeheven dreigde te worden [...] Toch besloot men om 2 nieuwe tramstellen aan te schaffen op proef. Die proef werd een succes en de tramlijn werd opnieuw ontdekt. De proeftram heeft meer dan 50 jaar dienst gedaan en is kort geleden buiten bedrijf gegaan.
Dit verhaal was mij op 29-9-2012 ontgaan, dus ik zie het nu pas. Wat is dit een voor een verhaal? Erg vaag. Welke stad? Welk gebied in België? Ik herken er niks in.

Charles | 31-5-2017
Rechts langs de tram kijken naar de fietsenwinkel van Van Haastrecht, een begrip in Leidschendam. Wij waren destijds daar vaste klant. De winkel bestaan tot aan het jaar 2002.

Van deze foto kwam ik een legpuzzel tegen in een curiosawinkel aan de sluis van Leidschendam. Geplakt op een stevige ondergrond en ingelijst. Helaas is de lijst beschadigd, dus ik heb `m niet gekocht.
Misschien een ander die wel interesse heeft?

Hans (Zoef) | 29-9-2012
Er zijn meer tramlijnen geweest die door gebrek aan belangstelling een buslijn zijn geworden. Zo was het ook in België waar een tramlijn opgeheven dreigde te worden, omdat het materieel te oud was geworden en men het niet lonend vomd om daarin opnieuw te investeren. Toch besloot men om 2 nieuwe tramstellen aan te schaffen op proef. Die proef werd een succes en de tramlijn werd opnieuw ontdekt. De proeftram heeft meer dan 50 jaar dienst gedaan en is kort geleden buiten bedrijf gegaan met een paar millioen KM op de teller. Dus die onrendabelheid was betrekkelijk, comfortabel vervoer deed de rest.

tokke | 29-9-2012
@erven sleeboom: momenteel ben ik in frankrijk. Ik ben nu in parijs en heb lyon, orleans en bordeaux gezien. steden waar trambedrijven warn opgeheven na de oorlog of waar nooit trams reden hebben nu interlokale ontsluitingen gerealiseerd. in nieuwegein waar groot onderhoud wordt gepleegd wordt de tram deze zomer enorm gemist. ik weet gewoon zeker dat er een zuigende werking uitgaat van hoogwaardig openbaar, frequent vervoer. meestal is dat railvervoer. in orleans en bordeaux rijden 3 lijnen, in elke stad. tjokvol, en ook met een mooi stroomsysteem: niet overal bovenleiding die ontstierend gevonden wordt, maar via een derde rail in het wegdek. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Alimentation_par_le_sol). mag wat kosten, dat wel.

Luud Albers | 1-4-2012
Beste Piet (bericht van 24.3):
je kunt het een conducteur nog zo vaak horen zeggen
als je wilt. Toevallig heb ik diens "Leidschendam-Damlaan,
ja, gaat u mee meneer...."
in april 1961 op een bandje opgenomen en het staat nu
op de goede plaats in de film over de lijn Leiden-Den Haag
die op dvd verkrijgbaar is. (b.v. in het NZH Vervoer Museum
te Haarlem).
En zo blijven wij maar praten en schrijven over het ooit
mooiste trambedrijf van Nederland. Daar is natuurlijk niets
mis mee........

rvo | 28-3-2012
opmerkelijk aan de foto is dat de kleding van de dames weerspiegelt wordt in de verf van de A 617. Zeker bij een vergroting als bureauachtergrond zie je dat nog beter. En dat 1 maand voordat de brand er in ging. Jammer dat de wagen niet stiekem op een ander veilig zijspoortje geplaatst kon worden.

Hans Stoffer | 28-3-2012
Ik ben het met de vorige schrijvers eens. Als je nu in de Breestraat staat valt mij inderdaad de file bussen op die door deze staat tussen de fietsers door moet. De variant Hooigracht zou goed kunnen zelfs in het midden van de straat. Vanuit Den-Haag zou een verlenging van lijn 2 goed mogelijk zijn.

Het zal er denk ik niet van komen en moeten wij ons troosten door in de Breestraat omhoog te kijken naar de gietijzeren ophangpunten van de bovenleiding van de Blauwe tram.

trambestuurder | 28-3-2012
@ Hans Stoffer,

Dat de mensen een tramlijn hebben weggestemd in een referendum heeft te aken dat ze door de gemeente leiden niet voldoende of naar behoren zijn geinformeerd.

Persoonlijk zou ik er ook niet voor kiezen om een tram door de breestraat te laten rijden ondanks dat het wel veiliger is dan de vele bussen die nu zig zagen door de mensen en fietsers maar ik zou de variant hooigracht kiezen


Anton Zonneveld | 27-3-2012
@ Hans Stoffer: "In mijn optiek hebben de mensen een kans op hoogwaardig vervoer hierdoor weggestemd". Deze mensen waren niet de gewone burgers hoor, want die willen wel een goede OV buiten Leiden. Het is de politiek die dwars lag en de middenstand in de Leidese Breestraat. Hagenaars van mijn leeftijd weten nog goed hoe sommige straten in Den Haag in het verleden floreerden met een tram er door heen, zoals de Weimarstraat, de Boekhorststraat, Fredrik Hendriklaan...

Hans Stoffer | 27-3-2012
Ik meen dat vorig jaar er een referendum onder de bewoners van de stad Leiden is gehouden. De vraag was of er een tramlijn weer door het centrum zou moeten lopen. denk hierbij aan de Breestraat.
De uitkomst was neen nog al ontluisterend. In mijn optiek hebben de mensen een kans op hoogwaardig vervoer hierdoor weggestemd. jammer

tokke | 26-3-2012
@sleeboom & anderen: ik weet gewoon dat wanneer de A4 vol staat (hopelijk niet lang meer) er mensen sluiproutes gaan gebruiken, tussen grofweg 070 en 071. De bus, 45 meen ik, staat daar dan vrolijk tussen, vast. Een slecht alternatief. Als een tramtraject ontworpen zou worden, zou je dat zo moeten doen, dat deze een vrije baan heeft. Op delen langs diezelfde A4 zou dat kunnen. Een aftakking van lijn 19, die drukbezette lijn, of lijn 3/4/E, richting Noord zou mogelijk zijn. Ter hoogte van Voorschoten zou deze dan de A4 af kunnen, voor de waterpartijen van Vlietlanden, om de woonkernen en misschien het centrum van Voorschoten te bedienen. Door naar Leiden zou evt. voor een kort stuk langs de Zilverfabriek in de middenberm kunnen, over de Leidseweg en Voorschoterweg. Bij het Lammenschansplein zou een constructie verzonnen moeten worden (een tramviaduct zoals van lijn 15 in Rijswijk, Laan van Hoornwijk) die ervoor zorgt dat tram en overig verkeer elkaar niet hinderen. Van daar af kan de tram (modelletje RegioCitadis) de stad in. De Leidse gemeenteraad moet maar `s visie tonen en een geschikte route verzinnen. Getuigt dìt van visie, of wat?

Idealiter zou een tweetal vertakkingen de Leidse regio kunnen bedienen. Eén tak ri. Leiderdorp, Merenwijk. De andere tak naar Oegstgeest, kantorenbuurt rond Zernikedreef, Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Kijk naar Delft en Zoetermeer, vergelijkbare steden, waar de trams (3 & 4 in 079 en 1 & 19 in 015) altijd goed bezet zijn!

Ik zeg DOEN,

erven sleeboom | 25-3-2012
Haagse meester:
Die A700-serie was een plan uit 1947 voor de lijn Amsterdam-Zandvoort. In de jaren vijftig en zestig was dit absoluut niet meer aan de orde.

Ik ben het met je eens dat de lijnen Leiden - Den Haag, als ze het nog wat langer hadden kunnen uitzingen, misschien wel gered en gemoderniseerd zouden zijn. En dan zouden er vast wel meer reizigers zijn meegegaan dan nu met lijn 43 (halfuurdienst) en 45 (kwartierdienst).

Maar... iets anders is of het enige zin heeft deze trajecten nu opnieuw aan te leggen. Daarvoro zijn grote investeringen nodig. Dan moet er toch sprake zijn van grotere vervoersstromen die beter met railvervoer kunnen worden verwerkt. Op dit moment lijkt het daar absoluut niet op.

Joyce v.d.Waart v.Gulik | 25-3-2012
Elke morgen op het stenen riggeltje (is er nog!) wachtend op de tram die van links kwam, naar de Mulo in Voorschoten. Prachtige tijd,allemaal op het achterbalcon. Rest de foto van de halte Damlaan en de puzzel met mensen die misschien bekende voor me zijn..Dank Hr. Albers.mrt en okt 1961.

joost | 25-3-2012
@Rikky. Eigeman verkoopt nog steeds ijs in Voorschoten. Op zaterdag, nog altijd met zijn karretje in de Schoolstraat. (Volgende generatie Eigemans?) De halte vóór de zilverfabriek heette volgens mij: Burgemeester Vernèdepark. Dat was tussen dorp (van Wijngaardenlaan) en Zilverfabriek.

rsg | 25-3-2012
rikky@ de zilverfabriek was van ( Van Kempen en Begeer.)trambestuurder | 25-3-2012
de route weer in ere herstellen al zal dat niet overal mogelijk meer zijn, denk niet dat een bepaald deel van wassenaar zit te wachten op een tram
Maar wellicht kan hij via voorschoten en leiden lammerschans gerealiseerd worden en dan via het centrum (hooigracht) naar het stationsplein gaan.
dan heeft het een meerwaarde en ik ben het met Haagse meester eens, dat het best wel rendabel zou kunnen zijn.

Haagse_Meester | 25-3-2012
Het is algemeen geaccepteerd dat als de NZH en HTM Buitenlijnen het nog 5-10 jaar hadden volgehouden deze niet zouden zijn opgeheven maar gemoderniseerd. En anno nu dus nog steeds hadden bestaan... Sterker nog, de NZH had de opvolgers v/d AB400-en al op de tekentafel liggen, de serie A700. Net als de A600-en gelede wagens, met moderne techniek. Het is er nooit van gekomen... (zie het NVM boek over het NZH trammaterieel)

@erven: het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer een busverbinding wordt `vertramt` het aantal reizigers behoorlijk toeneemt. Men beoordeelt de tram duidelijk hoger als de bus, qua comfort, zitplaatscapaciteit en reissnelheid (mits de trambaan gescheiden is v/h wegverkeer) dus ik denk dat er zeker extra klandizie zal zijn van mensen `onderweg`, die niet naar "de stad" hoeven. Voorbeelden te over, de Fransen doen het al jaren met nieuwe tramsystemen in voorheen bus-steden. Zélfs de Amerikanen leggen nu lightrail na lightrail aan...

Roy Ammeraal | 25-3-2012
Erven, ik denk dat de doelgroep van een nieuwe tramlijn niet de reizigers tussen de beide hoofdstations wordt. Eerder reizigers die `uit de buurt` van een van beide Centraal Stations wonen. En inderdaad, wat Tokke ook al noemde, misschien een dienst zoetermeer - leiden? Afijn, we zijn geen van allen experts op dit gebied, dus dagdromen kan geen kwaad. Zelfs op dit forum :)

erven sleeboom | 24-3-2012
tokke,
Dagdromen is leuk, maar lijn 45 op deze route rijdt al vele jaren 4 x per uur. De bussen hebben een capaciteit van ± 50 passagiers. Is het echt realistisch om te veronderstellen dat een tramlijn op deze route genoeg reizigers zal opleveren?
Bedenk ook dat er 8 x per uur een intercitrein rijdt tussen Den Haag en Leiden en 4 x per uur een stoptrein met haltes in Voorschoten en de Vink.
Ik zou zeggen: zet het schaarse geld daar in waar het nodig is. Nostalgie is geen basis voor vervoersbeleid.


rikky | 24-3-2012
Oh ja GEWELDIG !!
En dan nog even verder in Voorschoten uitstappen bij de kerk. . . Halte voor de Zilverfabriek, naam weet ik niet meer, want daar woonden Oma en Opa op 118A. Centje op de rails leggen als de tram kwam. Nou ja, nog platter dan een dubbeltje . . hahaha, èn gloeiend heet.
Maar dan kwam `Eigeman de IJscoman` uit de Voorstraat om het probleem weer af te koelen. !6]
Foto op blz.37, Tussen strand en waterland.
Dank aan Ludo Albers !!

tokke | 24-3-2012
het zou de regio gunstig uitvallen als er weer zulke lijnen worden gebouwd. destijds was niet ieder gezin voorzien van Enen Automobiel, dus de tram bewees zijn nut. ondanks dat moest de tram wijken voor de bus.
tegenwoordig is iedereen nog wel mobiel, qua automobiel, maar als het zo doorgaat als nu dan zullen we straks niet mobiel zijn, ondanks dat we een automobiel bezitten. een lijn a la nzh destijds, of randstadrail nu, die den haag met leiden verbindt zou dan weer ideaal zijn. gezien de bezettingsgraad op de huidige randstadrail-lijnen denk ik dat een uitbreiding ervan richting leiden gewoon zeer rendabel, maar ook heel verstandig zou zijn.

als randstadrail uitgebreid zou worden richting leiden, dan wel door de huidige lijn 2 van de htm te verlengen, dan wel door een aftakking te bouwen ter hoogte van het randstadrail-station voorburg-leidschendam, dan hebben leiden en zoetermeer onderling ook een hoogwaardige OV-verbinding. is dat niet ruime visie voor de toekomst?

FransW | 24-3-2012
Deze foto van gelede tram A617/618 aan de halte Leidschendam Damlaan is niet gemaakt door Henk Odendaal maar door L.J.P. (Luud) Albers, en wel op 13 oktober 1961. Deze opname is afgebeeld op pag. 118 van het boek `Blauwe Tramlijnen in kleur`; De lijnen Leiden - Oegstgeest/Katwijk/Noordwijk en Leiden - Voorburg - Den Haag - Scheveningen` van Luud Albers, uitgegeven in 2007 door Uitgeverij Uquilair. De kleurenplaten in dit boek zijn op schitterende wijze gedigitaliseerd door Peter Günther.

Luud is samen met Ad van Kamp de twee drijvende krachten die op zaterdagen het NZHVM (voor de een: de Noord-Zuid-Hollandsche Vervoers Maatschappij en voor de ander: het NZH Vervoers Museum) in Haarlem bemensen voor het publiek. Een bezoek aan dit museum van mijn gewaardeerde collega`s is zeer beslist de moeite waard!

Piet | 24-3-2012
HALTE.....Damlaan,ik hoor het de conducteur nog zo zeggen.
Heerlijke foto....heerlijke tijd.
Dank Frank.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2254


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>