Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Remise in duinen bij Kwartellaan, 1926 en rails in Westduinpark, 1936
uit collecties Studiegroep Historisch Ockenburg en Marnix Zoetemeijer


Een kaartje uit 1926 voor de plannen van de aanleg van een remise in het Westduinpark. Dit naar aanleiding van de aanleg van een tweede algemene begraafplaats.

Studiegroep Historisch Ockenburg
www.vliegveld-ockenburg.net
www.landgoed-ockenburg.net

De volledige tekening is véél te groot om in één keer te tonen.

Ronald | 31-3-2012
Dat soort dalletje met die restanten van een (stenen) afrastering en een fundering is van een padvinderij geweest.

FrankZ | 30-3-2012
Trouwens machtig interessant, zo`n oude kaart...
En hij roept meer vragen op dan hij beantwoordt. Zo is er boven de B van Boschjes van Poot een soort open plek met bebouwing te zien. Daar is tegenwoordig niets meer van terug te vinden. Weet iemand wat dat was?
Bijna op diezelfde plek, maar iets meer naar de Nieboerweg en het dichtstbijzijnde wandelpad toe, ligt nu een soort dalletje met restanten van een (stenen) afrastering en een fundering. Ik vraag me al tijden af waar dát van geweest is...

Hans (Zoef) | 30-3-2012
Dat pad met die bolletjes was vroeger afgesloten met een hek, daar stonden ook borden met verboden terrein. Hier kwamen de straatvegers en riool reinigers hun afval lossen. Bij Kijkduin was ook zo iets voor chemischafval en puin, toen had men kennelijk nog niet zo veel met het millieu!

FrankZ | 30-3-2012
@coos,
Dat gebied is lange tijd niet echt afgesloten geweest. Er liep een pad doorheen, datzelfde pad met die drie `bolletjes` op de tekening - of mogelijk iets ten noorden daarvan - dat doorliep totaan het dichtstbijzijnde pad op de tekening. Een jaar of twee geleden is het alsnog afgesloten. Van de kant van de Duivelandsestraat loop je nu tegen een (afgerasterd) werkterreintje van de gemeente (groenvoorziening) aan. Het hele gebied is behoorlijk heuvelachtig (op het nog goed zichtbare afgesloten pad na) en als er inderdaad zoveel troep onder ligt, dan is dat maar goed ook...

FrankZ | 30-3-2012
@B. Alberda,
Men heeft in het kader van Natura 2000 (http://www.natura2000.nl/pages/wat-is-natura-2000.aspx) het duingebied zogenaamd in zijn `oorspronkelijke` staat teruggebracht. Dat wil zeggen dat grote stukken groen hebben plaatsgemaakt voor kale zandvlakten. En ze schijnen nog niet klaar te zijn ook, want alles bij elkaar moeten in de Westduinen zo`n 1300 bomen (van een soort die er van origine niet voorkomt) verdwijnen. Hoe dat uitpakt valt eigenlijk niet goed te beschrijven. Je moet het zien.

JWB | 29-3-2012
Iets meer info over dit werkspoortje HvH-Kijkduin staat op:

http://www.layout.nl/portfolio/dhc/

Hans Klok | 29-3-2012
Vorig jaar op 12 december ben ik voor de eerste keer bij een lezing geweest van de NVBS. WSM deskundige Hans van Lith heeft toen een prachtige presentatie gehouden in een overvolle zaal.

Het thema was Geschiedenis over de WSM (daar moest ik natuurlijk bij zijn). Hierbij kwam ook te spraken een werkspoorlijn vanuit Hoek van Holland naar Kijkduin. Dit spoor was van het Hoogheemraadschap Delfland en lag in het duingebied, door de vele zandverstuivingen was het kostbaar om te onderhouden. De Duitse bezetter heeft hier overigens dankbaar gebruik van gemaakt voor de aanleg van diverse bouwwerken in de kuststrook.

Misschien dat Hans van Lith zelf nog een betere toelichting kan geven?

Mijn mening is dat deze lijn in ere hersteld moet worden, voor dit gebeid een prachtige toeristische trekpleister. Lekker wat oud materieel bij elkaar zoeken en in de zomermaanden rijden?

Mvg,

Hans

coos | 29-3-2012
Die vuilstort weet ik nog goed. De toegang was vanaf de Duivelandsestraat. Als je aan de achterkant kwam, dus vanaf de Kwartellaan naar boven, dan kwam je langs een grote walmende stinkende zwarte troep die helemaal niets meer overliet van een fijn fietstochtje door de natuur.
Later is die toestand onder een dikke laag grond afgedekt, maar het terrein is altijd afgesloten gebleven.
Sinds 1970 ben ik er niet meer geweest.
Wat zou zoiets gedaan hebben met het zuivere heldere etc. duinwater?

coos | 29-3-2012
Dat lijntje door de duinen van Kijkduin naar Hoek van Holland dateert naar ik meen uit de bezettingsjaren. Veel meer weet ik niet van.

Frans van Zoest | 29-3-2012
Nooit geweten dit, interessant! Inderdaad een heel merkwaardig plan. Ik meen mij te herinneren dat op het terrein op de kaart voor het drogen van netten, later een vuilnisbelt verrees en die weer later verdween,of heb ik het nou mis . Tussen de oude keerlus van lijn 3 en het oude JKZ hadden we voeger een politie schietbaan, bestond uit een houten keet en een berg die nu nog vol moet zitten met afgevuurde 7.62 kogels. Als we het nu toch over sporen in het duin hebben, wat dacht je van het plan een enkelsporige tramlijn van Kijkduin naar Hoek van Holland als museumlijn? Het baanlichaam is al jaren aanwezig van die oude onderhoudsspoorweg! Maar ach, net als het bovenstaande plan, ook dit is een utopie........

B. Alberda | 29-3-2012
Om dezelfde redenen ben ik ook blij dat er nooit een verbindingsweg tussen Scheveningen en Katwijk is gerealiseerd dwars door het prachtige natuurgebied heen.

@FrankZ: wat is er dan allemaal daar gebeurd?

FrankZ | 29-3-2012
LOL! Je moet eens gaan kijken naar de verwoesting die nu in de Westduinen is aangericht, vooral het gebied tussen de De Savornin Lohmanlaan en het Deltaplein. Alles onder het mom van ecologisch verantwoord duinbeheer. Complete waanzin. Daar is de aanleg van een remise niets bij...

coos | 29-3-2012
Voor mij volkomen nieuw. Weer iets om van te leren hoe het NIET moet.

Roy Ammeraal | 29-3-2012
Dus het is niet alleen van deze tijd dat de heeren politici met geschifte plannen rondliepen...!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4935


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 27 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!