Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Rijnstraat met bijna voltooid Centraal Station in 1975
2 foto`s uit de collectie van Paul Roos


PCC 1231DAF SB200 151

E. Wijnen | 31-7-2015
Dewasserij was ,,Wasserij Leenen``. Ik zelf heb ook bij drk. Blommendaal gewerkt, heb daar mijn vrouw leren kennen, dat waren leuke jaren

robert55 | 7-4-2012
Er was in de tijd dat alles mogelijk leek [eind jaren 60] een plan (Jokinen???) om één hoofdstation te maken op de kruising van de Oude lijn en de Rijnspoorlijn. Het is geloof ik op de kosten gesneuveld.
Als je alleen naar het spoor kijkt geen onlogische idee. Je zou een van de lijnen verticaal hebben moeten verplaatsen om een tussenverdieping mogelijk te maken [denk aan Sloterdijk], maar als je dat met delijn naar Utrecht had gedaan, was eht logisch geweest de A12 tot na de Vliet verdiept te houden en zag Voorburg er een stuk beter uit.
Maar voor de stad waren de nadelen groot geweest. Hemelsbreed ligt die kruising niet verder van het huidige stadhuis dan HS, maar een logische verbinding met de stad, die SS/CS (Herengracht) en HS (Stationsweg] wel hebben had met grof geweld gemaakt moeten worden. En voor de trams? meer directe verbindingen mogelijk, maar wel langere routes.
Maar as is verbrande turf[markt].
Centraal station [hoe ligt een station in de stad] en kopstation [een spoortechnische term] sluiten elkaar helemaal niet uit. Antwerpen is al genoemd [al kan je daar tegenwoordig door], maar Milano Centrale is er ook een en Roma Termini heet zo omdat alle wegen nu eenmaal in Rome eindigen.

coos | 7-4-2012
Mijn suggestie/gedachte-spinsel over één Centraal Station op de kruising van de twee hoofdspoorlijnen is een fantasie hoeveel voordelen dit had kunnen opleveren:
- HS als gewone halte (zoals nu LvNOI).
- minder treinbewegingen, efficiëntere overstap voor reizigers.
- een grote vereenvoudiging voor het stads-OV, want geen twee grote stations meer te bedienen.
- een groot nieuw bouwterrein naast het oude centrum.
- de NS-opstelterreinen richting Zoetermeer waardoor ook veel nieuw te ontwikkelen bouwterrein rond het CS vrijkomt.
- het doen eindigen van de A12 op het Prins Clausplein (geen auto-snelweg tot ver in de stad).

Den Haag is `vol` wat betreft nieuwbouw-mogelijkheden.
Wat is er mis met `luchtkastelen?`


mibia | 6-4-2012
Heeft de NS niet de namen gewijzigt van "plaatsnaam" Centraal Station, naar "plaatsnaam Centraal"?

Haagse_Meester | 6-4-2012
De definitie van "Centraal Station" heeft he-le-maal niks te maken met de hoeveelheid sporen, de richtingen waar deze sporen vandaag komen of anderszins: een station is een "Centraal Station" als er meer dan een bepaald aantal in/uitstappers zijn, tenzij er in die gemeente al een station zo vernoemd is (A`dam!). Dáárom moesten Almere en Lelystad hun "Centraal" aanduiding verruilen voor "Centrum", maar werd Leiden "Leiden Centraal".

Verder zie ik weer de nodige "beste stuurlui" verhalen mbt het ooit voorgestelde `nieuwe` Centraal station, dat er nooit zal komen:
a) NS zal de huidige locatie v/h CS nooit op gaan geven, juist omdat het zo dicht bij het centrum ligt. HS is duidelijk een heel stuk verder.
b) De Bkh is essentieel voor het functioneren van Gvc. Als dit `dubbel station` er komt zal het opstelterrein de gemeente Voorburg nog verder (dieper) doorsnijden dan het nu al doet.
c) De A12 zal dan moeten verdwijnen, net als een behoorlijk deel van Voorburg, dat gaat domweg niet gebeuren.
d) HS is een beschermd Rijksmonument en kan dus niet gesloopt worden om ruimte te maken voor de benodigde wisselstraat voor dit "centrum station", dat nóg verder v/h centrum zou liggen als HS nu is.
e) dat nieuwe station brengt een heleboel wijzigingen in het HTM lijnennet met zich mee, te beginnen met de tram en RR. Tevens zou een groot deel van Den Haag door deze wijzigingen niet of nauwelijks OV over houden....

Kortom, redenen genoeg dat het nooit gaat gebeuren. Begin er dus ook maar niet meer over, want dat is compleet nutteloos.... Ook over 60 jaar....

rsg | 6-4-2012
Het centraalstation in den haag is met zijn 12 sporen het grootste kopstation van nederland. ik noem er nog een paar oa Vlissingen --- Den Helder enz.

coos | 6-4-2012
Wat zou het er nu allemaal anders uitzien als zestig jaar terug was gekozen voor een echt CENTRAAL Station op de kruising van de Oude Lijn met het Staatsspoor bij het Schenkviaduct, zoals nu bijvoorbeeld bij de stations Sloterdijk en Duivendrecht in Amsterdam.
Stel je voor wat een ruimte er vrij was gekomen op de plek waar nu het dan overbodige emplacement ligt, geen aftakkingen, een deel van het opstelterrein Binkhorst zou onderdeel van dit station zijn geworden, het huidige HS zou overbodig zijn.
Voor tram en bus zou de situatie met één groot station veel en veel eenvoudiger zijn geworden, etc. etc.
En wat zou de gemeente Den Haag met de ruimte tussen dat imaginaire station en de Bezuidenhoutseweg enorm blij geweest zijn...
Wellicht over weer zestig jaar toch een idee als de huidige toestand dan ontoereikend gevonden wordt........

Anton Zonneveld | 6-4-2012
@ Dick te Ede: "De naam "Centraal Station" wil alleen maar zeggen dat het een station is dat in, of in de buurt van het centrum van de betreffende stad ligt"..... Kunt u een Centraal Station opnoemen dat niet in- of nabij het centrum van een stad ligt? Dacht het niet dat er een Centraal Station bestond dat bv. aan de rand van de stad ligt. De naam “Centraal Station” is wel degelijk railvaktaal (en niet zomaar een term) en moet minimaal twee toegangssporen hebben om weer aan de andere kant uit te kunnen rijden voor een vervolgtraject. Voorbeelden: Amsterdam, Utrecht, enz. Aangezien het voormalig station Staatsspoor aan de Rijnstraat niet aan deze eis voldoet heet het terecht een "kopstation". Daarom was het ook beter geweest als men destijds Station Hollands Spoor had omgedoopt tot Centraal Station. Er lagen al de nodige sporen naar het noorden (Leiden), zuiden (Rotterdam). Of eer toen al een boog naar Gouda liep weet ik niet, maar ze hadden ook nog kunnen overwegen een spoor naar Scheveningen aan te sluiten. Wat zou dat dan een mooi Centraal Station geweest zijn!

Leo | 5-4-2012
Eind 60er jaren was de fietsenstalling er al niet meer. Het was toen in gebruik bij drukkerij Blommendaal, waar ik toen werkte, als papiermagazijn.
Overigens een pracht bedrijf. Door het deurtje, links op de eerste foto, ben ik wat naar de overkant naar het station gelopen om een krantje of wat versnaperingen te kopen. Voor mij: Jammer dat alles weg moest. Ook gingen we na einde dienst regelmatig naar cafe "De Uiver"
met die grote propeller op de gevel. Helaas ook dat is weg.

rsg. | 5-4-2012
er was inderdaad een fietsestalling ....op de hoek v/d korte rijnstraat was het Rijnhotel en drukkerij Blommendaal gevestigd .
links niet op de foto zichtbaar was ook een wasserij de naam weet ik niet.
de ingang was aan de singel.
van de oude situatie is niets meer terug te vinden.

Joke | 5-4-2012
@Dick te Ede
Antwerpen Centraal is deels een kopstation, er zijn ook doorgaande lijnen, o.a. de Internationale trein van Brussel naar Amsterdam.

Haagse_Meester | 5-4-2012
@Stefan: niet helemaal waar... Nadat het Bernardviaduct was ingekort van Spui naar Nieuwe Haven kon in het middenstuk, wat gesloopt werd, een nieuwe oprit worden gemaakt. Dat was pas begin jaren 90. Toen is ook de oude oprit Rijnstraat verdwenen, evenals de afrit naar de Theresiastraat. Deze foto`s zijn gemaakt vanaf dat viaduct. Goed te zien is dat met de eerder genoemde herinrichtingen de tram een stuk opgeschoven is: op de plek v/d 1200 (lijn12) ligt nu asfalt, de uitrit v/d tunnel. VROM staat links op de plek waar de auto`s stonden. In het midden staat een auto op de oude tramsporen, je kunt nog een deel v/e wissel zien liggen. Het ooit 5 sporen tellende emplacement Rijnstraat is nog slechts 2 doorgaande sporen en een keerdriehoek groot.... De herinrichting in `82 gaf een complex wat zich kon meten met en oude emplacement, door de aansluiting v/d sporen op de Schedeldoekshaven. Bij aanleg v/d Koningstunnel is dat drastisch versimpeld....

Dick te Ede | 5-4-2012
@Anton Zonneveld: "Het zal n.l. NOOIT een Centraal Station worden; het is en blijft voor altijd een Kopstation."

De naam "Centraal Station" wil alleen maar zeggen dat het een station is dat in, of in de buurt van het centrum van de betreffende stad ligt, en kan wel degelijk een kopstation zijn. Antwerpen centraal is daar o.a. een voorbeeld van.

Als ik het mij goed herinner was het langwerpige gebouwtje links op de bovenste foto vroeger een fietsenstalling, klopt dit?

trambestuurder | 5-4-2012
@roland

Dat het je goed gehoord, binnenkort verhuisd onze CVL naar de remise Zichtenburg

Verder heb ik in de wandelgangen vernomen dat de rest ( IC, Sijthoff en Serius ) gaan verhuizen naar het voormalig belastingkantoor bij Station Hollandsspoor maar of dit de realiteit wordt weet ik niet

Anton Zonnneveld | 5-4-2012
@ mibia: Voltooiing van de grootste fout is het station zelf. Het zal n.l. NOOIT een Centraal Station worden; het is en blijft voor altijd een Kopstation. Logischer was het Station Hollandse Spoor destijds aan te pakken.

Roland | 5-4-2012
De CVL zit nog steeds op dezelfde plek onder het viaduct alleen is het gebouw van het ministerie er omheen gebouwd. Daarmee zal het vermoedelijk enigszins geïntegreerd zijn in het nieuwe gebouw.

De CVL moet overigens "binnenkort" verhuisd worden dacht ik te hebben gehoord.

Guido (Oud Hagenees) | 5-4-2012
Ik ben er tegenover aan de Rijnstraat nog een keer op bezoek geweest bij de verkeersleiding van de HTM, ik kan mij herinneren dat men daar o.a.het tramverkeer op het CS handmatig in goede banen leidde. Dat was in juni 1979. Waar is de huidige verkeersleiding van de HTM nu gevestigd?

Stefan | 5-4-2012
Alleen de Rijnstraat zou (kort nadat deze foto is genomen) nog worden heringericht.

Met de inkorting van het Prins Bernhardviaduct is op de Amminutiehaven een nieuwe oprit naar het busstation gerealiseerd. De oude oprit, te zien op de foto, kon vervolgens worden afgebroken. Op deze plek kwam toen een tramhalte met perspex-overkapping. Deze is in de jaren `90 ook weer afgebroken.

mibia | 5-4-2012
voltooing van de grootste fout die de gemeente en NS hebben kunnen maken in de geschiedenis van het ooit zo mooie statige ``s Gravenhage, waar nu bijan niets meer van te vinden is

Tramlijn 18 | 4-4-2012
Eigenlijk is dit gebouw ontzettend lelijk.

markus | 4-4-2012
Mooie foto`s. De situatie op beide foto`s is nu flink veranderd.

Op de eerste foto, is de bebouwing aan de linkerzijde van de Rijnstraat vernieuwd. En op de tweede foto, is de oprit naar het busplateau er nog.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7873


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!