Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram op de Badhuisweg bij de Nieuwe Scheveningse Bosjes
foto uit de collectie van Gerard van Tuyn


A.Taal | 4-6-2012
Nog wat nadere klapstoel info .
Klapstoeltjes zaten er in B 400den, B 517-B 521, stuurstandwagens, en op alle balcons van de A 500den zonder tussendeur. Een ieder kon daar plaatsnemen waarvan overigens weinig gebruik werd gemaakt, het waren eenvoudige onkonfortabele houten klapstoeltjes. Als jeugdige tramenthousiast heb ik daar vaak (mogen) zitten. De A 100, 200, 300 series hadden gesloten balkons, met klapstoeltjes. Heeft U de puzzle van de Damlaan met een A 600 erop? Dan ziet U daar op het achterbalkon twee reizigers zitten, 2 conducteurs. Wagenvoerders waren gemoedelijke mensen en boden je een plaatsje aan als je daarom vroeg.

erven sleeboom | 3-6-2012
A.Taal | 3-6-2012 De 600den zijn een periode ingezet toen de nw HTM serie 201-216 op lijn 9 verscheen. als concurentie.

Interessant, nooit geweten. Een A600 reed inderdaad flitsender dan een lage A500. Vandaar dus dat men nog even wachtte met het aanbrengen van de schijnwerpers op de A600-en.

2 klapbankjes aanwezig waar reizigers op konden gaan zitten.

Had ik dat maar geweten. In mijn herinnering bleef het hok van de wagenvoerder hermetisch gesloten voor reizigers.

A.Taal | 3-6-2012
Op het Scheveningse gedeelte van de lijn lagen geen overloopwissels. De eerste lag er pas voor de Javabrug in Den Haag. De Scheveningse bosjes en de Nw Scheveningse bosjes zijn onbebouwde groenstroken tussen Den Haag en Scheveningen.
De foto is genomen ter hoogte van het huidige Deo Gratias waar nu voor de deur nog ca 5 vrije parkeerplaatsen op de Badhuisweg zijn. De foto toont nog een vrije weg, heerlijk en gratis parkeren. De tram heeft zojuist de halte Belgisch Park verlaten. Achter de tram, niet zichtbaar, is nu de hotelvakschool gebouwd op de hoek van de Brusselselaan.
De 600den zijn een periode ingezet toen de nw HTM serie 201-216 op lijn 9 verscheen.
als concurentie. Lijn 9 rijdt tot de Bosbrug parallel met de lokaaldienst. Met aanhangvoertuigen heeft men achter A 600den nooit naar Scheveningen gereden. De gebruikte dienstletters waren N-X, afhankelijk van de periode.
Op de voor en achterbalkons, naast de wagenvoerder, waren 2 klapbankjes aanwezig waar reizigers op konden gaan zitten. Het is danook moeilijk op fotos vast te stellen of het een wagenvoerder of een passagier is. Dit voor twijfelaars, die van mening zijn dat de tram de verkeerde kant op rijdt
Dit ter aanvulling

joost | 25-5-2012
Nog eens gekeken naar de rijrichtng.... zo te zien staan de deuren aan de zichtbare zijkant open geschoven. Dat duidt dan op richting Nwe. Schev. Bosjes....
Prachtig eigenlijk; een tram die in de stad door het bos reed. Uniek.

tokke | 21-5-2012
is het huis links op de foto vast ook al een flinke tijd weg. er staat nu een school en een kantoorgebouw van een vastgoedbedrijf. het is er niet mooier op geworden in elk geval. het geeft wel aan dat lijn 9 hier evt. ook een plek zou kunnen krijgen. de badhuisweg slingert minder dan de nieuwe parklaan. ook zou er nog een metro onder de badhuisweg gebouwd kunnen worden, vanaf den haag centraal wellicht?

HansR | 20-5-2012
Heerlijk plaatje

Wim van Es | 19-5-2012
Sorry, er staat nu "al" Nieuwe Scheveningse Bosjes.

Emile Bruggeman | 19-5-2012
De tram rijdt hier van de Badhuisweg de bosjes in. Rechts zie je het begin van de smalle Badhuisweg, links achter de kop van de tram begint de Brusselselaan. Hier op de hoek staat nu een nieuw gebouwencomplex. Hier vlak om de hoek in de Leuvensestraat heb ik gewoond van 1947 tot 1971. Voor mij dus waardevolle jeugdherinneringen.

coos | 18-5-2012
Wie de situatie ter plaatse nog kent uit eigen waarneming ziet meteen dat de tram zich nog op de Badhuisweg bevindt, en even verderop met een flauwe bocht de NIEUWE Scheveningse Bosjes ingaat op weg naar Voorburg.
En een beetje natuurmens kijkt ook altijd even naar de zonnestand......

LEO | 18-5-2012
Ik wil niet eigenwijs zijn, maar als de tram van ons afrijdt, dan rijdt hij toch echt, schuin links de N. Schev. Bosjes in richting "Den Haag "

Rienk Mebius | 17-5-2012
De enige bocht in de Badhuisweg is aan de Haagse kant en gaat naar links. De tram koerst inderdaad van ons af naar Scheveningen. Ook de NZH hield rechts. Kijk naar de stand van de zwikbeugel inderdaad.

erven sleeboom | 17-5-2012
P.S.
Aan de stand van het sleepstuk van de pantograaf is te zien dat het tramstel van ons af rijdt en niet naar ons toekomt.

erven sleeboom | 17-5-2012
Ik zie geen wagenvoerder staan. Door de weerspeiegling van de ruit is dat moeilijk te onderscheiden, maar er is ook helemaal geen reden om te veronderstellen dat de tram links rijdt.

Wat de (hier afwezige) B-rijtuigen betreft: de tweelingstellen waren heel mooi en de NCS-rijtuigen waren heel mooi, maar als combinatie waren ze niet mooi. Door de gebogen lichtkap pasten de B21-26 ze visueel niet bij de A600-en. Nog veel lelijker was de combinatie met de B11-15, ex-aanhangwagens van de Gooise motortram. Hoog en vierkant als ze waren, vormden ze niet bepaald een eenheid met de tweelingstellen.
Wat niet wegneemt dat beide typen aanhangrijtuigen prima rijeigenschapppen hadden, ook bij hoge snelheden.

Anton Zonneveld | 17-5-2012
Sorry; ten tijde van het fotograferen NIET stil stond.....

Anton Zonneveld | 17-5-2012
Hans Zoef zou best wel eens gelijk kunnen hebben dat de wagen op verkeerd spoor staat. Immers, ik zie toch duidelijk achter de raam een bestuurder staan? Was er links (niet zichtbaar op de foto) geen overloopwissel? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze wagen ten tijde van het fotograferen stil stond.....

Emile Bruggeman | 17-5-2012
De A600 op de foto rijdt op de locaaldienst Scheveningen - Voorburg. Dit kwam niet zo veel voor; meestal waren het A500 en B500. Hoe weet ik dit? De tram heeft de dienstletter O. De letters O t/m Z waren voor de Locaaldienst.

JWB | 17-5-2012
@Hans (Zoef) - De tweelingstellen bestonden uit twee gelijke bakken; beiden met motordraaistel en stuurstand. In het midden dus een gezamelijk loopdraaistel. Het waren twee-richting trams. Omdat er maar 1 stroomafnemer op stond kan die dus 50% van de tijd voor en 50% van de tijd achterop staan . De bijwagens (die je hier dus niet ziet) waren ex- stoom- en motortramrijtuigen van diverse herkomst en meestal al wat ouder. Ze hadden allen twee draaistellen en de instap via 8442eindbalkons. Dat waren best wel forse rijtuigen. Door er optisch wat aan te verherbouwknutselen werden ze `passend` gemaakt voor gebruik achter deze modernste trams van de NZH.

Haagse_Meester | 17-5-2012
@Hans, Leo: De A600-en hebben idd een allegaartje meegetrokken, maar de ex-NCS wagens waren toch beeldbepalend in de laatste tijd. De Tweelingstellen hadden maar 1 stroomopnemer, op de oneven bak. Dat laatste klinkt wat onlogisch, totdat je leert dat de NZH de wagendelen apart genummerd had: A601-620 waren maar 10 stellen. Een stel bestond dus altijd uit een even en oneven genummerde bak. En aangezien op het NZH net maar beperkt keerlussen beschikbaar waren (alleen op Scheveningen, na ca 1955 bij het Leidse station en de wagenloods/remise in Leiden) en je dus op alle andere eindpunten moest kopmaken was een stra achterop een veel voorkomend beeld Iets wat de A400 en A500 ook hadden, eigenlijk al het NZH materieel overigens... Uitzondering was de A450 serie, op A`dam-Zandvoort: vanwege de hoge motorstromen moesten daar 2 sleepstukken tegen de draad staan. Dat de `baugleiche` A400 daar geen last van had wordt verklaard door de hogere spanning op het Normaalspoor net (1200V tegen 600V, vanwege de GVBA trams)

LEO | 17-5-2012
@ Hans . Dat je geen bijwagen ziet, bewijst dat je niets aan je ogen mankeert. Achter de 600-en hebben diverse aanhangwagens gereden.
De NZH heeft diverse "boel van ander lijnen" overgenomen en uiteraard rijdt deze combinatie, via de Nieuwe Scheveningse bosjes, richting het KLM gebouw en de Raamweg. We zijn hier niet in Engeland

Hans (Zoef) | 17-5-2012
Men heeft het hier over bijwagens, maar ik zie geen bijwagen. Wat ik zie is een geleed twee wagenstel zonder bijwagen. Zie ik het goed en welk type wagen is het? Verder valt mij op dat de tram op het verkeerde spoor staat, of gaat hij toch richting raamweg?

JWB | 16-5-2012
@Haagse Meester - Ja, correct. Maar ik herinner mij deze bijwagens uit midden jaren `50 als we van Leiden naar Noordwijk tramden. En dan stapten we liever voor in. De Nunspeters waren in onze ogen toen maar primitief. Met de ogen van nu kijken we daar natuurlijk heel anders tegen aan.

Haagse_Meester | 16-5-2012
@JWB: die bijwagens waren/zijn anders historisch erg waardevol... Afkomstig v/d Gooise Tram, zijn na sluiting daarvan (1939) bij de NZH terecht gekomen. Slechts 1 (de 21, NZH B26) behield z`n open balkons, de andere 5 kregen gesloten balkons. Juist daarom is de 21 bewaard en rijdt nu rond bij de SHM. Dateert uit 1915, gebouwd voor de NCS tramlijnen...

JWB | 16-5-2012
Deze trams waren toen nog geen 20 jaar oud en gewoon nog `modern`. Vergelijk het met de GTL`s die nu ook al 20 tot 30 jaar oud zijn. Een ander verhaal was het met de bijwagens die ervaak achter werden gehaakt. Dat waren tweedehandsjes met sprataanse banken.

FrankZ | 16-5-2012
Nieuwe Scheveningse Bosjes. Dat ligt namelijk nogal een eind van de Scheveningse Bosjes vandaan.

Mooie foto weer, overigens.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4025


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>