Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Westeinde vanaf de Loosduinseweg - stadsvernieuwing, ook toen
2 ansichtkaarten uit de collectie van Hans Klok


op de achtergrond is de Zuid Hollandsche Bierbrouwerij aan de Noordwal goed zichtbaar

Surftip van Hans Klok:www.loosduinsmuseum.nl.

Ton Meijer | 25-3-2017
Ook ik ben in de Blekerslaan geboren en opgegroeid , kan me ook de paard en wagen van de schillenboer herinneren die daar gestald werden . mochten ook altijd tv kijken bij Koerten.

HansR | 24-8-2016
@ George Bodman
Klopt , zie mijn bijdrage van 21-5-2012

george bodmann | 24-8-2016
De schoorsteen die je zoet is niet de ZHB maar de schoorsteen van de HUS fabriek in het kortebos en dan klopt de verhoudong wel de schoorsteen van de ZHB hoort helemaal links van de foto testaan ik ben geboren in deTwentstraat 104

HansR | 25-11-2015
@Annemarie
Ik vergeet je de naam Koerten zoals die Opa heet te melden

HansR | 25-11-2015
@Annemarie
Bij het HGA (Haags Gemeente Archief) vind je onder de zoekopdracht Blekerslaan een foto van het bewuste pand (hoek Westeinde) het Identificatienummer is 011683.
De begeleidende tekst spreekt van "mijn opa heeft jarenlang hier een groeten- en fruitzaak gehad en met een handwagen stond hij achter het Westeinde Ziekenhuis"
Succes

annemarie | 24-11-2015
Erg leuk al die berichtjes over de Blekerslaan! Maar weet iemand nog dat er op de hoek van de blekerslaan/westeinde een groentenwinkel was. En zijn daar foto,s van?
Waar zijn die te vinden?

Rob Frauenfelder | 31-5-2015
Het was wel degelijk een oude mannen en oude vrouwenhuis ,beide hadden aparte ingang in de Blekerslaan . Ik ben geboren op de Lijnbaan en ons bedrijf in de Blekerslaan grensde aan onze tuin . Mijn vader kwam veel in het bejaardenhuis om te biljarten en ik kende ook veel broeders die daar werkten . Mijn vader heeft er in de oorlog n.l. nog ondergedoken gezeten en kon vanaf een dakraam onze tuin en achterzijde van ons huis in de gaten houden.

Marianne Boutier-Warmenhoven | 18-1-2015
Ik ben geboren in de Blekerslaan en daar was toch echt het Ouwelieden tehuis. Er zaten zeker mannen. Of er ook vrouwen zaten weet ik niet meer. De ingang voor de mannen was in de Blekerslaan.

Piet Walraven | 5-3-2014
Hierbij deel ik jullie mede dat er in de Lange Lombardstraat een oude mannen annex vrouwen huis waar de oude mannen met wel veertig man op grote zalen sliepen. De ingang voor de oude mannen was in de Lange Lombardstraat en voor de vrouwen aan het Westeinde.

Piet Walraven | 5-3-2014
Hierbij kan ik met zekerheid zeggen dat de hoge schoorsteen die op de foto links staat van de bakkerij Simon aan het Kortenbosch is geweest.

Peter Buisman | 29-12-2013
De schoorsteen is absoluut niet van de ZHB. Ik kan het weten want ik woonde van 1952 tot 1969 in het Westeinde op nr 337 tussen Vroom en autospuiterij Zwart. Mijn vader en opa hadden daar een woninginrichtingzaak Buisman Woninginrichting.

Peter Buisman
Plgbuisman@gmail.com

Hans Klomp | 11-10-2013
Oeps, foutje. De foto die ik bedoelde heeft het nummer 0.39994

Hans | 11-10-2013
@Leo, e.a. Ik heb de foto bekeken en ik ben nu overtuigd. Het is de schoorsteen van de broodfabriek van Hus. Deze was uit mijn geheugen verdwenen. Ook de bijdrage van @HansR van 21-5-2012 spreekt boekdelen.

De schoorsteenpijp van de ZHB wordt door de bebouwing links aan het zicht onttrokken.

Leo | 11-10-2013
Heren: kijk in het gem archief eens op Foto 5.01204.
Voor u ligt de Twentstraat en u kijkt richting Westeinde. Daar is de schoorsteen. Vermoedelijk van de bakkerij in de Kortenbos

Hans | 11-10-2013
@Hans Klomp. Foto 0.39934 toont ons de gevel van de Olveh aan de Kortenaerkade. Ik zie geen verband met (de schoorsteen van) de ZHB. Verkeerd nummer?

Hans Klomp | 11-10-2013
Naar mijn idee heeft Franz Ongering gelijk dat het niet de schoorsteen van de ZHB betreft. De ZHB light buitenbeeld meer naer links. Wel wijs ik graag op foto nr. 0.39934 van de Haagse Beeldbank. De schoorsteen rechts is immers een goede kandidaat.

Hans | 11-10-2013
@LEO, @Franz Ongering. Aan die enorm lange schoorsteenpijp te zien moet dit toch wel de brouwerij zijn. Die pijp was ruim vijftig meter hoog! Vergelijk hem maar eens met de Haagse toren rechts. Geen enkele andere fabriek in de buurt had zo`n hoge schoorsteen en al zeker geen school. Vergeet niet dat de ZHB een kolossaal industrieel complex was. Het heeft er tot 1974 gestaan en toen kwamen de slopers.

Wil je nog een ZHB-pilsje drinken, dan moet je naar Ierland gaan. Daar wordt onder de naam van ZHB nog steeds Dutch Gold gebrouwen .

Franz Ongering | 11-10-2013
Dat gebouw in de verte kan niet de ZHB-fabriek zijn, die moet veel verder naar links liggen, buiten de foto. Was het geen schoolgebouw aan het Kortenbosch ? Ik herinner mij dat er ooit brand is geweest en dat ik de verbrande gevel vanuit de Zoutmanstraat in de verte kon zien. Die nog niet aangesloten tramsporen van lijn 10 heb ik nog zien aanleggen: op de Zuid-West Buitensingel woonden "Ome Josef en Tante Stijn (Pape)", een oudoom van mij, wat een pracht uitkijkpunt vormde (ook op de WSM-bussen en de vele motorvrachtschepen die daar toen nog langskwamen).

R.Frauenfelder | 1-8-2013
Ik ben geboren op de Lijnbaan en ons bedrijf grensde aan ons huis in de Blekerslaan.Er was wel degelijk een oude mannen en oude vrouwenhuis in de Blekerslaan,de ingang van het mannengedeelte zat recht tegenover ons en de vrouweningang zat iets meer richting het Westeinde het was een heel erg mooi gebouw wat ook aan elkaar vastzat samen met het weeshuis in de warmoezierstraat,tussen het weeshuis en oude mensen zat de toneelzaal en ben ik vaak geweest.Mijn vader heeft in de oorlog nog 1 nacht ondergedoken gezeten op zolder van het oude mannenhuis,later ging mijn vader zaterdagsavonds altijd biljarten daar bij Broeder Paulus

HansR | 30-7-2013
Aanvullend op voorgaande bijdrage.

Volgens het HGA had je aan de Blekerslaan een "RK Oudeliedenhuis"

Hoek Westeinde /Lange Lombardstraat het "Spanjaardshof" een bejaardenhuis waar de armen hun levensavond moesten doorbrengen.
Ook in de Lange Lombardstraat een RK gesticht voor kleine kinderen wier moeder ziek zijn of anders.
Zo samen met het weeshuis in de Warmoezierstraat, het RK Ziekenhuis een buurt waar voor de minder gelukkigen aardig wat voorzieningen waren geregeld ,maar waar je liever geen gebruik van zou willen maken.

HansR | 30-7-2013
@ Frauenfelder.
Dat er in de Blekerslaan een oude mannen- vrouwenhuis was is mij niet bekend.
In ieder geval was er een huis voor oude mannen (geen vrouwen) in de Lange Lombardstraat.

@ Hans
Wat jouw vraag aan @Coris betreft. Je had aan de Lijnbaan een instelling waar dagelijks mensen met het syndroom van Down werden gebracht. Velen noemden het toen zo als Coris het uitdrukt, iets wat tegenwoordig minder gebruikelijk is om zo over je medemens te praten.

Hans | 29-7-2013
@Coris. De dikke tongenschool is nog niet op de lijnbaan aanwezig?

Mij onbekend. Welke school bedoelt u?

Mike | 29-7-2013
Beelden uit de wijk Kortenbos in verval.
00.00 Gevel Firma J.M. Sas, smeden, Breedstraat 132
00.06 Geest
00.16 Breedstraat
01.01 Korte Vleerstraat
01.38 Westeinde 252, Café De Stoof
03.15 Gedempte Sloot
04.09 Hofje van Nieuwkoop
04.30 Westeinde 629 / Studio Kera Moz
04.40 Hoek Westeinde / Bij de Westermolens
04.52 Lijnbaan Benzinestation
04.59 Lifttorens Westeinde Ziekenhuis
Cineast: P.J. Verruijt ; Filmnummer: F 828-2 ; Filmrol (5 min.) : kleur, stom ; 8 mm.

http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6524

r.Frauenfelder | 28-4-2013
Het oude mannen en vrouwenhuis was in de Blekerslaan hoor.

HansR | 29-5-2012
@Kees de Ridder
Het oudemannenhuis, zoals jij het noemt, bevond zich in de Lange Lombardstraat.
In de Warmoezierstraat had je een weeshuis waar RK-nonnen de kinderen "opvoedden" en ook nonnen werkzaam waren in het Ziekenhuis Joannes de Deo.

Kees de Ridder | 27-5-2012
Jan Leo verbaasde zich over die vele turende mannen op de brug. Zullen dat geen oude mannetjes kunnen zijn uit het Oude-Mannenhuis van de Warmoezierstraat?

Fer | 22-5-2012
@Rien
Dat gebouw van Jamin links op de hoek is IN DE PLAATS gekomen voor het gebouw wat er staat op de oudste foto. Dat is goed te zien aan de drie gebouwen die er naast staan in het Westeinde. Let op het dak van het vierde huis vanaf de hoek met de nok haaks op de straat. Is op de beide foto`s goed te herkennen.

Rien Solcer | 21-5-2012
Dat gebouw van Jamin is er later gewoon tegen aan geplakt, heel apart!

HansR | 21-5-2012
De schoorsteenpijp is inderdaad die van de bakkerij Kortenbosch/grenzend aan het hofje Vredebest Westeinde 247/1 t/m 65.

Regelmatig sloeg de bliksem in, in die pijp wat mijn buren, die daar pal onder woonden, regelmatig de stuipen op het lijf joeg.
Zij lieten dan ook altijd een buitendeur of raam open staan als het bliksemde.
Eens wist bij een inslag een vuurbol zo de weg naar buiten te vinden, zonder een spoor van verbranding.klaver | 21-5-2012
1 jamin
2 foto v.d. kerk is helemaal juist opgenomen,3068
opname stand punt de zusterstaat

joost | 21-5-2012
Wat ook verdwenen is: fietsers die hun hand uitsteken bij het afslaan (bovenste foto). Dat scannerfoutje klopt. Daardoor heeft de fietser, links van de bovenleidingmast, een slag in zijn wiel.

Hans (Zoef) | 21-5-2012
@ John, zet die twijfels dan maar heel snel overboord en let op de Haagse Toren die in het verlengde staat van het Westeinde. Van de Mauritskade is dat onmogelijk, want waar de Mauritskade begint, verlengde Hogewal, daar staat de toren rechts van.

John van den Berg | 21-5-2012
Over de 2e foto heb ik zo mijn twijvels die zou zo in de buurt van de Maurits kade gemaakt kunnen zijn , de tijd 5 overhalfvier en de schaduwen ook de bebouwing is niet herkenbaar tja er zit natuurlijk zo,n honderd jaar verschil in en kan er een hoop gesloopt en herbouwd zijn.overigens interessant die foto,s

Coris | 20-5-2012
@robert,als je de foto vergroot naar 400 keer dan zie je dat het een scanner fout is/was.Het is wel een terechte opmerking
De dikke tongenschool is nog niet op de lijnbaan aanwezig?

robert55 | 20-5-2012
op de eerste foto lijken er nog niet aangesloten tramsporen op de Lijnbaan te liggen; lijn 10 is daar in 1938 gaan rijden.

Op diezelfde foto een grappig retoucheerfoutje: de dichtstbijzijnde mast heeft een uitholling op een half meter van de grond, de schaduw is wel recht.

Frans Schmit | 20-5-2012
Heerlijke nostalgische plaatjes.

Jan Leo | 20-5-2012
Wat een drukte op de brug (midden foto) veel mensen kijken over de reling?

Ligt er iets in de vaart?

LEO | 20-5-2012
C. JAMIN

Jeroen | 20-5-2012
Weet iemand hoe de chocolaterie op de linker hoek van de eerste foto heet?

LEO | 20-5-2012
Mooie sfeerplaatjes. Of de ZHB brouwerij aan de Noordwal, op de eerste foto, goed zichtbaar is, betwijfel ik.
De Noordwal lag een stuk verder naar links.
Zo te zien staat de pijp midden in het Kortenbos.
Mogelijk dat deze was van de toen nog aanwezige broodfabriek.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6607


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!