Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Goeverneurlaan vanaf het Goeverneurplein met trams van lijn 4
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Jaap Groothof | 7-7-2017
Emil, je woonde naast Koki de kapper. Kokki was mijn friend toen ik Jong was, ik woonde op de goeverneurlaan 529 1932 - 1941
Zijn zuster Treesje mijn vriendinnetje. groothof1@gmail.com


Mary Pieterse-Schaake | 10-12-2016
Leuke foto, kan alleen niet zien vanaf welke kant hij is genomen. Ik heb van mijn geboorte in 1949 tot mijn 4e jaar op de Ferrandweg gewoond. Op de ene hoek was een cafe en op de andere hoek de Nicolaas Beetsschool. Vanaf het balkon keek ik altijd naar de kinderen op de speelplaats.
De winkels waren vlak om de hoek op de Goeverneurlaan; een kolenboer, de slager Kipping (een kennis van mijn moeder, later hebben we nog vaak gekampeerd bij Kipping in Brabant). Dan was er nog de drogist waar je een dropje kreeg dat naar petroleum smaakte en natuurlijk Jamin. Maar mijn absolute favoriet was het Bazarretje (zoals mijn oma het noemde) dat was voor mij een ware schatkist.
Verder herinner ik me een bakker, een fourniturenzaak.
Kortom, nog veel herinneringen aan de Goeverneurlaan.

Ingrid | 29-3-2016
Mooie foto! Ik woonde in het blok huizen links op de foto. Herinner me van de jaren 60/70 vanaf de hoek de winkels Jamin (met favoriet de roze Limlolly), de Nutsspaarbank, de succesbazar (speelgoed en huishoudelijke artikelen), een cafetaria (naam?), slagerij Bontenbal, groentewinkel Roels (later Marchetti), bakker Hus (later Lensvelt Nicola), slagerij Dijkstra, viswinkel Verheij (is er nog), hiernaast een fourniturenwinkel (?) waar in 1962 een Caltex tankauto in reed (later Brons in deze winkel), café Laanzicht, schoenenwinkel Presburg. Om de hoek in de Hildebrandstraat was een poelier met heerlijke kipkroketten en nasi en bami. Heb soms heimwee naar deze tijd.

Joop van der Ent | 11-8-2014
Ben begin 1949 in de Stieltesstraat komen wonen was toen 5 jaar, mijn opa was vaste conducteur op 4 of 4A, me vader was net een jaar in dienst van de HTM als conducteur/bestuurder. Als kleine jongen reed ik regelmatig met me opa mee, op de Goeverneurlaan deden we boodschappen maar ook op de pleinen, later verhuisden ik naar de Oltmansstraat, heb er tot me 26é gewoond, leuke buurt waar iedereen elkaar kon. Heb ook later er veel rond gescheurd op me Puch of met de Berini met voorwiel aandrijving van me moeder. Later was ik zelf trambestuurder, heb de buurt zien veranderen, toch deze foto laat me weer jong zijn, pracht tijd.

Jan van Dijk. | 10-8-2014
Zomaar aan het zoeken op internet iets over Den-Haag en zag toen deze foto.
Gelijk kwam alles weer boven eigenlijk teveel om op te noemen wat een fijne tijd was dit.
Ik ben geboren op de van Zeggelenlaan nr: 197 in 1940 en er gewoond tot ons trouwen in 1966. ik kan mij nog veel herinneren de firma Lenta, de bib,vishandel Kraats was elke avond open.groente zaak Toen en niet te vergeten Jamin met zijn lekkere ijsjes,paarden slager Kipping enz enz.
Ook het aanleggen van de Tram lijn 4 weet ik nog goed en natuurlijk schuren
met mijn Puch over de Goeverneurlaan.Emil 27-08-2013 | 27-7-2013
Leuk al die verhalen .ik heb op de goeverneurlaan gewoond vanaf me geboorte 24-06-1941 tot mij trouwen 25 jaar lang .ik woonde tussen de kapper kokie en de fotograaf Ton de Ridder.

Sylvia Pronk | 30-1-2013
Wat zag Goeverneurlaan toen er zo erg mooi uit, wat het nu niet meer zo is.

Ik was 3 jaar toen ik met mijn ouders naar Capadosestraat ging verhuizen!

Heb deze foto opgeslagen voor mijn vader.

John van den Berg | 8-10-2012
Dat VW busje aan de linkerkant is van 1949 met een spijltje in de voorruit dit was een bestelwagen ik heb zo,n busje gehad maar dan voor persoons vervoer maar de kleuren waren bij mij precies andersom nl blauw onder en wit boven aan de boven kant .

John van den Berg | 11-9-2012
Mijn actie radius is wel wat kleiner geworden zeg maar ongeveer een kilometer,maar het voordeel van een gepensionado is dat hij alle tijd heeft om zijn doel te bereiken we hebben een mooie zomer om te wandelen ,alleen mijn vrouw heeft een scootmobiel en dat gaat iets te hard om lopend bij te houden ze doet nog steeds haar boodschapjes als die zaken tenminste toe gangkelijk zijn .Bij grotere afstanden rijden we met de auto waarin een rolstoel mee kan voor zieken huis bezoek ed.In de tram of bus is het tegenwordig ook niet alles de mensen ruiken naar stuf of naar de Chinese keuken ,daarom verkies ik de frisse buitenlucht .

Cees van Duinen | 8-9-2012
@John van den Berg, en nu een 65+OV-chipkaart halen en je relaxd met het openbaar vervoer gaan verplaatsen en je niet meer ergeren in je auto?aan al die slechte weggebruikers!

John van den Berg | 6-9-2012
Mijnheer van Es Ik volg al een tijd deze site en maak wel eens opmerkingen en zo ,maar ik zat eigenlijk te denken wanneer ik voor het laatst met een vervoermiddel van de HTM ben mee gereist en moet u bekennen dat dit heeeeel lang geleden was nl toen ik afzwaaide uit militaire dienst in 1956 , ik ben toen met me plunjezak opgestapt t.o het militair hospitaal bij de Muzenstraat bij het kerkje en mee gereden tot Melisstokelaan.Maar ik volg dagelijks deze site en vindt hem heel leuk dank u wel en hoop dat het goed gaat met uw gezondheid.Ik ben eigenlijk een heel slechte klant van de HTM.

Wout Baak | 6-9-2012
@Ruud Poortier: Jazeker! Dat klopt helemaal. Ik kan me je moeder ook nog wel vaag herinneren. Een hele aardige vrouw met gevoel hoe met kinderen om te gaan. Een (klasse)foto heb ik niet, dus dat zou geweldig zijn. mijn mailadres is woutbaak(AT)gmail.com

Ik woonde om de hoek in de Capadosestraat en liep iedere dag met mijn moeder naar de kleuterschool.

john van den berg | 6-9-2012
Jan Innemee@Wij hebben er maar anderhalf jaar gewoont mijn pa heette Jan van den Berg en was geen duiven melker en was in die tijd Chauffeur bij de HTM ik praat wel over 1933-in 34 ben ik zelf geboren en kort daarna zijn wij verhuist naar de Laakweg het Rode Pannen dorp was in die tijd een heel leuke buurt de kinderen speelden gewoon op straat erwas toen heel weinig verkeer hooguit een paard en wagen of fietsers ,bij mooi weer kwam er een koffer grammofoon naar buiten en gingen onze ouders en mensen uit de buurt dansen .Wij keken dan uit het dak raampje want we gingen om 7uur naar bed, Na de beruchte schep levertraan .

Ruud Poortier | 4-9-2012
@ René de Zwart.
Op de hoek van De Genestetlaan en het Jonckbloetplein zat `De Zon`, een zaak van de `Gebr. Brinkel`.
@ Wout Baak
Heb jij op de Nic.Beetskleuterschool aan de Laakkade 441 gezeten? Mijn moeder, zaliger nagedachtenis, was daar leidster en noemde je naam (`Woutje`) wel eens. Misschien heb ik nog een klassefoto van je.

René de Zwart | 4-9-2012
Beste mensen , ik heb een vraag op een van de foto`s staat van zeggelenlaan is natuurlijk de genestetlaan ,maar op de foto nog net zichtbaar is een winkel te zien volgens mij engering die ook op de van zeggelenlaan was, ik weet dit niet zeker kan iemand mij vertellen hoe die fournitouren/bedden/gordijnenzaak op de hoek jonckbloedplein genestetlaan heette.?

vriendelijke groet
René de Zwart

Jan Innemee | 21-7-2012
@John van den Berg. Ook ik ben in de Amazonestraat geboren en getogen en wel op 81. Mijn vader was huisschilder van beroep, uit hobby duivenmelker en ik sliep op de overloop boven. Mijn 14 jaar oudere zus had een eigen kamer boven (de grote), mijn ouders uiteraard de achterkamer beneden en de duiven het kleine kamertje boven vandaar mijn slaapplaats op de overloop! Nu zaten er meerdere duivenmelkers in de buurt en tegenover ons op ik meen nummer 60 woonde Henk van den Berg, ook duivenmelker en slager van beroep. Misschien ben jij wel de zoon van deze van den Berg, er zijn tenslotte meerdere van den Berg`s. Ja, het Gouverneurplein met Jamin, op zondag was er bij warm weer altijd ijsverkoop uit het raam naast de winkel. Daar kocht je voor een duppie een blok roomijs waarvan de smaak nog steeds in herinnering is, twee cent erbij en je had er ook nog een halve chocoladelaag op. En Lenta natuurlijk, DE zaak voor electra en andere benodigdheden. Over de laan zelf nog een kleine anecdote: Mijn vader Willem reed in die tijd altijd een brommer van het merk Berini, eerst het ei, daarna de M19 of M20 met de rechte tank en later ook nog de M21. Daarmee werd op vakantie gegaan, naar de kroeg `t Jagertje op de Vredenburgerweg gereden en ook het transport van/naar het werk werd daarmee verricht. Grote kaphandschoenen en een leren jas verzekerde een vlaag van warmte in de winter en voor de zekerheid ook nog een oude uitgave van "t Haagsch Dagblad" wat op de borst tussen de kleding werd gedragen. Nou was mijn vader ook nog een roker en het liefst half zware shag van het merk Captain Grant met plaatjes van boten in het platte doosje. Regelmatig werd dan ook de vlam in het sigaretje gestoken en werd daarmee het rijgenot van de Berini verhoogd. In de winterdag werd het hoofd diep tussen de schouders gestoken want dat was toch kouder als gedacht maar niet die winterdag in het begin van de zestiger jaren. Nee, het werd steeds warmer op de borst want shag wil nog wel eens een stukje vuur loslaten en door het gebogen hoofd was dat naar beneden gagaan en had het papieren nieuws in de fik gezet. Mochten er nog dus mensen zijn welke zich afvragen waarom die vent toendertijd zich nabij de van Zeggelenlaan haastig van zijn bovenkleding stond te ontdoen dan weten ze nu dat het met brandend nieuws te doen had op de behaarde borst van mijn pa.
Mooie foto en mooie herinneringen, dank.

Frans van Meerwijk | 31-5-2012
@ Aldo Markus: GEWELDIG!, dank voor deze heerlijke aanvulling. Daar kan Hiëronymus van Alphen nog een puntje aan zuigen, toch? (Jantje zag eens pruimen hangen...)

Even iets meer passend bij het onderwerp: Berlagepalen met klassieke bovenleiding, JAMMIE, maar dat wordt nog een hoop werk-in-model...
Daarover wel vast een andere vraag: de sierknoppen op de palen/masten kan ik mij vaag herinneren in grijs-met-rood: iemand die me dat iets beter kan bevestigen of nadere info heeft? (Enne ja, ik zit morgen in het HGA op zoek naar meer foto`s...)

Rien Solcer | 31-5-2012
@ Kees de Ridder, zoals Wim al heeft uitgelegd, was het een schrijffoutje van hem in de tekst. Er staat een rood vinkje achter, daaraan kun je zien dat het
bijgewerkt is door Wim.

aldo markus | 30-5-2012
Nou we het toch over Goeverneur hebben. Deze dichter uit de 19e eeuw kent niemand meer van naam, maar elk kind heeft zelfs na anderhalve eeuw wel van zijn oeuvre gehoord: o.a. "Groen-groen-groen-groen knolle-knolleland" en "Toen onze Mops een Mopsje was". Lijkt flauw, maar het is toch wel een prestatie. Geen hoge literatuur, maar doodgewone kinderversjes. Dan verdien je voor mij wel een laan. En voor mijn part een plein erbij!

coos | 30-5-2012
Die 3 witte banen over de gehele breedte van de weg zijn inderdaad voorlopers van de latere zebra`s. Ze gaven nog geen wettelijke bescherming aan de voetgangers, anders dan nu.
Maar we herinneren ons nog de vreselijke aanrijding enige tijd terug van het oude echtpaar dat op deze zebra overstak (op de foto links onder in de bocht). Hoe is het daarmee afgelopen?

Wim van Es (admin) | 29-5-2012
Even voor de duidelijkheid over de opmerking van Rien Solcer over de spelling van de Goeverneurlaan:

Boven de foto stond Goevernerlaan (zonder U), dit moet natuurlijk Goeverneurlaan zijn.

Kees de Ridder | 29-5-2012
Alle reacties lezend kom ik toch tot de vraag hoe Rien Solcer nu Goeverneurlaan spelt en ook waarom hij het zo spelt? Hij geeft namelijk een tegenstrijdige reactie op een ander. Ik ben benieuwd! Nederlands is verdomd moeilijk en juist door contacten met buren en klanten van m.n. buitenlandse afkomst in winkels kom je de gekste reacties tegen. Zo stond mijn zoon deze week een bloenkool af te rekenen in de supermarkt en toen vroeg de man achter de kassa hoe die groente heette. Toen mijn zoon bloemkool zei kon hij het juiste bedrag in rekening brengen. En vorige week wilde ik een echte zeem bij Blokker kopen, maar ik zag alleen sponzen en zemen verpakt in plastic, maar dat waren geen echte. Op de vraag hebben jullie ook echte zemen reageerde een meisje met een Marokkaans uiterlijk met de vraag: wat is een zeem? Ik zei :heb je nog nooit van zeemleer gehoord?. Nee, mijnheer. De chef kon mij verder helpen, ze lagen vanwege de prijs onder de kassa. Ik was blij het meisje op mijn leeftijd nog wat geleerd te hebben. Bij de banketbakker kun je ook lachen en ik stel me dan wat bescheiden op, mede vanwege het personeel van buitenlands afkomst. Ik bedoel b.v. als ik trek zou hebben in negerzoenenn en de verkoopster komt uit Suriname, hetgeen nog wel mee kan vallen als je het vergelijkt met Moorkoppen. In Nederland gaan stemmen op om die begrippen te laten verdwijnen en werkelijk waar ik heb een keer bij het kopen van een paar Moorkoppen tegen een verkoopster met een hoofddoekje gezegd: weet je nou wat je daar verkoopt? Ja, zei ze: Moorkoppen. En weet je waar de Mooren woonden? Nee mijnheer. Nou toen dacht ik: waar praten we in Holland over en waar maken we ons druk om? Deze begrippen zijn onbekend, laat staan dat men nog weet hoe het geschreven wordt. We rommelen maar wat aan!

aldo markus | 29-5-2012
@allen die een reactie hebben geplaatst: Ik gaf alleen maar aan, dat ik de naam niet kende. Niet, dat een straatnaam daarom niet bestaat. Maar in elk geval dank voor alle pogingen om hier duidelijkheid in te brengen.

john van den berg | 29-5-2012
Hr Markus@ Het Goeveneurplein bestond lang voor dat de Oranje kerk afbrande het had niets te maken met de bouw van het ouderenwoningcomplex dit even voor de goede orde .

Rien Solcer | 28-5-2012
@Coos, en wie zegt dat de naam niet goed is geschreven?

John van den Berg | 28-5-2012
De Goeverneurlaan was in de oorlogs jaren bestraat met paardenkeien met aan beidekanten een rijwielpad van 1mtr breed met kleine Waalsteentjes er reed toen nog geen tram op de laan ,inde tijd van deze foto 1949 het jaartal van de VW transporter met spijltje in de voorruit even als de Austin A40 die ik beiden heb gehad wel een aantal jaren later.Bij de Oranje kerk had je een hulppost voor de EHBO waar ze mij geholpen hebben omdat ik een bloedvergiftiging had op gelopen .Dus voor mij een heel bekend plaatje mijn oudste zus en ikzelf ben daar vlakbij geboren in de Amazone straat toen nog een leuke buurt.De tram had toen zijn eind punt op het Hildebrandpiein.

coos | 28-5-2012
Goeverneur: verwijst naar de schrijver/dichter van destijds, en niet naar de Commissaris van de Koningin in Limburg.
De naam is keurig / correct / juist / goed geschreven.
Ken uw eigen geschiedenis ........

Rien Solcer | 28-5-2012
Wim, nog even de tekst aanpassen naar Goeverneurlaan, met een U.

Charles | 28-5-2012
En wat te denken van die vierkante verkeerszuil op het vluchtheuveltje? Ook verleden tijd inmiddels...

Wout Baak | 28-5-2012
Geweldige foto! Ik heb mij jeugd hier door gebracht tussen 1970 en 1991. Goeveneurplein bestond toen al. Links op de hoek zat Jamin, daarnaast De Succesbazar, een paar groenteboeren, vishandel Verheij (zit er trouwens nòg), Brons (een soort Zeeman) en op de hoek met de van Zegglenlaan een schoenenwinkel.

Dat was in de tijd van lijn 16 met 1000`tjes en daarna 1100`den.

Gerard van Tuyn | 28-5-2012
Op een plattegrond van ca. 1943 en een exemplaar uit 1949 staat hij wel erop vermeld.

rsg | 28-5-2012
Ik zie 3 wittestrepen over de weg ,Zijn dat voetgangers oversteek plaatsen de voorloper van de zeebra paden ????

Gerard van Tuyn | 28-5-2012
Ik wil de spanningen niet laten oplopen inzake wanneer het Gouverneurplein is gekomen maar op de plattegronden van 1932 en 1939 die ik op de site van het HGA heb bekeken is het Gouverneurplein nog niet te ontdekken.

Hans (Zoef) | 28-5-2012
@ Trambestuurder, dit is niet juist het Goeverneurplein heeft altijd al bestaan. Dat weet ik heel zeker, omdat ik tijdens mijn schooltijd in de vacatie weleens bezorgingen deed met de bakfiets van B Niessen en deze zat op de hoek Capedosestraat / Goeverneurplein op nummer 5. Toen stond de Oranjekerk er nog en dat was in 1952. De indeling van het plein is wel veranderd sinds die tijd.

coos | 28-5-2012
De mw filmt "Loevesteinlaan": dat betekent dat de foto in ieder geval van na 5 juli 1952 en vóór 31 maart 1959 moet zijn.

coos | 28-5-2012
Geweldige herinnering.
Mijn oma en opa woonden sinds 1926 op de hoek van de van Zeggelenlaan, op deze foto nog net te zien: de dakkapel in de ronding met de woning (met allemaal taartpunt-kamers vanwege de ronding) er onder. Beneden was een filiaal van De Gruyter.
Ik heb in 1944 als 6 jarige urenlang voor het raam naar de enkele bus op buslijn T zitten kijken (met gasgenerator achterop), in 1947 de tramrails zien aanleggen, wat later de keienbestrating door asfalt zien vervangen, het rangeren van de trams gevolgd tijdens het tijdelijk eindpunt op de plek van de foto. De rails hielden op net om de hoek. En niet te vergeten zondags het luiden van de kerkklok van de in mooie rode baksteen uitgevoerde Nederlands Hervormde Kerk.
Ook nog staat me bij dat het eerst de hoge nummers Ombouwers waren, gevolgd door de serie 250 (en later vooral 290) met de achterwagens serie 600 waren.
Dank voor de herinnering.

trambestuurder | 28-5-2012
@aldo Markus

Het gouverneurplein is er gekomen nadat de Kerk die op de gouverneurlaan stond is afgebrand.
Hier staan nu huizen en hebben voor gemakshalve dit gouverneurplein genoemt anders hadden ze de hele laan opnieuw moeten nummeren.
Is ook pas sinds 1990 dacht ik

Peter | 27-5-2012
Prachtige foto, konden we de tijd maar even terughalen...

aldo markus | 27-5-2012
Heee: Lorentzplein, Jonckbloetplein en Hildebrandplein wist ik! Maar dat dit stukje tussen Goeverneurlaan en Hildebrandstraat de naam Goeverneurplein draagt is nou weer nieuw voor mij.
Prachtfoto als je iemand het verkeersbeeld uit de jaren `50 wilt laten zien.

Bedenk dat deze route deel uitmaakte van de E8. Van (Londen via) Hoek van Holland kwam deze bij Loosduinen het Haagse binnen, via Soestdijksekade naar Hildebrandplein en over de Goeverneurlaan en de Jan van der Heijdenstraat naar Rijswijk. Ik weet niet beter dan dat je bij de Hoornbrug een stukje van de tegenwoordige A4 pakte; het zal voor die tijd wel over de Geestbrug zijn gegaan. Bij het Voorburgse Wilhelminaplein begon toen Rijksweg 12, en als je de E8 bleef volgen kwam je uiteindelijk in Moskou. (Tenminste, als je toen, in de Koude Oorlog, bij alle grensovergangen de juiste papieren en visa had.)

Frans van Zoest | 27-5-2012
Grandioze foto! Rechts zien we nog een Austin A40 Devon net de bocht uitkomen. Ook rechts stond ooit de Oranjekerk. Jaren terug had ik nachtdienst en brandde de kerk finaal af, ik heb hem nog zien instorten. Dat was nou echt een triest gezicht, weer een icoon weg......

sjoerd | 27-5-2012
Ik heb nog goede herinneringen aan deze laan,mijn verkering ( 1955 ) woonde in loosduinen en ik zelf in het laakkwartier,dus als ik haar naar huis bracht fietste we over de goeverneurlaan,voor de ferrantweg was een slagerij ,daar aten we dan weleens een kroket uit de muur nou die waren lekker.Het zou best kunnen dat deze foto uit die tijd dateerde.
Ben vaak deze tramstellen tegen gekomen.

Simon Kuipers | 27-5-2012
Lijn 4 reed van 1947 tot de opheffing in 1959 over het Gouverneurplein. Gezien de auto`s op de foto zou ik hem dateren in de tweede helft van de jaren 50.

Jeroen | 27-5-2012
Rond 1950 denk ik. De bomen zijn niet zo oud, mogelijk nieuwe aanplant na de oorlog (Laak is oorspronkelijk van voor de oorlog) en op de foto zie je links een VW "Type 2", die zijn vanaf 1950 geproduceerd.

Voogd | 27-5-2012
Geweldige foto. Wanneer was dit (ongeveer). Wat een verschil met de huidige situatie!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4476


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!