Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Spelende kinderen op het Oranjeplein, circa 1952
foto uit de collectie van Bert Jansen


Het kleinste meisje links is Elly Jansen, de zus van de inzender van deze foto.
Zij is in 2002 overleden.

Bert Jansen | 27-3-2015
I haven`t been on this page for a while and it`s nice to see the memories shared of the Oranjeplein. I recall very vividly the time they used to have the Christmas trees piled in the plein and then in a ceremony toss the torches onto the pile of old Christmas Trees. The pile seemed very large as I was just a young boy at 6 or 7 and it looked 10 feet tall. It was quite a sight to see and experience.

ruggenberg b | 17-8-2014
die kinderen hadden ook vaders en moeders die daar naar keken

John van der Lely | 23-5-2014
In 1952 was ik 3 jaar en woonde op de Oranjeplein toen woonde er hele gewone gezinnen. Niks geen dure kleding alles heel gewoon. Voetballen in de speeltuin met de zandbak en de waterbak en bewaakt toen heel gewoon. Mijn moeder heeft er tot 1986 gewoond. Nu zijn er van het huis 6 tweekamer woningen van gemaakt. Jammer maar die tijd komt nooit meer terug.

joost | 3-1-2014
@Kees de Ridder | 20-9-2012, Vergeet in de laatste reeks het Koningsplein niet

Ruud Poortier | 3-1-2014
@ Kees de Ridder
Inderdaad, "De straat waarin wij wonen" noemt 1864 P. 222). Verdere bijzonderheid: []De huizen aan het plein waren bestemd voor beter gesitueerden, maar al gauw ging de belangstelling van de bewoners uit naar andere wijken; al in 1874 schreef de Haagsche Dwarskijker: "De stilte dezer wijk maakt haar tot een asyl voor alle uitgestootenen uit de fatsoenlijke waereld."

Kees de Ridder | 3-1-2014
Het plein moet volgens mij dateren uit ongeveer 1863 b.g.v. 50 jaar koninkrijk, getuige de belendende straten: v.d. Duynstraat, van Hogendorpstraat, van Limburg Stirumstraat en Oranjelaan, die in die tijd gebouwd zijn.
Mijn vader ( uit 1905 ) vertelde mij dat ze in zijn jeugd heel anders dan wij het knikkerspel speelden. Ze gooiden de kleiknikkers met een bepaald aantal in een pot, die gegraven was in de aarde. Die blut was, kwam wel eens in de verleiding om z`n pet tussen het gooien te manoeuvreren en om dan vervolgens hard weg te lopen!

Hans Klomp | 10-5-2013
Omstreeks 1895-1900 kwam Willem (Wim) Askamp, overleden in 1964, vaak op dit plein omdat daar veel gepensioneerde trammannen rondhingen Askamp heeft daar veel verhalen opgetekend uit de oudste tijd van onze tram en deze later gebruikt in zijn publicaties.
Helaas heb ik zelf Askamp nooit ontmoet, hoewel dat qua tijd wel mogelijk geweest zou zijn. Is er nog iemand anders die herinneringen aan hem heeft?

John van den Berg | 10-5-2013
Nog een oud verhaaltje van mijn pa die in die buurt was opgegoeid hij was de jongste uit een gezin van 7 kinderen dat waren 3jongens en 4 meiden opa was bij de tram .maar ze verzonnen allerlei dingen om aan zakcenten te komen als het glad weer was door ijzel of sneeuw gingen ze s,morgens voor schooltijd met een stuk touw naar de Wagenbrug om te slepen waar de karren niet meer tegen de brug opkonden waar ook meestal een trekhond onder liep .ze werden ook wel beloond met wat fruit oid maar hadden liever geld .Ook na schooltijd verdienden ze zo er wat bij dit was omstreeks 1915 dus een kleine 100 jaar geleden .

Hans (Zoef) | 20-9-2012
En wat te denken van de van Bylandtstraat en de van Bylandtlaan?

Kees de Ridder | 20-9-2012
John, weer een bijzonder verhaal. Wat die bakkerij betreft, dat klopt.
Op de site HGA zie je veel foto`s van die fabriek, die indertijd is afgebrand.
Overigens ligt die Gortmolen wel een eind van de Gortstraat. Maar ja, hetzelfde heb je b.v. van de Varkensmarkt en de Kalvermarkt. En de Koningsstraat met de Koningskade.

John van den Berg | 19-9-2012
De Gortmolen was voor de politie vroeger een no go area ,omdat ze een politie agent een baksteen op zijn hoofd hadden gegooit ,maar er was ook een bakkerij waar ze op zondag ochtend retoergebak konden krijgen zo doende hadden ze op zondag ook gebak bij de koffie er woonden allemaal grote gezinnen in de hofjes en er werdt gegokt in de poortjes .Dekinderen plakten kouwgom onder hun schoenen en renden door het geld wat op de grond lag en gingen van de opbrengst bij de chinees snoepjes kopen pinda pinda lekker lekka . De Broodfabriek was geloof ik Lensveld Nicol ,maar dat kan ik mis hebben.

Kees de Ridder | 17-9-2012
John kan ik beter volgen dan Rien, want welgestelde families op het Oranjeplein, dat klopt inderdaad. Ik ben zelf even verderop in de van der Duijnstraat geboren, omdat mijn ouders daar een groentenwinkel hadden. Mijn vader hield het in de crisisjaren in 1938 echter niet lang vol. Met een prijsverschil van een halve cent op een struik andijvie ging men naar de concurrent! Anders gezegd: dit kunnen geen arbeiderskinderen zijn.
Wat Rien zegt is wel waar, maar heeft niets uitstaande met gekamde haren en goed verzorgde kleding van rijkeluiskinderen, want daar zijn John en ik het n.l. wel over eens, want ik beschouw zijn antwoord echt als verklaring op mijn oorspronkelijke vraag.

Rien | 17-9-2012
We hadden toen in een veel minder- welvarende wereld veel minder vechtpartijen, steekpartijen, tasjesroven, comazuipers, drugsgebruikers, wietplantages, GSM, I phone, I pad, stille tochten en wat al niet meer.
Toen was geluk heel gewoon.

John van den Berg | 13-9-2012
In 1912 woonde mijn pa met zijn ouders daar vlak bij n.l in de Gort molen hij was toen 6 jaar .De huizen werden in die tijd bewoont door welgestelde Joodse familie,s die van wege hun geloof op zaterdagen niet mochten werken daarom gingen de jongens uit de buurt bij hen klusjes doen zo als kachels aan steken houtjes hakken kolen scheppen het licht aan en uit doen of de stoep vegen .Ze konden dan op zondag ochtend hun beloning krijgen want zaterdag was Sabbat ,zo verdienden ze hun zakgeld of hun Bioscopie bij elkaar.

Kees de Ridder | 10-7-2012
Wat typisch dat zulke kinderen, toen in een veel minder- welvarende wereld,
er zo meer verzorgd uitzien, dan de huidige jeugd? Kijk naar hun haar, jasjes, sokken en kousen en schoenen, die glimmen ( werden elke zaterdag gepoetst!).

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9011


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!