Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Twee maal De Blauwe Tram op de Bosbrug, in 1925 en 1955
foto`s uit de collectie van Gerard van Tuyn
Hans (Zoef) | 13-7-2012

Mijn herinneringen aan het Bezuidenhout zijn wat concreter. De ouders van mijn vader, mijn opa en oma dus, woonden in de van Imhoffstraat nr. 1 hoek Juliana van Stolberglaan en ik weet nog dat het bombardement plaats vond. Niemand had telefoon en andere communicatie was niet mogelijk. Mijn vader is gelijk op de fiets gestapt om daar poolshoogte te nemen. Ik weet nog dat hij thuis kwam en vertelde wat er allemaal was verwoest, maar dat het huis van opa en oma was blijven staan en dat beiden behalve hevige emoties vrijwel ongedeerd waren. Zij hebben een aantal dagen bij ons doorgebracht en daarna hebben zij getracht wat orde in de chaos te brengen, en ben ik daar ook geweest om een handje te helpen. Later ben ik vaak nog daar geweest met de fiets of met lijn 7. Toevallig is het huis blijven staan, hoewel aan de overkant van de straat een bom was gevallen, Carpentierstraat en dat blok grotendeels weg was. Deze indrukken vergeet je nooit meer en hopelijk hoeft niemand dit ooit mee te maken.

HansR | 13-7-2012
Mijn kennis uit mijn vorige reactie is gebaseerd op het HGA.
Ik ben in de hongerwinter geboren en mijn herinneringen zijn dus van latere datum.
Dat zijn op het Korte Voorhout twee of drie grote kraters waar ooit de gebombardeerde gebouwen hadden gestaan. Overwoekerd met onkruid en ook iets met water, plassen of sloot. De plek waar nu de Amerikaanse en Franse Ambassade en dat zwarte gebouw van een Verzekeraar zijn gevestigd. Als wij begin 50 er jaren naar het Malieveld liepen om te voetballen vanuit het Westeinde, gingen we steevast over de muurtjes klimmen en door deze kraters ons weegs. Het rare is dat ik pas later mij realiseerde wat voor een ellende zich daar had afgespeeld.
Dat begon tot mij door te dringen toen ik bij mijn oom een boekwerkje vond met de verschrikkelijke foto`s van uitgemergelde mensen in concentratie kampen. Mijn Oom heeft mij toen heel veel over oorlog verteld, ook over het bombardement op het Bezuidenhout en zijn aandeel in het verstoppen van Joodse mensen in het pand waar hij conciërge was. Een van de helden die nooit zijn onderscheiden.
Deze foto`s , hoe geweldig de Blauwe trams ook zijn, geven dus een apart gevoel van een Haagse plek waar zich veel ellende ging en heeft afgespeeld.

Dick van der Spek | 13-7-2012
Het gebouw op de hoek is het gebouw van de Topografische Dienst, waar later na de Tweede Wereldoorlog Onderwijs in kwam. Het gebouw van de Topografische Dienst was in de oorlog wel beschadigd geraakt. In de oorlog verhuisde deze dienst naar Utrecht, kort na de oorlog verhuisd naar de Westvest in Delft.
De Topografische Dienst grensde aan een waterpartij, de andere kant was de oude Kanongieterij.
Ik heb 44 jaar bij de Topografische dienst gewerkt.

Hans (Zoef) | 11-7-2012
Inderdaad is dat gebouw blijven staan, maar ik herinner mij toch de puinhopen op deze hoek die ik daar heb gezien. Even de site van het HGA geraadpleegd en gezien dat daar de Prinsesse Schouwburg heeft gestaan, maar is hier niet op de foto te zien. Op de andere hoek stonden een gerechtsgebouw en een gebouw van de E N, Eerste Nederlandse. Als iemand meer weet, dan hoor ik dat graag.

HansR | 11-7-2012
@Tokke

Het gebouw dat jij bedoelt,met dat veranderde dak, is volgens mij niet verwoest.
Op de HGA site zie je op foto 615815 van juli 1945 Prinsessegracht hoek Korte Voorhout "oorlogschade" dit gebouw fier overeind staan tussen de puinhopen van de andere ellende. Ook de foto`s 615812 en 813 van 10.1945 tonen dit gebouw.
Op foto 612277 ca 1971 is het huidige hoekpand van een verzekeringsmij in aanbouw en zie je daarnaast dit pand met de verbouwde dakconstructie, zoals hier getoond op de foto van september 1955

Hans (Zoef) | 11-7-2012
Op 3 Maart 1945 is daar een bom gevallen en het gebouw verwoest. Ook links van de Bosbrug viel er eentje in de gracht en ook daar was zware schade. De bagger uit de gracht heeft daar nog lang tegen de gevels gezeten tot de panden werden gesloopt. Op de beeldbank van het HGA is het een en ander te zien, ook de gaten van de bomscherven in de kade.

tokke | 11-7-2012
Is dat gebouw links verbouwd (het opbouwsel op het dak lijkt anders) of is het in zijn geheel herbouwd? Weet iemand dat?

leo | 8-7-2012
J. Heinz
onwijs bedankt en mijn glas in lood stond er ook bij
ik heb namelijk iemand die er ook 1 wilde en dat kan nu nogmaals bedankt

J Heinz | 8-7-2012
Een reactie op de vraag van Leo. De glas in lood ramen zijn te vinden op
http://www.atelierdegoudeneeuw.nl/ Hier is het een en ander te verkrijgen

leo | 8-7-2012
Nu ik deze foto s zie heb ik eigenlijk een vraag die met de blauwe te maken heeft.
Ik heb een glas in lood van de blauwe weet iemand of deze nog ergens worden gemaakt

Anton Zonneveld | 7-7-2012
@erven sleeboom: overdreven of niet, u moet het in het daglicht zien van waar je (rail)voorkeur naar uitgaat. Mijn interesse gaat uit naar "De Blauwe" en HTM-materieel tot en met de PCC. De rest kan mij gestolen worden maar natuurlijk respecteer ik ook andermans interesses. Dat neemt niet weg dat ik met vol ongeduld wacht tot ik weer een foto tegen kom die "in mijn straatje past". Deze website is uiteraard niet alleen voor mij gemaakt, dus Wim van Es doet het prima zo. En laten we met z`n allen er nog lang van mogen genieten!

erven sleeboom | 7-7-2012
Anton Zonneveld | 6-7-2012 Ha, eindelijk weer eens "onze Ouwe Blauwe".
Ik heb juist het gevoel dat het maar niet ophoudt met die Blauwe. Terecht hoor, we kunnen er geen genoeg van krijgen, maar "eindelijk weer eens" lijkt me een tikkeltje overdreven.

erven sleeboom | 7-7-2012
20 september 1955 was de 3e dinsdag van september, en dat verklaart de drukte links op de foto en het rijden van extra diensten (zonder ch uiteraard).
Tramlijn 18 | 6-7-2012 Volgens mij betekend die "2" Extra Dienscht - Dienschtwagen 2

Haagse_Meester | 7-7-2012
Ho, fout natuurlijk: de A500 komt uit het Scheveningse, de AB400 begon indertijd op het Malieveld aan z`n rit naar de Sleutelstad. Er was in die tijd overigens ook al sprake van het opslokken van Voorburg door Den Haag, wat de NZH noodzaakte de lokaaldienst door te trekken tot de Damlaan te Leidschendam, om zo onder een bepaling uit te komen dat men geen tramdiensten mocht aanbieden die niet de gemeentegrens zou passeren, dat was exclusief voor de HTM. Later verdween die annexatie dreiging en kon de Lokaaldienst weer terugkeren naar z`n bekende eindpunt bij het spoorviaduct.

Hans (Zoef) | 7-7-2012
Die verandering daar heeft ook de oorlog aan meegewerkt. Alle op de foto zichtbare gebouwen zijn bij het bombardement op 3 Maart 1945 verwoest.

Haagse_Meester | 7-7-2012
De bovenste foto is een A+B400, erachter aan losse motorwagen A500. Dat valt af te leiden aan de stroomafnemers: de voorste heeft er 2, gelijk aan z`n smalspoor zusjes, pas later werd er 1 verwijderd, de achterste heeft maar 1 stra en kan dus geen A400 zijn. Het gebouwtje links is het indertijd bekende "Wachtje", welke de oorlog niet overleefd heeft. De "halve schakel" komt uit Scheveningen en zal als "Versnelde Tram" doorrijden naar Leiden, de A500 volgt op gepaste afstand als Lokaaldienst naar Park Vronesteyn, alwaar de bekende driehoek lag.

A507 is idd de 2e extra dienstwagen, met een B200 achterop. B201 en 202 waren altijd volgwagens geweest, maar B203 en B204 begonnen hun leven als motorwagens A201 en A202, welke onderling ook nog eens verschilden! Dit kwam omdat deze 4-delige schakeltram bedoeld was als proefwagens voor de nieuwe tramlijn naar Den Haag, die pas veel later tot stand kwam en de AB400 en AB500 opleverde. Na de oorlog besloot de directie om de motorwagens, die altijd eenlingen waren en dus extra lang in de werkplaats stonden bij reparaties, om te laten bouwen tot volgwagens. Ze schijnen een zeer comfortabele loop te hebben gehad... Mogelijk is dit na afloop van Prinsjesdag...

Overigens: op het tijdstip van beide foto`s was Haarlem niet per electrische NZH tram te bereiken: in 1925 was de NZH stamlijn nog niet voorzien van waslijn, in 1955 was de Bollenlijn al 6 jaar verdwenen...

rikky | 7-7-2012
Mooie plaatjes. Zelfde lokatie, wat een verschil in 30 jaar.
Bedankt weer

Charles | 6-7-2012
Wagennummer: A507
Althans, dat is de uitkomst van mijn ontcijferkunst.
Geen idee of het ook daadwerkelijk juist is...

Tramlijn 18 | 6-7-2012
Aan Anton

Volgens mij betekend die "2" Extra Dienscht - Dienschtwagen 2

Anton Zonnevel | 6-7-2012
Kan iemand vertellen welk wagennummer er valt te lezen? En wat doet die -2-daar voorop? Uitvergroten gaat bij mij niet.

Anton Zonneveld | 6-7-2012
Ha, eindelijk weer eens "onze Ouwe Blauwe". De bovenste foto had ik al in mijn collectie, de onderste foto niet. Bedankt Gerard!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1676


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>